Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 25 февруари 2005 г., брой 1375
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариВалутни курсове
(25.02.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.81840
USD/BGN   1.47498
CHF/BGN   1.27076
EUR/USD   1.3260*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   1.89%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Добруджански плод (Тутракан)
ЗММ-99 (Свиленград)
Туристимпекс - Торгокомплект (София)
Еврохотелс (Боровец)
АББ Авангард (Севлиево)
Юпитер холдинг (Пловдив)
Марса-Р (Хасково)
Лактис-Бяла (Бяла-Рс)
Успех (Луковит)
Бургас авто (Бургас)
Пенсионно осигурителна компания ДСК - Родина (София)
Тутраканинвест (Варна)
Глобъл принт (София)
Старком холд (Костинброд)
Хексим (София)
 

Обществени поръчки
  Въоръжена охрана - "Водоснабдяване и канализация" - ООД
Въоръжена охрана и пропускателен режим - "Водоснабдяване и канализация" - ЕООД, Стара Загора
Въоръжена охрана на обекти - Данъчна администрация - Териториална данъчна дирекция - Русе
Ежедневна денонощна въоръжена охрана и контролно-пропускателен режим - Данъчна администрация, Териториална данъчна дирекция - Враца
Охрана - Столична община
Охрана на сграда, охрана със специализиран транспорт - "V МБАЛ - София" - АД
Охрана на войскови имоти - ИА "Държавна собственост на Министерството на отбраната" - София
Охрана на сгради и имущество - Хигиенно-епидемиологична инспекция - Плевен
Проучване, организиране и осъществяване на физическа невъоръжена денонощна охрана - Институт за контрол на ветеринарномедицинските продукти
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0326BY) Беларуска фирма се интересува от контактни данни на български фирми за закупуването на 2 броя електрически телфери с товароподемност 3,2 т., височина 6 м. и да е взривообезопасен.
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 30726
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

България вече има нова Стратегия за развитие на капиталовия пазар, след като съветът на директорите на БФБ-София одобри документа, изготвен по поръчка на борсата в Центъра за икономическо развитие. В нея е включен анализ за състоянието на капиталовия пазар и стратегия за развитието му. Като трети етап все още предстои да се изработи подробната програма за действие на основата на двете.

Източник: Пари

Осигуряват още 2 млн. за наши фирми оито ще участват в световното изложение "ЕКСПО 2005", реши кабинетът. Парите са за подготовката, организацията и координацията на българското национално участие в изложението, което ще се проведе в Аичи, Япония. Министърът на финансите Милен Велчев ще предостави средствата от централния бюджет за 2005 г. чрез бюджета на Министерството на икономиката на Международен панаир ЕАД, Пловдив.

Източник: Стандарт

Приватизация

Софийската фирма Метрони ООД беше избрана от Агенцията за приватизация (АП) за купувач на 100% от капитала на Топлофикация-Плевен. Дружеството се занимава с търговия на дребно и негов управител е Любомир Любенов. Договорът подлежи на одобрение и от надзорния съвет на ведомството. Той ще бъде подписан до 30 дни. 

Източник: Сега

Публичното отваряне на окончателните оферти в конкурса за продажбата на 95 % от капитала на Бояна филм, ще се състои днес (25 февруари) в Агенцията за приватизация.

Източник: Агенция Фокус

Дружества
Производство на електрически машини и апарати, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Елкабел (Бургас)   51 701  
  2   Светлина-Сливен (Сливен)   35 869  
  3   Филкаб (Пловдив)   31 394  
  4   Хюндай Хеви Индъстрис Ко. България (София)   31 277  
  5   Емка (Севлиево)   22 744  
  6   Гамакабел (Смолян)   22 181  
  7   Монбат (Акумикар Монтана) (Монтана)   21 745  
  8   Елма-Троян (Троян)   17 891  
  9   Елхим-Искра (Пазарджик)   13 862  
  10   Балканкар-ЗПДЕА Г. Костов (София)   8 968  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 24.02.2005
  Обща стойност (BGN):   10 060 593.66  
Брой търгувани компании: 114
Официални пазари: 2 184 982.41
Свободен пазар: 4 489 623.03
Най-голяма промяна в цените
Плевен-БТ (Плевен)  60.00%
Петър Караминчев (Русе)  -12.61%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Варненската корабостроителница ще строи два 42 хил.-тонни кораба за Параходство Български морски флот, съобщи в морската столица изпълнителният директор на Булярд-Корабостроителна индустрия Златко Бакалов. Дружеството притежава 75% от капитала на корабния завод.

Източник: Пари

Нетна консолидирана печалба от 6 млн. лв. отчита Българска холдингова компания за 2004 г., показва публикуваният отчет на дружеството.  За 2003 г. консолидираната нетна печалба на БХК беше 593 хил. лв. На 6,12 млн. лв. възлиза нетното салдо от покупко-продажби на акции и други финансови инструменти през миналата година.

