Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 01 декември 2005 г., брой 1570
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(01.12.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.86716
USD/BGN   1.66185
CHF/BGN   1.26305
EUR/USD   1.1769*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   2.04%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.comДискусии
10 причини за премахването на данък печалба
Общи събрания днес
  Строител-2000 (Криводол)
ПМД-99 (София)
Антикороза (Кнежа)
Строителство и възстановяване (София)
Пик - Ко (София)
Монтана (Монтана)
Автостарт (Самоков)
Автотранс-Монтана (Монтана)
Мелбон (София)
Курило-метал (Нови Искър)
Лом автотранспорт (Лом)
КМ 2000 (София)
Кастел (Берковица)
Белинвест (Враца)
 


Външноикономическо сътрудничество


Новини от Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) към българските посолства


Оферти от български и чуждестранни фирми

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 37540
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Чуждите туристи са похарчили 1,661 млрд. евро у нас, сочат данните на Агенцията по туризъм. Приходите са само за първите девет месеца на годината, което е с близо 10 на сто повече от миналата година. В тази сума не са включени разходите за транспорт на туристите, допълниха от агенцията. До края на октомври ваканцията си у нас са прекарали над 3,7 млн. чужденци.

Източник: Стандарт

Автомобилостроене, машиностроене и електротехника са секторите с най-голям потенциал за сътрудничество между български и шведски компании. Това съобщи вчера зам.-министърът на икономиката и търговията на Швеция Ларс-Олоф Линдгрен на семинар по повод възможностите за инвестиции и насърчаване на търговските взаимоотношения между двете страни.

Източник: Сега

Недвижимите имоти с данъчна оценка под 1400 лв. няма да се облагат с налози. Това решиха вчера депутатите, които приеха на второ четене промените в Закона за местните данъци и такси. Основният мотив за освобождаването от данъци на такива имоти е, че разходите по събирането им са много по-големи от размера на данъка. 

Източник: ДумаНабираме участници за квалификационeн REFA-курс
6.02 - 10.03.2006 - Плевен
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Първи модул: “Организация на работни системи и процеси”
Тема: Организация на работното място/ергономия
 • Ергономия на работното място
 • Натоварване, напрежение и последствия от тях
 • Организация на работното място – антропометрия и работни средства, Работна среда

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 980-10-88, София

  Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
  1-во тримесечие 2005

  Петролни продукти
  Текстилни изделия
  Вино
  Трикотажни изделия
  Месни продукти

  Консервна промишленост
  Парфюмерия и козметика
  Шивашки изделия
  Мебелна промишленост
  Дървообработваща промишленост

  ПОРЪЧАЙ СЕГА
  Приватизация

  Отварянето на небето преди 2007 г. означава, че трябва да се побърза с приватизацията на България Ер, коментираха експерти. Според източници на вестника един от кандидатите да купи националния превозвач, руската Аерофлот, която неофициално заяви интереса си към България Ер още през миналата година, е подновилa офертата си. Все още не преговаряме с никого за продажбата на компанията, заяви транспортният министър Петър Мутафчиев.

  Източник: Пари

  Концесии

  Тръгва делото за летищата във Варна и Бургас. Днес то ще бъде разгледано от петчленка на Върховния административен съд. Транспортният министър Петър Мутафчиев каза, че очаква благоприятен за държавата изход. Относно финансирането на заема за софийското летище Мутафчиев посочи, че подобно нещо до момента не е обсъждано във ведомството му.

