Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 31 май 2005 г., брой 1438
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(31.05.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.85543
USD/BGN   1.56818
CHF/BGN   1.26616
EUR/USD   1.2472*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   2.03%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Волуяк (София)
Тракия лизинг - Хасково (Хасково)
Лазерни и оптични технологии - 2000 (Пловдив)
Медика (София)
ИМС - Напредък (Пловдив)
Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение "Света София" (София)
Нора (Ловеч)
Втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение - Шейново (София)
Пета многопрофилна болница за активно лечение - София (София)
Автотрансснаб (София)
Добруджански протеин (Сливен)
Домостроител-СЗ (София)
Оптела-Оптични технологии (Пловдив)
Розахим (Горна Оряховица)
Руболт (Русе)
Раумер България (Сливен)
Еско Инженеринг (София)
Варна А холдинг (Варна)
Развитие индустрия холдинг (София)
Високи инженерни съоръжения (София)
Корабно машиностроене инвест (Варна)
Брамас-96 (Шумен)
Тополи-фураж (Сливен)
Разноизнос (София)
Петрол (София)
Лев Интеркорпорация (София)
Ектрон (Оптикоелектрон) (Панагюрище)
Тара трейд - консулт (Козлодуй)
Чайка-97 (Пловдив)
Подем-Габрово (ограничен достъп) (Габрово)
 

Обществени поръчки
  Доставка на комбинирана вакуумно-напорна почистваща машина - "Енергийна компания Марица-изток 3" - АД
Доставка на контейнери за стерилизация и съхранение на хирургични инструменти, консумативи и бельо - "МБАЛ Св. Иван Рилски - Разград" - АД
Доставка на почистващи продукти и препарати - Данъчна администрация, Териториална данъчна дирекция - Сливен
Изпиране и дезинфекция на болнично бельо и постелъчен инвентар - Многопрофилна болница за активно лечение "Доктор Тота Венкова" - АД
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0347GR) Фирма от Гърция произвежда (сглобява) и търгува със соларни и електрически бойлери и се интересува от внос на материали като: Hydraulic attachments of bronze; Fiberglass insulation; INOX sheet-iron; Heater’s sensitivities; Heater’s thermostats; Glasses for solar collectors; както и на крайни продукти като: Solar collectors, Electric heaters; Boiler; Boiler for central heating.
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 33367
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Очакваният обем на износа за 2005 г е 11 млрд. USD, а на вноса - 15.6 млрд. USD. Отрицателното търговско салдо ще е 4.6 млрд. USD, се посочва в доклад на БСК за условията за износ на български стоки и услуги в единния европейски пазар. България търгува с близо 200 държави годишно. ЕС-25 води с дял от около 60% в износа и 54% от вноса. За България европейският пазар е изчерпан, смятат от БСК.

Източник: Пари

До приемането на България в ЕС предстои издаване на единен лиценз на банките, признат в цялата общност и прилагането на принципа за разумен банков надзор. Така кредитните институции, получили лиценз в държава - членка по седалище, могат чрез създаване на клонове на територията на общността да извършват всяка от дейностите, разрешени на кредитни институции, съобщи Цветан Манчев, подуправител и ръководител на управление Емисионно на БНБ.

Източник: Монитор

Общо 95 предложения от крайдунавските общини са постъпили за финансиране от Програма ФАР -Трансгранично сътрудничество с Румъния, съобщиха от Министерството на регионалното развитие. Най-активни в предлагането на проекти през тази година са били са общините Русе и Видин, уточниха от МРРБ.

Източник: Пари

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
Годишни анализи - 2004

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Консервна промишленост

Трикотажни изделия
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Концесии

Общината и Софийска вода спорят за направените 11.6 млн. лв. инвестиции през първата година от концесията на водоснабдителната мрежа, съобщиха от дружеството. Компанията е инвестирала общо 27 млн. лв., но по препоръка на надзорника по договора - българската компания Омонит, не е призната спорната сума. Двете страни не са стигнали до взаимно споразумение по спора и затова са се обърнали към един от тримата международни арбитри. 

