Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 18 август 2005 г., брой 1497
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариREFA-Германия
организира курс на тема
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси (3.10-4.11.2005)
За допълнителна
информация и записване:
тел. 981-45-67 или тук


Валутни курсове
(18.08.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.87918
USD/BGN   1.59062
CHF/BGN   1.26297
EUR/USD   1.2296*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   2.04%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Р.С.Консулт (София)
Кореком - Принцес (София)
Севко (Севлиево)
Хюмън Рилейшънс консултинг (София)
Скай - К (Варна)
Страгите (София)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 34822
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Сформирането на правителство донесе повишаване на кредитния рейтинг на страната. Рейтинговата агенция Фич рейтингс (Fitch Ratings) повиши вчера оценката си за страната от ВВВ- на ВВВ, съобщиха от агенцията. Перспективата към рейтинга е стабилна.  Агенцията е дала най-висока оценка за страната. Рейтингът от Стандард енд Пуърс е ВВВ-, т.е. най-ниският инвестиционен, а от Мууди'с - Ва1, една степен под инвестиционния. Това означава, че страната получава по-висока оценка на способността си да погаси задълженията си в чужда валута.

Източник: Сега

Премиен приход от 526.899 млн. лв. отчита застрахователният бранш за първото шестмесечие на 2005 г., сочат данните, оповестени от КФН. Ръстът в сектора спрямо същия период на предходната година е с 41.47%. От тях 464.680 млн. лв. са приходите в общото, а 62.219 млн. лв. в животозастраховането. Изплатените обезщетения от общозастрахователите са 144.996 млн. лв., а от животозастрахователите - 16.788 млн. лв. Лидерската позиция в общото застраховане е за ДЗИ-Общо застраховане с премии от 99.582 млн. лв. и пазарен дял от 21.43%. 

Източник: Пари

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове

1-во тримесечие 2005
Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Годишни анализи 2004
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

Незабавно спиране на сделката за Бояна филм поискаха филмовите продуценти и режисьорите. Професионалните организации настояват за това в декларация до премиера Сергей Станишев, министъра на културата Стефан Данаилов и председателя на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация Теодор Стоев.  Във вторник изненадващо бе парафиран проектодоговор за продажбата на 95% от Киноцентъра с избрания купувач Ню Имидж.

Източник: Стандарт

АП за пореден път удължи срока за продажба на Топлофикация -Русе и ТЕЦ Варна. Този път отлагането е с 30 дни, но отново с мотива да се решат проблеми с регулаторната рамка, които зависят от други ведомства. Конкурсът за продажбата на 100% от акциите на двата ТЕЦ-а бе спечелен от руската РАО ЕЕС.

Източник: Сега

Концесии

Откриване на процедури за отдаване на концесия на пристанище Русе-запад и на част от порт Варна-изток ще гласува на първото си заседание кабинетът "Станишев" днес. Проекторешенията са внесени от досегашния транспортен министър Николай Василев, но ще бъдат подкрепени и от новия Петър Мутафчиев. Решаването на проблемите около концесията на летищата във Варна и Бургас са сред приоритетите ми, заяви Мутафчиев. Той се изказа и за ускоряване на процедурата за приватизация на авиокомпания България ер. Най-важният въпрос сега обаче е възстановяването на жп инфраструктура след пороите, подчерта Мутафчиев.

Източник: Стандарт

Дружества
Дейности в областта на културата, спорта и развлеченията
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Ню Имидж-България (София)   12 388  
  2   Кино Арена 2001 (София)   10 792  
  3   Професионален футболен клуб Нафтекс (Бургас)   8 970  
  4   Бороспорт (Боровец)   5 200  
  5   Кеприкорн 555 (Варна)   2 998  
  6   Аква Парк (София)   2 405  
  7   Желев-и-Синове (Варна)   1 508  
  8   София филм (София)   1 506  
  9   Роял Интернешънъл (Варна)   1 257  
  10   Бългериа филм сървисес (София)   662  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 17.08.2005
  Обща стойност (BGN):   4 363 450.27  
Брой търгувани компании: 78
Официални пазари: 1 239 953.29
Свободен пазар: 2 725 595.04
Най-голяма промяна в цените
Стомана (Перник)  30.00%
Екотаб (Рила Кардборд) (Бараково)  -19.51%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Аустрия Телеком ще инвестира над 300 млн. евро в мрежата на оператора от трето поколение на МобилТел, съобщиха от компанията вчера. Предвижда се Мобилком Аустрия, която е дъщерна компания на австрийския телеком, да закупи 3500 UMTS предаватели от австрийската Телеринг, като целта е да ги използва за клетъчни услуги от трето поколение в България. Очаква се МобилТел да стартира услугата 3G до края на тази година.

