Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 17 септември 2019 г., брой 5039
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.


 

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(17.09.2019)
  EUR   1.95583  
GBP   2.20973
USD   1.77303
CHF   1.78909
EUR/USD   1.1031*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

Общи събрания днес
  Алтерон АДСИЦ - Варна
Бургас Комерс АД - Бургас
Българска фондова борса АД - София
Еврона АД - Варна
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Сравнително висок растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за четвърта поредна година беше отбелязан през 2018 г., според изготвения от Министерството на финансите Годишен обзор на българската икономика. Вътрешното търсене нарасна с ускорени темпове. В сравнение с 2017 г., по-висок растеж бе отчетен както при частното и публичното потребление, така и при инвестициите. БВП се увеличи реално с 3.1%, в сравнение с 3.8% през 2017 г. По-ниският растеж се дължеше на спада на износа. След устойчиво нарастване на износа в периода 2010–2017 г., през 2018 г. беше отчетен реален спад, в резултат на понижението на търговията със стоки. Динамиката бе обусловена както от забавяне във външното търсене, така и от няколко негативни временни ефекти. Въпреки спада в износа, при показателите за конкурентоспособност не се отчита влошаване.

Източник: Банкеръ

През август за втори пореден месец годишната инфлация у нас е 2,9%, показват данни на НСИ. Това е по-малко от достигнатите през първото тримесечие нива от над 3,5%, но от юни насам пак има забележим тренд на увеличение. Месечното поскъпване на цените през август спрямо юли е едва 0,1%. Движението на цените през август 2019 г. не се различава съществено от обичайното за този сезон: има леко поскъпване само на сезонните плодове и зеленчуци и на цените на самолетните билети. В сравнение с година по-рано има 5,1% поскъпване на хранителните стоки и 5,6% поскъпване на цените в заведенията за обществено хранене. Друго съществено перо в разходите на хората - поддържането на жилището и сметките за ток, вода и парно, отбелязва 3,8% поскъпване, а разходите за хотелско настаняване се увеличили с 6,1% в сравнение с една година назад.

Източник: 24 часа

 
Дружества
Производство на велосипеди
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2017 г.
(хил. лв.)
  1   Крос ООД - Монтана   146 049  
  2   Макском ЕООД - Царацово   79 075  
  3   Лидер 96 ЕООД - Пловдив   54 133  
  4   Спринтер ООД - Монтана   17 268  
  5   Велотек ЕООД - Царацово   11 657  
  6   Веломания ЕООД - София   9 399  
  7   Крос Видин ООД - Видин   5 981  
  8   Балканвело АД - Ловеч   5 270  
  9   Макстек ЕООД - Царацово   2 275  
  10   Вромос.Ком ЕООД - Бургас   966  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 16.09.2019
  Обща стойност (BGN): 398 688.32  
Брой търгувани компании: 35
Premium 125 972.45
Standard 206 082.40
АДСИЦ 46 414.11
Облигации 8 236.50
Права 11 982.86
Най-голяма промяна в цените
БГ Агро АД - Варна -49.13 %
Еврохолд България АД - София 6.42 %
BaSE - Акции: 1 001 872.05
BaSE - АДСИЦ: 12 165.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Надзорният съвет на УниКредит Булбанк одобри назначението на Септимиу Постелнику като нов член на Управителния съвет и Главен оперативен директор на УниКредит Булбанк. Назначението подлежи на одобрение от БНБ и официално вписване в Търговския регистър. Септимиу Постелнику ще заеме официално позицията на 1 ноември 2019 г. след получаване на регулативните одобрения. Досега Септимиу Постелнику е бил директор "Банкиране на дребно" в УниКредит Банк Румъния. На новата позиция той ще замени Енрико Минити.