  Източник: Стандарт

  Дружества
  Въздушен транспорт
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Приходи
  от продажби
  за 2004 г.
  (хил. лв.)
    1   България Ер (София)   145 059  
    2   Би Ейч Еър (София)   59 664  
    3   Авиокомпания Хемус Ер (София)   46 704  
    4   Българиан Еър Чартър (София)   40 177  
    5   Вега Еърлайнс (София)   24 107  
    6   Ер София (София)   22 087  
    7   Хели Ер Сау (София)   15 592  
    8   Скорпион Еър (София)   15 458  
    9   Брайт Авиейшън Сървисис (София)   10 689  
    10   Виаджо Ер (София)   6 907  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 30.11.2005
    Обща стойност (BGN):   8 180 109.92  
  Брой търгувани компании: 96
  Официални пазари: 7 722 877.44
  Свободен пазар: 441 860.48
  Други сделки: 4 903 545.20
  Най-голяма промяна в цените
  Мостстрой (София)  33.23%
  Холдинг КООП-ЮГ (София)  -27.50%
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

  4.3 млн. лв. загуби за деветте месеца на годината отчитат шестте държавни топлофикации в Пловдив, Русе, Варна, Сливен, Шумен, Перник и столичната. За същия период на 2004 г. те са отчели печалба от 2.8 млн. лв. Това е извод в доклад за състоянието на топлофикационните дружества, изготвен от Министерството на икономиката и енергетиката, внесен в енергийната комисия вчера.

  Източник: Сега

  Хюлет-Пакард заема първо място по продажби на x86 сървъри в България, а пазарният й дял за третото тримесечие на 2005 г. , приключило през октомври, възлиза на 47%, каза Димитър Филипов, мениджър в сървърното звено на компанията. В сравнение с предишната четвърт това представлява 83% ръст. 

  Източник: Дневник

  Съставът на Надзорния съвет на Лукойл Нефтохим беше намален от 6 на 5 души с решение на извънредно общо събрание на акционерите в културния дом на комбината в Бургас. От състава на Надзорния съвет бяха освободени Владимир Ракитский и Вилхелм Краус.

  Източник: Дарик радио

  Продажбите на Карлсберг ще се увеличат с 5-7% спрямо миналата година, каза шефът на компанията у нас Александър Грънчаров. Така пазарният дял на фирмата ще достигне 20 на сто. Компанията пусна на пазара бира Пиринско, която е в нова бутилка. За новото оборудване, каси и бутилки Карлсберг България са инвестирали над 30 млн. лева в пивоварната в Благоевград.

  Източник: Стандарт

  Прокредит Банк въведе собствена система за експресни парични преводи ProCash. Тя е за физически лица. Може да се ползва както от клиенти, така и от неклиенти на банката, като цената е една и съща.

  Източник: Пари

  Дистрибуционен център с инвестиция от 5 милиона евро на софийската фирма Биомет бе открит с тържествена церемония в Севлиево. Центърът ще обслужва предприятията на корпорация Американ Стандарт - заводът за производство на санитарна арматура Видима и заводът за производство на санитарен фаянс Идеал Стандарт - България.

  Източник: БТА

  Титан АС ООД - София, смята да вложи 3.5 млн. лв. през следващите 15 години в техника за сметосъбирането на Бургас. Това съобщи изпълнителният директор Иво Иванов. Фирмата спечели в края на миналата седмица консурса да събира и извозва сметта на територията на община Бургас в конкуренция с Бургас Шеле екосервиз ООД и консорциум Бургас - Заубермахер. 

  Източник: Дневник         Българска Стопанска Камара


  ИНФОРМАЦИОННО-ТЪРГОВСКА СИСТЕМА
  “ПАЗАР НА ДЪЛГОВИ ИНСТРУМЕНТИ”  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света
  Предстоящи обучения
  КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

  СЪВЕТ
  ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
  Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.  Поздравете бизнес-партньори и приятели с коледните картички на SOS-ДЕТСКИ СЕЛИЩА В БЪЛГАРИЯ
   
  Новини от БСК

  Среща на тема “Енергийна ефективност и околна среда – проблеми и възможности пред българската индустрия” ще се проведе на 1 декември 2005 г. в Стара Загора, хотел “Верея” (ул. “Симеон Велики” 100). Организатори са Европейски иновационен център – България, Българска стопанска камара, Агенция по енергийна ефективност, Клъстер “Енергийното сърце на България” и Стопанска камара – Стара Загора.

