Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 10 август 2005 г., брой 1491
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариREFA-Германия
организира курс на тема
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси (3.10-4.11.2005)
За допълнителна
информация и записване:
тел. 981-45-67 или тук


Валутни курсове
(10.08.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.82267
USD/BGN   1.58149
CHF/BGN   1.25696
EUR/USD   1.2367*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   2.04%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Две могили ентърпрайзис (Еленово - Сл)
Единство-Харманли (Харманли)
Пиринстройинженеринг-Благоевград (Благоевград)
Арпезос бус-2000 (Кърджали)
Пиринстройинженеринг-99 (Благоевград)
Макрофарм (Аптечно-Стара Загора) (Стара Загора)
ИНФОСС (София)
Черноморски бряг(Перла фриз) (Бургас)
Комекс (Ритмобул) (Пловдив)
Хидрострой - В.Търново (Велико Търново)
Елма-Троян (Троян)
Боруй медикъл (Стара Загора)
Надежда ДЗОФ (Стара Загора)
Балкатурист-БГ (Хасково)
Аптечно-98 - Стара Загора (Стара Загора)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 34822
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Проектът Регионално развитие - Ловеч на стойност 500 хил. EUR е включен в спогодбата за техническо сътрудничество, която министърът на икономиката в оставка Милко Ковачев и извънредният и пълномощен посланик на Германия д-р Харалд Киндерман подписаха преди дни. Ловешкият проект ще се осъществява в подкрепа на българското Министерство на земеделието и горите и неговите регионални структури. Той има за цел реформиране на селскостопанския сектор в региона. 

Източник: Пари

Чуждите инвеститори засилват интереса си към България, заявиха вчера от БНБ. По данни на БНБ, изнесени в понеделник, обаче абсолютният размер на чуждестранните инвестиции в България за първите шест месеца на 2005 г. е 723,2 млн. евро, което е с 124,5 млн. евро по-малко от същия период на предходната година. Въпреки това от институцията заявиха, че "ако се вгледаме по-професионално в структурата на преките чуждестранни инвестиции, обаче ще видим, че тези данни показват по-скоро нарастващ интерес на чуждестранните инвеститори към България". Доказателство за това бил фактът, че през първите шест месеца на тази година всички вложения у нас били "на зелено". Тези вложения са с 19,6% повече спрямо същия период на миналата година, когато те са били 604,6 млн. евро.

Източник: Новинар

От днес Лукойл Нефтохим променя крайните заводски цени на горивата. Бензин А-92 поскъпва с 1,5 %, увеличението на А-95 е близо с 1 %, А-98 поскъпва с 1, 18 %, с 1,71 % се увеличава цената на дизеловото гориво. При газиола увеличението е близо с 2 %, котелното гориво поскъпва с почти 4 %.

Източник: Агенция Фокус

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
Годишни анализи - 2004

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Консервна промишленост
Месни продукти

Трикотажни изделия
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Дружества
Производство на хранителни продукти и напитки
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Нестле България (София)   102 101  
  2   Захарни заводи (Горна Оряховица)   63 938  
  3   Данон Сердика (София)   56 152  
  4   Месокомбинат-Ловеч (Ловеч)   55 962  
  5   Калиакра-Добрич (Добрич)   51 684  
  6   София мел (Мелничен комбинат Крапс - Мел 1) (София)   29 740  
  7   Месокомбинат-Карлово (Карлово)   16 978  
  8   Звезда (Долна Митрополия)   16 372  
  9   Винком-Бургас (Поморие)   15 449  
  10   Черноморско злато (Поморие)   15 089  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 09.08.2005
  Обща стойност (BGN):   2 568 934.33  
Брой търгувани компании: 78
Официални пазари: 1 283 296.57
Свободен пазар: 1 285 637.76
Други сделки: 4 746.00
Най-голяма промяна в цените
Напредък Холдинг (София)  30.37%
Индустриална холдингова компания (София)  -27.27%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Продажбите на нови леки автомобили в България за седеммесечието на 2005 г. са се увеличили с 50 процента в сравнение със същия период на миналата година, показват данни, предоставени от Съюза на вносителите на автомобили в България (СВАБ) вчера. Броят на продадените нови коли от началото на тази година достига 18 405 в края на юли. В сравнение с шестмесечието на 2005 г., когато техният брой е бил 15 669 продажбите са се увеличили с 17,46 на сто.

