Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 10 март 2005 г., брой 1382
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариВалутни курсове
(10.03.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.81881
USD/BGN   1.46548
CHF/BGN   1.25898
EUR/USD   1.3346*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   1.91%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Агромашинаимпекс - 2000 (Добрич)
Роял-Стоун (Елин Пелин)
Ларекс (София)
А.В. Билдингс (София)
ФК Булмекс (Мърчаево)
Фериботен комплекс-Оряхово (Оряхово)
Еолика България (София)
Инвест груп 95 (София)
 

Обществени поръчки
  Изготвяне на документация за издаване на разрешителни за водоползване на водоизточници - "Водоснабдяване и канализация" - ООД
Изграждане на I главен клон от канализация - Община Николаево
Изграждане на външна канализация - Община Димитровград
Изграждане на канализационен колектор - Община Панагюрище
Изграждане на канализационен колектор - Община Провадия
Изграждане на канализационен колектор - Община с. Борован
Изграждане на канализационен колектор - Столична община
Изграждане на канализационна мрежа - Община "Марица"
Изграждане на канализационна мрежа - Община Сандански
Изграждане на канализационни мрежи - Община Лясковец
Изграждане на канализация - Община "Родопи", област Пловдив
Изграждане на канализация - Община Панагюрище
Изграждане на канализация - Община Петрич
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0331GR) Фирма от Гърция търси да закупи от България PAC – полиалуминиев хлорид на едро.
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 31035
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Да се въведе минимален праг на финансовите ресурси за здравеопазване в размер на 5% от БВП през 2006 г., който да достигне до 5.9% през 2009 г. Средствата за това увеличение да бъдат осигурени от държавния и от общинските бюджети и от НЗОК, предложи проф. д-р Цекомир Воденичаров, декан на Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София.

Източник: Пари

Германският гигант за каталожна търговия Quelle очаква печалба от България до 3 години след като започне дейността си на българския пазар, показват сметки на директорите на концерна. Фирмата смята да инвестира у нас през следващата година, съобщиха от централата й в Германия. 

Източник: Монитор

Приватизация

Апелативния съд реши, че няма основание за отстраняването на председателя на НС на Общинска банка Любомир Павлов и на изп. директор Васил Пиралков от постовете им. Решението на магистратите е окончателно и не подлежи на обжалване. Мотивите за искането на прокуратурата двамата да бъдат отстранени от длъжност са, че пречат на разследването и може пряко да влияят на подчинените си, които ще свидетелстват по делото. Според Любомир Павлов заради съдебните действия около Общинска банка цената й в обявената процедура за приватизация е паднала.

Източник: Пари

Дружества
Производство на тютюневи изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Благоевград-БТ (Благоевград)   191 678  
  2   София-БТ (София)   101 556  
  3   Слънце Стара Загора-БТ (Стара Загора)   27 653  
  4   Пловдив-БТ (Пловдив)   25 161  
  5   Плевен-БТ (Плевен)   22 607  
  6   Хасково-БТ (Хасково)   21 803  
  7   Гоце Делчев-БТ (Гоце Делчев)   9 068  
  8   Асеновград-БТ (Асеновград)   8 762  
  9   Шумен-БТ (Шумен)   5 378  
  10   Дулово-БТ (Дулово)   4 869  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 09.03.2005
  Обща стойност (BGN):   4 882 062.02  
Брой търгувани компании: 110
Официални пазари: 1 502 633.64
Свободен пазар: 2 528 901.80
Най-голяма промяна в цените
Югоизточен холдинг (Нова Загора)  -50.00%
Асенова крепост (Асеновград)  31.90%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Оборотът на Нестле България през 2004 г. е с 25 на сто повече от предходната година и е в размер на 102.6 млн. лв. Печалбата на компанията за миналата година преди данъчното облагане достига 4.7 млн. лв., което е с 32 на сто повече от предходната година, съобщи изпълнителният директор на Нестле България Йоанис Лазаридис при представянето на финансовите резултати. 

Източник: Дневник

Феърплей Интернешънъл предложи на Столична община да проектира и изгради три улици или части от тях в кварталите Борово, Младост и погребите за своя сметка. Въпреки, че улиците ще бъдат изградени от фирмата, улиците остават общински.

