Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 19 септември 2005 г., брой 1519
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 
 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(19.09.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.89110
USD/BGN   1.59751
CHF/BGN   1.26101
EUR/USD   1.2243*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   2.04%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Интерлийз-ауто (София)
Марс-МВ (Момчиловци)
Стоманени профили (София)
МК Оливия (Добрич)
Мототехника и автосервизи (Стара Загора)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 35644
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Още 15 млн. лева са необходими за възстановяването на пътищата в страната след пороите. Още 8 млн. лева са нужни за укрепване на свлачища, застрашаващи пътната настилка. Това заяви транспортният министър Петър Мутафчиев. Вчера той представи екипа си от заместници и приоритетите за работа във ведомството. На първите места поставяме сигурността и модернизацията на транспортната система, посочи Мутафчиев.

Източник: Стандарт

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГАНабираме участници за квалификационeн REFA-курс (3.10 - 4.11.2005)
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Първи модул: “Организация на работни системи и процеси”
Тема: Производствени данни/процеси
 • Значение на производствените данни
 • Установяване на данни – основни положения
 • Структуриране на задачи, разпределение на функции, приоритетен анализ (АВС анализ)

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 980-10-88, София
  Приватизация

  Кинематографисти отново настояват да се спре незабавно приватизационната сделка за Бояна филм и да се открие нова процедура в защита на националния интерес и съхранение на българската идентичност. Те искат среща с премиера Сергей Станишев, с министъра на културата Стефан Данаилов и с председателя на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация (АП) Теодор Стоев. 

  Източник: Монитор

  Дружества
  Търговия на едро с мляко, млечни продукти, яйца, хранителни масла и мазнини
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Приходи
  от продажби
  за 2004 г.
  (хил. лв.)
    1   Видона (Ямбол)   28 219  
    2   Еос - ЛД (София)   11 512  
    3   Лимекс ЕООД (София)   10 716  
    4   Лонга Прима (София)   7 345  
    5   Балкански млечни продукти (Бургас)   4 247  
    6   Актиния-3 (Русе)   3 951  
    7   Комерсиал 3 (София)   2 887  
    8   Агрилекс Ко (София)   2 834  
    9   И.Т.А.-България (София)   2 756  
    10   Ваком - Василка Божилова (София)   2 494  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 17.09.2005
    Обща стойност (BGN):   6 508 849.62  
  Брой търгувани компании: 95
  Официални пазари: 558 071.35
  Свободен пазар: 5 847 601.20
  Други сделки: 209 140.00
  Най-голяма промяна в цените
  Слънчев ден (Варна)  30.00%
  Интерлоджик Имоти (София)  -29.68%
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

  Софарма е подписала предварително  споразумение за покупка на 51% от Биофарм инженеринг, компания за производство и продажба на препарати за ветеринарната медицина. Досега мажоритарният пакет принадлежеше на Химимпорт. Сделката обаче ще стане факт едва след като Комисията за защита на конкуренцията даде одобрението си.

  Източник: Пари

  До дни смятаме да предложим на американските авиационни власти България Ер като най-сигурната българска авиокомпания, която да има право да лети директно до САЩ, съобщи транспортният министър Петър Мутафчиев. В момента има пълна забрана български авиокомпании да летят директно до САЩ, защото страната ни е в т.нар. "списък 2". 

  Източник: Сега

  Тексимбанк започна осъществяването на пилотен проект за внедряване на нова информационна счетоводна система с централизирана база данни в клоновете си в Плевен и Първомай. До края на 2005 г. всички клонове и офиси на банката ще преминат към централизирана обработка на информацията. 

  Източник: Банкеръ

  Собствениците на 4010 акции от Яйца и птици - Зора приеха търговото предложение, отправено от Яйца и птици АД. Пакетът, който представлява 2.17% от капитала на дружеството, се изкупи на цена от 29.32 лв. за брой. След придобиването му мажоритарният собственик ще увеличи акционерното си участие пряко и чрез свързани лица до 94.04% от капитала на Яйца и птици - Зора

  Източник: Дневник

  Управителният съвет на Българската телекомуникационна компания АД реши да намали капитала на дружеството, чийто едноличен собственик е - БТК-НЕТ, от 2.297 млн. лв. на 5 хил. лв. Това ще стане чрез намаляване на броя на дяловете от капитала на дружеството от 229 700, всеки на стойност 10 лв., на 500, всеки на стойност 10 лв. Така се освобождават средства за изплащане на дивидент на едноличния собственик. 