Източник: Банкеръ

Фирмата „Емирейтс фъндс ексчейндж„ се сдоби с хотел „Орбита” в град Рила. Сделката е осъществена чрез продажба от съдия-изпълнител Елица Христова, заради натрупани дългове от предишния собственик на хотела - „Орбита Рила” ООД. Цената, на която е продаден имота, е 600 000 лева. Срещу нея новите собственици получават 5-етажна сграда, чиято застроена площ е 1207 кв. метра. Хотелът разполага със 70 стаи, четири апартамента и допълнителни помещения. През месец юли 2019 г. кметът на Благоевград Атанас Камбитов успя убеди "местния парламент" в града да прехвърли контролния пакет от дяловете си в общинският футболен клуб „Пирин” на „Емирейтс уелт“ ЕАД. То е собственост на „Емирейтс фъндс ексчейндж” ЕООД, което е притежание на американския гражданин Павер Белогур. Акционерното дружество се управлява от Благой Грозданов и Сашо Петров, а дяловете са разпределени така: 75% - „Емирейтс уелт“ ЕАД, 25% - Община Благоевград.

Източник: Банкеръ

Фармацевтичната компания „Софарма“ АД е намалила дела си в капитала на „Момина крепост“ АД, гр. Велико Търново, продавайки 94 636 акции (5,6%) и падайки до дял от 65,07%. От началото на годината „Софарма“ АД е продала над 28% от капитала на „Момина крепост“ АД, като в предишните сделки купувач беше „Медицински консумативи“ ООД. Цената в трите сделки (две предишни и сегашната) е една и съща или 3,16 лв. за акция. Общата стойност на трите сделки е 1,5 млн. лв., а на последната е 299 050 лв. „Медицински консумативи“ ООД е учредена през 2018 г. Капиталът на дружеството е 1000 лв. Сделката за общо 253 000 акции при цена от 3,16 лв. за брой е от 15 февруари 2018 г. и е за сумата от 799 480 лв. Дружеството „Момина крепост“ АД е известно като производител на спринцовки, катетри, сондажи, уринарни торби, полиетиленови ръкавици, калцуни, еднократно медицинско облекло и други, които могат да бъдат дистрибутирани през каналите на „Софарма“ АД и „Софарма Трейдинг“ АД. Също така произвежда туби, бидони, кутии за сирене, пътни конуси, пощенски кутии, pvc маркучи, опаковки, кофпомпи, касети, сандъци за цветя, лейки и други.

Източник: investor.bg

Саудитската компания "Аркад" ще строи "Български поток", след като Върховният административен съд (ВАС) прекрати делото срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за избор на изпълнител на газовия проект. През април "Булгартрансгаз" избра за изпълнител саудитската енергийна компания "Аркад", тъй като тяхната оферта от 1.102 млрд. евро без ДДС попадаше във финансовите параметри на търга. Вторият кандидат - "Газово развитие и разширение в България" (ГРРБ), предложи да строи участъка за над 1.6 млрд. евро без ДДС. Месец по-късно от "Булгартрансгаз" изненадващо размислиха и обявиха, че отстраняват "Аркад" заради пропуски в документацията. Впоследствие отстраненото дружество подаде жалба в КЗК, а от регулатора обявиха, че решението на газовия оператор е незаконосъобразно и договорът все пак трябва да бъде възложен на "Аркад". Решението на КЗК бе обжалвано от конкурента им - ГРРБ, пред Върховния административен съд. В консорциума, зад който стоят руски интереси, влизат "Консорцио Варна 1" (учредено от "Бонатти" С.п.А и "Макс Щрайхер" С.п.А) и "Комплишънс дивелъпмънт" С.А.Р.Л. - клон България. През юли магистратите потвърдиха решението на КЗК, а от съда обявиха, че жалбата е "недопустима за разглеждане по същество", тъй като един от участниците в консорциума се е отказал да търси правата си в съда.

Източник: Сега

Повече от 4 млн. лв. инвестиции само в ремонти и спасението на девет архитектурни шедьовъра във Велико Търново, включително и сгради, правени от майстор Колю Фичето, донесоха на американския филантроп Едмънд Бек и неговата фирма една от най-авторитетните награди в сферата на туризма и културно-историческото наследство. На специална церемония във Военния клуб в София във връзка със Световния ден на туризма 27 септември компанията „Бул Бек” получи престижната награда в категорията „Инвестиции във възстановяването на обекти с културно-историческо значение“. Наградите се връчват от медийната компания „К и П Адвъртайзинг” и кампанията „Дестинация България“ и са за общини, инвеститори и мениджър, допринесли за развитието на туризма в България. Едмънд Бек притежава девет емблематични сгради в старата част на града. Започна възстановяването на друг шедьовър на Колю Фичето – Стамболовия хан, както и на първия български хотел след Освобождението – „Царъ Борисъ“, а в момента насочва фокус и към Йоновия хан, както и към изграждането на надземен паркинг с панорамна площадка в старата част на Велико Търново.

