Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 08 август 2005 г., брой 1489
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариREFA-Германия
организира курс на тема
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси (3.10-4.11.2005)
За допълнителна
информация и записване:
тел. 981-45-67 или тук


Валутни курсове
(08.08.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.81172
USD/BGN   1.57907
CHF/BGN   1.25430
EUR/USD   1.2386*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   2.04%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Самоковска текстилна компания (Самоковска комуна) (Самоков)
Медикотехника-98 (Тополовград)
Техенерго-21 (София)
Бъдеще Агро (София)
Елена Георгиева (Перник)
Бяла звезда (София)
Оригинал (Севлиево)
КД Пеликан (София)
Топлофикация - Бургас (Бургас)
СУК (Слънчево)
Такси С Експрес (София)
Зърнобаза-Шабла (Шабла)
Твърдица-транс (Твърдица)
Радио Веселина (Пловдив)
Имобиле (София)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 34822
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Половин милиард лева глътна потопът, който вече три дни залива страната ни. На толкова са оценени материалните загуби, съобщи вчера шефът на Гражданска защита Никола Николов. В 23 общини вече е обявено бедствено положение. Стотици къщи останаха под водата, над 10 хиляди души са евакуирани. Критично продължава да е положението в София.

Източник: Стандарт

В село Лесичево, където в събота бе обявено бедствено положение, е сформиран граждански инициативен комитет, който ще внесе иск в прокуратурата за престъпно нехайство срещу фирма Напоителни системи, която стопанисва язовир Тополница.

Източник: Монитор

Смолян, Видин и Благоевград са на опашката по заплати, показват предварителните данни на НСИ за второто тримесечие. В трите области получават далеч под средната заплата за страната, която е 318 лв. В Смолян средното възнаграждение е 255 лв., във Видин - 256 лв., а в Благоевград - 258 лв. Традиционно на върха са София с 395 лв. средно възнаграждение, Враца, към която е АЕЦ "Козлодуй", с 347 лв. и Стара Загора с 337 лв.

Източник: Сега

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
Годишни анализи - 2004

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Консервна промишленост
Месни продукти

Трикотажни изделия
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Концесии

Всички компании, подали заявления за участие в обявения конкурс за определянето на концесионер на пристанищен терминал Оряхово, са допуснати до участие, съобщиха от Министерство на транспорта и съобщенията. Обявеният конкурс е едностепенен неприсъствен. Пристанищният терминал Оряхово е част от пристанище за обществен транспорт Лом - обект публична държавна собственост. 

Източник: Монитор

Дружества
Дейности на агенции, свързани с превоз на товари
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   М и М Милицер и Мюнх БГ (София)   35 179  
  2   Гопет Транс (София)   26 100  
  3   Скорпион-шипинг (София)   16 733  
  4   Дискордиа (Варна)   9 163  
  5   Жиел (София)   6 187  
  6   Еса-Кар (София)   5 556  
  7   Мерск България Лимитид (София)   4 865  
  8   Транс Балкани (София)   4 182  
  9   Руседеспред (Русе)   3 846  
  10   Деспред (София)   3 808  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 05.08.2005
  Обща стойност (BGN):   3 309 850.01  
Брой търгувани компании: 86
Официални пазари: 1 839 551.68
Свободен пазар: 1 470 298.33
Други сделки: 329 783.00
Най-голяма промяна в цените
Яйца и птици - Зора (Дончево)  50.00%
Деспред (София)  -26.90%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Осем български предприемачи и строители ще представят проектите си за ваканционни селища и жилищни сгради на международното изложение A Place in the Sun Live в Лондон, съобщиха от Imoti Expo. Една от най-големите строително-предприемачески фирми - ФеърПлей Интернешънъл АД, ще представи два проекта за ваканционни селища - Санта Марина до Созопол и Свети Иван Рилски в Банско. Варненската строителна фирма Планекс ще покаже също летни ваканционни имоти - Созопол дриймс в Созопол и "Свети Константин" в курорта "Св. св. Константин и Елена". Ваканционни имоти за международното изложение в Лондон са избрали и компаниите Слънчев бряг консултинг инженеринг АД, Съни вип турс и компанията за недвижими имоти Home for you. Освен с типично ваканционни сгради две от българските фирми - Студенец 2001 АД и Айбилд, ще предложат и свои проекти за жилища. Международното изложение A Place in the Sun Live в Лондон се проведе за първи път през пролетта на тази година и успя да привлече над 40 хил. посетители.

Източник: Пари

Русенският завод Петър Караминчев отчита загуба от 141 хил. лв. за първите шест месеца на 2005 г., според междинния финансов отчет на дружеството, съобщиха от БФБ - София. 

Източник: Монитор

Полимери АД, вече официално върви към продажба. Мажоритарният собственик АКБ Корпорация свиква извънредно общо събрание на 30 септември, което трябва да овласти управителните органи за продажбата на Полимери

Източник: Пари

Първа инвестиционна банка (ПИБ) стана ексклузивен издател у нас на кредитните карти Дайнърс Клуб. От септември ПИБ ще пусне и кобрандирана кредитна карта (Дайнърс клуб и ПИБ), след като стана мажоритарен собственик на Дайнърс Клуб България. Скоро и в бензиностанциите на ОМВ ще се приемат Дайнърс карти. 

