Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 30 ноември 2005 г., брой 1569
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариВалутни курсове
(30.11.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.85815
USD/BGN   1.65847
CHF/BGN   1.26378
EUR/USD   1.1793*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   2.04%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.comДискусии
10 причини за премахването на данък печалба
Общи събрания днес
  Лясковски лозя (Лясковец)
Огоста-Инвест (Монтана)
Аркус (Лясковец)
Лукойл-Нефтохим (Бургас)
Мургаш-кооп (София)
Синтермат (София)
Хемус автотранспорт (Габрово)
КД Пеликан (София)
Чугунолеене - 97 (Ихтиман)
Рекламна агенция Лео Бърнет София (София)
Автотранссервиз (София)
Биофарм инженеринг (Сливен)
Металорежещи машини (Асеновград)
 


Външноикономическо сътрудничество


Новини от Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) към българските посолства


Оферти от български и чуждестранни фирми

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 37540
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Брутният външен дълг в края на септември е 13,17 млрд. евро и е в размер на 62,2% от прогнозния Брутен вътрешен продукт (БВП) за тази година, показват предварителните данни на Българска народна банка. Дългът нараства с 648,4 млн. евро спрямо края на миналата година, когато е бил 12,522 млрд. евро или 64.4% от БВП.

Източник: Монитор

Швеция е готова да инвестира у нас над 1 млрд. евро. Това ще стане само под формата на директни и индиректни офсетни програми. Те ще се осъществят, ако Министерството на отбраната избере шведския лек многоцелеви изтребител JAS-39 Грипен за модернизация на българските ВВС. 

Източник: Стандарт

Малко над 80 процента от отпуснатите потребителски кредити към края на септември са съсредоточени в седем български банки, показват официалните данни на БНБ. В същото време у нас действат общо 34 кредитни институции. Статистиката показва, че за да бъде една банка сред значимите играчи на пазара на заемите за текущото потребление, тя трябва да има портфейл с такива кредити от поне 150 млн. лв. 

Източник: ДневникНабираме участници за квалификационeн REFA-курс
6.02 - 10.03.2006 - Плевен

Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Първи модул: “Организация на работни системи и процеси”
Тема: Организация на работното място и индустриален мениджмънт
 • Основи на организацията
 • Мотивация
 • Систематичен подход

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 980-10-88, София

  Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
  1-во тримесечие 2005

  Петролни продукти
  Текстилни изделия
  Вино
  Трикотажни изделия
  Месни продукти

  Консервна промишленост
  Парфюмерия и козметика
  Шивашки изделия
  Мебелна промишленост
  Дървообработваща промишленост

  ПОРЪЧАЙ СЕГА
  Приватизация

  Петчленен състав на ВАС реши, че заповедта на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация от 30 юли 2004 г., с която за спечелила търга за продажбата на Мини открит въгледобив ЕАД се обявява фирма Корником, е законосъобразна. Заповедта на АП бе обжалвана във ВАС от един от трите участника в търга - фирма Енергетик 2004 заради процедурни нарушения и с искане за обявяване на нов търг. 

  Източник: Пари

  Концесии

  Комисията за защита на конкуренцията засекрети важна информация за концесионера на магистрала Тракия. Антимонополистът отказа да представи документи за оборота на португалските фирми Лена Енгенхариа и конструкош С.А., МСФ-Мониз да Майа, Серра и Фортунато Емпрейтейрош С.С. и Сомаг Консешос и Сервисуш С.А., които участват в дружеството Магистрала Тракия АД