Източник: 24 часа

Исперих-БТ ще изкупи тютюна на стопаните, сключили договори с дружеството в Дулово, реши ръководството на цигарения холдинг. Причината е, че фабриката в Дулово има много задължения и не може да изпълни ангажиментите си. 1200 тона са договорените количества, като една трета вече са приети в предприятието в Исперих. Средната изкупна цена е 2 лв. за килограм.

Източник: Стандарт

Новият основен акционер в Химко  - ИНТЕР РАО България се договори с Булгаргаз за незабавно възстановяване на работата и погасяване на задълженията на завода, съобщиха от руската компания. ИНТЕР РАО България купи 33,4% от акциите на Химко на фондовата борса на 21 февруари т.г. Цената на книжата беше 1,98 лв. за акция. Новият основен акционер декларира намеренията си за сключване на споразумения с кредиторите на Химко и възстановяване на производствената дейност на дружеството. 

Източник: Сега

Итонг открива нов завод в Добрич. Второто предприятие на фирмата Ксела-България ЕООД, ще заработи наесен. В него ще се произвеждат 450 хил. кубически метра газобетонни блокчета годишно. Обемът на производството ще бъде със 100 хил. кубика повече в сравнение с това на първия завод в Кремиковци, съобщи регионалният мениджър на фирмата за Североизточна България Атанас Иванов. 

Източник: Стандарт

Българският филиал на австрийската компания за производство и добив на строителни материали Кнауф - Кнауф България, ще изгражда логистичен и транспортен център до Видин, съобщиха от дружеството. Плановете на дружеството са да товари продукцията си на баржи до Видин, откъдето те ще бъдат превозвани до новия логистичен център на австрийската компания, който се намира между градовете Пасау и Регенсбург в Германия. 

Източник: Дневник

Директен влак ще свързва Бургас с Кюстендил от следващия месец, обяви вицепремиерът и министър на транспорта Николай Василев в Кюстендил. Новата линия, която ще преминава през Пловдив и София, ще се обслужва от мотриси "Сименс". Поетапно ще бъдат подменени и старите влакове. Готов е и проектът "Рилска железница". 

Източник: Стандарт


Отраслови анализи: Развитие на производството, вноса и износа в България по браншове

Парфюмерия и козметика
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Вино

Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Кожарска промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА

       Българска Стопанска Камара


СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА
с международно участие, посветена на 25-годишнината на БСК


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.БСК, Център Чиста Индустрия издава безплатен електронен бюлетин
Индустрия и Околна среда
, предоставящ
информация по околна среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС,
браншови, регионални индустриални организации, др. Необходимо е абонатите да имат достъп до Интернет.
За абонамент тук

 
Новини от БСК

На основание чл. 23 /1/ от Устава на Българската стопанска камара, свиквам редовно заседание на Управителния съвет на 10 март 2005 г. от 11.30 часа в заседателната зала на 1-ви етаж на Камарата /ул. "Алабин" 16-20/. Дневен ред.

Италианският институт за външна търговия информира, съвместно с университета в Триест (Италия) стартират обучение по проект "Masters for the Balkans". Предвиждат се 30 стипендии от 8 000 евро за млади дипломанти от страните от Балканите. Документи се приемат до 10 март 2005 г.

Меморандум за социално-икономическо развитие на България до 2010 г. обсъдиха ръководствата на КНСБ, КТ “Подкрепа” и БСК

В изпълнение на Плана за действие за 2005 година на Съвместния консултативен съвет на 10 март 2005 г. в гр. Пловдив, Зала “Пресклуб” (Конгресен център - Международен панаир), Министерството на икономиката, БСК и Индустриална стопанска асоциация - Пловдив, организират Модул за обучение за подготовка на проекти за участие в предприсъединителните и структурните фондове на ЕС.

Публична лекция на тема "Енергийната ефективност в Република България - състояние и перспективи" ще представи г-н Таско Ерменков - председател на АЕЕ-София, на 11 март, петък, от 10.30 ч.

В периода май - септември 2005 г. стартира обучение на млади специалисти, с цел включването им в процеса на интернационализация на италианските фирми. Обучението е организирано от Master International Management на института "Адриано Оливети", Анкона, Италия. Документи се приемат до 31 март 2005 г.

На 5 и 6 април 2005 г. в хотел "Санкт Петербург" - Пловдив, ще се проведе Български инвестиционен форум – Пловдив.  "Регионалните инвестиционни проекти – европейският път. Перспективи 2007". 