Източник: Монитор

Парафлоу получи статут на сертифициран златен партньор на Майкрософт, което е най-високото ниво в партньорската програма на софтуерния гигант. Парафлоу е първата българска компания, покрила новите квалификационни изисквания, и е специализирана в изграждането на инфраструктурни решения и информационна сигурност.

Източник: Дневник

С над 20 млн. лв. е преизпълнен оздравителният план на Стомана АД, обяви изпълнителният директор на дружеството инж. Спас Христов. В началото на седмицата от Агенцията за държавни вземания обявиха, че ще искат фалита на дружеството заради неизпълнение на плана. Рамката на плана е била 42.7 млн. лв. Към края на 2004 г. в резултат на неговото изпълнение са постъпили 62.783 млн. лв. от продажба на активи на дружеството.

Източник: Пари

Българската софтуерна компания Технологика стана официален представител и единствен доставчик на продуктите на британската Кейсуайс (Casewise). Статут на изключителен представител й дава подписаният на 4 януари 2005 година договор.

Източник: Дневник

Стара Загора БТ взе разрешение за производство на цигари. За обезпечаване контрола на притежателите на такива разрешения е въведено задължението за ежегодно представяне пред министъра на финансите на производствената им програма, отчет за нейното изпълнение, както и копие от счетоводния баланс и отчет за приходите и разходите за предходната година.

Източник: Пари

Фирма Премиер груп ­ Варна ще реализира проект за изграждане на бунгалов парк в Еленския регион на стойност 10 млн. евро. Представителите на фирмата с чуждестранно участие обсъдиха идеята с кмета на Община Елена Сашо Топалов. Предложението е да построят вилно селище за холандски туристи с 20-25 бунгала, разположени на 60 дка площ, съобщи кметът. 

Източник: Янтра - Велико Търново

Летище Русе получи статут на гражданско  летище за обществено ползване, съобщи правителствената пресслужба. Със същото решение правителството предостави безвъзмездно за управление на Министерството на транспорта и съобщенията недвижими имоти, намиращи се в землището на с. Щръклево, община Иваново, област Русе, и в землището на с. Средна кула.

Източник: Пари

Държавната комисия по енергийно регулиране (ДКЕР) започна проверка на документите по изпълнението на проекта за газификация на Габрово, съобщиха от Централгаз. Това стана, след като кметът на града Богомил Белчев внесе в регулативния орган предложение за отнемане на лиценза за газификация и дистрибуция на природен газ на дружеството. Швейцарската компания Солби (SOLBI SA Ltd.), спечелила конкурса за газификация, е изпуснал всички срокове, включени в бизнес програмата за реализация на проекта.

Източник: Дневник

Зам.-министърът на финансите Любомир Дацов ще е представителят на държавата в Общото събрание на Банковата консолидационна компания (БКК), съобщиха от Министерски съвет. Събранието е насрочено за 1 март 2005 г. и тогава ще се вземе решение за ликвидация на компанията. 

Източник: Сега


Отраслови анализи: Развитие на производството, вноса и износа в България по браншове

Парфюмерия и козметика
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Вино

Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Керамични плочки

ПОРЪЧАЙ СЕГА

       Българска Стопанска Камара


СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА
с международно участие, посветена на 25-годишнината на БСК


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.БСК, Център Чиста Индустрия издава безплатен електронен бюлетин
Индустрия и Околна среда
, предоставящ
информация по околна среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС,
браншови, регионални индустриални организации, др. Необходимо е абонатите да имат достъп до Интернет.
За абонамент тук

 
Новини от БСК

От 24 до 25 февруари в Солун ще се проведе регионален форум на тема “Развитието на частния сектор в Черноморския регион” в рамките на гръцкото председателство на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество /BSEC/.

БСК, ЦВИС, съобщава за нотификации по СТО - проекти на нормативни документи, по следните теми: Дания, ЕС, Норвегия, Република Корея

Указания за прилагане на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, одобрени от Съвета за икономическа политика към Министерския съвет на заседание на 10.12.2004 г.

БСК внесе иск в Софийски градски съд - Административно отделение, срещу текстове от Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от Столична община.

Италианският институт за външна търговия информира, съвместно с университета в Триест (Италия) стартират обучение по проект "Masters for the Balkans". Предвиждат се 30 стипендии от 8 000 евро за млади дипломанти от страните от Балканите. Документи се приемат до 10 март 2005 г.