  Източник: Стандарт

  Дружества
  Таксиметров пътнически транспорт
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Приходи
  от продажби
  за 2004 г.
  (хил. лв.)
    1   О'Кей супертранс (София)   5 356  
    2   Корект-Транс (София)   1 702  
    3   Такси С Експрес (София)   1 373  
    4   Комко-Спед-ТБ (София)   808  
    5   Ант Фарма (София)   691  
    6   Софтакси (София)   505  
    7   Трак и Р (София)   360  
    8   Автопари (София)   118  
    9   Евро - Такси - 97 (София)   105  
    10   ГП Транспорт (София)   59  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 29.11.2005
    Обща стойност (BGN):   6 293 490.61  
  Брой търгувани компании: 97
  Официални пазари: 5 110 922.60
  Свободен пазар: 1 176 434.72
  Други сделки: 107 282.24
  Най-голяма промяна в цените
  Пиринхарт (Разлог)  -50.00%
  Тракийско пиво (Пазарджик)  45.00%
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

  Най-голямата телекомуникационна група в Европа Deutschе Telekom навлезе на българския пазар чрез алтернативния оператор Орбител. Вчера телекомът от ново поколение Орбител и водещият унгарски оператор Мадяр телеком /бившият Матав/ обявиха, че са подписали споразумение за покупка на 100% от акциите на българската компания.

  Източник: Пари

  Неохим обяви нетна неконсолидирана печалба в размер на 11,056 млн. лв. (4,16 лв. на акция) за деветмесечието на 2005 г., в сравнение с 2,771 млн. лв. (1,04 лв. на акция) за същия период на миналата година, показват данните от предадения отчет на БФБ. Нетните приходи от продажби показаха ръст от 15,39% до 143,417 млн. лв., главно поради увеличение на приходите от продажба на продукция.

  Източник: Монитор

  Цените на кабеларките и интернет доставките вероятно ще се вдигнат след Нова година, съобщиха от браншовата асоциация. Причината е, че БТК увеличи с около 50% тарифите за ползване на каналната мрежа. Кабелните и интернет операторите ще плащат по 29 ст. без ДДС за линеен метър положен кабел или защитна тръба. Досега цената бе 19 ст. за над 10 кабела.

  Източник: Стандарт

  Бившият транспортен министър Пламен Петров поема поста главен финансов директор на МобилТел от 1 януари 2006 г., обявиха вчера официално от компанията. Петров ще наследи Марк Екхаут, който бе назначен за главен изпълнителен директор на MOBTEL, Сърбия, уточниха от М-Тел

  Източник: Пари

  Електропреносната дейност на австрийската енергийна компания EVN в България е в основата на ръста на приходите и печалбата на компанията за деветмесечието на финансовата 2005 г. Това става ясно от консолидирания отчет на дружеството, в който за първи път бяха включени и резултатите на притежаваните от ЕVN подразделения в България.

  Източник: Дневник         Българска Стопанска Камара


  Другите за
  Българската Стопанска Камара  ИНФОРМАЦИОННО-ТЪРГОВСКА СИСТЕМА
  “ПАЗАР НА ДЪЛГОВИ ИНСТРУМЕНТИ”  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света
  Предстоящи обучения
  КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

  СЪВЕТ
  ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
  Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.  Поздравете бизнес-партньори и приятели с коледните картички на SOS-ДЕТСКИ СЕЛИЩА В БЪЛГАРИЯ
   
  Новини от БСК

  От 1.01. 2006 г в Русия влиза в сила федерален закон № 102-ФЗ , с който се въвеждат поправки в действащия закон “За държавното регулиране на производството и оборота на етилов спирт, алкохолна и спиртосъдържаща продукция”, съобщава ръководителят на СТИВ – Санкт Петербург, Красимир Лозанов.

  Становище на БСК по Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за достъп до обществена информация (24 ноември 2005 г.)

  Среща на тема “Енергийна ефективност и околна среда – проблеми и възможности пред българската индустрия” ще се проведе на 1 декември 2005 г. в Стара Загора, хотел “Верея” (ул. “Симеон Велики” 100). Организатори са Европейски иновационен център – България, Българска стопанска камара, Агенция по енергийна ефективност, Клъстер “Енергийното сърце на България” и Стопанска камара – Стара Загора.

