Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 29 декември 2005 г., брой 1589
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 
 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(29.12.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.84982
USD/BGN   1.64135
CHF/BGN   1.25527
EUR/USD   1.1916*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   2.05%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.comДискусии
10 причини за премахването на данък печалба
Общи събрания днес
  Булгарлизинг-Хасково (Хасково)
Римекс инженеринг (София)
Бросс холдинг (Варна)
Гоце Делчев-БТ (Гоце Делчев)
Дупница-БТ (Дупница)
Кърджали-БТ (Кърджали)
Средна гора (Стара Загора)
Средна гора-инвест (Стара Загора)
Римекс Агрохолдинг (София)
Пазарджик-БТ (Пазарджик)
Хидком (Оряхово)
Шумен-БТ (Шумен)
Провентус (Варна)
Римекс 1 - холдинг (София)
Белуга Аквафарм (Видин)
Пирин - мрамор (Сандански)
Лев Интеркорпорация (София)
Водно стоителство - Хасково (Хасково)
Липен (Липен)
 Активни автобиографии на кандидати за работа: 37940
Пробно търсене на кандидат в JobTiger

Отраслови анализи:
Развитие на производството и търговията в България
по браншове
2-ро тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА

Външноикономическо сътрудничество


Новини от Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) към българските посолства


Оферти от български и чуждестранни фирми

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comПоздравете бизнес-партньори и приятели с коледните картички на SOS-ДЕТСКИ СЕЛИЩА В БЪЛГАРИЯ


Финансови новини

Дълг за около 300 млн. евро  ще погаси предсрочно България към Световната банка и МВФ до края на март 2006 г., съобщи финансовият министър Пламен Орешарски. Това ще доведе до още по-ниски лихвени разходи и по-ниско съотношение между дълг и БВП, каза финансовият министър. Публичният сектор, намалявайки своите задължения, помага да се запази общото равнище на дълга, допълни той.

Източник: Сега

България пропусна възможността да получи допълнителни пари от ЕС за спирането на III и IV блок в Козлодуй. Това заяви вчера министърът по европейските въпроси Меглена Кунева. На 16 и 17 декември, когато лидерите на ЕС обсъждаха бюджета, Литва и Словакия получиха нови и големи компенсации за затварянето на техни реактори. От това можеше да се възползва и България и да иска предоговаряне заради разходите по спиране на блоковете и енергийната ситуация в страната. До 2009 г. ще получим от Брюксел общо 550 млн. евро за АЕЦ, като само за първите 3 г. от членството парите са 210 млн. евро.

Източник: СтандартНабираме участници за квалификационeн REFA-курс
6.02.2006 - Плевен

Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Първи модул: “Организация на работни системи и процеси”
Тема: Организация на работното място и индустриален мениджмънт
 • Основи на организацията
 • Мотивация
 • Систематичен подход

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 980-10-88, София
  Дружества
  Въздушен транспорт без разписание
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Приходи
  от продажби
  за 2004 г.
  (хил. лв.)
    1   Ер София (София)   22 087  
    2   Хели Ер Сау (София)   15 592  
    3   Скорпион Еър (София)   15 458  
    4   Брайт Авиейшън Сървисис (София)   10 689  
    5   Виаджо Ер (София)   6 907  
    6   Авиостарт (София)   5 321  
    7   Иноксис 01 (София)   2 983  
    8   Еър Скорпио (София)   2 141  
    9   Еър Вега България (София)   1 380  
    10   Еър Лазур - Дженерал Авиейшън (София)   1 143  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 28.12.2005
    Обща стойност (BGN):   44 834 760.26  
  Брой търгувани компании: 91
  Официални пазари: 42 672 762.04
  Свободен пазар: 2 127 175.03
  Други сделки: 4 691 484.98
  Най-голяма промяна в цените
  Холдинг КООП-ЮГ (София)  32.75%
  Гамакабел (Смолян)  -30.00%
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

  Оборотът на Българска фондова борса - София за 2005 г. е 3,183 млрд. лв., като се повишава с 99% от миналата година, когато беше 1,596 млрд. лв. В този оборот се включват сделките с компенсаторни инструменти и приватизационните сделки в компенсаторни инструменти. Без тях оборотът на борсата е 2,282 млрд. лв. срещу 1,348 млрд. лв. за 2004 г. 

