Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 26 юли 2005 г., брой 1480
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариREFA-Германия
организира курс на тема
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси (3.10-4.11.2005)
За допълнителна
информация и записване:
тел. 981-45-67 или тук


Валутни курсове
(26.07.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.81658
USD/BGN   1.62108
CHF/BGN   1.25093
EUR/USD   1.2065*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   2.04%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Софтакси-48 (София)
Дъб (Враца)
Първомай-БТ (Първомай)
ТВ план ТНС (София)
Товарни превози-91 (Видин)
Унимет-73 (Свиленград)
Кристал-София (София)
София Хотел Балкан (Шератон) (София)
Кетчуп-фрукт (Айтос)
Лемна Екоинвест-България (Бургас)
Джи и Ти България (София)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0392SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага филтриращи елементи, влагани в очистващите инсталации за твърди замърсители. Продуктите на фирмата намират широко приложение в различни промишлени отрасли (тежка промишленост, производство на строителни материали, дървообработване и хартиена промишленост, химическа промишленост – производство на прахове за пране, изгаряне на битови и опасни отпадъци и т.н.).  
(03930SK) Фирма от Словакия произвежда и предлага дискове за рязане и шлифоване, ламелни, диамантени дискове, крепежни елементи, електрически ръчни инструменти и под.
(0394SK)Фирма от Словакия произвежда и изнася промишлени взривни вещества. Желае да установи контакт с български фирми дистрибутори на този продукт, както и с мини, кариери, строителни фирми.
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 34581
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

ЕС дава 50 000 евро за българо-гръцка промишлена зона край Кърджали. В нея ще могат да работят фирми от различни отрасли на местната икономика и частни предприемачи. Проектът е съвместен с община Комотини, която е само на 20 км от границата. Това стана ясно при посещението в Кърджали на делегация от гръцкия град. Параметрите на зоната ще бъдат уточнени до края на месеца. Тогава ще се реши и мястото, където тя ще бъде построена.

Източник: Стандарт

1140 жалби на граждани са постъпили в Комисията по търговия и защита на потребителите за първите 6 месеца, съобщиха от Министерството на икономиката. За цялата минала година комисията е разгледала 1800 рекламации. Процентът на удовлетворяване на претенциите на потребителите е 80-85%. Най-много са рекламациите за бяла техника и електроника.

Източник: Сега

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
Годишни анализи - 2004

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Консервна промишленост
Месни продукти

Трикотажни изделия
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

Крупна германска фирма е заявила инвеститорски интерес към военноремонтния завод в Търговище. Ако сделката бъде одобрена, очаква се те да вложат първоначално 50 млн. евро, а през следващите 5 години инвестицията да се увеличи на 100 млн. До есента оръжейният завод Терем в града ще бъде обявен за приватизация. 75% от акциите ще бъдат пуснати на пазара, а останалите 25 ще останат държавна собственост. Според експертите оценката на завода е близо 22 млн. лева.

Източник: Стандарт

Дружества
Производство на изделия от каучук и пластмаси
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Видахим (Видин)   76 042  
  2   Асенова крепост (Асеновград)   23 116  
  3   Капитан дядо Никола (Габрово)   17 271  
  4   Каучук (Пазарджик)   13 601  
  5   Зебра (Нови Искър)   9 552  
  6   Терахим-97 (Габрово)   7 772  
  7   Петър Караминчев (Русе)   6 545  
  8   Пиринпласт (Гоце Делчев)   5 577  
  9   Агротрейдинженеринг (Стара Загора)   5 430  
  10   Момина крепост (Велико Търново)   2 645  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 25.07.2005
  Обща стойност (BGN):   2 183 743.91  
Брой търгувани компании: 82
Официални пазари: 1 013 712.67
Свободен пазар: 841 556.12
Най-голяма промяна в цените
Заводски строежи - Девня (Девня)  44.26%
Холдинг Света София (София)  -9.57%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Сила холдинг АД - Пазарджик /HSI/, чието общо събрание се проведе на 18 юли 2005, не разпределя дивидент за 2004 г. Сила холдинг АД - Пазарджик отчете загуба в размер на 1 000 лв.

Източник: Капиталов пазар

Черноморската банка за търговия и развитие и руската лизингова компания Europlan подписаха 3-гoдишен договор за кредит в размер на 11 млн. USD. Europlan ще използва средствата за обслужване на сделки с основните си клиенти, малки и средни предприятия от Русия. Това споразумение за пореден път доказва усилията на Черноморската банка в стремежа й да подпомогне развитието на лизинга сред малкия и средния бизнес в Русия, заяви вицепрезидентът на банковата институция Михаил Жернов. 

Източник: Пари

Евроинс ще разкрие представителства във всички общини на Варненска област, съобщи регионалният директор на застрахователното дружество за Североизточна България Кремена Йорданова. Тя обясни, че агенциите по места ще бъдат факт до два месеца и ще заработят от 1 октомври. Първоначалната инвестиция в новите офиси ще бъде около 22 хил. лв. Представителите ще имат правото да извършват огледи на място в автомобилното застраховане.

Източник: Дневник

Фондация Работилница за граждански инициативи и Първа инвестиционна банка подариха над 80 смокинга на Държавната музикална академия Панчо Владигеров, СИЦ Софийски камерен хор, Софийски духов оркестър и камерен ансамбъл Софийски солисти. Това е част от благотворителната съвместна инициатива, чиято първа проява бе безвъзмездното предоставяне на костюми за абитуриенти от домовете за сираци. Музикантите и хористите ще участват в благотворителни концерти през есента, които ще организират ПИБ и фондацията.

