Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 28 октомври 2005 г., брой 1546
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(28.10.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.87876
USD/BGN   1.61239
CHF/BGN   1.26493
EUR/USD   1.2130*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   2.04%  Дискусии
10 причини за премахването на данък печалба
На 28 Октомври от 10:00 ч.
в зала 6 на хотел Radisson SAS ще се състои

представяне на проект
за изграждане на схема за
„Гаранция и застраховка на изпълнението на строеж”.Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Подем-21 (Габрово)
Скантрейд (София)
Алкомет (Алумина) (Шумен)
Слънчев бряг-автотранспорт 2000 (Несебър)
Центромет (Враца)
Екса (София)
Агрокомплект-Симеоновград (Симеоновград)
ЗКД (Ивайловград)
Механика и монтаж (Севлиево)
Осъм (Ловеч)
Явор ИД (Асеновград)
Меридиан-98 холдингово дружество (София)
Яна (Ваятекс) (Бургас)
Косматица (Мездра)
 


Външноикономическо сътрудничество


Новини от Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) към българските посолства


Оферти от български и чуждестранни фирми

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 36701
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Една от водещите рейтингови агенции Standard&Poor’s повиши кредитния рейтинг на България с едно ниво от BBB- до BBB благодарение на стабилния растеж и понижаването на външния дълг. Позитивната оценка на агенцията е подкрепена и от бъдещото ни членство в Европейския съюз.

Източник: Пари

Българска народна банка (БНБ) ще се опита да свие допълнително ръста на ипотечното и потребителското кредитиране с пакет от мерки, които бяха съгласувани с мисията на Международния валутен фонд (МВФ) за страната. Това стана ясно на заключителния брифинг на МВФ и правителството, на който присъства и управителят на БНБ Иван Искров. 

Източник: Дневник

От 2006 г. българските цигари пак ще са значително по-евтини от вносните въпреки шоковите акцизи. Властта измисли да защити Булгартабак холдинг, като след Нова година правителството пак ще определя продажните цени и на нашите, и на чуждите цигари. Те бяха либерализирани от началото на тази година. 

Източник: Пари

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Дружества
Хотели и мотели с ресторант
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Албена (Албена)   75 789  
  2   Златни пясъци (Варна)   19 672  
  3   Слънчев бряг (Слънчев бряг)   19 438  
  4   Гранд-хотел Варна (Варна)   16 197  
  5   Компания за луксозни хотели (София)   15 877  
  6   София Хотел Балкан (Шератон) (София)   15 786  
  7   Интерхотел гранд-хотел София (София)   11 841  
  8   Пампорово (Смолян)   11 781  
  9   Слънчев ден (Варна)   11 407  
  10   София Принцес хотел (Новотел Европа) (София)   11 101  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 27.10.2005
  Обща стойност (BGN):   7 530 228.53  
Брой търгувани компании: 85
Официални пазари: 6 352 562.58
Свободен пазар: 1 033 228.88
Най-голяма промяна в цените
Елпром ЗЕМ (София)  30.00%
Интерлоджик Имоти (София)  -20.00%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

За втори път за последната седмица отношенията на държавни компании с германската Сименс са подложени на преоценка. След като договорът за доставката на автоматика за ТЕЦ Варна за 11 млн. евро беше прекратен, БДЖ обяви, че ще преразгледа подписания договор с германската компания за доставката на 25 дизелови мотриси. 

Източник: Дневник

Австрийската компания EVN засега няма шанс да придобие собственост върху електроразпределителната мрежа в курорта Слънчев бряг, стана ясно след проведеното вчера извънредно общо събрание. На него по-голямата част от миноритарните акционери са се обявили против продажбата на тези дълготрайни материални активи, собственост на дружеството. 

Източник: Монитор

Проф. Александър Чирков ще бъде уволнен заради огромните дългове на Св. Екатерина. Същата участ чака директорите на Пирогов д-р Спас Спасков, на Александровска д-р Силви Кирилов и на още 6 големи болници в страната. Това стана ясно на заседание на здравната комисия в парламента вчера. 9 лечебници са натрупали 93% от над 200 млн. лв. борч на всички болници в България. 