  Източник: Пари

  Головин Риъл Естейтс ЕООД е прехвърлило 25 328 броя, или 22,2959% от капитала на Унипак. Прехвърлянето е отразено в Централния депозитар на 16 септември, като след сделката Головин Риъл Естейтс няма участие в дружеството за производство на вълнообразен картон и опаковки от хартия и картон. 

  Източник: Монитор

  Телекомуникационният оператор Oрбител обяви, че е сключил споразумение с националния картов оператор БОРИКА за извършване на разплащания през банкомат, чрез които потребителят ще може да заплаща услугата им за VoIP телефония, тип селекция Oрбифон 01001, която е предназначена за домашни потребители. 

  Източник: Капитал

  Отново отложиха несъстоятелността на Макаронена фабрика - Добрич. "Съдебни експерти ще изясняват има ли неправомерно разпореждане с имоти на Макаронена фабрика - Добрич АД от страна на бившия й собственик Сердика-90 АД". Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Даниела Пеловска след поредното заседание по делото за обявяването му в несъстоятелност.

  Източник: Черно море         Българска Стопанска Камара


  Предстоящи обучения
  КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света


  СЪВЕТ
  ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
  Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

   
  Новини от БСК

  На 17 септември в БСК се проведе среща на председателя на Българската стопанска камара г-н Божидар Данев и неговия заместник - г-н Георги Шиваров, с ръководителя на Мисията и временно управляващ Посолството на Казахстан в България г-н Тимур Уразаев.

  БСК разработи проекти на секторни ръководства за прилагане на Наредба №7/ 2003г., за норми за допустими емисии на летливи органични съединения от употребата на органични разтворители в определени инсталации и категории дейности (ДВ бр.96/2003 г.). Очакваме предложения, корекции и становища за промяна и подобряване на ръководствата до 26.09.2005г., по e-mail: brankov@bia-bg.com или на тел. 02/ 980 30 55.

  Позиция на БСК относно предвиденото увеличение на цените на електроенергията, считано от 1 октомври т.г.

  СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА НА БСК в рамките на Международния технически панаир – Пловдив, 26 септември – 1 октомври

  Занаятчийска камара Кобленц – партньор на БСК, ще отбележи националния празник на ФР Германия (3 октомври) с поредица мероприятия в Пловдив.

  Българо-непалски бизнес форум ще се проведе на 4 октомври 2005 г., от 9.00 часа в Българската стопанска камара.

  Италианският институт за външна търговия - секция за насърчаване на обмена към Посолството на Италия, организира на 13 октомври 2005 г. в столичния хотел "Шератон" (зала "Средец") двустранни срещи в областта на туристическо-хотелиерското оборудване и обзавеждане.

  На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.

  От 1 до 28 октомври 2005 г. Националният иновационен фонд към Министерството на икономиката набира проекти за своята есенна конкурсна сесия.

  БСК събира информация за щетите и загубите на предприятията в пострадалите от наводнения райони. Информацията ще бъде предоставена на правителствената комисия за преодоляване и покриване на щетите. В тази връзка молим заинтересованите предприятия да изготвят и представят експертна оценка на понесените загуби, както досега, така и на очакваните за бъдещи периоди. Оценките изпращайте на електронен адрес: office@bia-bg.com

  БСК издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения във връзка с наводненията в страната. За допълнителна информация: Наталия Събева - тел. 987 22 64, email: natali@bia-bg.com 


    СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
   

  Браншови камари и регионални асоциации на БСК

  В периода 19-23 септември 2005 г. в Русе ще се проведе търговско изложение, контактна борса и договаряне, организирано от Русенската стопанска камара и Националното сдружение на производители и предприемачи “Изберете българското”

