Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 15 декември 2005 г., брой 1580
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(15.12.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.88343
USD/BGN   1.62715
CHF/BGN   1.26829
EUR/USD   1.2020*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   2.05%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.comДискусии
10 причини за премахването на данък печалба
Общи събрания днес
  Черно море 2001 (София)
Водно строителство-2000 (Плевен)
Ринимекс (Раковски)
Хидроизграждане (Велико Търново)
Бимекс-инженеринг (Пловдив)
Месокомбинат-Ловеч (Ловеч)
Скът-Мизия (Мизия)
Тежко машиностроене-Русе (Русе)
Лизингова компания (София)
Беана (Враца)
Енергомонтаж - Тест (Русе)
 


Отраслови анализи:
Развитие на производството и търговията в България
по браншове
2-ро тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА

Външноикономическо сътрудничество


Новини от Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) към българските посолства


Оферти от български и чуждестранни фирми

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 37695
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

За единадесетте месеца на годината инфлацията достигна 5.6%, отчете НСИ. През ноември тя е 1.0% и основно се дължи на поскъпването на хранителните продукти /с 1.6%/ и услугите /с 1.4%/. Цените на нехранителните стоки са намалели с 0.1%. През ноември по-скъпо са се продавали свинското месо - с 6.3%, каймата - с 2.6%, рибата - с 3.6%, кашкавалът - с 2.2%, и зеленчуците - с 9%. Намаление на цените се отчита при брашното, хляба, птичето месо, яйцата, плодовете и минералната вода. До края на годината очакванията на икономистите са инфлацията да надхвърли 6%.

Източник: Пари

Изборът на стратегически инвеститор и строител на АЕЦ Белене, както и бъдещата акционерна структура на проекта, трябва да вървят паралелно. Това съобщи зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иванка Диловска. По думите й наличието на интерес от страна на частни компании към проекта означава, че той не е политически, а има икономически смисъл от неговото реализиране.

Източник: МониторНабираме участници за квалификационeн REFA-курс
6.02.2006 - Плевен
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Първи модул: “Организация на работни системи и процеси”
Тема: Организация на работното място/ергономия
 • Ергономия на работното място
 • Натоварване, напрежение и последствия от тях
 • Организация на работното място – антропометрия и работни средства, Работна среда

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 980-10-88, София
  Приватизация

  Преговорите с РАО "ЕЕС" за приватизацията на 100% от акциите на ТЕЦ Варна могат да бъдат прекратени, заяви директорът на АП Тодор Николов. След парафирането на договора с руската фирма срок на преговорите няма. Парафирането обаче стана под условие да се удовлетворят две искания на кандидат-купувача. Едното е, държавата да даде указания на какви екоизисквания трябва да отговарят съоръженията на централата. Това трябва да се каже от МОСВ, което не е готово с отговора. Другото условие е ДКЕВР да разреши исканите 12% норма на печалба вместо сегашните 2%. От енергийната комисия още настояват, че не могат да променят процента, тъй като при тези условия е започнала приватизационната процедура и ако се промени, другите двама кандидати могат да съдят държавата. 

  Източник: Сега

  Концесии

  Варненският апелативен съд осъди курорта Албена АД да плати на държавата чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството 2.018 млн. лв. Толкова е неизплатената част от концесионната такса, която дружеството не е погасило за 2002 и 2003 г. Освен това фирмата трябва да изплати на държавата още 47 777 лв. лихви, 224 109 лв. неустойки, да покрие държавната такса и съдебните разноски по делото. Дружеството е концесионер на морския плаж на курорта Албена по договор от юни 1998 г. 

