Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 28 януари 2005 г., брой 1355
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД   


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(28.01.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.82675
USD/BGN   1.50148
CHF/BGN   1.26444
EUR/USD   1.3026*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 26.01   2.45%  


Общи събрания днес
  Марица-Тържищна компания (Хасково)
Жити (Русе)
Арма (Лозница)
Химимпорт (София)
Телеинженерингстрой (Шумен)
България-29 (София)
Таис-91 (Казанлък)
ФМА Фабрика за метален амбалаж (Търговище)
Алфаком (Пирс-рекламна търговия) (Хасково)
Ланатекс (София)
АБ-агро (София)
 

Обществени поръчки
  Почистване и корекция на корито на река - Община Хасково
Почистване и хигиенизиране на превозни средства и трасета - "Столичен електротранспорт" - ЕАД
Почистване на сграда - Териториална данъчна дирекция - Кърджали
Почистване на сгради - Българско национално радио
Почистване на хотелски обекти - Териториална дирекция към ИА "Социални дейности на Министерството на отбраната" - Варна
Сметосъбиране - Община Хисаря
Сметосъбиране и сметоизвозване - Община Черноочене
Сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на битови отпадъци - Община Иваново
Сметосъбиране, сметоизвозване, депониране на отпадъци - Община Ихтиман
Сметосъбиране, сметоизвозване, сметопочистване и подържане на депа за твърди отпадъци - Община Долни Чифлик
Събиране и транспортиране на битови отпадъци - Община Велико Търново
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0309DE) Германско шивашко предприятие за дамски облекла продава оборудване за 28 работни места със светещи ленти и пълна производствена линия, включваща: бързошевни машини, машини за шиене на копчета и илици, осигуреност с 5 конеца, оверлог с 3 конеца, покриващ бод, машини за шиене на ръкав, резачи на кантове, гладачни маси и котел и маси за разкрояване.

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 29971
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Банките с 434 млн. лв. печалба за 2004 г. Това сочи балансът на системата към края на годината, представен от БНБ. Над половината е генерирана от първите три банки по размер на активите - Булбанк, ДСК и ОББ. Активите на банковата система достигат 24,9 млрд. лв.

Източник: Стандарт

Очакванията за рекордна година в туризма се потвърдиха, коментира ресорният зам.-министър Димитър Хаджиниколов. Според данните на икономическото министерство в България през миналата година са дошли 14.38% повече чужденци, отколкото през 2003 г. 

Източник: Пари

Приватизация

На първия аукцион за акциите на БТК бяха изтъргувани 2 854 282 акции от дружеството срещу компенсаторни инструменти. За следващите дни остават 14 969 акции. Минималната цена на акция е 212.00 лв., а максималната - 502.00 лв. Среднопретеглената цена, на която са изпълнени всички пазарни поръчки е 218.64 лв. След приключване на аукциона на неофициалния пазар на БФБ-София бяха сключени сделки за общо 7 352 акции на цени от 206 до 297 реални лева за акция.

Източник: Капиталов пазар

Коалиционният партньор ДПС категорично отказа да се съгласи с параметрите, заложени в меморандума за продажбата на Булгартабак на British American Tobacco.  Мехмед Дикме публично заяви, че вицепремиерът Лидия Шулева е знаела за позицията на ДПС още преди Нова година и по този начин подкрепи БСП, които изнесоха фактите по сделката.

