Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 27 януари 2005 г., брой 1354
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД   


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(27.01.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.82349
USD/BGN   1.50391
CHF/BGN   1.26142
EUR/USD   1.3005*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 26.01   2.45%  


Общи събрания днес
  Тера-М (Сливен)
Енергоремонт-Кресна-2000 (Кресна)
Бяла звезда (София)
Корпоративна търговска банка (София)
Фронтиер (София)
Кепитъл Маркетс (София)
 

Обществени поръчки
  Допълнително доброволно здравно осигуряване - "АЕЦ Козлодуй" - ЕАД
Доставка на вихротокови датчици - "АЕЦ Козлодуй" - ЕАД
Доставка на компютърна и офис техника - "АЕЦ Козлодуй" - ЕАД
Доставка на неръждаеми вентили - "АЕЦ Козлодуй" - ЕАД
Доставка на носачи за големи зъбни колела - "Български държавни железници" - ЕАД
Доставка на обработени вагонни колела - "Български държавни железници" - ЕАД
Доставка на работни обувки - "Български държавни железници" - ЕАД
Изграждане на дублиращ център за управление на авариите - "АЕЦ Козлодуй" - ЕАД
Периодична доставка на медикаменти - "МБАЛ "Св. Ив. Рилски" - ЕООД, Козлодуй
Покупка на колооси с моноблок колела - "Български държавни железници" - ЕАД
Проектиране, доставка и монтаж на автоматични газоанализатори - "АЕЦ Козлодуй" - ЕАД
Сервизно обслужване на анализатори - "АЕЦ Козлодуй" - ЕАД
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0309DE) Германско шивашко предприятие за дамски облекла продава оборудване за 28 работни места със светещи ленти и пълна производствена линия, включваща: бързошевни машини, машини за шиене на копчета и илици, осигуреност с 5 конеца, оверлог с 3 конеца, покриващ бод, машини за шиене на ръкав, резачи на кантове, гладачни маси и котел и маси за разкрояване.

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 29971
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

България ще получи инвестиционна оценка от водещата рейтингова агенция Moody's, ако страната ни подпише споразумение с МВФ през тази година, заяви финансовият министър Милен Велчев на Световния икономически форум в Давос. Това ще стане само ако следващото правителство провежда надеждна икономическа програма, допълни финансист номер едно. 

Източник: Пари

Във връзка с новия начин на отчитане БТК ще предложи тарифни планове, които ще са с цени на секунда. Таксуването в импулси ще остане валидно само за аналоговите постове, за които няма техническа възможност за това. Средното увеличение на цените след промяната няма да надвиши ръста на инфлацията и БВП за периода 2004-2005 г., обясниха от телекома.

Източник: Стандарт

Приватизация

Варненският окръжен съд е вписал прекратяването на Варна порт флот АД и е обявил дружеството в ликвидация. Срокът на ликвидация на варненския портови флот е 7 месеца от обнародването на поканата до кредиторите. Сагата около несъстоялата се приватизация на Варна порт флот трае повече от две години. През пролетта на 2002 г. Агенцията за приватизация обяви процедури за раздържавяване на двата портови флота - във Варна и в Бургас. Двете дружества бяха предложени първоначално срещу цена от 3.5 млн. лв. - за порт флот Варна, и от 9.010 млн. лв. за порт флот Бургас. След като АП удължи срока за подаване на оферти, тъй като нямаше кандидат-купувачи за двете дружества, в крайна сметка бе продаден само порт флот Бургас на Литшипинг АД.

Източник: Пари

Дружества
Производство на радио-, телевизионна и далекосъобщителна техника
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Сименс Информейшън енд Комюникейшън (София)   10 077  
  2   Ериксон Телекомюникейшънс България (София)   7 270  
  3   Моторола-България (София)   6 961  
  4   Инкомс-телеком холдинг (София)   1 542  
  5   Електронни платки (Благоевград)   222  
  6   Валвекс холдинг (Пловдив)   132  
  7   Телефонна и телеграфна техника (София)   86  
  8   Алком-тех (София)   80  
  9   Комсиг (София)   76  
  10   Михайлов ТВ (София)   43  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 26.01.2005
  Обща стойност (BGN):   734 928.07  
Брой търгувани компании: 85
Официални пазари: 309 819.12
Свободен пазар: 398 768.95
Други сделки: 35.00
Най-голяма промяна в цените
Варна А холдинг (Варна)  34.12%
Стомана (Перник)  -25.00%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Булгаргаз увеличи счетоводната си печалба с 32 млн. лв. - до 160 млн. лв., през 2004 г., съобщи изпълнителният директор на компанията Кирил Гегов. Приходите от дейността на дружеството са нараснали със 77 млн. лв. до 995 млн. лв. през миналата година в сравнение с предходната. Компанията е инвестирала в газопроводни отклонения и модернизация на компресорни станции 51 млн. лв. 