Източник: Стандарт

Райфайзенбанк намалява първоначалната годишна лихва за кредита си за малки фирми на 5,5% за кредити в евро, в рамките на промоция до края на годината. Промоционалната лихва за остатъчния срок на кредита е 8%, като кредитът се обезпечава с ипотека. Максималният срок на кредита е до 10 години, независимо от целта на финансирането.

Източник: Фирмена информация

Банка ДСК започва собствена стратегия за частно банкиране, съобщиха оттам. Основните акценти са изучаване нуждите на първокласните й клиенти за доразвиване на продуктите, предлагане на индивидуални решения, персонално отношение към клиентите от специално обучени референти, обясняват от ДСК

Източник: Пари

М-Тел отново свали цените, като сега зарадва клиентите с карти Прима. 33 ст. на минута ще струва обаждането в мрежата на оператора с новия продукт Стар. Цената е без ДДС. Към останалите оператори разговорите ще се таксуват по 49 ст. без ДДС. 

Източник: Стандарт

БТК и Столичната община ще се съдят за това чия собственост са шахтите за кабелите в София. Шефът на Столичния общински съвет (СОС) Владимир Кисьов и и.д. кметът Велизар Стоилов изпратиха в четвъртък до компанията нотариална покана да си изтегли кабелите до месец. 

Източник: Дневник       Българска Стопанска Камара


ИНФОРМАЦИОННО-ТЪРГОВСКА СИСТЕМА
“ПАЗАР НА ДЪЛГОВИ ИНСТРУМЕНТИ”Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света
Предстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

От 1 до 28 октомври 2005 г. Националният иновационен фонд към Министерството на икономиката набира проекти за своята есенна конкурсна сесия.

Семинар на тема "Прилагането на Закона за обществените поръчки - стъпка към единния европейски пазар" ще се проведе на 28 октомври 2005 г. (петък) от 10 до 12.30 ч. в БСК.

На 27.10.2005 по време на изложението “Булпек”, проведено в Зала “Фестивална” гл. секретар на БСК - Петър Денев и Председателят на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки - Милчо Бошев след проведен конкурс “Безалкохолна напитка 2005” наградиха с вимпел и дипломи на следните участници: “Горна баня-лимон” на БК “Горна баня” ООД - София, “Триумф портокал” на “Радулов” ООД - Ст. Загора, “Розов грейпфрут” на БК “Горна баня” ООД - София, “Ябълка” на “Аспазия-92” ООД - София, “Вишна” на ТПК “Ликона” - Дупница. Фирмите добиват правото да поставят на етикета на наградените напитки надпис “Напитка на годината-2004”.

Българо-баварски бизнес форум се състоя на 27 октомври в БСК

БСК събира информация за щетите и загубите на предприятията в пострадалите от наводнения райони. Информацията ще бъде предоставена на правителствената комисия за преодоляване и покриване на щетите. В тази връзка молим заинтересованите предприятия да изготвят и представят експертна оценка на понесените загуби, както досега, така и на очакваните за бъдещи периоди. Оценките изпращайте на електронен адрес: office@bia-bg.com

БСК издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения във връзка с наводненията в страната. За допълнителна информация: Наталия Събева - тел. 987 22 64, email: natali@bia-bg.com 

От 26 до 30 октомври 2005 на посещение в България (София, Пловдив и Пазарджик) ще бъде германска делегация на представители на малкия и среден бизнес от региона на Долна Бавария и Оберпфалц.

Пълен текст на мониторинговия доклад на Европейската комисия за България

Екологичен семинар "Новите решения в екологията", 3-4 ноември 2005, хотел „Хилтън София” организират Българският форум на бизнес лидерите, Химкомплект Инженеринг АД и Ludan Group. Заявки за участие се приемат до 26 октомври 2005 г. на тел: 02/986 52 02, факс: 986 56 25, e-mail: office@bblf.bg, www.bblf.bg

Центърът за професионално обучение при БСК - гр. Пловдив, организира на 17-18 ноември т.г. практическо обучение на работодатели и ръководен персонал на фирми по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Срок за записване – 8 ноември

На 18 и 19 ноември, в гр. Панагюрище за пети пореден път ще се проведе Международен форум и Търговско изложение "ИНВЕСТИРАЙТЕ В ПАНАГЮРИЩЕ".