  Източник: Монитор

  БТК става офшорка. Собствениците на компанията Вива Венчърс ще работят с регистрирано в Кипър свое дружество. Сливането на Вива с кипърското им поделение бе официално оповестено вчера от Комисията за защита на конкуренцията. КЗК разреши и на исландеца Тор Бьорголфсон да вземе Вива. Според комисарите няма пречки фондът му Новатор да купи дружеството. Така БТК става собственост на кипърска офшорка, а пък тя се купува от исландски милиардер, чийто фонд е регистриран в офшорните Британски Вирджински острови. 

  Източник: Стандарт

  С нови директорски бордове са още четири фабрики от Булгартабак холдинг. Председател на съвета на директорите на Асеновград - БТ е Гергана Иванова. Изпълнителен директор на дружеството е Любомир Наков. За председател на Съвета на директорите на Плевен - БТ АД беше избрана Ирена Вълева. Изпълнителен директор е Димитър Димитров. За председател на борда на директорите на Слънце - Стара Загора - БТ е избрана Павлина Симеонова. Изпълнителен директор е Милен Милчев. За председател на Съвета на директорите на Хасково - БТ е избран Хасан Али Хасан. Директор е Васил Зографов. 

  Източник: Сега

  На 28 декември 2005 г. Комисията по ценни книжа одобри проспекта за публично дружество на застрахователна компания Евроинс АД, съобщиха от компанията. След ДЗИ и Булстрад, ЗД Евроинс АД ще бъде третият застраховател, чиито акции ще се листват на фондовата борса, но всъщност това ще е първото застрахователно дружество в България, което ще се листва на борсата, защото другите две бяха качени на БФБ по линия на приватизацията. 

  Източник: Монитор

  16 фирми, които имат свои производства на територията на община Плевен, се състезаваха за призовете "Бизнесмен на годината" и "Инвеститор на годината". Категорично статуетката "Надежда", която се връчва на "Бизнесмен на годината", грабна фирма Янмекс. За инвеститор на 2005 г. очаквано бе обявено Технолукс ООД с управител Фарес Алфарес, у когото отиде статуетката "Устрем".  В "Търговия и услуги" бе отличена фирма Автотехника - ПМ, в "Строителство" фирма Монолит, а в категория "Производствена дейност" - Проучване и добив на нефт и газ АД.

  Източник: Посоки-Плевен

  Части за прочутата марка спортни коли "Ферари" ще бъдат произвеждани в Панагюрище. Фирмата на "червените кончета" избра за свой партньор местния холдинг Оптикоелектрон груп. Българските специалисти ще изработват над 30 детайла и инструменти за едни от най-скъпите коли на света. Параметрите на договора са били обсъдени от шефовете на дружеството и мениджърите на италианския гигант Никола Томалери и Карло Ферари.

  Източник: Стандарт

  Киров АД издаде първа емисия корпоративни облигации с номинална стойност 3.5 млн. евро, съобщиха от компанията, вносител и търговец на строителни машини и инструменти. Водещ мениджър и поемател по сделката е Райфайзенбанк (България) ЕАД. Емисията е за срок от 5 години и падеж на 5 декември 2010 г. Купонът е плаващ - 6-месечен Euribor + 4% годишно. Главницата е дължима на осем равни шестмесечни погасителни вноски, дължими заедно с последните осем купонни плащания.

  Източник: Монитор

  Химимпорт предприема действия за листване за търговия на Българската фондова борса.На общо събрание на 31 януари следващата година акционерите на компанията ще обсъждат вписване на компанията в публичния регистър. Подготовката за излизане в публичност на компанията стартира още в края на 2004 г. с предприетата програма за преструктуриране на участията на Химимпорт като холдингова структура, целяща тяхната оптимизация.