Източник: Дневник

Дружества
Компютърни и други свързани с тях дейности
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Програмни продукти и системи (София)   11 241  
  2   Борика-Банкова организация за разплащания с използване на карти (София)   3 134  
  3   Информационно обслужване (София)   1 487  
  4   Банксервиз (София)   1 365  
  5   Буллс (Костинброд)   1 138  
  6   Сиенсис (София)   1 039  
  7   Ханиуел (София)   799  
  8   Стемо (Габрово)   703  
  9   Писофт (Стрелча)   355  
  10   Амеес (Раднево)   267  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 30.05.2005
  Обща стойност (BGN):   2 444 212.60  
Брой търгувани компании: 85
Официални пазари: 162 889.29
Свободен пазар: 667 181.93
Най-голяма промяна в цените
Интерлоджик Имоти (София)  53.53%
Енергия-Търговище (Търговище)  -29.37%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Общото събрание на Кремиковци, което трябваше да се проведе в понеделник, се отложи поради липса на кворум. До изтичане на крайния срок за регистриране на акционерите не се яви основният собственик Финметалс, който притежава 71% от Кремиковци. Така общото събрание се отлага за 14 юни при същия дневен ред.

Източник: Дневник

Сделката с продажбата на пет от задграничните имоти на фалиралата Балкан на акционерите в Хемус Ер е пред приключванe. Според източници остава само техническото прехвърляне на собствеността. Става въпрос за апартаментите на Балкан в Амстердам и Франкфурт, за офиса в Париж и за две къщи в Хараре, Зимбабве. Според синдиците Станислав Лютов и Радослав Тонев, които продават имуществото, това е пакетна покупка на задгранични имоти, за които Балкан няма спор с Външно министерство. 

Източник: Пари

За строително-ремонтни и монтажни дейности в летище Бургас са вложени 4.223 млн. лева с цел осигуряване на по-голяма сигурност и във връзка с новия туристически сезон. Средствата са осигурени от Гражданската въздухоплавателна администрация (ГВА) към Министерство на транспорта. Други 1.654 млн. лева от собствените средства на летището са инвестирани в самолетообслужваща техника. 

Източник: Строителство Градът

Шуменската компания Фикосота инвестира 500 хил. евро в нова италианска линия за автоматично заваряване на водосъдържатели, които са основен елемент на бойлерите, съобщи Тодор Лилов, началник отдел Маркетинг в компанията. Той добави, че ще се използва методът на плазменото заваряване, като Фикосота ще е една от първите компании в света, която ще работи по новата технология.

Източник: Дневник

Печалба от 2 млн. лв. отчете ДЗИ груп за тримесечието, сочи отчетът, подаден на фондовата борса. Активите към края на март са 1,05 млрд. лв.

Източник: Стандарт

Българските компании могат да спечелят около 100 млн. евро от търговията с вредни емисии от 2008 г. до 2012 г., съобщи зам. изпълнителният директор на Овергаз Светослав Иванов по време на Деветия екологичен семинар Ефективни енергоносители за устойчиво развитие, организиран от Овергаз със съдействието на Министерството на околната среда и водите. 

Източник: Дневник

Комисията за финансов надзор разреши увеличението на капитала на Бенчмарк Фонд Имоти. Увеличението на емисията вече е регистрирано на Софийската фондова борса за търговия на Неофициален пазар. След увеличението капиталът на дружеството нарасна от 650 хил. лв. на 7,8 млн. лв.

Източник: Монитор

От 1 юни Биовет АД - Пещера става собственик на тежките ферментационни мощности за производство на антибиотици във вид на субстанции в Актавис /Балканфарма-Разград АД/. Актавис си запазва само корпуса за готови лекарствени форми, част от Института за научно-изследователска дейност и част от административната сграда. Сделката още не е финализирана.

Източник: Пари

Български морски флот продаде сградата на бившата Военна болница, която се намира в центъра на Варна, но повече от петнадесет години остана необитавана. Продажбата бе извършена чрез търг, на който са се явили шест кандидата, съобщиха от пресслужбата на параходството. Правото на собственост върху един от най-атрактивните имоти и прилежащите му терени във Варна е спечелено от британския инвестиционен фонд Болкан риълти ЕАД, използващ търговската марка LANDMARK. Сумата, срещу която Болкан риълти придоби имота на бившия католически колеж, е 6 481 300 лева.

Източник: Дневник

Електроразпределение -Варна спря захранването на ВиК-Добрич и постави водоснабдяването на региона под въпрос. 67% от Електроразпределение-Варна са собственост на германската E.ON. Спрян е токът в централната административна сграда и в още няколко обекта на ВиК-Добрич заради дългове от над 10 млн. лв., каза председателят на управителния съвет на дружеството Райнхард Ашендорф. 

Източник: Сега       Българска Стопанска КамараСЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

Първи национален семинар “Въвеждане на европейския подход в сертификацията и контрола” се проведе на 30 май 2005 г.

МТСП обяви конкурс за предприятие без трудова злополука за най-продължителен период от време и изпълняващо изискванията на законодателството в областта на безопасността и здравето при работа.  Заявки за участие се приемат до 2 юни 2005 г.

