Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 02 юни 2005 г., брой 1441
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(02.06.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.89560
USD/BGN   1.59947
CHF/BGN   1.27749
EUR/USD   1.2228*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   2.06%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Годишни счетоводни отчети
Булярд АД - София
Приват инженеринг АД - София
КЛВК АД - София
ЗММ България Холдинг АД - София
Силуей Семикандактарс АД (в ликвидация) - София
Августа Мебел АД - ШуменОбщи събрания днес
  Софарма (София)
Брезентови изделия (Цар Самуил)
Дунав турс (Русе)
Елпром-АНН (Петрич)
Кайнака (Сливен)
Крумица (Крумовград)
Ломско пиво (Лом)
М+С Хидравлик (Казанлък)
Севко (Севлиево)
Подем ФЗ (Подем-Разград) (Сливен)
М + С 97 (Казанлък)
ЗММ -София (София)
Хлебни изделия - Възраждане (София)
 

Обществени поръчки
  Абонаментна поддръжка и текущ ремонт на служебни автомобили - Данъчна администрация, ТДД - Силистра
Основен ремонт на блок - "ТЕЦ Варна" - ЕАД
Основен ремонт на зала - Химокотехнологичен и металургичен университет
Основен ремонт на турбогенератор - "Топлофикация - Плевен" - ЕАД
Ремонт на път - Община Търговище
Сервизно обслужване, поддръжка и ремонт на оборудване и апаратура - "АЕЦ Козлодуй" - ЕАД
Сеч и извоз до временен склад на маркирана дървесина и ремонт на горски път - Държавно лесничейство "Карнобат"
Строителен ремонт и реконструкция на Хирургично отделение - "МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - АД
Текущ ремонт в училища - Столична община, район "Триадица"
Текущ ремонт и поддръжка на училища, детски заведения и други общински сгради - Столична община, район "Люлин"
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0347GR) Фирма от Гърция произвежда (сглобява) и търгува със соларни и електрически бойлери и се интересува от внос на материали като: Hydraulic attachments of bronze; Fiberglass insulation; INOX sheet-iron; Heater’s sensitivities; Heater’s thermostats; Glasses for solar collectors; както и на крайни продукти като: Solar collectors, Electric heaters; Boiler; Boiler for central heating.
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 33395
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Община Стара Загора издаде най-дългосрочната до момента емисия от емитент, различен от държавата. Емисията беше успешно пласирана при условията на първично частно предлагане на 31 май 2005 г. Това е първа поред емисия на общината, която избра за водещ мениджър HVB Bank Biochim. Емисията е 10-годишна, с обем 5 млн. лв. и фиксирана годишна лихва 6.00%. Купонните плащания са два пъти годишно.

Източник: Пари

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
Годишни анализи - 2004

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Консервна промишленост

Трикотажни изделия
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Дружества
Операции с недвижимо имущество
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Агенция-Дипломатически имоти в страната (София)   1 028  
  2   Централни хали (София)   927  
  3   Слатина - Булгарплод (София)   650  
  4   Софийски имоти (София)   613  
  5   ББФ (София)   459  
  6   Интерпред - Световен търговски център (София)   407  
  7   Винтерко - БГ(Ван Индустрии) (София)   372  
  8   Транстерминал (София)   304  
  9   ПС Груп (София)   174  
  10   Тържище София (Обнова - 2000) (София)   110  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 01.06.2005
  Обща стойност (BGN):   5 211 959.20  
Брой търгувани компании: 82
Официални пазари: 2 172 289.02
Свободен пазар: 2 303 605.49
Други сделки: 338.80
Най-голяма промяна в цените
Българско речно плаване-параходство (Русе)  30.00%
Север Холдинг (Велико Търново)  -29.00%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Общото събрание на акционерите на Петрол АД - София /PET/, което се проведе на 31 май 2005, взе решение дружеството да разпредели брутен дивидент за 2004 г. в размер на 0.119272135 лв. Петрол АД отчете печалба в размер на 14 478 260.53 лв. 1 447 826.05 лв. ще бъдат заделени във фонд Резерви.

Източник: Капиталов пазар

Общото събрание на акционерите на Мак-Габрово АД - Габрово /MAK/, което се проведе на 26 май 2005, взе решение дружеството да не разпределя дивидент за 2004 г., съобщи Директорът за връзки с инвеститорите г-жа Дияна Савечова. Мак-Габрово АД отчете печалба в размер на 736 000 лв, която ще бъде заделена за покриване на загуби от минали години.

Източник: Капиталов пазар

Общото събрание на акционерите на Заводски строежи-Козлодуй АД - Козлодуй /ZASKO/, което се проведе на 26 май 2005, не взе решение за разпределяне на дивидент за 2004 г. Заводски строежи-Козлодуй АД отчете загуба в размер на 6 000 лв.