В периода май - септември 2005 г. стартира обучение на млади специалисти, с цел включването им в процеса на интернационализация на италианските фирми. Обучението е организирано от Master International Management на института "Адриано Оливети", Анкона, Италия. Документи се приемат до 31 март 2005 г.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Русенската стопанска камара информира, че сумите, събирани от румънската страна на ГКПП-Дунав мост, и по-точно – такса транзит Гюргево и такса екология, са увеличени

Националното сдружение “Изберете българското” откри свой клон в Русе на територията на Русенска стопанска камара.

16% ръст бележи потреблението на безалкохолни напитки през 2004 г., съобщиха от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (член на БСК)

Общо събрание на Национална браншова асоциация “Пожарна и аварийна безопасност” ще се проведе на 18 март 2005 г., от 12.00 часа в БСК (София 1000, ул. “Алабин” 16-20, ет.7)

УС на Браншовата камара на целулозно-хартиената промишленост, член на БСК,  свиква Общо събрание на организацията на 31 март 2005 г., от 11.00 часа, в заседателната зала на Института по целулоза и хартия, ул. "Поручик Бончев", № 8, гр. София.

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

1 семестър CCNA - 10 февруари – 25 февруари 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 19 февруари – 27 март 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNA - 26 февруари – 3 април 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 8 януари – 13 февруари 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 15 януари – 20 февруари 2005 – съботно-неделен
3 семестър CCNA – 28 февруари – 11 март 2005 – дневен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Nestle SA, производителят на Nescafe и KitKat, ще осъществи обратно изкупуване на акции за пръв път в 132-годишната си история, за да успокои инвеститорите си, след като не успя да постигне планираните финансови резултати и продажбите паднаха рекордно за последните две години. Планът през тази година да бъдат изкупени обратно акции на стойност 1 млрд.шв.фр. (860 млн.щ.д.) е “възможно най-правилното решение, така че акционерите да получат малко стимул след незадоволителното представяне на компанията,” заяви Дитер Винет, фондов мениджър в Swisscanto Asset Management.

Източник: Блумберг

САЩ

Европейската авиокомпания Ryanair в четвъртък съобщи, че е поръчала 70 самолета модел 737-800, произведени от американската Boeing, с опция за закупуване на още 70 в бъдеще. От Ryanair обясниха, че поръчката е най-стойност 4 млрд.щ.д., и ще им позволи да създадат около 2500 нови работни места и да се разраснат, така че в рамите на идните седем години да успеят да се наложат като най-голямата европейска авиокомпания.

Източник: CNN

Азия

Китай предприема активни мерки за справяне с механизмите за лицензиране и проверка на вноса на обувки от страната, наложени от Европейския Съюз. Считано от 1 февруари 2005 г., ЕС изисква всички китайски вносители на обувки да кандидатстват за лиценз от правителството на всяка страна-членка, преди тяхната продукция да навлезе на местния пазар. Нововъведеният механизъм, който включва всички обувни продукти, подлежащи на квота преди 2004 г., ще бъде в сила в продължение на една година – от 1 февруари 2005 г. до 31 януари 2006 г.

Източник: China People’s Daily

 
Индекси на фондови борси
24.02.2005
Dow Jones Industrial
10 748.79 (75.00)
Nasdaq Composite
2 051.70 (20.45)
Стокови борси
24.02.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)51.39
Brent crude ($US/bbl.)49.40
Heating oil ($US/gal.)1.4300
Natural gas ($US/mmbtu)6.4500
Unleaded gas ($US/gal.)1.4200
Gold ($US/Troy Oz.)435.70
Silver (cents/Troy Oz.)7.38
Platinum ($US/Troy Oz.)864.60
Hogs (cents/lb.)74.90
Pork bellies (cents/lb.)86.78
Live cattle (cents/lb.)86.28

       Опознай България

Димитър Пешев (13.V.1894–25.II.1973)

Виден български политик от периода преди и по време на II Световна война. Министър на правосъдието през 1936 г. Поддръжник на съюза между България и нацистка Германия, с надеждата, че той би могъл да помогне на страната ни да си възвърне териториите, загубени по време на Балканските войни. Когато през март 1943 г. разбира, че правителството възнамерява да предаде на немците около 8000 евреи от Кюстендил, Пешев пише протестно писмо към царя и правителството, и успява да събере 40 подписа от други членове на парламента в своя подкрепа. Общественият протест, възбуден от него, кара правителството да се откаже от плановете си да депортира 50 000 евреи, живеещи в България. Пешев, обаче, е наказан с освобождаване от поста си като заместник-председател на парламента. В края на войната, той е изправен пред съд заради участието си в предишното про-немско правителство. Неговата роля за спасяването на евреите в страната кара съда да намали присъдата му, и след една година затвор, той е освободен. През януари 1973 г., Яд Вашем го удостоява с титлата “Праведник на света”, заради приноса му за спасяването на българските евреи. Димитър Пешев умира същата година.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 25.02.2005
Българска версия: 7842, Английска версия: 2345

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999