  На 5 декември, понеделник, от 13:30 ч. БСК организира семинар на тема „Инструменти за търговска защита – антидъмпинг, изравнителни мита, защитни мерки по вноса”. Срок за заявки: 30 ноември

  На 5 декември, понеделник, в столичния хотел "Шератон" ще се проведе семинар на тема "Държавна политика и енергийна ефективност до края на 2006 г. Възможности и условия за бизнеса", с участието на зам.-министрите на икономиката и енергетиката Лъчезар Борисов и Валентин Иванов.

  Дирекция национален строителен контрол организира Дискусионен форум на тема “Разпределение на контролните функции в строителния процес между централната и местна власт” на 7 декември, от 9.00 до 12.00 ч, в зала „Опал” на хотел „Принцес”, София.

  Италианският институт за външна търговия организира делови форум „Икономическо сътрудничество с фирми от област Тоскана” на 13 декември, хотел „Хилтън”, зала „Мусала”, от 9.00 ч.


    СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
   

  Браншови камари и регионални асоциации на БСК

  Със съдействие на Стопанска камара – Кърджали, на 28.11.2005 год. беше учредена Камара на работодателите и предприемачите в гр. Крумовград. За председател на Управителния съвет на камарата бе избран инж. Георги Костов.

  Кирил Дренски е новият президент на Българо-швейцарската търговска камара, партньор на БСК

  Първа национална среща „Частна охранителна дейност в Р България” организира Националната асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана /НАФТСО/, член на БСК на 1 декември 2005 г. в резиденция Бояна, Дом № 2, зала “Триадица”, град София. За повече информация: Иван Иванов – Изпълнителен секретар, тел. 02/ 952 56 14

  Работна среща на ръководството на БСК с ръководителите на регионалните стопански асоциации ще се проведе на 1 и 2 декември т.г. в хотел „Шипка”-София, зала 1.

  Общо събрание на Стопанска камара – Ловеч, ще се проведе на 6 декември 2005 год., от 15.30 часа в зала 21 на Техническия колеж - ул. “Сейко Съев” 17.

  Kамара на Eлектротехниката в България организира колективно посещение на изложението  ELECO 2005 в гр. Бурса, Турция (8-10 декември). Срок за заявки – 24 ноември!

  Общо събрание на БАТЕК ще се проведе на 30 ноември т.г.

  Новият офис на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци е на адрес София 1000, ул." Генерал Й. Гурко" 16, етаж 4, офис 407А ( сградата на НТС ул." Г. С. Раковски" 108), тел. 987 47 43, е-mail: union@org-bg.net, office@org-bg.net, http://canning.bafdi.com/

  На 15 декември 2005 г. в гр. Русе ще се проведе Семинар с международно участие на тема “Свободно движение на работна сила”. Срок за заявки – 24 ноември 05 г.

  Регионалната Cisco академия
  към Българската Стопанска Камара
  Нов курс - по “Сигурност на мрежите” предлага Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  8 семестър CCNP - 15 октомври – 13 ноември 2005 - съботно-неделен
  Access XP - 24 октомври – 31 октомври 2005 - вечерен
  3 семестър CCNА - 24 октомври – 4 ноември 2005 - дневен
  1 семестър CCNА - 29 октомври – 4 декември 2005 - съботно-неделен
  1 семестър CCNА - 7 ноември – 22 ноември 2005 - дневен
  4 семестър CCNА - 19 ноември – 17 декември 2005 - съботно-неделен
  Сигурност на мрежите - м. ноември 2005 - съботно-неделен
  Сигурност на мрежите - 24 ноември – 9 декември 2005 - дневен
  2 семестър CCNА - 8 декември – 23 декември 2005 - дневен
  4 семестър CCNА - 12 декември – 22 декември 2005 - дневен
  3 семестър CCNА - 10 декември 2005 – 22 януари 2006 - съботно-неделен

  За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова, Нели Жекова

   
  Центърът за професионално обучение
  на БСК организира:
  Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  Обучение по маркетинг с международно признат документ
  Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  Обучение по управление и отчетност на малка фирма
  Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
  Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

  За допълнителна информация:
  Галя Божанова, Елена Ташева
  тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
  e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Munich Re, най-голямата презастрахователна компания в света, продаде акции от италианската банка UniCredito Italiano за около 995 млн. евро (1,2 млрд. щ.д.). Компанията разпродава свои дялове във финансови компании. Презастрахователят е продал 185 млн. акции на UniCredito на Morgan Stanley след приключването на търговията вчера на цена “близка до пазарната”, заяви вчера говорител на Munich Re. В понеделник акциите на най-голямата италианска банка UniCredito затвориха на цена 5,38 евро.