Източник: Пари

След водени повече от година преговори Лифтън-България получи първата поръчка от Кaterpillar, най-голямата компания в света за производство на строителна техника, съобщи управителката Боряна Манолова. По поръчка и по специфичните изисквания на Katerpillar русенската фирма разработи ръчен чук и станция с уникален дизайн. 

Източник: Пари

Всичките седем фирми, които бяха избрани в късата листа за осъществяване на надзор на проектирането и строителството на жп линията Пловдив - Свиленград, са подали оферти за участие в конкурса. На 22 юли изтече крайният срок, в който одобрените в късата листа кандидати трябваше да внесат своите предложения в транспортното министерство. Според предварителна информация очакват се силни оферти, защото всички компании са с доказан международен опит в тази област.

Източник: Пари       Българска Стопанска Камара


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

Международен технически панаир – ТИБ – Букурещ, Румъния, ще се проведе от 4 до 8 октомври 2005 г. Краен срок за регистрация – 30 юли 2005 г.

От 11 юли 2005 г. в продължение на шест седмици се приемат проектни предложения по програма "Активни услуги на пазара на труда" по проект "Социални инвестиции за насърчаване на заетостта". Областите на финансиране са: Услуги в сферата на заетостта (от 8000 до 15000 евро); Квалификационни услуги (от 8000 до 20000 евро) и Услуги в подкрепа на планирането на местното икономическо развитие (10000 до 40000 евро).

НА ВНИМАНИЕТО НА БРАНШОВИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ! Информация във връзка с предстоящите преговори за минималните осигурителни прагове.

БСК, ЦВИС, съобщава за нотификации по СТО - проекти на нормативни документи, по следните теми: Аржентина, Европейска комисия, Кения, Китай, Колумбия, Мексико, САЩ, Чешка република. Съгласно процедурите за нотификация на СТО, страните-членки могат да формулират коментари в определени срокове.

Предстои приемането на нов списък на професиите.

На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към
българските фирми за участие във форума.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На 18 август, четвъртък, от 11.00 часа в Зала 10 на НДК ще се състои традиционното честване на Професионалния празник на Миньора, организирано от Българската минна камара, член на БСК.

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти предлага обучение за професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.

1 семестър CCNA - 13 юли – 7 август 2005 - съботно-неделен/вечерен
1 семестър CCNA - 4 юли – 19 юли 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 2 юли – 7 август 2005 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Гигантският мобилен оператор Vodafone Group Plc надхвърли прогнозите на анализаторите и регистрира 4.1 млн. нови абоната през първото тримесечие – най-големият прираст за последните пет години. Като се прибавят още шест милиона клиенти от  поглъщането на една чешка и една румънска компания, британската Vodafone съобщи, че броят на абонатите в глобален мащаб е над 165 милиона. Анализаторите предвиждаха абонатите да се увеличат с 3.1 млн. преди поглъщанията. Въпреки все по-зрелия и конкурентен пазар на мобилни услуги, прирастът в броя на клиентите на компанията е с 35% по-висок в сравнение със същия период на миналата година.

Източник: Ройтерс

САЩ

Производителят на офис техника Xerox Corp. в понеделник съобщи, че чистите приходи през първото тримесечие са нараснали два пъти, благодарение на данъчен бенефит. Печалбата, обаче, не успя да достигне прогнозите на анализаторите, поради нарастващия дял на продажбите на по-евтини модели. Компанията се опитва да увеличи продажбите си, на фона на засилващата се конкуренция от страна на компании като Canon Inc. и Hewlett-Packard Co. Xerox заяви, че чистите приходи за обикновените акционери са се увеличили до 408 млн.щ.д. в сравнение със 187 млн.щ.д. преди година.

Източник: CNN

Азия

Nanjing Automobile, най-старият производител на автомобили в Китай, купи базираната в Бирмингам MG Rover за малко над 50 млн.бр.п. (87 млн.щ.д.). Сделката със сигурност ще фрустрира конкурента в наддаването Shanghai Automobile Industry – най-голямата автомобилна компаия в Китай, и най-вероятно ще постави началото на съдебна битка между двете държавни групировки.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
25.07.2005
Dow Jones Industrial
10 596.48 (-54.70)
Nasdaq Composite
2 166.74 (-13.00)
Стокови борси
25.07.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)59.00
Brent crude ($US/bbl.)57.90
Heating oil ($US/gal.)1.6500
Natural gas ($US/mmbtu)7.3300
Unleaded gas ($US/gal.)1.6800
Gold ($US/Troy Oz.)425.90
Silver (cents/Troy Oz.)7.13
Platinum ($US/Troy Oz.)889.20
Hogs (cents/lb.)57.80
Pork bellies (cents/lb.)73.03
Live cattle (cents/lb.)81.23

       Опознай България

Девненски извори

По пътя от Варна към Провадия, близо до Девненската река бликат около 30 извора, разположени сравнително близо един до друг. Това са прочутите Девненски извори – най-големите карстови извори в България. Всяка секунда от тях се изливат около 3200 литра вода с постоянна температура (17-20 градуса), която не замръзва през зимата и не се влияе от сезонните климатични промени. Най-голям и многоводен е Бездънният извор (Дипсиза), а най-красив – Вълшебният извор. Според преданията, Вълшебният извор е бил любимо място за отдих на Марциана - сестрата на римския император Траян, който през I в.пр.н.е. завладял тракийското селище, възникнало около изворите и го нарекъл Марцианополис. Самият извор също бил кръстен на сестрата на императора.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 26.07.2005
Българска версия: 8409, Английска версия: 2428

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999