Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 14 декември 2005 г., брой 1579
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариВалутни курсове
(14.12.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.90075
USD/BGN   1.64011
CHF/BGN   1.26730
EUR/USD   1.1925*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   2.05%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.comДискусии
10 причини за премахването на данък печалба
Общи събрания днес
  Парагон холдинг (София)
Булгарлизинг (София)
Автостопанство-Хлебни изделия Приват (София)
Химремонтстрой (София)
Албена стил (Добрич)
Долината на розите (Казанлък)
Керамика-Бургас (Бургас)
София Хотел Балкан (Шератон) (София)
Зиесто (Варна)
Булгартабак холдинг (София)
ЗИК-22 (Варна)
Автотранспорт - Чирпан (Чирпан)
Напредък - Товарни превози (Нова Загора)
 


Отраслови анализи:
Развитие на производството и търговията в България
по браншове
2-ро тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА

Външноикономическо сътрудничество


Новини от Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) към българските посолства


Оферти от български и чуждестранни фирми

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 37695
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Външнотърговското салдо достигна минус 6.239 млрд. лв. за периода януари - октомври тази година. В сравнение със същия период на предходната година търговският дефицит се е влошил с 63.53%, когато е бил 3.932 млрд. лв., показват данните на НСИ. За десетте месеца на годината вносът се е увеличил с близо 28%. По цени FOB в България са внесени стоки за 21.33 млрд. лв., а заедно с транспортните разходи /по цени CIF/ - 23.139 млрд. лв.

Източник: Пари

Зам. здравният министър д-р Емил Райнов оглави 9-членния управителен съвет на здравната каса вчера. Той смени на поста зам. финансовия министър Кирил Ананиев, който досега бе член на общото събрание от квотата на държавата. 

Източник: 24 часа

Добричка област може да изгуби 15 млн. EUR финансиране от предприсъединителната програма ИСПА за изграждане на регионално депо за твърди битови отпадъци. До 21 декември кметовете на осем добрички общини трябва да решат къде трябва да бъде разположено то. Проектът вече закъснява, а без съгласието на общините нищо няма да бъде реализирано. Изграждането на регионално депо за Североизточна България може да започне най-рано след две и половина години и да завърши за една година.

Източник: Пари

Приватизация

Две трети от държавните и общински фирми са купени с компенсаторки. Това показва докладът на Националния статистически институт за раздържавяването у нас от 1993 до 2004 г. Документът бе публикуван вчера. Приходите от приватизация за целия период възлизат на 4 969 928 хил. лв. От тях 1,79 млрд. лв. са в брой, а останалите - в държавни облигации, компенсаторни записи, инвестиционни и компенсационни бонове. Около 65% от сделките са направени от Агенцията за приватизация, а останалите - от министерствата. През периода 1993-2004 г. са открити 5280 процедури за приватизация, от които 3034 са за мажоритарни пакети акции или дялове и 2246 за обособени части. От всичките са сключени 5196 сделки, от които 2882 за цели предприятия и 2304 за обособени части. Общо договорените плащания, поетите задължения, изплатените задължения и договорените инвестиции са за над 14,7 млрд. лв.

Източник: Стандарт

Агенцията за приватизация (АП) обяви публичен търг с явно наддаване за продажбата на 2 956 005 акции, представляващи 100% от капитала на Почивно дело и квалификация ЕАД - София, съобщиха от агенцията. Началната тръжна цена е 4,4 млн. лева, а стъпката на наддаване - 100 000 лева. Депозитът за участие е в размер на 1,4 млн. лева.

Източник: Монитор

Концесии

Пристанище Балчик се отдава на концесия за срок от 25 години. Договорът за концесията ще бъде подписан в 11 часа в Министерството на транспорта.  Това е първата в България договорена транспортна концесия.  Добричката фирма "Порт Балчик" ще стопанисва пристанището за срок от 25 години.  Фирмата-концесионер е собственост на Зърнени храни - България ЕАД и е поела ангажимент да инвестира 3,5 милиона лева.