  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти предлага обучение за професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
  4 семестър CCNA - 03 септември – 02 октомври 2005 - съботно-неделен
  2 семестър CCNA - 11 септември – 23 октомври 2005 - съботно-неделен
  2 семестър CCNA - 12 септември – 28 септември 2005 - дневен
  3 семестър CCNA - 11 септември – 16 октомври 2005 - съботно-неделен
  1 семестър CCNA - 29 септември – 14 октомври 2005 - дневен
  8 семестър CCNP - 08 октомври– 06 ноември 2005 - съботно-неделен
  Сигурност на мрежите -
  22 октомври– 20 ноември 2005 - съботно-неделен

  За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

   
  Центърът за професионално обучение
  на БСК организира:
  Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  Обучение по маркетинг с международно признат документ
  Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  Обучение по управление и отчетност на малка фирма
  Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
  Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

  За допълнителна информация:
  Галя Божанова, Елена Ташева
  тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
  e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Руският газов монополист Газпром публикува шортлиста с имената на пет чуждестранни компании – потенциални партньори на дружеството в разработването на гигантското находище на газ Щокман в Баренцово море, един от най-големите и предизвикателни енергийни проекти в света. Компаниите, които се състезават за дял от проекта на обща стойност 20 млрд.щ.д. са американските ChevronTexaco и ConocoPhillips, норвежките Statoil и Norsk Hydro и френската Total. ExxonMobil и Royal Dutch Shell, две от водещите енергийни групировки в света, не успяха да се класират в шортлистата.

  Източник: FT

  САЩ

  В петък щатски федерален съдия одобри планът на US Airways да излезе от банкрут и да се слее с America West Airlines Inc. Съдия Стивън Мичъл даде зелена светлина на сделката, която ще създаде втория по обем на пътническия трафик авиопревозвач в САЩ. Страните трябва да изчакат 10 дни преди да приключат транзакцията.

  Източник: CNN

  Азия

  Японската компания Canon е изготвила амбициозен план за разширяване на дейността си, включващ мащабни инвестиции в нови приложения за ключовите дигитални технологии в области като медицинските технологии, телевизионните екрани от висок клас и др. Световният лидер в производството на дигитални фотоапарати и камери планира да извърши няколко поглъщания догодина, за да може да изравни позициите си в САЩ с конкурентни компании като GE Healthcare, Xerox, Sony и Samsung.

  Източник: FT

   
  Индекси на фондови борси
  16.09.2005
  Dow Jones Industrial
  10 641.94 (83.19)
  Nasdaq Composite
  2 160.35 (14.20)
  Стокови борси
  16.09.2005
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)63.00
  Brent crude ($US/bbl.)62.88
  Heating oil ($US/gal.)1.8800
  Natural gas ($US/mmbtu)11.1400
  Unleaded gas ($US/gal.)1.7700
  Gold ($US/Troy Oz.)463.30
  Silver (cents/Troy Oz.)7.29
  Platinum ($US/Troy Oz.)923.80
  Hogs (cents/lb.)61.98
  Pork bellies (cents/lb.)81.30
  Live cattle (cents/lb.)88.28

         Опознай България

  Защитена местност Парория – Странджа

  Защитената местност Парория се намира между селата Калово и Заберново, в долината на реките Заберска и Казански дол. Обявена е за защитена с цел запазване на девствената природа, съчетана с множество исторически и културни ценности. В този район се намира най-интересното, най-дебелото и вероятно най-старото дърво в Странджа – 1000-годишен благун, обявен за вековно дърво. Тук е и параклисът “Св. Петка”, за който се предполага, че е построен на мястото прочутия Синаитов манастир в Средновековна Парория – мястото, в което великият Св. Григорий Синаит основава една истинска “духовна работилница”.


  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 19.09.2005
  Българска версия: 8571, Английска версия: 2478

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2021
   ПВСЧПСН
  53    123
  145678910
  211121314151617
  318192021222324
  425262728293031


   2021   2020   2019  
   2018   2017   2016  
   2015   2014   2013  
   2012   2011   2010  
   2009   2008   2007  
   2006   2005   2004  
   2003   2002   2001  
   2000   1999