  Източник: Сега

  Дружества
  Производство и леене на метали
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Печалба
  за 2004 г.
  (хил. лв.)
    1   Кремиковци (София)   80 762  
    2   Стомана (Перник)   69 467  
    3   Комбинат за цветни метали (Пловдив)   4 096  
    4   Алкомет (Алумина) (Шумен)   2 577  
    5   Жити (Русе)   1 003  
    6   Планзее МВ (Измерителни инструменти) (Габрово)   750  
    7   Метаком-СЛЗ (Плевен)   290  
    8   Стам-Трейдинг (Елин Пелин)   266  
    9   Метизи (Роман)   107  
    10   Юмикор - България (Юнион Миниер-България) (София)   92  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 14.12.2005
    Обща стойност (BGN):   1 525 929.97  
  Брой търгувани компании: 87
  Официални пазари: 326 603.71
  Свободен пазар: 973 241.00
  Други сделки: 1 395 850.35
  Най-голяма промяна в цените
  Акумпласт (Добрич)  30.02%
  АКБ Корпорация ХАД (София)  -20.12%
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

  Досегашният изпълнителен директор на Благоевград БТ Христо Лачев е новият изпълнителен директор на Булгартабак, реши надзорният съвет след общо събрание на холдинга вчера. Лачев заема мястото на Георги Костов, който става зам.-председател на УС. Другите членове на управителния съвет са Корнелия Нинова - председател на УС. В УС на холдинга влизат и Асен Шехов, досегашен председател на управителния съвет на Благоевград БТ, и Иван Биларев от Никотиана БТ. Булгартабак запазва двустепенната структура на управление.

  Източник: Пари

  Масови кадрови промени в ръководството на България ер предприе вчера изпълнителният директор Златин Съръстов. От днес търговски директор на авиокомпанията е Димчо Топалов, който за кратко заемаше тази длъжност при създаването на превозвача преди три години. Той заменя досегашния търговски директор Христо Тодоров. Оставка е подала и заместничката на Тодоров - Мария Стоянова, която оглавява чартърната кантора на България ер. Молба за напускане подал и Христо Тошков, директор на авиотехническата база (АТБ). От вчера са освободени и техническият директор на авиокомпанията Димитър Димитров, шефът на отдел "Гаранция и контрол на качеството" Белчо Стоянов и юристът на фирмата Иво Маджаров.

  Източник: Стандарт

  Кока-Кола Хеленик ботълинг къмпани България спря производството на безалкохолната напитка "Швепс грейпфрут" (Schweppes Grapefruit) за българския пазар, съобщиха от компанията. Причина според компанията е, че интересът на потребителите към напитката е намалял и продажбите на продукта бележат спад.

  Източник: Дневник

  Феста холдинг ще участва в изграждането на делфинариум в емирството Рас Ал Хайма в Обединените арабски емирства. В проекта е включена и RAK Investment Authority, съобщи информационният сайт AMEInfo. Първоначалната инвестиция ще е за 3 млн. долара. Атракцията ще бъде в морския курортен комплекс Ал Хамра Вилидж, стана ясно по време на срещата на българска бизнес делегация с представители на бизнеса и местната администрация в ОАЕ. Феста холдинг е собственик на делфинариума във Варна.

  Източник: Стандарт

  Пощенска банка отпуска жилищен кредит с бонус кредитна карта Американ Експрес. При покупки с нея на стоки за обзавеждане на дома клиентите на банката получават преференциални цени в редица магазини - Идеален дом, Димпекс, Елесге и др. До 31 декември 2005 г. Пощенска банка предлага жилищните кредити с промоционални лихви - 1.75% в евро и левове, фиксирани за първата година от срока на заема, без такса за разглеждане на документите и с 50% отстъпка от таксата за управление.

  Източник: Дневник

  Винетки ще се продават на 415 бензиностанции на Петрол. Компанията подписа договор с най-големия дистрибутор - консорциум "ДЗИ-Транс". Продажбата на стикерите ще започне вероятно през следващата седмица. Преди година Петрол участва в конкурса за дистрибуцията им, но офертата не се класира. Сега гражданите могат да намерят лепенки във всичките обекти на компанията, от които 292 са денонощни. 

  Източник: Стандарт

  Инвестиционен анализатор в АДИС ЕООД Яна Митева получи титлата Сертифициран специалист по инвестиции в недвижими имоти. Сертификатът се присъжда от CCIM Institute Чикаго и гарантира отлична подготовка на експертите в областта на инвестициите в недвижимости. Яна Митева е първият брокер в България с такава акредитация.

