Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 26 септември 2005 г., брой 1522
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(26.09.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.89731
USD/BGN   1.59986
CHF/BGN   1.26028
EUR/USD   1.2118*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   2.04%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Булгарцветинвест (София)
Евробанк (София)
Фабрика за бутилиране на пиво-Смолян (Смолян)
Промота-България (София)
Строителни изделия (Хан Крум)
Български информационни технологии (София)
Автоинвест-Бургас (Бургас)
Еловица (Габрово)
Джи Пи Ес -България (София)
Автобел - 98 (Белене)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 35857
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

МВФ поиска България да опрости дългове на страни от третия свят. Това е новината от годишната среща на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон. Фондът е поставил въпроса пред финансовия министър Пламен Орешарски, настоявайки страната да забрави за 105 млн. USD вземания от най-бедните държави в света. 

Източник: Пари

България е втора по ръст на кредитите в нововъзникваща Европа, се посочва в доклада на Международния валутен фонд (МВФ) за глобалната финансова стабилност. Средно за последните три години кредитите у нас са нараснали с 46,8%. Ръстът е близо три пъти по-голям, отколкото в Гърция, която е с най-голямо увеличение на заемите сред страните в Западна Европа. По кредитен ръст в региона страната отстъпва само на Беларус (70,2%).

Източник: Сега

В новия държавен бюджет за 2006 година да бъде определен специален фонд за реклама на България като туристическа дестинация. В този фонд да влизат от 3 до 5% от приходите в бюджета, които осигурява международният туризъм. Това предлага председателят на общинския съвет в Несебър Димитър Янков на комисията по бюджет и финанси в парламента, Министерството на финансите, Министерството на икономиката и енергетиката и Министерския съвет.

Източник: Пари

Брутният вътрешен продукт на България за първото полугодие на 2005 г. се увеличи с 6.2% спрямо същия период на 2004 г. и възлиза на 18.4 млрд. лв., съобщи Националният статистически институт. Това е най-високият растеж, постигнат в страната от 1998 г. насам, когато за периода януари - юни растежът беше 9.9% на годишна база. 

Източник: Капитал

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГАНабираме участници за квалификационeн REFA-курс (3.10 - 4.11.2005)
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Втори модул: “Управление на данни за производството”
Тема: Управление на данни и време
 • Хронометриране на работното време-основни положения и анализ
 • Степен на производителност на работника
 • Групова работа – Времеви данни
 • Многопостова работа – времеви данни

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 980-10-88, София
  Приватизация

  Преразглеждане или спиране на сделката за продажбата на киноцентъра на американската компания Ню имидж ще поискат от премиера Станишев режисьорската гилдия и министърът на културата Стефан Данаилов. В официалното писмо Станишев ще бъде запознат с казуса около приватизацията на Бояна филм. По думите на Данаилов спорът за дружеството продължава и той е "вътрешно морален" за министъра на култура.

  Източник: Дневник

  Дружества
  Търговия на едро с обработващи машини и части за тях
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Приходи
  от продажби
  за 2004 г.
  (хил. лв.)
    1   Каммартон България (София)   14 039  
    2   Фесто България (София)   7 708  
    3   Ман Роланд България (София)   6 075  
    4   Машиноекспорт (София)   5 641  
    5   Тека (София)   5 257  
    6   Стефан Кънев (София)   3 814  
    7   Котра Линк (София)   2 038  
    8   Евротур - ТТ (София)   1 639  
    9   Стерлинг Зихи България (София)   1 120  
    10   Промимекс (София)   849  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 21.09.2005
    Обща стойност (BGN):   1 906 064.15  
  Брой търгувани компании: 97
  Официални пазари: 352 958.25
  Свободен пазар: 966 592.22
  Други сделки: 72 510.00
  Най-голяма промяна в цените
  Ютекс холдинг (Булстрад инвест холдинг) (София)  -30.10%
  Стомана (Перник)  26.87%
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

  Винпром Пещера АД открива нов завод и административна сграда в гр. Пещера. На официалната церемония днес се очаква да присъстват министър-председателят на Република България Сергей Станишев и Иван Папазов, изпълнителен директор на Винпром Пещера АД.

  Източник: Пари

  Втората по големина търговска верига в света и първа в Европа Карфур (Carrefour) стъпва у нас. Представители на компанията от известно време проучват терени в София за изграждането на два хипермаркета. Ще купят два парцела, всеки от тях между 70 и 140 декара в зависимост от това дали е в градска или извънградска среда.