Източник: Пари

Дружества
Област Разград
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Хан Аспарух (Исперих)   1 949  
  2   Стинг (Разград)   583  
  3   Дружба-Разград (Разград)   365  
  4   Пътно строителство-Разград АД (Разград)   301  
  5   Лудогорие 91 (Кубрат)   225  
  6   Хан Аспарух-Транспорт (Исперих)   214  
  7   Рециклиращо предприятие (Разград)   194  
  8   Мелиса-Текстил (Разград)   164  
  9   Динамика (Кубрат)   143  
  10   ТиВиТи Комерс (Разград)   86  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 27.01.2005
  Обща стойност (BGN):   3 267 623.60  
Брой търгувани компании: 76
Официални пазари: 475 565.61
Свободен пазар: 2 105 961.74
Най-голяма промяна в цените
Електроника (София)  -20.53%
Пещоремонт (гара Елин Пелин)  19.00%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Сомат АД, която е 96% собственост на германската компания Willi Betz, е започнала да изтегля камионите си от България, съобщи Евгений Иванов, главен секретар на Съюза на работодателите, в който членува фирмата. Компанията е започнала да пренасочва част от камионите си в Русия. 

Източник: Пари

Сименс ще разширява електрическата подстанция на Пловдив. Това стана ясно след сключения договор между компанията и НЕК. Реконструкцията ще струва 9 млн. евро, които ще бъдат платени от НЕК със средства от заема "Енергия 2", чиято стойност е 153 млн. евро. 

Източник: Сега

Булярд - корабостроителна индустрия преговаря с чуждестранен корабособственик на строителство на нови кораби. Те ще бъдат 14 000-тонен и 21 000-тонен. Очакваме договорът с чуждестранния купувач да изпревари сключването на договора с БМФ за строителство на три кораба, разкри изпълнителният директор на дружеството Златко Бакалов.

Източник: Монитор

Красимир Иванов, синдик на обявеното в несъстоятелност Горубсо РМЗ ЕООД - Мадан, насрочи за 16 февруари продажбата на активи на дружеството на стойност 337 938.73 лв. 

Източник: Дневник

Датският концерн Карлсберг ще инвестира над 35 млн. лв. за изграждане на нови производствени мощности в двете си пивоварни в Шумен и в Благоевград, съобщи изпълнителният директор на Карлсберг-България Александър Грънчаров. Около 2,5 милиона евро са предвидени за доставка на нова поточна линия за пластмасови бутилки, която се очаква да бъде пусната в експлоатация в завод Шуменско пиво до края на април.

Източник: Монитор

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще финансира българските операции на френската компания за производство и търговия с алкохолни напитки Белведере с 9 млн. евро. Банката ще предостави заем на дружеството на стойност до 7 млн. евро и ще придобие между 10 и 20 на сто от капитала на българския филиал на Белведере - Белведере кепитъл мениджмънт, срещу 2 млн. евро. 

Източник: Дневник

Столичният общински съвет опрости около 300 000 лева дивидент на Пазари Теменуга. Дружеството не внася от печалбата си от 2002 г. досега, за да прави ново тържище в квартал Св.Троица.

Източник: 24 часа

Фирмата на Булгаргаз за телекомуникационни услуги - Булгартел, ще сключи договор с турската Айсел за изграждане на връзка между двете мрежи, съобщи председателя на борда на директорите на Булгаргаз Милен Чакъров. Айсел е телекомуникационната фирма на турския Коч холдинг, който преди две години искаше да купи 65% от БТК

Източник: Сега

Standart & Poor's понижи перспективата от стабилна на негативна на Общинска банка, като обаче запази кредитния рейтинг на институцията непроменен на ВВ-, което е три нива под най-ниската инвестиционна оценка. Действията на S&P са в отговор на решението на Софийската община да продаде целия дял, който притежава в банката. 

Източник: Пари


Отраслови анализи: Развитие на производството, вноса и износа в България по браншове

Парфюмерия и козметика
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Вино

Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Керамични плочки

ПОРЪЧАЙ СЕГА

       Българска Стопанска Камара


СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА
с международно участие, посветена на 25-годишнината на БСКСИГНАЛИ ЗА НЕРЕДНОСТИ в процедурите по Закона за обществените поръчки

СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.БСК, Център Чиста Индустрия издава електронен бюлетин Индустрия и Околна среда. Бюлетина предоставя информация по проблемите на околната среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС, браншови, регионални индустриални организации, др.
За абонамент тук

 
Новини от БСК

Българската стопанска камара най-учтиво Ви кани да участвате в семинар "Външнотърговски сделки със стоки и технологии с възможна двойна употреба и оръжие". Семинарът ще се проведе на 28 януари 2005 в зала 102, в сградата на БСК, от 10:00 ч до 16:00 ч.

