Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 27 септември 2005 г., брой 1523
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариREFA-Германия
организира курс на тема
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
За допълнителна
информация и записване:
тел. 981-45-67 или тук


Валутни курсове
(27.09.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.88067
USD/BGN   1.62566
CHF/BGN   1.25648
EUR/USD   1.2031*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   2.04%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  ЗАВН (Красиван) (Добрич)
Фриго ХМ (Сливница)
Бета-1 (София)
Минералсувенир-Кърджали (Кърджали)
Миханики България (София)
Ейч Ви Би Банк Биохим (София)
Бургас авто (Бургас)
Томпсън (Томпсън)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 35857
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Държавен фонд /ДФ/ "Земеделие" ще подпомогне земеделските производители за есенната сеитба на пшеница, реколта 2006 г., с 10 млн.лв. Решението е взето от Управителният съвет на фонда, а средствата са осигурени с Постановление на Министерския съвет от 21 септември т.г., съобщи пресслужбата на Министерството на земеделието и горите. Подпомагането е заради неблагоприятните агрометеорологични условия, състоянието на зърнения пазар в момента и поскъпването на горивата.

Източник: БТА

Средните месечни стойности на лихвата по дългосрочните жилищни кредити през август продължиха плавно да нарастват, коментират от БНБ. През изминалия месец повишението е с 0.08 пункта до 9.26%.

Източник: Дневник

Балансовото число на управление "Емисионно" на БНБ нараства с 39 406 000 лева, сочат данните на централната банка. Към 17 септември то е било 14 090 109 000 лева, а към 21 септември то е 14 129 515 000 лева. Наличните парични средства в чуждестранна валута намаляват с 67 165 000 лв. до 2 166 924 000 лв. на 21 септември.

Източник: БТА

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

Бояна филм да се приватизира след изработване на стратегия за развитие на българското кино. Това поискаха шефовете на Националния съвет за кино акад. Людмил Стайков и на Националния филмов център проф. Александър Грозев.  Двамата ще настояват за това на предстояща среща с министъра на културата Стефан Данаилов. Те вече поискаха от него спиране на процедурата и обявяване на нова.

Източник: Стандарт

Концесии

Да бъде прекратено отдаването на обекти на концесия без търг или конкурс, ще настоява министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов. Това съобщи той по време на инспекцията на строежа на автомагистрала Тракия в участъка Бургас-Карнобат. Министър Гагаузов заяви, че ще предложи промяна на Закона за концесиите и отмяната на чл. 3в. Едно е сигурно, всички обекти ще се отдават след търг или конкурс, заяви министърът.

Източник: Стандарт

Копенхаген еърпортс - компанията, която през април спечели конкурса за летищата във Варна и Бургас, е готова да инвестира повече от 140 милиона евро още през следващите три години, след като получи концесията. Заради съдебни спорове и жалби от страна на другите двама кандидати в конкурса - Фрапорт и Венси консешънс, през юни ВАС спря предварителното изпълнение по сделката.

Източник: Монитор

Дружества
Търговия на едро с тютюневи изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Табак трейдинг (София)   187 062  
  2   Топ видео (София)   164 022  
  3   Симеон - 2 (София)   122 815  
  4   Зора - Делчо Стоянов (София)   116 510  
  5   Вайтнауер България (София)   73 335  
  6   Булгартабак холдинг (София)   32 868  
  7   Фема - 59 - Филип Филипов (Лом)   31 070  
  8   Данима-Шумен (Шумен)   6 218  
  9   Калиман-карибе (София)   1 756  
  10   Софтабак-България (София)   922  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 26.09.2005
  Обща стойност (BGN):   2 294 588.37  
Брой търгувани компании: 94
Официални пазари: 919 257.57
Свободен пазар: 1 023 709.26
Други сделки: 87 370.16
Най-голяма промяна в цените
Интерлоджик Имоти (София)  -30.01%
Пътища-холдингово дружество (София)  27.47%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Двете винарни на Домейн Бойар в Сливен и село Кортен вече работят с пълен капацитет, обявиха официално от компанията. Решението да се възстанови работата на двете винарни се дължи на доброто качество и захарност на гроздето в региона на Сливен и Кортен въпреки проливните дъждове там. 