Източник: Капиталов пазар

Обединена млечна компания (ОМК) АД спира производството си във Варна, съобщи оперативният директор на дружеството Димитрис Галатас. От сряда завод Виталакт, който ОМК придоби окончателно през февруари 2004 година, не работи, а работниците са в 15-дневен неплатен отпуск заради принудителен престой. Онези 39 от тях, които работят в производството, ще бъдат съкратени.

Източник: Дневник

Булгартабак холдинг отчете печалба за първите три месеца на 2005 г. от 6.315 млн. лв., или ръст от 16.8% спрямо същия период на 2004 г. Това сочи консолидираният отчет на дружеството. Минимален ръст от 4.4% регистрират и общите приходи от дейността на холдинга. По последни данни основен акционер в Булгартабак е държавата чрез Министерството на икономиката със 79.86% от капитала. Юридически лица притежават 18.37%, а физически лица - 1.77% от холдинга.

Източник: Пари

Ръководството на Слънчев бряг е предприело съдебни действия срещу собствениците на 17 нови хотела в комплекса за заплащане на земята върху която са построени. При договаряне на сумите, хотелиерите са подписали законови ипотеки, които сега могат да бъдат продадени на трети лица. 4 от хотелите длъжници - Созопол, Тракия, Тракия плаза и Бургас са свързани с популярния местен предприемач Димитър Янков. Сред длъжниците са хотелите на Димитър Янакиев (Съни бийч), Ветко Арабаджиев (Виктория палас) и други.

Източник: 24 часа

Британският инвестиционен фонд Болкън риълти спечели търга, обявен от Параходство БМФ за продажбата на сградата, в която се помещава Териториалната данъчна дирекция (ТДД) във Варна. Според източници от БМФ английската компания е предложила цена от 2.184 млн. лв. и така с минимална преднина е елиминирала от наддаването втория участник в търга Вардел ООД. Първоначалната обявена цена на имота, от която стартира наддаването, беше 2.181 млн. лв. 

Източник: Дневник

Телеком Аустрия е новият собственик на най-големия ни GSM оператор МобилТел. Договорът за изкупуване на 100% от акциите на компанията бе подписан вчера (1 юни) . Цената е 1,6 млрд. евро. Това е най-голямата подобна сделка в Източна Европа. Тя трябва да бъде финализирана през юли, обясниха от Телеком Аустрия. Вече има разрешение от антимонополните комисии в София и Виена.

Източник: Стандарт

Срокът за завършване на новия пътнически терминал на летище София се бави, защото все още няма подписано споразумение между столичния авиопорт и Ръководство въздушно движение, което урежда осигуряването на част от парите за строежа. Според източници средствата за навигация, осветление и други дейности, касаещи въздушното движение, трябва да бъдат преведени на изпълнителя чрез РВД. Все още обаче не е уреден правният начин, по който да стане това. 

Източник: Пари

Германската верига хипермаркети Хит планира да вложи 20 млн. лв. в свой магазин в Добрич, стана ясно на последното заседание на общинския съвет града. Инвестицията е предвидена в цялостната програма за развитие на Хит в България, която включва над 350 млн. лв., съобщиха още на заседанието.

Източник: Дневник

Общото събрание на Националната лозаро-винарска камара реши да изключи три винарски изби заради вино с изкуствени оцветители - Розова долина - гр.Баня, Винпром Монтана и ЕТ Елисавета Филчева - гр. Петрич.

Източник: 24 часа

Металснаб холдинг инвестира 290 хил. евро в нова линия за производство на поцинковани профили за сухо строителство в сервизния си център в Горна Оряховица, съобщи Виктория Кашукеева, главен координатор в компанията. С въвеждането в ескплоатация на съоръжението се очаква да се намали вносът на CD и UD профили, чието потребление драстично се покачва през последните години.

Източник: Дневник

OMV откри първата бензиностанция в България, адаптирана с редуциращ агент на вредните емисии за товарни автомобили според новите стандарти на ЕС - AdBlue. OMV започна адаптацията на своите вериги бензиностанции в 12 страни, за да осигури AdBlue. Общо 67 бензиностанции на OMV ще бъдат адаптирани до края на 2007 г.

Източник: Дневник       Българска Стопанска КамараСЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

МТСП обяви конкурс за предприятие без трудова злополука за най-продължителен период от време и изпълняващо изискванията на законодателството в областта на безопасността и здравето при работа.  Заявки за участие се приемат до 2 юни 2005 г.

Швейцарската организация SIPPO, партньор на БСК, предлага съдействие за участие в международните панаири Fakuma 18 – 20.10.2005, Германия и Europlast, 14-18 .11.2005, г. Франция, в областта на пластмасовите промишлени и битови детайли.