Източник: Дарик радио

Дружества
Производство на изделия от пластмаси
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Пиринпласт (Гоце Делчев)   1 517  
  2   Хамбергер България (Севлиево)   1 515  
  3   ИТД (Съединение - Пд)   1 010  
  4   Ипома (София)   688  
  5   Санитапласт (Драгоево)   462  
  6   Херти - М (Шумен)   431  
  7   Арексим (Пловдив)   285  
  8   ДИППА (София)   254  
  9   Капитан дядо Никола (Габрово)   242  
  10   Агнес-99 (София)   214  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 13.12.2005
  Обща стойност (BGN):   10 079 519.15  
Брой търгувани компании: 100
Официални пазари: 1 783 964.40
Свободен пазар: 6 199 815.16
Други сделки: 1 199 132.66
Най-голяма промяна в цените
Преработващи технологии (Възход-Попово) (Мизия)  -50.00%
Заводски строежи - Девня (Девня)  30.00%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Нов изпълнителен директор има Българската фондова борса от вчера. Това е Бистра Илкова, член на съвета на директорите на БФБ и изпълнителен директор на ИП Авал Ин. Решение за това е взел след гласуване съветът на директорите. От длъжността е отстранен Георги Драйчев. Бистра Илкова беше председател на съвета на директорите на борсата до 11 март 2005 г., когато беше отстранена по нейна молба с мотив служебна заетост. Постът бе поет от Виктор Папазов, но Илкова остана член на съвета. Тя защити идеята за привличане на нови емитенти сред малките и средните предприятия на провелата се наскоро кръгла маса за бъдещето и приватизацията на борсата.

Източник: Пари

Булгаргаз планира да инвестира 63 млн. лв. собствени средства в разширение и модернизация на мрежата през 2006 г. Средствата са предвидени в инвестиционната програма на дружеството за следващата година. Програмата предстои да бъде приета от съвета на директорите. През тази година държавното газово дружество планира да вложи 45 млн. лв., което е намаление в сравнение с предходната година.

Източник: Дневник

До  началото на следващия отоплителен сезон ТЕЦ Плевен ще инвестира 14 млн. EUR в когенератор. Това съобщи Валентин Терзийски, ръководител на експертния екип на Камибо ЕООД, който е консултант на топлофикационното дружество. Според него газовата турбина ще позволи да се увеличи от 10 на 30 мегавата произвежданата от предприятието електроенергия. Вложените средства ще позволят да се увеличи паричният поток от продадения ток, което е една от основните причини за стартиране на инвестиционния проект.

Източник: Пари

Топлофикация Казанлък, която е собственост на АКБ Форес, за да запази абонатите си и да продължи да предоставя услугата, трябва да премине на природен газ и държавната газова компания може да изгради мрежата до града и Хасково, смята председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов.   Дружеството в момента работи на мазут и иска да спре услугата, но засега не е получи подкрепа от икономическото и енергийно министерство. Високата цена на мазута определя и цената на топлинната енергия в града, която е една от най-високите в страната. 

Източник: Дневник

Директорът на ЛУКойл Вагит Алекперов и кметът на София Бойко Борисов подписаха в Москва меморандум, според който руската компания ще строи жилища на общински терени в нашата столица. За сметка на това кметът на София е заявил готовност да осигурява чрез специализираните органи на общината подходящи по градоустройствени параметри общински имоти, върху които ЛУКойл да строи бензиностанции. ЛУКойл ще реализира за своя сметка проекти за инфраструктурно облагородяване на паркове в София. За всеки от поетите ангажименти и проекти ще се сключват отделни договори.

Източник: Пари

Ромпетрол откри в Русе първата от веригата си бензино-газстанции в страната. Обектът е знаков за дружеството, той ще работи денонощно. Това е вторият им обект в Русе след петролния им терминал.

Източник: Бряг - Русе

Фирма Тракия-РМ, чийто собственик е заместник-министърът на земеделието Димитър Пейчев, ще почиства коритото на река Марица, съобщиха от община Пловдив.  Фирмата е спечелила конкурс за обществена поръчка на стойност 1,7 млн. лева за почистването на участъка от железопътния мост до река Първенецка. Средствата за почистването са отпуснати чрез компанията Публични инвестиционни проекти, а конкурсът е приключил в края на юли-началото на август, когато бяха големите наводнения в Пловдивско и Пазарджишко.