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

НА ВНИМАНИЕТО НА БРАНШОВИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ! БСК кани браншовите организации да предложат свои представители за участие в експертните групи към новосъздадения Национален иновационен фонд към Министерството на икономиката

Управителният съвет на Асоциацията на млекопреработвателите в България, член на БСК, свиква Общо  събрание на браншовата организация на 11 март 2005 г. /петък/, от 10.00 часа в зала № "3.2" на Националния дворец на културата, гр. София. Ще бъдат обсъдени Отчет на Управителния и Контролния съвет за дейността на браншовата организация през 2004 г. и ще се набележат насоките за дейността на Асоциацията през 2005 г.

Общо събрание на Национална браншова асоциация “Пожарна и аварийна безопасност” ще се проведе на 18 март 2005 г., от 12.00 часа в БСК (София 1000, ул. “Алабин” 16-20, ет.7)

УС на Браншовата камара на целулозно-хартиената промишленост, член на БСК,  свиква Общо събрание на организацията на 31 март 2005 г., от 11.00 часа, в заседателната зала на Института по целулоза и хартия, ул. "Поручик Бончев", № 8, гр. София.

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

1 семестър CCNA - 10 февруари – 25 февруари 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 19 февруари – 27 март 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNA - 26 февруари – 3 април 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 8 януари – 13 февруари 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 15 януари – 20 февруари 2005 – съботно-неделен
3 семестър CCNA – 28 февруари – 11 март 2005 – дневен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Чистите приходи, реализирани от немската химическа групировка BASF през миналата година са нараснали над два пъти, на фона на силното търсене на пластмасовите и химически продукти, произвеждани от нея. Световният лидер по продажби в индустрията съобщи, че чистите приходи за периода, завършващ на 31 декември, са надминали очакванията, достигайки 1.88 млрд.евро, в сравнение с 910 млн. евро през 2003 г.

Източник: FT

САЩ

Щатският производител на химически продукти Crompton Corp. ще придобие Great Lakes Chemical Corp. за около 1.54 млрд.щ.д., създавайки третата по големина американска компания за производство на специални химикали. Групировката, чието начало ще бъде поставено с извършването на транзакцията, ще има комбинирани приходи за 2004 г. в размер на над 4.1 млрд.щ.д. и пазарна капитализация от близо 3.2 млрд.щ.д.

Източник: Ройтерс

Азия

International Business Machines Corp. съобщи, че планираната продажба на PC отдела на компанията на китайската Lenovo Group Ltd. на стойност 1.25 млрд.щ.д. е одобрена от щатска държавна комисия, след проведено едномесечно проучване. Очаква се транзакцията да бъде завършена през второто тримесечие на настоящата година, заяви генералния мениджър на Personal Systems Group Стивън Уорд.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
09.03.2005
Dow Jones Industrial
10 805.62 (-107.00)
Nasdaq Composite
2 061.29 (-12.26)
Стокови борси
09.03.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)54.77
Brent crude ($US/bbl.)53.36
Heating oil ($US/gal.)1.5300
Natural gas ($US/mmbtu)6.8800
Unleaded gas ($US/gal.)1.5300
Gold ($US/Troy Oz.)442.90
Silver (cents/Troy Oz.)7.64
Platinum ($US/Troy Oz.)876.40
Hogs (cents/lb.)74.58
Pork bellies (cents/lb.)88.20
Live cattle (cents/lb.)91.45

       Опознай България

Хълм Трапезица – Велико Търново

Хълмът Трапезица се намира се на десния бряг на р. Янтра, северозападно от Царевец. Представлява естествена крепост, заобиколена от трите си страни от реката. Някога върху стръмните скали се издигали високи стени с бойници и кули. Има две теории за произхода на името Трапезица. Според едната, то произлиза от думата “трапеза”, а според втората – от “трапец”, тъй като формата на платото е трапецовидна. При разкопките в местността, извършени през периода 1884 – 1900 г., били разкрити основите на 17 църкви, които били богато украсени със стенописи и многоцветни мозайки. Досегашните изследвания показват, че по-голямата част от стенописите са дело на майстори от Търновската живописна школа. Надписите са на български език, но от тях са запазени само отделни думи. Известно е, че Асен I през 1195 г. пренесъл от Средец (София) във Велико Търново мощите на св. Иван Рилски, които били поставени в специално построената за тях църква на Трапезица. Мощите са били съхранявани във Велико Търново до 1469 г., когато били пренесени в Рилския манастир.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 10.03.2005
Българска версия: 7883, Английска версия: 2355

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999