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Управителният съвет на Асоциация “Български врати и прозорци” организира тематична работна среща-семинар с членовете на браншовата организация на 29 и 30 октомври в град Хисар.

Браншовата камара на черната и цветната металургия е основен организатор на работен семинар на тема “Професионалното обучение в металургията – проблеми и перспективи” на 4 ноември 2005 г. в София.

Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Нов курс - по “Сигурност на мрежите” предлага Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
8 семестър CCNP - 15 октомври – 13 ноември 2005 - съботно-неделен
Access XP - 24 октомври – 31 октомври 2005 - вечерен
3 семестър CCNА - 24 октомври – 4 ноември 2005 - дневен
1 семестър CCNА - 29 октомври – 4 декември 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNА - 7 ноември – 22 ноември 2005 - дневен
4 семестър CCNА - 19 ноември – 17 декември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите - м. ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите - 24 ноември – 9 декември 2005 - дневен
2 семестър CCNА - 8 декември – 23 декември 2005 - дневен
4 семестър CCNА - 12 декември – 22 декември 2005 - дневен
3 семестър CCNА - 10 декември 2005 – 22 януари 2006 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова, Нели Жекова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Audi, поделението за луксозни автомобили на Volkswagen, следващия месец ще предложи изпитващата затруднения марка Seat да бъде директно инкорпорирана в Audi, с цел подобряване на финансовия контрол върху испанския производител и засилване на позициите на шефа на Audi. Планът предстои да бъде обсъден на следващата среща на надзорния съвет на VW, която ще се проведе след като компанията обяви финансовите си резултати за третото тримесечие през ноември. Според високопоставени служител на VW, планът се ползва с пълното одобрение на изпълнителния директор на компанията Мартин Винтеркорн.

Източник: FT

САЩ

Coca-Cola Enterprises Inc. обяви спад в чистите приходи за третото тримесечие, поради по-слабите продажби на безалкохолни напитки в Европа и въздействието на ураганите, връхлетели наскоро САЩ. За периода, компанията е спечелила 192 млн.щ.д., или 40 ц. на акция, в сравнение с 207 млн.щ.д., или 44 ц. на акция преди година.

Източник: Ройтерс

Азия

Йошиаки Цуцуми, патриархът на групировката Seibu и най-богатият човек на планетата преди време, беше осъден на 30 месеца затвор, с условна присъда от четири години, по обвинения във финансови измами. Адвокатите на г-н Цуцуми обясниха, че условната присъда означава, че г-н Цуцуми най-вероятно никога няма да попадне зад решетките през живота си. “Ако г-н Цуцуми демонстрира примерно поведение през тези четири години, съдът най-вероятно ще отмени наказанието със затвор,” обясни един от защитниците в Токио.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
27.10.2005
Dow Jones Industrial
10 229.95 (-115.03)
Nasdaq Composite
2 063.81 (-36.24)
Стокови борси
27.10.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)61.09
Brent crude ($US/bbl.)59.14
Heating oil ($US/gal.)1.9000
Natural gas ($US/mmbtu)13.6800
Unleaded gas ($US/gal.)1.6300
Gold ($US/Troy Oz.)475.60
Silver (cents/Troy Oz.)7.84
Platinum ($US/Troy Oz.)943.90
Hogs (cents/lb.)59.45
Pork bellies (cents/lb.)87.15
Live cattle (cents/lb.)90.35

       Опознай България

Минерални извори "Топлика"

Намират се в местността Топлика, на около 4 км от гр. Гоце Делчев. Те са около 10 на брой. Водите им, които не замръзват дори и в студените зимни дни, са с постоянна температура от 22 градуса. Местността, в която са разположени изворите, е живописна, с красива акациева гора наоколо, с панорамна гледка към насрещно разположения Лясковски връх. В съседство се намират останки от древна крепост.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 28.10.2005
Българска версия: 8924, Английска версия: 2515

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999