  Източник: 24 часа

  Още 5000 работещи в БТК ще се озоват на улицата до декември. Компанията готви втора вълна от масови съкращания, без да ги е съгласувала със синдикатите, заяви вчера Георги Бочев, шеф на федерацията на съобщенията към КНСБ. Данните за предстоящата чистка той научил от шефове в телекома.  

  Източник: Труд

  Над 300 000 чуждестранни туристи са посетили Царево през миналото лято. От тях най-много са били от Германия и Чехия. Постъпленията от курортна такса са 150 хиляди лева. В Синеморец и Лозенец, където това лято работят около 30 нови хотела, бяха едно от предпочитаните места за ваканция на чужденците. 

  Източник: Сега

  Първа инвестиционна банка ще придобие мажоритарния пакет акции в Международна застрахователна компания Европа, ако БНБ и Комисията за финансов надзор благословят тази сделка. Това потвърди един от основните акционери на кредитната институция - Цеко Минев.  Според някои финансисти "придобиване", а не "покупка" е точната дума за подготвяната сделка. 

  Източник: Банкеръ

  Агрополихим- Девня, внедри технология за десетократно намаляване на емисиите от двуазотен окис в атмосферата и започна производството на азотна киселина. Въвеждането на новата технология се налага, тъй като двуазотният окис е парников газ, чиито емисии са обект на непрекъснат мониторинг според клаузите на Протокола от Киото, обясниха от пресслужбата на дружеството. 

  Източник: Дневник

  Изпълнителният директор на Хеброс банк и член на Управителния съвет Веселин Денчев напуска управата на банката. Промяната ще стане на 1 октомври. Денчев работи в банката от 2001 г., като ръководи ИТ сектора. Ресорът му ще поеме председателят на Управителния съвет на Хеброс банк и Ейч Ви Би Биохим Петер Харолд.

  Източник: Новинар

  Тазгодишният есенен технически панаир в Пловдив ще бъде най-голямото изложение досега. Над 3100 фирми от 48 страни ще представят продукцията си от 26 октомври до 1 ноември в панаирното градче. Това е с 11% повече от миналата година, отчетоха организаторите. 

  Източник: Пари         Българска Стопанска Камара


  Предстоящи обучения
  КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света


  СЪВЕТ
  ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
  Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

   
  Новини от БСК

  БСК разработи проекти на секторни ръководства за прилагане на Наредба №7/ 2003г., за норми за допустими емисии на летливи органични съединения от употребата на органични разтворители в определени инсталации и категории дейности (ДВ бр.96/2003 г.). Очакваме предложения, корекции и становища за промяна и подобряване на ръководствата до 26.09.2005г., по e-mail: brankov@bia-bg.com или на тел. 02/ 980 30 55.

  На 26 септември 2005 г. в гр. Пловдив от 15,30 ч. в  конферентна зала в палата Италия N 7 ще се проведе семинар “Търговското и промишлено сътрудничество между Италия и България”. На семинара г-н Камен Колев – Заместник председател на Българската стопанска камара ще представи сътрудничеството между България и Италия в областта на индустрията.

  Позиция на БСК относно предвиденото увеличение на цените на електроенергията, считано от 1 октомври т.г.

  СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА НА БСК в рамките на Международния технически панаир – Пловдив, 26 септември – 1 октомври

  Занаятчийска камара Кобленц – партньор на БСК, ще отбележи националния празник на ФР Германия (3 октомври) с поредица мероприятия в Пловдив.

  Българо-непалски бизнес форум ще се проведе на 4 октомври 2005 г., от 9.00 часа в Българската стопанска камара.

  Италианският институт за външна търговия - секция за насърчаване на обмена към Посолството на Италия, организира на 13 октомври 2005 г. в столичния хотел "Шератон" (зала "Средец") двустранни срещи в областта на туристическо-хотелиерското оборудване и обзавеждане.

  На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.

  От 1 до 28 октомври 2005 г. Националният иновационен фонд към Министерството на икономиката набира проекти за своята есенна конкурсна сесия.