Източник: Монитор

След десетгодишно прекъсване Видахим отново започна да произвежда автомобилни гуми, съобщи председателят на борда на директорите на компанията Севдалина Димитрова. Тя уточни, че първата гума вече е произведена. Гумата е с размер 175/14 и е слязла от конвейера през почивните дни. Линията за производство на гуми за леки автомобили е в експлоатация от една седмица, през която са правени прецизни настройки.

Източник: Дневник

Доверие брико ще открие в сряда в Пловдив специализиран Строителен център с търговската марка "Мосю Бриколаж" (Mr. Bricolage). Компанията промени предварително обявените си намерения за тържествено откриване и коктейл. Вместо това ръководството й ще даде пресконференция, а парите, предвидени за откриването, ще бъдат изразходвани за възстановяване на обекти, пострадали от наводнението. Новооткритият Строителен център е разположен на площ от 2 хил. кв.м и ще предлага над 5 хил. продукта за строителството.

Източник: Дневник

Канадската "Дънди прешъс металс" ще вложи 75 млн. долара за изграждане на рудника и добива на злато в Ада тепе край Крумовград. Вече е готова окончателната технико-икономическа оценка за проекта. Обществено обсъждане на оценката за въздействие върху околната среда ще се проведе на 17 и 18 август. 

Източник: Стандарт

Варненската Интерком груп ООД вложи над 1 млн. лв. в изграждането на нов хотелски комплекс в Кранево, съобщи управителят на компанията Павлин Николов. Тризвездната база разполага с 11 луксозни вили с 50 легла, ресторант с 60 места и басейн. Комплексът е разположен на площ от 2400 кв.м в непосредствена близост до морския бряг. 

Източник: Дневник

Ейч Ви Би банк Биохим (HVB Bank Biochim) сключи споразумение за национално партньорство с Мтел, съобщиха от банката. По силата на това споразумение притежателите на карти "Мтел Клуб" могат да се възползват от преференциални условия на банката по потребителски и ипотечни кредити и да получат безплатна карта VISA Electron с овърдрафт.

Източник: Дневник

Международната рейтингова агенция "Фич" потвърди оценката си за Пощенска банка, собственост на гръцката EFG Eurobank Ergasias, предаде агенция "Дау Джоунс". Дългосрочният рейтинг на кредитната институция остава БББ - със стабилна перспектива, като той е задържан от кредитната оценка за държавата, която е същата. В момента, в който бъде повишен рейтингът на България, може да се очаква повишение и на този на банката, се посочва в информацията. 

Източник: Дневник       Българска Стопанска Камара


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

БСК, ЦВИС, съобщава за нотификации по СТО - проекти на нормативни документи, по следните теми: ЕС, РЕПУБЛИКА КОРЕЯ, СЛОВЕНИЯ, ЮАР, ЯПОНИЯ

БСК съобщава, че от 23 юли 2005 властите на Унгария са въвели нови изисквания към изделията от дърво, опаковки от дърво, палети и подложки от дърво (FAO International Standard on Phytosanitary Measures 15). Според тези изисквания, всички продукти от необработено дърво задължително трябва да са третирани с метил бромид, като след третирането дървото се маркира според стандарта. Граничните власти на Унгария са оторизирани да съблюдават съответствието с изискванията и да не допускат на унгарска територия посочените продукти. Стандартът може да се намери от www.ippc.int

Среща – презентация на италианското производство на обувки, възможности за търговско сътрудничество между Италия и България ще се проведе на 30 август 2005 г., в хотел “Радисън САС”, София

БСК разработи проекти на секторни ръководства за прилагане на Наредба №7 от 2003 г., за норми за допустими емисии на летливи органични съединения от употребата на органични разтворители в определени инсталации и категории дейности (ДВ бр.96/2003 г.). Очакваме предложения, корекции и становища за промяна и подобряване на ръководствата до 08.09.2005 г., brankov@bia-bg.com тел. 02/ 980 30 55.