  Източник: Пари

  Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" ще замени закритата с решение на Конституционния съд НК Пристанища. Новото предприятие ще изгражда, рехабилитира, стопанисва и поддържа пристанищата, реши парламентът, който гласува на първо четене поправки в Закона за морските пространства. Поправките предвиждат агенцията да поеме регулаторни и контролни функции. Новото предприятие ще събира канални, тонажни корабни и кейови такси, както и такива за ползването на пристанищата с обществен транспорт с национално значение.

  Източник: Дневник

  Балкантурист Елит АД - София е продало дела си от 30% от капитала на Интернационал Златни пясъци АД, съобщи Българска фондова борса - София. В съобщението не се посочват цената на сделката и купувача, защото Интернационал Златни пясъци не е публично дружество. Продаденият дял е от 75 582 акции, а Балкантурист Елит вече не притежава акции от това дружество нито пряко, нито чрез свързани лица.

  Източник: Монитор

  Пакет от 82 159 акции от Родина турист АД, равни на 33.72% от капитала, ще се предложат на специален смесен закрит аукцион, съобщиха от Българската фондова борса. Книжата ще бъдат в една неделима партида при стартова цена от 6 258 872.62 лв. Изчисленията показват, че единичната цена за продажба е 76.18 лв. за брой. Инвестиционен посредник е Авал Ин и според съобщението продавач е клиент на инвестиционния посредник. 

  Източник: Дневник         Българска Стопанска Камара


  ИНФОРМАЦИОННО-ТЪРГОВСКА СИСТЕМА
  “ПАЗАР НА ДЪЛГОВИ ИНСТРУМЕНТИ”  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света
  Предстоящи обучения
  КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

  СЪВЕТ
  ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
  Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.  Поздравете бизнес-партньори и приятели с коледните картички на SOS-ДЕТСКИ СЕЛИЩА В БЪЛГАРИЯ
   
  Новини от БСК

  Съветът на Президентите на Съюза на индустриалните и работодателски конфедерации в Европа – UNICE, потвърди асоциираното членство в организацията на Българската стопанска камара (БСК) за следващия 4-годишен мандат.

  БСК бе включена с три проекта като пример за добра практика в бюлетин на Международната организация на труда за работодателските организации от Централна и Източна Европа.

  Създаване на Фонд „Инвестиции в младежта” предлага БСК с цел подобряване на достъпа до качествено образование

  Стартира конкурс за произведени в България стоки, които успешно са се наложили на международните пазари. Предложения за номинации се приемат до 13 декември т.г.!


    СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
   

  Браншови камари и регионални асоциации на БСК

  Новият офис на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци е на адрес София 1000, ул." Генерал Й. Гурко" 16, етаж 4, офис 407А ( сградата на НТС ул." Г. С. Раковски" 108), тел. 987 47 43, е-mail: union@org-bg.net, office@org-bg.net, http://canning.bafdi.com/

  На 15 декември 2005 г. в гр. Русе ще се проведе Семинар с международно участие на тема “Свободно движение на работна сила”. Срок за заявки – 24 ноември 05 г.

  Регионалната Cisco академия
  към Българската Стопанска Камара
  Нов курс - по “Сигурност на мрежите” предлага Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  8 семестър CCNP - 15 октомври – 13 ноември 2005 - съботно-неделен
  Access XP - 24 октомври – 31 октомври 2005 - вечерен
  3 семестър CCNА - 24 октомври – 4 ноември 2005 - дневен
  1 семестър CCNА - 29 октомври – 4 декември 2005 - съботно-неделен
  1 семестър CCNА - 7 ноември – 22 ноември 2005 - дневен
  4 семестър CCNА - 19 ноември – 17 декември 2005 - съботно-неделен
  Сигурност на мрежите - м. ноември 2005 - съботно-неделен
  Сигурност на мрежите - 24 ноември – 9 декември 2005 - дневен
  2 семестър CCNА - 8 декември – 23 декември 2005 - дневен
  4 семестър CCNА - 12 декември – 22 декември 2005 - дневен
  3 семестър CCNА - 10 декември 2005 – 22 януари 2006 - съботно-неделен

  За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова, Нели Жекова

   
  Центърът за професионално обучение
  на БСК организира:
  Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  Обучение по маркетинг с международно признат документ
  Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  Обучение по управление и отчетност на малка фирма
  Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
  Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

  За допълнителна информация:
  Галя Божанова, Елена Ташева
  тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
  e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Втората по големина телефонна компания в Европа, France Telecom, предложи да закупи белгийската Telindus за 566 млн. евро (680 млн. щ.д.), наддавайки над предишното предложение на Belgacom. France Telecom предлага 15,80 евро за една акция на Telindus, съобщи надзорният орган на белгийската фондова борса. Това е със 17% повече от офертата на Belgacom от 13,50 евро за акция, отправена на 29 септември. Предложената цена е със 7,6% по-висока от цената, на която приключи търговията с акции на Telindus вчера.