Източник: Дневник

Седем компании подадоха документи  за участие в търга за издаване на три лиценза от клас Б за изграждане на далекосъобщителни мрежи по технологията Точка към много точки, съобщиха от Комисията за регулиране на съобщенията. Това са МобилТел АД, БТК АД, Некском България ЕАД, Гити България ООД, Транс Телеком ООД, Кериър БГ ООД и Орбител

Източник: Пари

Финансови услуги ще предлага в България Дженеръл Електрик (GE). Компанията обмисля откриване на банкови офиси или придобиване на финансова институция в страната. Това каза Андон Ичев, консултант на компанията за България. GE има интерес и към доставката на самолетни двигатели. Компанията вече работи с България Ер

Източник: Стандарт

Банка ДСК откри свой офис в сградата на Университета за национално и световно стопанство (УНСС). "Тук ще предложим на студенти, преподаватели и служители целия спектър на Банка ДСК от банкови услуги за граждани и разплащания на бизнесклиенти", каза при откриването Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на банката.

Източник: Сега

С три месеца ще закъснее пускането на рехабилитираната 39-километрова отсечка от магистрала Хемус между Жерково и Ботевград, а ремонтът на участъка от първокласен път Е-79 между Видин и Монтана ще се забави с около година. Това съобщи изпълнителният директор на Инжстрой Илия Тасев. Фирмата е главен подизпълнител на австрийската компания Щрабаг.

Източник: Пари

Министър-председателят Сергей Станишев откри новия завод на Винпром Пещера АД. Новото предприятие ще разкрие над 600 работни места. То е собственик на над 5000 дка собствени лозя, в които се отглеждат висококачествените сортове Мерло и Каберне Совиньон. 

Източник: Агенция Фокус

Клиентите на М-Тел ще плащат средно с 20-25 процента по-ниски сметки от следващия месец, а ще говорят повече. Това съобщи главният изпълнителен директор на компанията Йозеф Винатцер. На техническия панаир в Пловдив той представи облекчените тарифи за разговори, които влизат в сила от 3 октомври. Те ще са едни от най-ниските в Европа. 

Източник: Стандарт

Всичките права от увеличението на капитала на Елма АД - Троян, се изкупиха по време на днешния аукцион на фондовата борса. Предложените 180 801 права се изкупиха в диапазона между 1.20 и 0.20 лв. В наддаването се включиха клиенти на различни инвестиционни посредници.

Източник: Дневник       Българска Стопанска Камара


Предстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

Позиция на БСК относно предвиденото увеличение на цените на електроенергията, считано от 1 октомври т.г.

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА НА БСК в рамките на Международния технически панаир – Пловдив, 26 септември – 1 октомври

Занаятчийска камара Кобленц – партньор на БСК, ще отбележи националния празник на ФР Германия (3 октомври) с поредица мероприятия в Пловдив.

Българо-непалски бизнес форум ще се проведе на 4 октомври 2005 г., от 9.00 часа в Българската стопанска камара.

Италианският институт за външна търговия - секция за насърчаване на обмена към Посолството на Италия, организира на 13 октомври 2005 г. в столичния хотел "Шератон" (зала "Средец") двустранни срещи в областта на туристическо-хотелиерското оборудване и обзавеждане.

На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.

От 1 до 28 октомври 2005 г. Националният иновационен фонд към Министерството на икономиката набира проекти за своята есенна конкурсна сесия.