Швейцарската организация SIPPO, партньор на БСК, предлага съдействие за участие в международните панаири Fakuma 18 – 20.10.2005, Германия и Europlast, 14-18 .11.2005, г. Франция, в областта на пластмасовите промишлени и битови детайли.

По инициатива на БСК и Президента на Р България Георги Първанов 200 абитуриенти от домове за сираци ще получат възможност за обучение и работа

От 31 май до 16 юни председателят на БСК ще участва в работата на 93-ата сесия на МОТ, 36-ата сесия на Генералния съвет на МОР и Съвета на президентите на UNICE

USA приеха защитни мерки срещу вноса от Китай на три категории памучни облекла


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Международната специализирана изложба “EXPOENERGY * BULCONTROLA * BULTHERM * ELTECH” ще се проведе от 31 май до 3 юни 2005 г. в Интер Експо Център, София.


 

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office XP при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
4 семестър CCNA - 11 април – 22 април 2005 - дневен, интензивен
5 семестър CCNP - 11 април – 31 май 2005 - вечерен
2 семестър CCNA - 9 април – 22 май 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 23 април – 5 юни 2005 - съботно-неделен
7 семестър CCNP - 23 април – 5 юни 2005 – съботно-неделен
8 семестър CCNP – 23 април – 5 юни 2005 – съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Най-голямата италианска банка UniCredito води преговори за придобиването на втората по големина банка в Германия HypoVereinsbank (HVB). Успешното сливане на двете компании би създало деветата по големина банка в Европа. UniCredito и HVB обаче заявиха в съвместно изявление, че сделката е “все още е твърде несигурна”. Слухове за поглъщането на Commerzbank също започнаха, след като британската Royal Bank of Scotland и две френски банки обявиха, че имат интерес.

Източник: BBC

САЩ

Времето на Microsoft изтича тази седмица, съгласно антимонополно постановление на Европейската комисия: компанията трябва или да се съобрази с него, или в противен случай е застрашена от глоби до 5 млн. щ. д. на ден. Комисията, която следи за спазването на конкуренцията в ЕС, глоби софтуерния гигант с рекордните 497 млн. евро на 24 март 2004 г. и постанови компанията да промени начина, по който извършва своята дейност. Microsoft се опита да отложи плащането, но загуби делото в съда.

Източник: Ройтерс

Азия

Nippon Life Insurance Co., най-голямата живото-застрахователна компания в Япония, обяви спад на премийния приход за миналата година с 6,1%, поради по-слабите продажби на полици за цял живот и повечето здравни и пенсионни планове, продадени от конкурентите. Премийният приход на Meiji Yasuda Life Insurance Co. също е намалял. Той е спаднал до 4 830 млрд. йени (453 млрд. щ. д.) през годината до 31 март, от 5 140 млрд. йени, съобщиха от базираната в Осака Nippon Life. Премиите от здравни застраховки са намалели с 23% до 49,7 млрд. йени.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
27.05.2005
Dow Jones Industrial
10 542.55 (4.95)
Nasdaq Composite
2 075.73 (4.49)
Стокови борси
27.05.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)51.85
Brent crude ($US/bbl.)50.78
Heating oil ($US/gal.)1.4500
Natural gas ($US/mmbtu)6.3700
Unleaded gas ($US/gal.)1.4700
Gold ($US/Troy Oz.)422.40
Silver (cents/Troy Oz.)7.31
Platinum ($US/Troy Oz.)864.70
Hogs (cents/lb.)71.48
Pork bellies (cents/lb.)73.00
Live cattle (cents/lb.)84.08

       Опознай България

Яйлата

Местността Яйлата е униикален кът от българското Черноморие. Намира се на североизток от Птичия залив и величествения нос Калиакра. Яйлата е голямо терасовидно свлачище с дължина 2 км. Трите ясно обособени и различни по големина свлачищни стъпала представляват огромни скални блокове, чиито горни заравнени части са хлътнали към сушата, а към морето са разделени помежду си от стръмни, почти отвесно откоси.  Яйлата е недостъпна от всички страни с изключение на няколко труднопроходими пътечки между скалите. По този начин местността е запазила своята дива прелест. Естествената й защитеност е привличала хората още от дълбока древност, като най-ранните скални гробници датират отпреди 8000 г. При разкопки в пещерите са открити ценни находки от различни епохи. Яйлата е местообитание и на много животни.

 

Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 31.05.2005
Българска версия: 8262, Английска версия: 2402

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999