Източник: Монитор

FITCH повиши кредитния рейтинг на две български банки - ОББ и Пощенска банка. Дългосрочната оценка на ОББ беше вдигната с едно ниво от ВВВ- до ВВВ, а краткосрочната се запазва на F3, и двете със стабилна перспектива. Същите стъпки бяха приложени и към рейтинга на Пощенска банка, който се качи до ВВВ и стабилна перспектива. 

Източник: Пари

Заводът на Кремиковци в Сърбия е увеличил неколкократно производството си. За четирите месеца от покупката в Кремиковци Леминд в Лесковац са произведени 3500 тона ламарина. Година преди приватизацията такава продукция е била реализирана за цяла година, обяви директорът на завода Предраг Секулоски. Сега се правят по 10 000 т месечно, а през юли заводът е произвел рекордните 1400 т ламарина за известни купувачи в Турция. След приватизацията няма нито един уволнен, обявени са конкурси за електронни и машинни инженери.

Източник: Стандарт

БТК последна от големите телекомуникационни оператори реши да предложи отстъпки за бизнесклиентите. От 1 септември компанията въвежда три нови пакета за притежателите на служебни телефони - "Офис", "Планета" и "Мега", с които се дават отстъпки при водене на различни телефонни разговори. На този пазар отдавна работят Мобилтел и Глобул, както и новолицензираните телекоми.

Източник: Сега

Агенцията за държавни вземания (АДВ) за последен път предлага имоти на изпадналото в несъстоятелност селскостопанско летище Ер Добруджа. Поредният търг е насрочен за 25 август. Търсят се стопани за склад за гориво-смазочни материали от 7.7 хил. кв.м, готови да дадат поне 17 325 лв. Продават се още две административни сгради, гараж, парокотелно и авиодиспечерски пункт, разположени върху 9 дка, а цената е 37 951 лв.

Източник: Дневник

Чиста печалба от 96,5 милиона за второто тримесечие на 2005 г. обяви световният концерн Carlsberg Breweries, който е собственик на марката Пиринско пиво, съобщи президентът на компанията Нилс Андерсен. Печалбата е 3 пъти повече, отколкото за същия период на 2004 г. За периода януари-юни продажбите в цялата група са нараснали с 5%.

Източник: Струма

Производителят на телекомуникационна техника Интраком България, дъщерно подразделение на едноименното гръцко дружество, обяви, че е подновил договора си за сътрудничество с компанията за високи технологии Оракъл за срок от още една година. Ще предлагаме решения, базирани на Оракъл технологии, както за големи корпоративни клиенти, така и за сектора на малките и средните предприятия, заяви пресаташето на Интраком България Наталия Димитрова. 

Източник: Дневник       Българска Стопанска Камара


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

Национално честване Деня на миньора – 18 август с връчване на Приз “Най-проспериращо дружество за 2004 година”

Спешно експертна оценка
Предвид събирането на информация с данни за щетите и загубите на предприятията в пострадалите райони, която БСК ще предостави на правителствената комисия за преодоляване и покриване на щетите, спешно молим заинтересованите предприятия да изготвят и представят експертна оценка на понесените загуби както досега, така и на очакваните за бъдещи периоди. Ръководството на БСК моли оценките да се изпращат по електронна поща на адрес: office@bia-bg.com

Сертификати за форсмажор
БСК издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения във връзка с наводненията в страната. Допълнителна информация: Наталия Събева тел. 987 22 64 email: natali@bia-bg.com

БСК ЦВИС съобщава за предстоящия международен панаир в Китай Furniture China 2005, Шанхай, 14-17 септември 2005. За информация www.cmpsinoexpo.com/furniture

БСК ЦВИС информира за кооперационна борса между български и германски фирми, която ще се проведе в рамките на Международния панаир Пловдив, 26-30 септември. Заинтересованите български фирми могат да се обръщат за информация към Марта Иванова, тел.: 02/ 932 0934, e-mail: mmc@bia-bg.com.

БСК ЦВИС съобщава, че от 1 март 2005 са въведени нови предписания на Европейската общност.