Президентът на Световния институт по заваряване е на посещение в България и ще се срещне с представители на българското правителство, наука и бизнес на 28 януари 2005 г. Недостигът на квалифицирана работна ръка в сферата на промишленото заваряване се очертава като ключов проблем за бъдещото технологично обновление на българската икономика.

Становище на Икономическия и социален съвет по проблемите на сектор "Текстил и облекло" представи главният директор на БСК Камен Колев на заседание на съвета, проведено на 27 януари 2005 г.

БСК стартира публично допитване относно изготвянето на националната нормативна база за електронната търговия и електронния бизнес

Ръководителят на СТИВ-Будапеща Лиана Узунова информира за изискванията при превоз на стоки при преминаването през територията на Унгария.

Във връзка със зачестилите искания за намаляване на митата при внос в България, Министерството на икономиката информира, че в обнародваната в ДВ 86/ 2003 Наредба за условията и реда за въвеждане и прилагане на автономни мерки за суспендиране на митата , в сила от 1 януари 2004 г., изрично са формулирани съществена част от правилата за това. За подробности по темата – ТУК.

От 21 януари 2005 г. влизат в сила промени в Наредба 11 за писмено деклариране на стоките при внос/износ, с които се въвежда опростено попълване на митническата декларация.

Център за външноикономическо сътрудничество обявява СВОБОДНО МЯСТО ЗА ЕКСПЕРТ по “Международно икономическо сътрудничество с немско говорящи страни”

БСК, ЦВИС, съобщава за нотификации по СТО - проекти на нормативни документи, по следните теми: Израел, Кения, Гватемала, Корея, Коста-Рика, САЩ

Австрийска икономическа мисия ще посети България от 1-ви до 2-ри февруари 2005 за срещи на официално и фирмено равнище. Срещите с български фирми ще се състоят на 01.02.2005 г. от 9.00 ч. до 17.00 ч. и на 02.02.2005 г. от 9.00 ч. до 14.00 ч. в конферентната зала на хотел "Сити", ул. "Стара Планина" 6, София.

На 10 февруари 2005 г., в “Новотел Пловдив” (гр. Пловдив, ул. “Златю Бояджиев” 2) ще се проведе тематична среща “Енергийна ефективност и технологично обновление в индустрията”. Срок за заявки - 7 февруари

На 11 февруари 2005 г. Център Чиста Индустрия организира първия в България, семинар на тема ISO 14001:2004 Системи за управление по околна среда - нови изисквания и различия спрямо БДС ЕN ISO 14001:1998. Срок за заявки - 8 февруари

Предстои приемане от страна на МИ, МОСВ, МРРБ и МЗ на НАРЕДБА за норми за допустими емисии на замърсители на въздуха от неподвижни източници, отменяща Наредба № 2/1998г. БСК, браншови камари и предприятия за производството на цимент, метали, торове и други, представиха свои становища и предложения за промени. БСК очаква допълнителни становища до 15.02.2005 г. на адрес: Brankov@bia-bg.com


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Съюзът на преработватели на плодове и зеленчуци съвместно с Департамента поземеделие на САЩ организират на 27 и 28.01.05 г. в Новотел "Пловдив", гр. Пловдив, зала "Москва" от 9.00 ч. семинар на тема "ВЪВЕЖДАНЕ НА НАССР СИСТЕМА В ПРЕДПРИЯТИЯТА ЗА ПРЕРАБОТКА НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ". Лектори на семинара са водещи експерти в областа на въвеждане и контрол на НАССР изискванията в консервната промишленост от ЕС и САЩ. За повече информация: СППЗ, тел. 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@tea.bg

Управителният съвет на Сдружение "Български врати и прозорци", член на БСК,  свиква Общо  събрание на браншовата организация на 29 януари 2005 година, от 10.00 часа в залата на бул.  "Цариградско шосе" № 121, гр. София.