  Източник: Блумберг

  САЩ

  Най-голямата австралийска авиокомпания Qantas съобщи в сряда, че е предпочела Boeing пред Airbus за доставката на 115 самолета от ново поколение за обновяването на авиационния си парк и че се е отказала от плановете си да предлага непрекъснати полети от Австралия до САЩ и Великобритания. Qantas e поръчала 65 самолета Boeing 787, които разполагат с 300 места, и е уговорила покупката на още 50. Цената на всичките 115 самолета по ценова листа възлиза на 24 млрд. щ.д., но авиокомпанията отказа да разкрие каква отстъпката е получила. Доставката на първата партида ще бъде през 2008 г.

  Източник: FT

  Азия

  В сряда Ford Motor Co. съобщи, че планира да инвестира 1 млрд. щ.д. в продукти и мощности в азиатско-тихоокеанския район през следващите няколко години, за да поддържа присъствието си на бързо развиващите се пазари. Президентът и главен оперативен директор на Ford, Джим Падийа заяви, че основните пазари на компанията в Азия са Китай, Индия и Тайланд, където от 2000 г. насам Ford е инвестирал 2 млрд. щ.д. Ford възнамерява да стане още по-силен конкурент в района и в Тайланд, като предложи нови продукти през следващите няколко години, каза Падийа по време на прес-конференция.

  Източник: Ройтерс

   
  Индекси на фондови борси
  14.12.2005
  Dow Jones Industrial
  10 883.51 (59.79)
  Nasdaq Composite
  2 262.59 (-2.41)
  Стокови борси
  14.12.2005
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)61.87
  Brent crude ($US/bbl.)59.61
  Heating oil ($US/gal.)1.8800
  Natural gas ($US/mmbtu)14.6000
  Unleaded gas ($US/gal.)1.6400
  Gold ($US/Troy Oz.)509.50
  Silver (cents/Troy Oz.)8.47
  Platinum ($US/Troy Oz.)968.30
  Hogs (cents/lb.)66.18
  Pork bellies (cents/lb.)83.48
  Live cattle (cents/lb.)96.88

         Опознай България

  Рациария

  Близо до с. Арчар, на 17 км южно от Видин, се намират останките от римския град Рациария. Римското селище Рациария възниква в началото на I в. от н.е. като военен център на мястото на по-старо мизийско селище. В чест на победата си над даките, император Траян издига мизийска Рациария. Градът се развива като голям занаятчийски център, като златарството заема почетно място. Археолозите са открили над 50 различни по вид и характер златни и сребърни накити. При разкриване на останки от градска къща са намерени две огърлици, четири пръстена, две обеци, игла и масивна гривна от злато 23 карата. Повече от два века (II-IV в.) Рациария е най-значителният военен и стопански център на земите на днешна Северна България, здрав опорен пункт на римската култура и цивилизация. Тук е била една от шестте императорски оръжейници. Блестящата градска култура се долавя в скулптурите, надгробните плочи и саркофази, в архитектурните фрагменти и изящните многоцветни мозайки, разкрити по време на редовните археологически разкопки. Днес древното римско селище е ежедневно нападано и разрушавано от иманяри.


  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 15.12.2005
  Българска версия: 9171, Английска версия: 2563

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2021
   ПВСЧПСН
  53    123
  145678910
  211121314151617
  318192021222324
  425262728293031


   2021   2020   2019  
   2018   2017   2016  
   2015   2014   2013  
   2012   2011   2010  
   2009   2008   2007  
   2006   2005   2004  
   2003   2002   2001  
   2000   1999