На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На 18 август, четвъртък, от 11.00 часа в Зала 10 на НДК ще се състои традиционното честване на Професионалния празник на Миньора, организирано от Българската минна камара, член на БСК.

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти предлага обучение за професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.


4 семестър CCNA - 03 септември – 02 октомври 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 11 септември – 23 октомври 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 12 септември – 28 септември 2005 - дневен
3 семестър CCNA - 11 септември – 16 октомври 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNA - 29 септември – 14 октомври 2005 - дневен
8 семестър CCNP - 08 октомври– 06 ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите -
22 октомври– 20 ноември 2005 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

UBS обяви, че нарастването на приходите от такси от управлението на активи за заможни клиенти компенсира спада на приходите от търговия с инструменти с фиксиран доход. Швейцарската банка отчете 5-процентен ръст на печалбата за второто тримесечие. От най-голямата банка в Европа по активи заявиха, че докато началото на второто тримесечие е било "предизвикателно", след това пазарите са се съвзели

Източник: FT

САЩ

Компанията за онлайн брокерски услуги E*Trade Financial Corp. обяви във вторник, че ще купи фирмата за инвестиционни съвети Kobren Insight Management, която управлява около 1 млрд. щ.д. за частни клиенти, за да укрепи бизнеса си в управлението на активи и да се превърне в компания, която предлага пълната гама финансови услуги. Условията по сделката, която E*Trade очаква да сключи през четвъртото тримесечие, не бяха разкрити. От E*Trade заявиха, че търсят други подобни сделки и очакват придобиването на Kobren да донесе близо 10 млн. щ.д. приходи и 2,3 млн. щ.д. нетна печалба през 2006 г.

Източник: Ройтерс

Азия

Bridgestone Corp., най-големият производител на автомобини гуми по стойност в света, отчете най-голямата си печалба от поне шест тримесечия след осчетоводяването на еднократен приход от промени в пенсионния й план. Компанията повиши прогнозата си за печалбата за цялата година. Нетната печалба на Bridgestone се е утроила до 75,6 млрд. йени (676,2 млн. щ.д.) за трите месеца до 30 юни, от 24,6 млрд. йени година по-рано, според изчисления на Bloomberg на основата на резултатите на токийската компания за полугодието. Продажбите за тримесечието са нараснали с почти 10% до 652,3 млрд. йени.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
09.08.2005
Dow Jones Industrial
10 615.67 (78.74)
Nasdaq Composite
2 174.19 (9.80)
Стокови борси
09.08.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)63.07
Brent crude ($US/bbl.)61.98
Heating oil ($US/gal.)1.7800
Natural gas ($US/mmbtu)8.6500
Unleaded gas ($US/gal.)1.8200
Gold ($US/Troy Oz.)439.80
Silver (cents/Troy Oz.)7.05
Platinum ($US/Troy Oz.)909.00
Hogs (cents/lb.)59.23
Pork bellies (cents/lb.)67.53
Live cattle (cents/lb.)80.65

       Опознай България

Славянка

Планината Славянка е част от Рило-Родопския масив със заоблено било и стръмни склонове. Заобиколена е от планини, а по билото й минава част от българската граница с Гърция. В миналото планината е наричана Алиботуш. Легендата разказва, че използвайки хитрост, турците заловили народния закрилник Али Страшника. Поразен от достойното му държание, предводителят им Селим паша поставил пред Али ботуши пълни с вряла смола и му казал, че, ако достигне върха с тези ботуши, ще бъде свободен. Али не се поколебал, обул ботушите и затичал към върха, достигнал го и там издъхнал. Оттогава народът нарекъл планината Алиботуш. В днешната планина Славянка се намира и едноименния резерват. Резерват Славянка притежава уникална за България растителност - средиземноморски вечнозелени видове, съчетани със средноевропейски видове. В планината са установени 1400 тревни видове , като 20 от тях се срещат единствено тук. Фауната в Славянка е също така богата и разнообразна - населява се от около 1200 вида насекоми, а също и костенурки, гущери, змии, лисица, дива свиня и много други


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 10.08.2005
Българска версия: 8412, Английска версия: 2433

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999