Източник: Борба - Велико Търново       Българска стопанска камара
 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Радосвет Радев участва в откриването на учебната година в УАСГ

Председателят на СК Добрич участва в откриването на учебната година в ПГТС „Н. В. Ломоносов“

Относно ЗИД на Закона за електронното управление


Предстоящи събития

1 октомври: Двустранни бизнес срещи по време на Marketplace Austria Food 2019

2 октомври: Семинар „Управление на опасни вещества в индустрията – връзка между законодателството по химикали и здраве и безопасност при работа“

9-10 октомври: Двустранни срещи по време на световното изложение за медицински и ароматни растения MAP Expo, Холандия

10-12 октомври: Изложение на младежкото техническо творчество (Г. Оряховица)

18 октомври: „Leading HR Transformation“

22 октомври: Robotics Strategy Forum 2019

6-9 ноември: Mеждународно специализирано изложение „МЕСОМАНИЯ 2019“


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Имаме удоволствието да ви поканим да се включите в курсовете, които предлага Центърът за компютърно обучение на БСК

Обучение по мрежи в Сиско академията:

CCNA 3 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 4 - 28 септември 2019, съботно-неделен
CCNA 1 - 5 октомври 2019, съботно-неделен
ССNА Security - 5 октомври 2019, съботно-неделен


Обучение по MS Office

Предстои.

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
http://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК
Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензирана национално призната обучаваща организация за предоставяне на начална и допълнителна професионална квалификация.
Центърът издава национално признат документ за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности
Центърът за професионално обучение на БСК организира:
Обучения по всички актуални програми на Агенция по заетостта;
Обучения за начална и допълнителна квалификация;
Обучения по ключови компетенции;
Вътрешно фирмени обучения по заявка;
Разработване и мениджмънт на проекти по различни програми;
Консултации за стартиране на дейности за професионално обучение;
Семинари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обученията се провеждат в присъствена и електронна/дистанционна форма. Услугите се предлагат на територията на цялата страна

За допълнителна информация:
тел. 987 97 03; 932 09 69,
e-mail: danisimi@bia-bg.com, shishmanova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Германия иска да ограничи следващия бюджет на Европейския съюз за периода 2021-2027 г. до 1% от общия БВП, което е под предложените от ЕС 1.11% от БВП. Най-голямата икономика на ЕС, която допринася най-много за общия бюджет на блока, ще представи предложението си за 1-процентен праг на бюджета днес, на среща на финансовите министри в Брюксел. Министрите също така ще обсъдят и върховенството на закона, задължително условие за страните членки, които искат да получават финансиране от ЕС. Това обаче би могло да сблъска либерално настроената Западна Европа с Полша и Унгария, които отдавна търпят критики от Брюксел, че не спазват европейските ценности и върховенството на закона. Водещите бенифициенти на програмите за развитие на ЕС Варшава и Будапеща пък са обвинявани, че подкопават демокрацията в по-богатите им съседи и затова те (съседите им) все по-малко искат да се обвързват с тях. Настоящото финландско председателство на Съвета на ЕС се надява, че при срещата си през октомври лидерите на отделните държави членки ще успеят да очертаят схема за следващия многогодишен бюджет.

Източник: Reuters

Америка

Профсъюзът United Auto Workers в САЩ започва национална стачка срещу General Motors. Близо 46 хил. души няма да отидат на работа, след като преговорите за трудови договор попаднаха в задънена улица. Служителите в автомобилната индустрия в САЩ обявиха стачка в понеделник срещу най-големия производител на автомобили в страната – General Motors. Причината за протеста са провалените разговори между компанията и Съюзът на Обединените работници в автомобилната промишленост относно заплащането в сектора. Изданието Wall Street Journal определи стачката като първото значително спиране на работа в GM от повече от десетилетие. През 2007 година двудневен протест струва на компанията 300 млн. долара. Служители на Съюза заявиха, че двете страни остават далеч един от друг в преговорите по договора, като има разногласия относно заплатите, обезщетенията за здравеопазване, статута на временни работници и сигурността на работните места.