  На 5 декември, понеделник, от 13:30 ч. БСК организира семинар на тема „Инструменти за търговска защита – антидъмпинг, изравнителни мита, защитни мерки по вноса”. Срок за заявки: 30 ноември

  На 5 декември, понеделник, в столичния хотел "Шератон" ще се проведе семинар на тема "Държавна политика и енергийна ефективност до края на 2006 г. Възможности и условия за бизнеса", с участието на зам.-министрите на икономиката и енергетиката Лъчезар Борисов и Валентин Иванов.

  Дирекция национален строителен контрол организира Дискусионен форум на тема “Разпределение на контролните функции в строителния процес между централната и местна власт” на 7 декември, от 9.00 до 12.00 ч, в зала „Опал” на хотел „Принцес”, София.

  Италианският институт за външна търговия организира делови форум „Икономическо сътрудничество с фирми от област Тоскана” на 13 декември, хотел „Хилтън”, зала „Мусала”, от 9.00 ч.


    СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
   

  Браншови камари и регионални асоциации на БСК

  Първа национална среща „Частна охранителна дейност в Р България” организира Националната асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана /НАФТСО/, член на БСК на 1 декември 2005 г. в резиденция Бояна, Дом № 2, зала “Триадица”, град София. За повече информация: Иван Иванов – Изпълнителен секретар, тел. 02/ 952 56 14

  Работна среща на ръководството на БСК с ръководителите на регионалните стопански асоциации ще се проведе на 1 и 2 декември т.г. в хотел „Шипка”-София, зала 1.

  Общо събрание на Стопанска камара – Ловеч, ще се проведе на 6 декември 2005 год., от 15.30 часа в зала 21 на Техническия колеж - ул. “Сейко Съев” 17.

  Новият офис на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци е на адрес София 1000, ул." Генерал Й. Гурко" 16, етаж 4, офис 407А ( сградата на НТС ул." Г. С. Раковски" 108), тел. 987 47 43, е-mail: union@org-bg.net, office@org-bg.net, http://canning.bafdi.com/

  На 15 декември 2005 г. в гр. Русе ще се проведе Семинар с международно участие на тема “Свободно движение на работна сила”. Срок за заявки – 24 ноември 05 г.

  Регионалната Cisco академия
  към Българската Стопанска Камара
  Нов курс - по “Сигурност на мрежите” предлага Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  8 семестър CCNP - 15 октомври – 13 ноември 2005 - съботно-неделен
  Access XP - 24 октомври – 31 октомври 2005 - вечерен
  3 семестър CCNА - 24 октомври – 4 ноември 2005 - дневен
  1 семестър CCNА - 29 октомври – 4 декември 2005 - съботно-неделен
  1 семестър CCNА - 7 ноември – 22 ноември 2005 - дневен
  4 семестър CCNА - 19 ноември – 17 декември 2005 - съботно-неделен
  Сигурност на мрежите - м. ноември 2005 - съботно-неделен
  Сигурност на мрежите - 24 ноември – 9 декември 2005 - дневен
  2 семестър CCNА - 8 декември – 23 декември 2005 - дневен
  4 семестър CCNА - 12 декември – 22 декември 2005 - дневен
  3 семестър CCNА - 10 декември 2005 – 22 януари 2006 - съботно-неделен

  За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова, Нели Жекова

   
  Центърът за професионално обучение
  на БСК организира:
  Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  Обучение по маркетинг с международно признат документ
  Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  Обучение по управление и отчетност на малка фирма
  Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
  Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

  За допълнителна информация:
  Галя Божанова, Елена Ташева
  тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
  e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Третата по големина европейска авиокомпания British Airways заяви в сряда, че е планирала да съкрати почти 600 ръководни длъжности като част от планираното намаляване на разходите за труд в компанията. ВА каза, че до март 2008 г. ще бъдат съкратени 35% от общо 1715 висши и средни ръководни позиции. Най-драстични ще бъдат съкращенията сред висшия мениджмънт - с 50%. Това ще спести на авиокомпанията 50 млн. паунда, което ще спомогне изпълнението на по-рано обявената цел за намаляване на разходите с 300 млн. паунда до март 2007 г.