По инициатива на БСК и Президента на Р България Георги Първанов 200 абитуриенти от домове за сираци ще получат възможност за обучение и работа

От 31 май до 16 юни председателят на БСК ще участва в работата на 93-ата сесия на МОТ, 36-ата сесия на Генералния съвет на МОР и Съвета на президентите на UNICE

16 юни, Плевен: Семинар “Разпространение на добри практики сред регионалните индустриални асоциации на базата на опита на Службата по трудова медицина към Стопанска камара – Ст. Загора”

21 юни, Стара Загора: Семинар “Разпространение на добри практики сред регионалните индустриални асоциации на базата на опита на Службата по трудова медицина към Стопанска камара – Ст. Загора”.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Международната специализирана изложба “EXPOENERGY * BULCONTROLA * BULTHERM * ELTECH” ще се проведе от 31 май до 3 юни 2005 г. в Интер Експо Център, София.

8 юни 2005 г., 11.00 ч: Общо събрание на Сдружението на производителите на земеделска техника

9 юни 2005 г., 17.00 ч: Общо събрание на Българска асоциация информационни технологии (БАИТ)

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office XP при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
4 семестър CCNA - 11 април – 22 април 2005 - дневен, интензивен
5 семестър CCNP - 11 април – 31 май 2005 - вечерен
2 семестър CCNA - 9 април – 22 май 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 23 април – 5 юни 2005 - съботно-неделен
7 семестър CCNP - 23 април – 5 юни 2005 – съботно-неделен
8 семестър CCNP – 23 април – 5 юни 2005 – съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Skandia заяви, че е в състояние да продължи да функционира самостоятелно, след като публикува по-добри от очакваните финансови резултати за първото тримесечие. По този начин, компанията опроверга слуховете за евентуалното й поглъщане от друга компания. Откакто миналия месец южноафриканската Old Mutual съобщи, че проявява интерес към Skandia, се появиха слухове за евентуални оферти и от други кандидати. Nordea, най-голямата банка в скандинавския регион, вчера потвърди, че е извършвала оценки на всички поделения на Skandia.

Източник: FT

САЩ

L-3 Communications е на път да сключи сделка за придобиването на Titan Corporation, след като двете отбранителни групировки успяха да изгладят разногласията помежду си след няколкоседмични преговори. Нито една от компаниите не пожела да разкрие дали техните управителни съвети са провеждали срещи помежду си във връзка с одобряването на транзакцията, но според запознати източници, до края на тази седмица може да се очаква съобщение за подписване на договор между дружествата.

Източник: FT

Азия

Hyundai Motor Co., един от водещите производители на леки автомобили в Южна Корея, съобщи, че продажбите през май са нараснали с 6.6%, в сравнение със същия период на миналата година, благодарение на големите обеми на износа за ключовия американски пазар. Миналия месец, Hyundai официално откри първия си завод в САЩ, в стремежа си да стъпи по-стабилно на процъфтяващия северноамерикански пазар. За последните шест години, продажбите на Hyundai в САЩ нараснаха над четири пъти, което  превърна марката в четвъртата най-внасяна в страната.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
01.06.2005
Dow Jones Industrial
10 549.87 (82.39)
Nasdaq Composite
2 087.86 (19.64)
Стокови борси
01.06.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)54.60
Brent crude ($US/bbl.)53.30
Heating oil ($US/gal.)1.5400
Natural gas ($US/mmbtu)6.7900
Unleaded gas ($US/gal.)1.5400
Gold ($US/Troy Oz.)417.70
Silver (cents/Troy Oz.)7.52
Platinum ($US/Troy Oz.)871.00
Hogs (cents/lb.)70.30
Pork bellies (cents/lb.)71.68
Live cattle (cents/lb.)83.55

       Опознай България

Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва за пръв път през 1884 г. във Враца и Пловдив. Официално се чества от 1901 г. с тържествената церемония на връх Вола. По традиция в този ден се организира всенародно поклонение на връх Околчица във Врачанския балкан – лобното място на великия поет и революционер. Христо Ботев е роден на 25 декември 1847 г. (нов стил - 6 януари 1848 г.) в гр. Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално (1854-1858) учи в Карлово, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под ръководството на своя баща и през 1863 г. завършва калоферското училище. Октомври същата година заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 г. Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка. През 1867 г. се завръща в Калофер, започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер. От октомври 1867 г. живее в Румъния. Работи в Браила. През следващите години се мести от град на град, известно време живее заедно с Левски. През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор, но освободен вследствие застъпничеството на Левски и Каравелов. Започва работа като печатар при Каравелов, а по-късно като сътрудник и съредактор на революционния орган. Започва активната му дейност като журналист. През май 1876 г.  вследствие новината за Априлското въстание, Ботев започва дейност за организиране на чета, става нейн войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба "Радецки" и на 17 май заставят капитана да спре на българския бряг. На 20 май 1876 г. е последният тежък бой - привечер след сражението куршум пронизва Ботев.

 

Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 02.06.2005
Българска версия: 8265, Английска версия: 2404

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999