  Източник: Дневник

  През 2005 г. НЕК отчете рекорден 29-процентен ръст в износа на електроенергия. Така страната ни излезе на четвърто място по износ на ток в Европа, но през 2006 г. износът ще намалее драстично, а през 2007 г. на практика няма да останат мощности, които да произвеждат електричество за износ.  В момента България покрива около 90 на сто от дефицита на електричество на Балканите. През тази година сме изнесли 7,6 млрд. киловатчаса електроенергия, рекордът е заради наводненията и съответно в повече произведения ток от хидроцентрали в размер на 4,55 млрд. квтч. В резултат на това е скочила два пъти и счетоводната печалба на НЕК до 60 млн. лв.

  Източник: Монитор

  Компанията Болкан Минерал енд Майнинг, дъщерна на канадската фирма Дънди Прешъс Металс, засега няма да получи положителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), която й дава възможност да разработи златното находище край Крумовград. Това съобщи зам.-министърът на екологията Чавдар Георгиев. Той обясни, че екоекспертите не могат да дадат положително становище за проекта заради обществените протести срещу проекта в местността Ада тепе. Формално отрицателен ОВОС няма, но процедурата е на етап мълчалив отказ.

  Източник: Сега

  Приключи успешно подписката по увеличаването на капитала на ЦКБ АД от 32 338 128 на 48 807 186 лева, съобщиха от трезора. От предложените за записване 16 169 064 нови акции с номинална и емисионна стойност 1 лев бяха записани и изцяло платени 16 169 058 акции. Мнението на инвестиционната общност е, че този факт означава висока оценка от инвеститорите за стабилността, прозрачността и атрактивността на банката.

  Източник: Монитор

  Управляващото дружество Капман Асет Мениджмънт създаде първия си договорен фонд Капман Макс. Фондът беше лицензиран от Комисията за финансов надзор и от 5 януари следващата година ще започне продажба на дялове. Обратното изкупуване ще може да започне, когато фондът набере законово изисквания минимален капитал от 500 000 лв. Договорният фонд ще инвестира предимно в акции на дружества, търгувани на регулирани пазари на ценни книжа. Според проспекта му той може да инвестира до 90% от активите си в акции на български компании и до 50% в такива на чужди дружества.

  Източник: Монитор         Българска Стопанска Камара


  ИНФОРМАЦИОННО-ТЪРГОВСКА СИСТЕМА
  “ПАЗАР НА ДЪЛГОВИ ИНСТРУМЕНТИ”  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света
  Предстоящи обучения
  КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

  СЪВЕТ
  ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
  Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

   
  Новини от БСК

  От 23 декември 2005 г. до 2 януари 2006 г. БСК ще бъде във ваканция!


    СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
   

  Браншови камари и регионални асоциации на БСК

  Управителния съвет на Русенска стопанска камара - Русе, на основание на чл. 26 от ЗЮЛНЦ свиква редовно общо събрание на 21.02.2006 г. в 13.00 часа в Заседателната зала на Русенска стопанска камара.

  Регионалната Cisco академия
  към Българската Стопанска Камара
  Нов курс - по “Сигурност на мрежите” предлага Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  Сигурност на мрежите - модул 1 - 26 ноември 2005 - 22 януари 2006 съботно-неделен
  4 семестър CCNA - 10 декември 2005 – 6 януари 2006 - съботно-неделен
  4 семестър CCNА - 13 декември – 22 декември 2005 - седмичен
  2 семестър CCNА - 5 януари – 20 януари 2006 - седмичен
  2 семестър CCNА - 7 януари – 12 февруари 2006 - съботно-неделен
  3 семестър CCNА - 7 януари – 5 февруари 2006 - съботно-неделен
  4 семестър CCNА - 7 януари – 29 януари 2006 - съботно-неделен
  2 семестър CCNА - 23 януари – 14 февруари 2006 - дневен
  5 семестър CCNP - 28 януари – 19 март 2006 - съботно-неделен
  7 семестър CCNP - 11 февруари – 19 март 2006 - съботно-неделен