  БСК събира информация за щетите и загубите на предприятията в пострадалите от наводнения райони. Информацията ще бъде предоставена на правителствената комисия за преодоляване и покриване на щетите. В тази връзка молим заинтересованите предприятия да изготвят и представят експертна оценка на понесените загуби, както досега, така и на очакваните за бъдещи периоди. Оценките изпращайте на електронен адрес: office@bia-bg.com

  БСК издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения във връзка с наводненията в страната. За допълнителна информация: Наталия Събева - тел. 987 22 64, email: natali@bia-bg.com 


    СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
   

  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти предлага обучение за професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
  4 семестър CCNA - 03 септември – 02 октомври 2005 - съботно-неделен
  2 семестър CCNA - 11 септември – 23 октомври 2005 - съботно-неделен
  2 семестър CCNA - 12 септември – 28 септември 2005 - дневен
  3 семестър CCNA - 11 септември – 16 октомври 2005 - съботно-неделен
  1 семестър CCNA - 29 септември – 14 октомври 2005 - дневен
  8 семестър CCNP - 08 октомври– 06 ноември 2005 - съботно-неделен
  Сигурност на мрежите -
  22 октомври– 20 ноември 2005 - съботно-неделен

  За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

   
  Центърът за професионално обучение
  на БСК организира:
  Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  Обучение по маркетинг с международно признат документ
  Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  Обучение по управление и отчетност на малка фирма
  Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
  Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

  За допълнителна информация:
  Галя Божанова, Елена Ташева
  тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
  e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Газпром се надява да финализира сделката по закупуването на петролната компания Сибнефт до края на тази година, съобщи една от водещите фигури в компанията. “Преговорите вече текат и се надявам да приключат до края на годината,” заяви Александър Медведев пред журналисти в Пекин. Междувременно, банкери съобщиха, че Газпром е постигнала договорености с няколко западни банки за финансирането на сделката по закупуването на 72% от Сибнет, петият по големина производител на петрол в Русия, който е под контрола на собственика на футболен клуб Челси – Роман Абрамович и свързани с него лица.

  Източник: Ройтерс

  САЩ

  American International Group, най-големият застраховател в света по пазарна стойност, съобщи, че загубите от урагана Катрина и други природни бедствия ще костват на компанията 1.1 млрд.щ.д. след облагане с данъци. Общите загуби на застрахователната индустрия се очаква да бъдат между 40 и 60 млрд.щ.д., според Risk Management Solutions, компания за моделиране на риска, занимаваща се с оценка на последствията от природни бедствия.

  Източник: CNN

  Азия

  Южнокорейското правителство ще продаде 49% си дял в Korea Life Insurance, една от “трите големи” застрахователни компании в страната, чрез първично публично предлагане – ход, който би могъл да донесе близо 800 млн.щ.д. Решението групировката да бъде продаден чрез публично предлагане, а не чрез търговска продажба, е доказателство за липсата на интерес към Korea Life, която според потенциалните инвеститори има твърде много задължения.

  Източник: FT

   
  Индекси на фондови борси
  23.09.2005
  Dow Jones Industrial
  10 419.59 (-2.46)
  Nasdaq Composite
  2 116.84 (6.06)
  Стокови борси
  23.09.2005
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)64.19
  Brent crude ($US/bbl.)62.39
  Heating oil ($US/gal.)1.9800
  Natural gas ($US/mmbtu)12.6900
  Unleaded gas ($US/gal.)1.9900
  Gold ($US/Troy Oz.)467.20
  Silver (cents/Troy Oz.)7.34
  Platinum ($US/Troy Oz.)927.00
  Hogs (cents/lb.)62.90
  Pork bellies (cents/lb.)87.35
  Live cattle (cents/lb.)88.78

         Опознай България

  15 години членство на България в МБВР и МВФ

  България официално заявява кандидатурата си за членство в Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка на 25 февруари 1990 г. На 12 септември същата година, Министерският съвет приема постановление за членството на страната ни в световните финансови институции, а именно МВФ, Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) и прилежащите към нея организации. На 26 септември във Вашингтон, САЩ, по време на откриването на годишната среща на МВФ и Световната банка, кандидатурата на България е официално приета.


  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 26.09.2005
  Българска версия: 8701, Английска версия: 2498

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2021
   ПВСЧПСН
  53    123
  145678910
  211121314151617
  318192021222324
  425262728293031


   2021   2020   2019  
   2018   2017   2016  
   2015   2014   2013  
   2012   2011   2010  
   2009   2008   2007  
   2006   2005   2004  
   2003   2002   2001  
   2000   1999