Източник: Сега

Ски заточени с диаманти, се произвеждат от тази зима в Чепеларе. Технологията се прилага за първи път у нас от предприятието Ски-Орион. Диамантените глави перфектно източват ръбовете, което позволява бързо, много лесно и плавно плъзгане на ските. Този метод увеличава в пъти тяхната бързина и гъвкаво придвижване по снега, обясняват специалистите.

Източник: Стандарт

На фона на общото намаление в потреблението на бира през ноември, най-малък спад в продажбите отбелязва Болярка, сочат данните на Съюза на пивоварите в България. Компанията отчита 17% свиване в потреблението на произвежданите от нея марки бира спрямо октомври, докато общия спад на пазара е 29%. Сред четирите най-популярни пивоварни у нас през ноември, спрямо октомври най-много са намалели продажбите на Карслберг - с 46%, следвана от Загорка с 31% и Каменица с 20%.

Източник: Монитор

Фикосота ООД експортира 2000 маслени радиатора за Япония и стана първата българска компания пробила на този пазарен сегмент. Очакванията са следващата година износът да се увеличи на 10 хиляди броя радиатори. Шуменското предприятие е специализирано в производството на отоплителни и водонагревателни уреди. Фикосота постигна през годината успешна реализация на продукцията си и в Дания и Испания, като в Дания вече има пазарен дял от 10% в областта на електрическите бойлери с водосъдържател с марка Tesy.

Източник: Дневник

Акционерите на Булгартабак холдинг днес се събират на общо събрание. На него трябва да стане ясно бъдещето на компанията, обеща по-рано икономическият министър Румен Овчаров.  Акционерите на Булгартабак трябва да изберат Надзорен съвет на холдинга, а той - управителен съвет.

Източник: Сега

Правата от увеличението на капитала на Алкомет се изкупиха на промоционални цени, коментираха вчера инвеститори. Причината беше ниската средна цена, която стигнаха вчера правата - едва от 7.74 лв. Въпреки че търсенето превиши значително предложените на аукциона 25 861 права от увеличението на капитала на производителя на алуминиеви изделия, средната цена се понижи спрямо постигнатата преди на борсата. 

Източник: Дневник       Българска Стопанска Камара


ИНФОРМАЦИОННО-ТЪРГОВСКА СИСТЕМА
“ПАЗАР НА ДЪЛГОВИ ИНСТРУМЕНТИ”Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света
Предстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.Поздравете бизнес-партньори и приятели с коледните картички на SOS-ДЕТСКИ СЕЛИЩА В БЪЛГАРИЯ
 
Новини от БСК

Доклад на тема „Лисабонската стратегия и конкурентоспособността на българската икономика” ще представи председателят на БСК Божидар Данев по време на тържествената сесия на Икономическия и социален съвет, посветена на втората годишнина от създаването на Съвета. Сесията ще се проведе на 14 декември, от 13.00 ч, в зала 6 на НДК.

Съветът на Президентите на Съюза на индустриалните и работодателски конфедерации в Европа – UNICE, потвърди асоциираното членство в организацията на Българската стопанска камара (БСК) за следващия 4-годишен мандат.

БСК бе включена с три проекта като пример за добра практика в бюлетин на Международната организация на труда за работодателските организации от Централна и Източна Европа.

Създаване на Фонд „Инвестиции в младежта” предлага БСК с цел подобряване на достъпа до качествено образование

Стартира конкурс за произведени в България стоки, които успешно са се наложили на международните пазари. Предложения за номинации се приемат до 13 декември т.г.!


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Новият офис на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци е на адрес София 1000, ул." Генерал Й. Гурко" 16, етаж 4, офис 407А ( сградата на НТС ул." Г. С. Раковски" 108), тел. 987 47 43, е-mail: union@org-bg.net, office@org-bg.net, http://canning.bafdi.com/

На 15 декември 2005 г. в гр. Русе ще се проведе Семинар с международно участие на тема “Свободно движение на работна сила”. Срок за заявки – 24 ноември 05 г.

Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Нов курс - по “Сигурност на мрежите” предлага Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
8 семестър CCNP - 15 октомври – 13 ноември 2005 - съботно-неделен
Access XP - 24 октомври – 31 октомври 2005 - вечерен
3 семестър CCNА - 24 октомври – 4 ноември 2005 - дневен
1 семестър CCNА - 29 октомври – 4 декември 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNА - 7 ноември – 22 ноември 2005 - дневен
4 семестър CCNА - 19 ноември – 17 декември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите - м. ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите - 24 ноември – 9 декември 2005 - дневен
2 семестър CCNА - 8 декември – 23 декември 2005 - дневен
4 семестър CCNА - 12 декември – 22 декември 2005 - дневен
3 семестър CCNА - 10 декември 2005 – 22 януари 2006 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова, Нели Жекова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Vodafone спечели търга във вторник за втория по големина мобилен оператор в Турция Telsim, като по този начин британската група ще се установи на един от малкото европейски телекомуникационни пазари, които все още имат потенциал за растеж. По време на излъчвания по телевизията търг в Истанбул Vodafone предложи най-високата цена от 4,55 млрд. щ.д. за 100% от Telsim. В наддаването участваха и три телекома от Средния Изток, спрягани за фаворити в надпреварата за турския оператор.

Източник: FT

САЩ

В понеделник американски съдия прекрати първото федерално дело срещу Merck & Co. и нейния обезболяващ препарат Vioxx, след като съдебните заседатели не можаха да стигнат до единодушно решение. Прекратяването на делото допълнително хвърли сянка върху правното положение на Merck, която вече загуби подобен процес в Тексас, но в последствие спечели друго в щатски съд в Ню Джърси. Срещу производителя на обезболяващото лекарство са заведени повече от 7000 дела по обвинение, че с години е криел рисковете от инфаркт и инсулт, свързани с приема на Vioxx.

Източник: Ройтерс

Азия

Асоциацията на бирената индустрия в Япония лобира срещу предложението на правителството да увеличи данъчното бреме, което вероятно ще засегне процъфтяващите продажби на нова, подобна на бира, напитка, която не съдържа малц. За да се премахнат множеството вратички в данъчното облагане, управляващата либерално-демократична партия в Япония обмисля рязко да намали броя на категориите, по които се облагат алкохолните напитки, от 10 на 4.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
13.12.2005
Dow Jones Industrial
10 823.72 (55.95)
Nasdaq Composite
2 265.00 (4.05)
Стокови борси
13.12.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)61.37
Brent crude ($US/bbl.)59.48
Heating oil ($US/gal.)1.8400
Natural gas ($US/mmbtu)15.2900
Unleaded gas ($US/gal.)1.6500
Gold ($US/Troy Oz.)524.10
Silver (cents/Troy Oz.)8.59
Platinum ($US/Troy Oz.)995.90
Hogs (cents/lb.)2.03
Pork bellies (cents/lb.)84.20
Live cattle (cents/lb.)96.25

       Опознай България

130 години от рождението на Добри Христов

Добри Христов е български композитор, един от майсторите от Първото поколение композитори. Роден е във Варна на 14 декември 1875 г. Когато в Западна Европа и Русия музикалното творчество е в разцвета си, България все още преживява последиците от турското робство. В резултат на това родното музикално изкуство е все още тясно свързано с националноосвободителните борби. Едва в средата на 80-те години на 19 век започва да се налагат и друг стил музикални произведения, което дава възможност да изгрее звездата на Добри Христов. Самообразованият гений създава през 90-те години двете хорови китки „Лиляна мома хубава” и „Пусти моми жеравненки”, с които се явява на конкурс за стипендия за обучение по музика в чужбина, където е отхвърлен. За варненската общественост това е обида, събират се пари, с които е изпратен да следва в Пражката консерватория. Творчеството на Добри Христов е вградено в основите на българската музикална култура. Оставил е огромен брой хорови и солови песни, няма голям български хор, в чийто репертоар да не са включени „Ръченица”, „Леле моме”, „Ерген дядо”, „Ганината майка” или „Дафино вино”; в репертоара на българските солисти почти задължително присъстват „Сивляна”, „Девойче”, „Я разтурай” или „Леле, Божке”. Добри Христов умира в София на 23 януари 1941 г.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 14.12.2005
Българска версия: 9119, Английска версия: 2562

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999