  За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова, Нели Жекова

   
  Центърът за професионално обучение
  на БСК организира:
  Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  Обучение по маркетинг с международно признат документ
  Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  Обучение по управление и отчетност на малка фирма
  Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
  Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

  За допълнителна информация:
  Галя Божанова, Елена Ташева
  тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
  e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Търговията на дребно в Европа отчете скок през седмицата преди Коледа, след като потребителите в Обединеното Кралство и Германия станаха икономически по-уверени,  а съвпадането на празника с уикенда, даде възможност на хората за още един допълнителен пазарен ден. Броя на клиентите на Бъдни вечер в магазините в Англия е бил с 1,5% повече, отколкото през миналата година, съобщи в заявление консултантската група SPLS. 

  Източник: Блумберг

  САЩ

  Wall-Mart отбеляза връх в продажбите за годината в петък, а не в събота, както се очакваше, заяви във вторник заместник председателят на най-голямата в света по продажби на дребно компания. Джон Менцер, ръководител на американския поделение на Wal-Mart, каза, че повече хора от очакваното са взели почивен ден в петък и са се отправили към магазините, за да купят подаръци в последната минута.

  Източник: Ройтерс

  Азия

  Най-големият производител в света на LCD телевизори, Sharp Corp., ще разшири производствения си капацитет с около 10%, тъй като провеждането на Световното първенство по футбол и зимните олимпийски игри през следващата година ще повишат търсенето на телевизори, съобщиха от ръководството на фирмата. Компанията предвижда да увеличи още през март месечното производство на стъклени листове, от които могат да се изрежат 37-инчови екрани, до поне 56 000 от сегашните 51 000, заявиха ръководители, пожелали да останат анонимни до финализиране на изчисленията.

  Източник: Блумберг

   
  Индекси на фондови борси
  28.12.2005
  Dow Jones Industrial
  10 796.26 (18.49)
  Nasdaq Composite
  2 228.94 (2.05)
  Стокови борси
  28.12.2005
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)59.82
  Brent crude ($US/bbl.)57.60
  Heating oil ($US/gal.)1.7100
  Natural gas ($US/mmbtu)11.7000
  Unleaded gas ($US/gal.)1.6200
  Gold ($US/Troy Oz.)516.30
  Silver (cents/Troy Oz.)8.94
  Platinum ($US/Troy Oz.)980.10
  Hogs (cents/lb.)65.13
  Pork bellies (cents/lb.)82.90
  Live cattle (cents/lb.)96.55

         Опознай България

  България на длан

  В денят на Народните будители 1 ноември, президентът на Република България Георги Първанов откри уникалната експозиция “България на длан”. След изложението в Народното събрание и НДК, изложбата вече е в Министерство на културата. Тя представя 15 макета на част от най-забележителните кътчета на нашата страна. Някои от култовите сгради и местности са Царевец, Бабини Видини Кули, Мадарският конник, Дворецът, "Свети Александър Невски", Народният театър, Рилският манастир, Античният театър в Пловдив, Тракийската гробница, Варненската катедрала "Света Богородица", Паметникът на връх Шипка, Копривщица, изработени в мащаби 1:25 или 1:50. За първи път посетителите на изложбата ще могат да видят и макет на кораба "Радецки", реализиран с дарения, постъпили по време на изложението в НДК. И този път постъпленията от доброволни дарения на граждани ще бъдат използвани за създаването на нови макети, сред които Руската църква и крепостта Плиска. Изложбата може да бъде разгледана всеки ден.
   


  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 29.12.2005
  Българска версия: 9213, Английска версия: 2566

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2021
   ПВСЧПСН
  53    123
  145678910
  211121314151617
  318192021222324
  425262728293031


   2021   2020   2019  
   2018   2017   2016  
   2015   2014   2013  
   2012   2011   2010  
   2009   2008   2007  
   2006   2005   2004  
   2003   2002   2001  
   2000   1999