Източник: Сега

Капиталът на Явор АД-Варна ще бъде увеличен като решението за това се очаква да бъде гласувано на 30 септември. Не е ясно обаче с колко и по какъв начин ще стане това - дали чрез нова емисия акции с издаване на права, или чрез раздаване на безплатни книжа на акционерите в дружеството. Основният капитал на Явор АД е 112.537 хил. лв., а собственият - 769 хил. лв. Дружеството се занимава с производството на детски и офисмебели.

Източник: Пари       Българска Стопанска Камара


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

БСК, ЦВИС, съобщава за нотификации по СТО - проекти на нормативни документи, по следните теми: ЕС, РЕПУБЛИКА КОРЕЯ, СЛОВЕНИЯ, ЮАР, ЯПОНИЯ

БСК съобщава, че от 23 юли 2005 властите на Унгария са въвели нови изисквания към изделията от дърво, опаковки от дърво, палети и подложки от дърво (FAO International Standard on Phytosanitary Measures 15). Според тези изисквания, всички продукти от необработено дърво задължително трябва да са третирани с метил бромид, като след третирането дървото се маркира според стандарта. Граничните власти на Унгария са оторизирани да съблюдават съответствието с изискванията и да не допускат на унгарска територия посочените продукти. Стандартът може да се намери от www.ippc.int

Среща – презентация на италианското производство на обувки, възможности за търговско сътрудничество между Италия и България ще се проведе на 30 август 2005 г., в хотел “Радисън САС”, София

БСК разработи проекти на секторни ръководства за прилагане на Наредба №7 от 2003 г., за норми за допустими емисии на летливи органични съединения от употребата на органични разтворители в определени инсталации и категории дейности (ДВ бр.96/2003 г.). Очакваме предложения, корекции и становища за промяна и подобряване на ръководствата до 08.09.2005 г., brankov@bia-bg.com тел. 02/ 980 30 55.

На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На 18 август, четвъртък, от 11.00 часа в Зала 10 на НДК ще се състои традиционното честване на Професионалния празник на Миньора, организирано от Българската минна камара, член на БСК.

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти предлага обучение за професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.


4 семестър CCNA - 03 септември – 02 октомври 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 11 септември – 23 октомври 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 12 септември – 28 септември 2005 - дневен
3 семестър CCNA - 11 септември – 16 октомври 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNA - 29 септември – 14 октомври 2005 - дневен
8 семестър CCNP - 08 октомври– 06 ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите -
22 октомври– 20 ноември 2005 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

САЩ

Немското издателство Axel Springer ще придобие пълен контрол над ProSiebenSat 1 Media в сделка на стойност 2.5 млрд.евро (3.1 млрд.щ.д.), създавайки втората по големина медия в страната. Springer, която вече притежава 12% от капитала на ProSieben, постигна споразумение да закупи всички обикновени акции с право на глас, както и всички привилегировани акции, собственост на група частни инвеститори, начело с американския милиардер Хаим Сабан.

Източник: Ройтерс

News Corp. и Associated Press (AP) съобщиха, че са постигнали споразумение за сформирането на джойнт венчър, който ще разпространява спортна информация и новини, компилирани от двете компании. Смесеното дружество ще носи името STATS LLC, като News Corp. и AP ще държат по 50% от капитала му.

Източник: CNN

Азия

Най-големият производител на персонални компютри в света Dell  заяви, че възнамерява да удвои пазарния си дял в Китай до около 20%, като очаква доставките на компютри за страната да се увеличат с 30% през второто фискално тримесечие на тази година. Кевин Ролинс, изпълнителен директор на компанията, съобщи, че Dell продължава да печели нови клиенти както в Китай, така и в световен мащаб, за сметка на Lenovo (китайската компания, която купи компютърния бизнес на IBM по-рано тази година).

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
05.08.2005
Dow Jones Industrial
10 558.03 (-52.07)
Nasdaq Composite
2 177.91 (-13.41)
Стокови борси
05.08.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)62.31
Brent crude ($US/bbl.)61.11
Heating oil ($US/gal.)1.7300
Natural gas ($US/mmbtu)8.7000
Unleaded gas ($US/gal.)1.8300
Gold ($US/Troy Oz.)442.80
Silver (cents/Troy Oz.)7.16
Platinum ($US/Troy Oz.)910.50
Hogs (cents/lb.)60.78
Pork bellies (cents/lb.)69.95
Live cattle (cents/lb.)81.93

       Опознай България

Резерват Тисата

Резерватът Тисата се намира в най-южната част на тесния Кресненски пролом, северно от гр. Кресна, в предпланинския пояс на Пирин и Малашевска планина. Река Струма разделя резервата на две части – Западна и Източна. 80% от територията му е заета с гори от средиземноморски тип. Тук вирее и се опазва най-голямото в България и в Европа естествено хомогенно находище на дървовидна хвойна – рядък, иглолистен растителен вид от рода хвойни. Местното население нарича този растителен вид “Тиса”, откъдето идва и името на резервата. Тисата се отличава и с богата си фауна – по видово разнообразие на птиците той отстъпва единствено на Сребърна; тук  убежище са намерили голям брой защитени видове влечуги и безгръбначни.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 08.08.2005
Българска версия: 8413, Английска версия: 2434

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999