Общо събрание на Национална браншова асоциация “Пожарна и аварийна безопасност” ще се проведе на 18 март 2005 г., от 12.00 часа в БСК (София 1000, ул. “Алабин” 16-20, ет.7)

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

1 семестър CCNA - 10 февруари – 25 февруари 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 19 февруари – 27 март 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNA - 26 февруари – 3 април 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 8 януари – 13 февруари 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 15 януари – 20 февруари 2005 – съботно-неделен
3 семестър CCNA – 28 февруари – 11 март 2005 – дневен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Най-големият производител на мобилни телефони в света, Nokia, обяви в четвъртък спад на печалбата за четвъртото тримесечие, но заяви, че си възвръща пазарния дял и прогнозира за първото тримесечие по-високи продажби от очакваните. Доходът на акция на финландската група за последните три месеца на 2004 г. е 0.23 евро, спрямо 0.25 евро за същия период на 2003 г., което обаче е доста над очакванията на пазара. Акциите на Nokia в Хелзинки поскъпнаха с 9 процента до 11,92 евро, отразявайки добрите печалби и положителната перспектива.

Източник: FT

САЩ

SBC Communications Inc. води преговори за придобиването на АТ&Т, за да засили бизнеса си сред големите корпорации, заяви в четвъртък добре осведомен източник. Втората по големина телекомуникационна компания в САЩ, SBC, проявява интерес към корпоративните клиенти и международната мрежа на АТ&Т, допълни източникът. Най-голямата далекосъобщителна компания в САЩ, АТ&Т, изпитва затруднения от засилващата се конкуренция на SBC и други големи местни оператори. От SBC и AT&T отказаха коментар.

Източник: Ройтерс

Азия

Най-големият производител на чипове по поръчка в света, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., съобщи, че ръстът на печалбата намалява четвърто поредно тримесечие, поради спад в търсенето на нейна продукция. Компанията заяви, че ще увеличи инвестициите тази година. Печалбата за четвъртото тримесечие е нараснала с 39 процента до 22,2 млрд. тайвански долара (697 млн. щ. д.) от 16 млрд. т. д. преди година, се казва  в съобщение на базираната в Синху компания. Продажбите са нараснали с 10,5 процента.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
27.01.2005
Dow Jones Industrial
10 467.40 (-31.19)
Nasdaq Composite
2 047.15 (1.06)
Стокови борси
27.01.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)48.84
Brent crude ($US/bbl.)46.41
Heating oil ($US/gal.)1.3900
Natural gas ($US/mmbtu)6.3500
Unleaded gas ($US/gal.)1.3600
Gold ($US/Troy Oz.)426.30
Silver (cents/Troy Oz.)6.82
Platinum ($US/Troy Oz.)871.30
Hogs (cents/lb.)75.33
Pork bellies (cents/lb.)94.08
Live cattle (cents/lb.)87.65

       Опознай България

28 януари – празник на Разград

От 1994 г., по случай освобождението на града от османско робство, Разгрaд чества своя празник на 28 януари. Разград се намира в североизточната Българиа, в Дунавската равнина. Близостта му с Румънската граница и река Дунав създават условия за развитие на икономически и транспортен потенциал. Регионът се населява от древни времена, като свидетелство за това са праисторическите селищни могили, открити в околностите му. Съвременният Разград е наследник на римския град Абритус. Сред забележителностите на града изпъкват джамията, построена през 1616 г., бронзовата скулптура Момина чешма, християнският храм Свети Николай Чудотворец, а един от най-известните символи на града е Часовниковата кула, издиганата през 1864 г. В Разград се провеждат различни фестивали - на капанските традиции и обичаи, придружен от Панаир на киселото мляко, и Детски международен фолклорен фестивал.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 28.01.2005
Българска версия: 7618, Английска версия: 2296

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999