Източник: Дневник

Софийският градски съд отстрани от длъжност изпълнителния директор на Общинска банка Васил Пиралков. Прокуратуратата искаше да бъде отстраненен и председателят на Надзорния съвет Любомир Павлов. Той обаче не се яви в съда, защото бил болен.

Източник: БНТ

Трима нови членове бяха избрани в борда на директорите на Aмериканската търговска камара /АmCham/ в България. Седем от предишните членове са били преизбрани, а новите са Антъни Хасиотис от Пощенска банка, Ник Дейвис от Ernst&Young и Олга Борисова от Илиев център. Преизбраните са Кенет Лефковиц, Стефан Димитров, Георги Ранделов от IBM, Елица Цанева от Идеал Стандарт, Дейвид Хемпсън от Grenville, Фридрих Ниман от Hilton и Борислав Боянов. 

Източник: Пари

Приста ойл е обявена за най-добър предприемач в Югоизточна Европа. Това стана по време на международната инвестиционна среща на високо равнище в Сараево, чийто домакин беше босненската Агенция за чуждестранни инвестиции. 

Източник: Сега

Обединена българска банка отчита чиста печалба от 65.9 млн. лв. за 2004 г., показва отчетът на банката. Това е увеличение с 35% спрямо печалбата й, реализирана през предходната година. Активите, управлявани от ОББ, достигат 2.2 млрд. лв., увеличавайки се с 21.9% спрямо края на 2003 г. Приходите от лихви и дивиденти за миналата година са 145.6 млн. лв., нараствайки с 37.5%.

Източник: Пари

Елвира Танчева, синдик на обявения в несъстоятелност стъкларски завод Белопал в Белослав, насрочи за 8 февруари продажбата на активи на дружеството. Търгът ще се проведе от 9.00 ч. до 12.00 ч. в офиса на адреса на управление на компанията в Белослав, кв. Акациите.

Източник: Дневник


Отраслови анализи: Развитие на производството, вноса и износа в България по браншове

Парфюмерия и козметика
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Вино

Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Керамични плочки

ПОРЪЧАЙ СЕГА

       Българска Стопанска Камара
СИГНАЛИ ЗА НЕРЕДНОСТИ в процедурите по Закона за обществените поръчкиСЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.БСК, Център Чиста Индустрия издава електронен бюлетин Индустрия и Околна среда. Бюлетина предоставя информация по проблемите на околната среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС, браншови, регионални индустриални организации, др.
За абонамент тук

 
Новини от БСК

На 27 януари 2005 г., от 10.00 до 15.00 ч в БСК ще се проведе семинар на тема "Енергийната ефективност в Република България - законова рамка и перспективи", организиран от Министерство на енергетиката и енергийните ресурси, Европейския институт, Българската стопанска камара и радио "Нова Европа", в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България.

Българската стопанска камара най-учтиво Ви кани да участвате в семинар "Външнотърговски сделки със стоки и технологии с възможна двойна употреба и оръжие". Семинарът ще се проведе на 28 януари 2005 в зала 102, в сградата на БСК, от 10:00 ч до 16:00 ч.

БСК стартира публично допитване относно изготвянето на националната нормативна база за електронната търговия и електронния бизнес

Ръководителят на СТИВ-Будапеща Лиана Узунова информира за изискванията при превоз на стоки при преминаването през територията на Унгария.

Във връзка със зачестилите искания за намаляване на митата при внос в България, Министерството на икономиката информира, че в обнародваната в ДВ 86/ 2003 Наредба за условията и реда за въвеждане и прилагане на автономни мерки за суспендиране на митата , в сила от 1 януари 2004 г., изрично са формулирани съществена част от правилата за това. За подробности по темата – ТУК.

От 21 януари 2005 г. влизат в сила промени в Наредба 11 за писмено деклариране на стоките при внос/износ, с които се въвежда опростено попълване на митническата декларация.

Център за външноикономическо сътрудничество обявява СВОБОДНО МЯСТО ЗА ЕКСПЕРТ по “Международно икономическо сътрудничество с немско говорящи страни”

БСК, ЦВИС, съобщава за нотификации по СТО - проекти на нормативни документи, по следните теми: Израел, Кения, Гватемала, Корея, Коста-Рика, САЩ

Австрийска икономическа мисия ще посети България от 1-ви до 2-ри февруари 2005 за срещи на официално и фирмено равнище. Срещите с български фирми ще се състоят на 01.02.2005 г. от 9.00 ч. до 17.00 ч. и на 02.02.2005 г. от 9.00 ч. до 14.00 ч. в конферентната зала на хотел "Сити", ул. "Стара Планина" 6, София.