  Източник: Ройтерс

  САЩ

  Американският медиен конгломерат Walt Disney е стеснил кръга на участниците в търга за подразделението си ABC Radio и така подготви почвата за продажбата му преди края на годината. Анализатори прогнозират, че подразделението може да бъде оценено на между 2 и 3 млрд. щ.д. Запознати източници съобщиха вчера, че след месеци преговори и серия наддавания, са останали само трима кандидати за закупуване на ABC Radio. 

  Източник: FT

  Азия

  След седемседмично наддаване Rakuten Inc., най-голямата японска компания за електронна търговия, се отказа от борбата за Tokyo Broadcasting System Inc. В замяна дружеството ще бъде включено в алианс за продажба на телевизионни програми чрез Интернет. Rakuten, която похарчи 111 млрд. йени (928 млн. щ.д.) за 19% от акциите на третата по големина телевизионна компания в Япония, е в преговори за обединяване с TBS, казаха двете компании в отделни заявления. Базираната в Токио Rakuten ще даде половината от акциите си на доверително банково управление, като част от договора.

  Източник: Блумберг

   
  Индекси на фондови борси
  30.11.2005
  Dow Jones Industrial
  10 805.87 (-82.29)
  Nasdaq Composite
  2 232.82 (0.11)
  Стокови борси
  30.11.2005
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)57.32
  Brent crude ($US/bbl.)55.08
  Heating oil ($US/gal.)1.6900
  Natural gas ($US/mmbtu)12.5900
  Unleaded gas ($US/gal.)1.5000
  Gold ($US/Troy Oz.)498.70
  Silver (cents/Troy Oz.)8.39
  Platinum ($US/Troy Oz.)980.40
  Hogs (cents/lb.)67.35
  Pork bellies (cents/lb.)88.25
  Live cattle (cents/lb.)95.73

         Опознай България

  Антим I

  Първият български екзарх е роден в Лозенград през 1816 г. със светското име Атанас Михайлов Чалъков. Приема монашество в Хилендарския манастир през 1837 г. и после учи в най-реномираното светско училище в Османската империя - Великата гръцка народна школа. Има и магистърска степен по богословие от Московската духовна академия. След завръщането си от Русия е преподавател, а за известно време и ректор на богословското училище на о. Халки. През 1861 г. е назначен за Преславски митрополит, през 1868 г. - за Видински. Същата година подкрепя цариградските българи и отхвърля каноническото подчинение на Вселенската патриаршия. На 16 февруари 1872 г. е утвърден за български екзарх. Развива активна дейност срещу униатската пропаганда. Играе съществена роля за изграждане на Екзархията и за културно-просветното издигане на българския народ. След Априлското въстание прави всичко възможно, за да бъдат запознати международната общественост и чуждите дипломати в Цариград за извършените от турците произволи и жестокости при потушаване на въстанието. През април 1877 г. по настояване на Високата порта е освободен от поста екзарх и впоследствие е изпратен на заточение в Анкара. Освободен в резултат на обща амнистия (март 1878), поема ръководството на Видинската митрополия. Участва в политическия живот на новата българска държава. Председателства Учредителното събрание през 1879 г. и Първото велико народно събрание. Умира в гр. Видин на 1 декември 1888 г.


  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 01.12.2005
  Българска версия: 9068, Английска версия: 2549

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2021
   ПВСЧПСН
  53    123
  145678910
  211121314151617
  318192021222324
  425262728293031


   2021   2020   2019  
   2018   2017   2016  
   2015   2014   2013  
   2012   2011   2010  
   2009   2008   2007  
   2006   2005   2004  
   2003   2002   2001  
   2000   1999