Източник: AFP

Азия

Август отново донесе лоши новини за състоянието на китайската икономика. Данните за месеца показват неочакван спад в ръста на индустриалното производство - ключов индикатор за икономиката на страната. Това се случва на фона на продължаващия търговски конфликт със САЩ и въпреки мерките за стимулиране на растежа, които Пекин въведе. През август ръстът на индустриалното производство се е забавил до 4.4% спрямо същия период миналата година. Това е най-бавният темп на растеж от февруари 2002 г. За сравнение - през юли повишението беше 4.8%, а анкетирани анализатори прогнозираха 5.2%. Стойността на индустриалния износ е спаднала с 4.3% на годишна база, което е първото месечно понижение от близо две години насам. Сред причините за забавянето са спад в местното търсене, по-слаби продажби на дребно и влошени инвестиционни показатели. Данните подкрепят предложенията на някои анализатори, че приетите миналата година мерки за стимулиране на растежа не са достатъчни и че Китайската централна банка може да намали основните лихвени проценти още тази седмица. Да

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
16.09.2019
Dow Jones Industrial
27 076.82 (-142.70)
Nasdaq Composite
8 153.54 (-23.17)
Стокови борси
16.09.2019
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)62.03
Heating oil ($US/gal.)2.0700
Natural gas ($US/mmbtu)2.6800
Unleaded gas ($US/gal.)1.7400
Gold ($US/Troy Oz.)1 504.80
Silver ($US/Troy Oz.)17.90
Platinum ($US/Troy Oz.)940.20
Hogs (cents/lb.)70.68
Live cattle (cents/lb.)104.02

       Опознай България

Св. София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов

На 17 септември църквата отбелязва празника на св. София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов. Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим живяла една благочестива жена, християнка - тя се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов. Тя ги възпитавала в любов към Господа Исус Христос. Майката и дъщерите й не скривали своята вяра в Христа и я изповядвали открито. Наместникът на Антиох донесъл за това на император Адриан (117-138), който заповядал да ги доведат веднага при императора. Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от стокойствието им: сякаш са ги повикали на светло тържество, а не на изтезание. Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 години) останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. А майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Света София взела телата на дъщерите си и ги погребала. Три дни след кончината на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях. Църква почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 17.09.2019
Българска версия: 30000, Английска версия: 2905

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2019. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2005
 ПВСЧПСН
53     12
13456789
210111213141516
317181920212223
424252627282930
531      

Февруари 2005
 ПВСЧПСН
5 123456
678910111213
714151617181920
821222324252627
928      

Март 2005
 ПВСЧПСН
9 123456
1078910111213
1114151617181920
1221222324252627
1328293031   

Април 2005
 ПВСЧПСН
13    123
1445678910
1511121314151617
1618192021222324
17252627282930 

Май 2005
 ПВСЧПСН
17      1
182345678
199101112131415
2016171819202122
2123242526272829
223031     

Юни 2005
 ПВСЧПСН
22  12345
236789101112
2413141516171819
2520212223242526
2627282930   

Юли 2005
 ПВСЧПСН
26    123
2745678910
2811121314151617
2918192021222324
3025262728293031

Август 2005
 ПВСЧПСН
311234567
32891011121314
3315161718192021
3422232425262728
35293031    

Септември 2005
 ПВСЧПСН
35   1234
36567891011
3712131415161718
3819202122232425
392627282930  

Октомври 2005
 ПВСЧПСН
39     12
403456789
4110111213141516
4217181920212223
4324252627282930
4431      

Ноември 2005
 ПВСЧПСН
44 123456
4578910111213
4614151617181920
4721222324252627
48282930    

Декември 2005
 ПВСЧПСН
48   1234
49567891011
5012131415161718
5119202122232425
52262728293031 


 2019   2018   2017  
 2016   2015   2014  
 2013   2012   2011  
 2010   2009   2008  
 2007   2006   2005  
 2004   2003   2002  
 2001   2000   1999