На 10 февруари 2005 г., в “Новотел Пловдив” (гр. Пловдив, ул. “Златю Бояджиев” 2) ще се проведе тематична среща “Енергийна ефективност и технологично обновление в индустрията”. Срок за заявки - 7 февруари

На 11 февруари 2005 г. Център Чиста Индустрия организира първия в България, семинар на тема ISO 14001:2004 Системи за управление по околна среда - нови изисквания и различия спрямо БДС ЕN ISO 14001:1998. Срок за заявки - 8 февруари


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Съюзът на преработватели на плодове и зеленчуци съвместно с Департамента поземеделие на САЩ организират на 27 и 28.01.05 г. в Новотел "Пловдив", гр. Пловдив, зала "Москва" от 9.00 ч. семинар на тема "ВЪВЕЖДАНЕ НА НАССР СИСТЕМА В ПРЕДПРИЯТИЯТА ЗА ПРЕРАБОТКА НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ". Лектори на семинара са водещи експерти в областа на въвеждане и контрол на НАССР изискванията в консервната промишленост от ЕС и САЩ. За повече информация: СППЗ, тел. 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@tea.bg

Управителният съвет на Сдружение "Български врати и прозорци", член на БСК,  свиква Общо  събрание на браншовата организация на 29 януари 2005 година, от 10.00 часа в залата на бул.  "Цариградско шосе" № 121, гр. София.

Общо събрание на Национална браншова асоциация “Пожарна и аварийна безопасност” ще се проведе на 18 март 2005 г., от 12.00 часа в БСК (София 1000, ул. “Алабин” 16-20, ет.7)

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

1 семестър CCNA - 10 февруари – 25 февруари 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 19 февруари – 27 март 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNA - 26 февруари – 3 април 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 8 януари – 13 февруари 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 15 януари – 20 февруари 2005 – съботно-неделен
3 семестър CCNA – 28 февруари – 11 март 2005 – дневен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Производителят на бизнес софтуер SAP засенчи конкурентите си с 10-процентно нарастване на приходите от лицензи миналата година и заяви, че ръстът може да се увеличи до 12% през 2005 г., тъй като продължава да разширява дейността си в САЩ. Германската група очаква обаче нарастването на оперативната печалба през 2005 г. да се забави до 0-0,5 процентни пункта, спрямо 2 пункта миналата година, тъй като планира допълнителни разходи за наемане на персонал и за пускане на нови продукти.

Източник: FT

САЩ

Microsoft ще се бори с пиратството на операционната си система Windows като изисква от потребителите да удостоверяват, че тяхното копие е оригинално, за да получават своевременни ъпдейти и защита, съобщи в сряда най-големият производител на софтуер в света. Съгласно новата програма за удостоверяване, потребителите ще трябва да докажат, че са се сдобили с програмата по законен начин, за да получат “по-висока надеждност, по-бърз достъп до ъпдейти и по-богати възможности” от Windows XP, операционната система, с която работят 90% от персоналните компютри в света.

Източник: CNN

Азия

Singapore Airlines, най-печелившата авиокомпания в Азия, обяви ръст на печалбата за третото тримесечие от 26%, дължащ се на еднократен приход от продажбата на самолети и на дела си в Air New Zealand. През последните три месеца на 2004 г. печалбата е нараснала до 475,6 млн. сингапурски долара (291 млн. щ. д.), или 39 сингапурски цента на акция, от 378 млн. с. д. (31 цента на акция) миналата година, се казва в съобщение до фондовата борса. 

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
26.01.2005
Dow Jones Industrial
10 498.59 (37.03)
Nasdaq Composite
2 046.09 (26.14)
Стокови борси
26.01.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)48.78
Brent crude ($US/bbl.)46.45
Heating oil ($US/gal.)1.3900
Natural gas ($US/mmbtu)6.4200
Unleaded gas ($US/gal.)1.3700
Gold ($US/Troy Oz.)426.90
Silver (cents/Troy Oz.)6.81
Platinum ($US/Troy Oz.)868.80
Hogs (cents/lb.)75.50
Pork bellies (cents/lb.)94.53
Live cattle (cents/lb.)87.33

       Опознай България

27 януари - празник на град Омуртаг

На 27 януари е празникът на град Омуртаг. Той се намира на важните пътища София - Варна, и от Истанбул и Одрин към река Дунав, на северния склон на Стара планина. Населението на града е около 11 000 жители. Най – старите следи от живот в района датират от преди около 7 хиляди години. Старото име на града е Осман Пазар. Благодарение на разположението си на важни пътища тук с бързи темпове са се развивали занаятите и търговията.  По време на Руско-турската война градът изиграва важна роля. Християнският храм Свети Димитър, построен от жителите на града през 1837 г. като вкопана църква, е изпозван от турската армия за склад за хранителни продукти и военни материали. При отстъплението си османските войски опожаряват града. Поради особеностите на историята си, наред с църквата тук има и джамия, построена през 1804 г. На мюсюлманските празници тя събира много изповядващи Исляма жители на региона. През 1934 г. градът получава днешното си наименование – Омуртаг, по името на един от най-великите български владетели.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 27.01.2005
Българска версия: 7617, Английска версия: 2297

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999