  Източник: Блумберг

  САЩ

  Във вторник Ahold съобщи, че разделя американското си поделение U.S. Foodservice на две и намалява броя на марките си в опит да постигне растеж, след като отчете оперативна загуба от 638 млн. евро и потвърди целите за печалба. Реорганизацията на компанията US Foodservice, която беше в центъра на счетоводен скандал за близо 1 млрд. евро, разкрит се през февруари 2003 г., ще бъде разделена на “основна дейност”, включваща доставката на храни и хранителни продукти както на независими ресторанти, така и на образователни и здравни заведения и на “разностранна” дейност за доставка на продукти на големи вериги от ресторанти.

  Източник: FT

  Азия

  Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) подобри прогнозата си за ръста на японската икономика тази година и заяви, че централната банка на страната трябва да задържи лихвените проценти близо до нулата, докато инфлацията не бъде овладяна. Растежът на втората по големина икономика в света през тази година ще бъде 2,4%, повече от прогнозата през септември за 1,8%, и 2% през следващата година, прогнозира базираната в Париж ОИСР.

  Източник: Блумберг

   
  Индекси на фондови борси
  29.11.2005
  Dow Jones Industrial
  10 888.16 (-2.56)
  Nasdaq Composite
  2 232.71 (-6.66)
  Стокови борси
  29.11.2005
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)56.50
  Brent crude ($US/bbl.)54.32
  Heating oil ($US/gal.)1.6700
  Natural gas ($US/mmbtu)11.7400
  Unleaded gas ($US/gal.)1.4600
  Gold ($US/Troy Oz.)503.50
  Silver (cents/Troy Oz.)8.41
  Platinum ($US/Troy Oz.)1.00
  Hogs (cents/lb.)66.83
  Pork bellies (cents/lb.)87.50
  Live cattle (cents/lb.)95.18

         Опознай България

  Андреевден

  На 30 ноември българската православна църква чества празника на Св. Апостол Андрей Първозвани. Той бил рибар, един от дванадесетте апостоли, брат на апостол Петър, който проповядва християнското учение сред балканските и причерноморските народи. Легендата разказва, че Андрей е първият, когото Исус Христос призовава сред апостолите - оттук и името му Първозвани. Разпнат е на кръст в гръцкия гр. Патра. Кръстът му, имащ формата на буквата Х, е известен в иконографията и средновековното изкуство като "Андреев кръст". Народът свързва Андреевден с вярването, че от него денят започва да нараства. Смята се, че Андрей прогонва зимата и дългите нощи. В българските земи на север от Балкана Андреевден се почита като празник на мечките, познат под името “Мечкин ден”. Според народното предание някога св. Андрей бил самотен отшелник в планината. Там обработвал малка нивица. Но една мечка изяла вола му. Разгневеният св. Андрей успял да улови звяра, впрегнал го в ралото вместо вола. Оттогава яздел мечката и обработвал земята си с нейна помощ. Затова светецът се тачи като патрон на мечките, като техен покровител.


  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 30.11.2005
  Българска версия: 9060, Английска версия: 2547

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2021
   ПВСЧПСН
  53    123
  145678910
  211121314151617
  318192021222324
  425262728293031


   2021   2020   2019  
   2018   2017   2016  
   2015   2014   2013  
   2012   2011   2010  
   2009   2008   2007  
   2006   2005   2004  
   2003   2002   2001  
   2000   1999