Среща – презентация на италианското производство на обувки, възможности за търговско сътрудничество между Италия и България ще се проведе на 30 август 2005 г., в хотел “Радисън САС”, София

БСК разработи проекти на секторни ръководства за прилагане на Наредба №7 от 2003 г., за норми за допустими емисии на летливи органични съединения от употребата на органични разтворители в определени инсталации и категории дейности (ДВ бр.96/2003 г.). Очакваме предложения, корекции и становища за промяна и подобряване на ръководствата до 08.09.2005 г., brankov@bia-bg.com тел. 02/ 980 30 55.

На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На 18 август, четвъртък, от 11.00 часа в Зала 10 на НДК ще се състои традиционното честване на Професионалния празник на Миньора, организирано от Българската минна камара, член на БСК.

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти предлага обучение за професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
4 семестър CCNA - 03 септември – 02 октомври 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 11 септември – 23 октомври 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 12 септември – 28 септември 2005 - дневен
3 семестър CCNA - 11 септември – 16 октомври 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNA - 29 септември – 14 октомври 2005 - дневен
8 семестър CCNP - 08 октомври– 06 ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите -
22 октомври– 20 ноември 2005 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Nestle SA, най-големият производител на хранителни продукти в света, обяви 32% ръст в печалбата за първите шест месеца на годината, благодарение на предприетите съкращения на разходите и по-високите продажби, реализирани от компанията в регионите на САЩ и Латинска Америка. Чистите приходи за периода достигат 3.68 млрд.шв.фр. (2.93 млрд.щ.д.), в сравнение с 2.78 млрд.шв.фр. преди година. Продажбите се покачват с 2.4% до 43.5 млрд.шв.фр.

Източник: Блумберг

САЩ

След като Wal-Mart Stores обвини завишените цени на горивата за по-слабите продажби през второто тримесечие, изпълнителният директор на компанията Лий Скот заяви, че се страхува, че най-лошото тепърва предстои. “Имам добро усещане за развитието на икономката, но съм притеснен от въздействието на растящите цени на петрола,” заяви Скот. По думите му “Wall-Mart ще продължи да среща предизвикателства до края на годината.”

Източник: CNN

Азия

Канадската компания Nortel Networks Corp. и LG Electronics в сряда сключиха сделка на стойност 295 млн.щ.д. за създаването на смесено предприятие за производство на телекомуникационна техника. Предприятието ще бъде базирано в Южна Корея, като целта е двете компании да разширят присъствието си на все по-бързо набиращите преднина азиатски пазари. Nortel, която е третият по големина доставчик на телекомуникационно оборудване в света, ще плати 145 млн.щ.д. за 50% плюс една акция в джойнт венчъра, а останалата част от капитала ще бъдат собственост на LG.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
17.08.2005
Dow Jones Industrial
10 530.49 (17.04)
Nasdaq Composite
2 141.71 (4.65)
Стокови борси
17.08.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)66.08
Brent crude ($US/bbl.)65.41
Heating oil ($US/gal.)1.8600
Natural gas ($US/mmbtu)9.7500
Unleaded gas ($US/gal.)1.9800
Gold ($US/Troy Oz.)448.80
Silver (cents/Troy Oz.)7.02
Platinum ($US/Troy Oz.)892.00
Hogs (cents/lb.)60.75
Pork bellies (cents/lb.)71.25
Live cattle (cents/lb.)79.90

       Опознай България

Успение на Св. Иван Рилски

Св.Иван Рилски се родил около 876 г. в Скрино. Бил съвременник на княз Борис (852-889) и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър. До 25-годишната си възраст бил пастир. Желанието на юношата било да се посвети напълно в служба на Бога и в някоя света обител да се отдаде на монашески живот. Отначало Иван постъпил в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен. Приел монашеството, но не останал задълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения.  Преподобни Иван Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в рилската обител, където останал до края на живота си. Там той основал Рилският манастир, който съществува и до днес. Извършил много чудеса през живота си и след смъртта си. Преди смъртта си преподобни Иван отишъл на пълно уединение, там съставил своето "завещание" и починал самичък на около 70 годишна възраст, на 18 август 946 година. Погребан бил в притвора на малката църква в Рилския манастир в каменна гробница, която се е запазила до нас. Св. Иван Рилски е една от най-изявените личности и най-почитаният български светец. Той е покровител на миньорите, затова денят на неговото успение се чества и като празник на българските миньори.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 18.08.2005
Българска версия: 8420, Английска версия: 2440

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999