БСК събира информация за щетите и загубите на предприятията в пострадалите от наводнения райони. Информацията ще бъде предоставена на правителствената комисия за преодоляване и покриване на щетите. В тази връзка молим заинтересованите предприятия да изготвят и представят експертна оценка на понесените загуби, както досега, така и на очакваните за бъдещи периоди. Оценките изпращайте на електронен адрес: office@bia-bg.com

БСК издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения във връзка с наводненията в страната. За допълнителна информация: Наталия Събева - тел. 987 22 64, email: natali@bia-bg.com 


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти предлага обучение за професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
4 семестър CCNA - 03 септември – 02 октомври 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 11 септември – 23 октомври 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 12 септември – 28 септември 2005 - дневен
3 семестър CCNA - 11 септември – 16 октомври 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNA - 29 септември – 14 октомври 2005 - дневен
8 семестър CCNP - 08 октомври– 06 ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите -
22 октомври– 20 ноември 2005 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Немският производител на луксозни автомобили Porsche съобщи, че възнамерява да закупи 20% от Volkswagen, за да предотврати недобронамерен опит за поглъщане на компанията, който би могъл да застраши бизнес отношенията между двете дружества. Porsche притежава около 5% от най-големия производител на леки коли в Европа, а увеличаването на дела й във VW се очаква да й струва над 3 млрд.щ.д. (1.7 млрд.бр.п.). Porsche разработи модела 4X4 Cayenne съвместно с VW, като в момента двете компании работят съвместно върху хибриден двигател. Връзките между тях датират от доста отдавна. Настоящият председател на VW Фердинанд Пих е внук на основателя на Porsche Фердинанд Порше. Г-н Порше е помогнал на VW при разработването на хитовия модел Beetle.

Източник: BBC

САЩ

Boeing Co., най-големият производител на самолети в света, постигна предварително споразумение със стачкуващите механици от компанията, след като се съгласи да увеличи пенсионните вноски и да премахне изискването, според което служителите се задължаваха да плащат по-големи вноски за медицинско осигуряване. Тригодишният договор, който слага край на 24-дневна стачка, ще бъде най-бързото уреждане на трудов спор между компанията и най-големия синдикат за последните четири десетилетия. Лидерите на Международната асоциация на механиците и авиоработниците (IAMAW) препоръчаха членовете да ратифицират предложението на 29 септември, съобщи Boeing в свое изявление.

Източник: Ройтерс

Азия

Гигантският производител на електроника Sony обяви плановете си да съкрати 10 000 свои служители по цял свят, като част от програма за преструктуриране. Съкращенията, които ще засегнат около 7% от общата работна сила на компанията, ще бъдат осъществени до март 2008 г. От компанията съобщиха, че около 4000 от съкращенията ще бъдат извършени в Япония, а останалите 6000 – в чужбина. Освен това, Sony възнамерява да закрие или продаде 11 от общо 65-те си производствени завода.

Източник: BBC

 
Индекси на фондови борси
26.09.2005
Dow Jones Industrial
10 443.63 (24.04)
Nasdaq Composite
2 121.46 (4.62)
Стокови борси
26.09.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)65.82
Brent crude ($US/bbl.)63.88
Heating oil ($US/gal.)2.0900
Natural gas ($US/mmbtu)13.1400
Unleaded gas ($US/gal.)2.0800
Gold ($US/Troy Oz.)469.50
Silver (cents/Troy Oz.)7.37
Platinum ($US/Troy Oz.)917.50
Hogs (cents/lb.)63.05
Pork bellies (cents/lb.)90.35
Live cattle (cents/lb.)88.88

       Опознай България

Местност Градището

Местността Градището се намира в землището на гр.Малко Търново. Обявена е за природна забележителност на 13 май 1974 г. с цел запазване на единственото находище на синя хвойна, виреещо в най-високата част на българска Странджа.  Живописните околности са привлекли древните обитатели на тези земи, за което свидетелстват останките от антично селище, открити на територията на местността. На юг е разкрит тракийски могилен некропол, а на югоизток, в местността Кунгьов гроб – тракийска и късноантична крепост, извисяваща се върху висок рид на левия бряг на река Младежка. Според специалистите, откритите в района на селото надписи сочат, че тук е имало светилища на Зевс и Хера и Херакъл.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 27.09.2005
Българска версия: 8745, Английска версия: 2499

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999