Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 21 септември 2005 г., брой 1521
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(21.09.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.90441
USD/BGN   1.60921
CHF/BGN   1.25988
EUR/USD   1.2154*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   2.04%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Проектант Бургас-99 (Бургас)
Хемус-Троян (Троян)
Кет-97 (София)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 35857
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Новият Закон за акцизите най-сетне бе приет от парламента, но мина на първо четене без новите по-високи ставки за горивата и цигарите. Те се предвиждат да влязат в сила от началото на 2006 г., но не са залегнали в проекта, внесен от предишния кабинет.

Източник: Пари

Близо 680 млн. лв. от помощи ще влязат в бюджета за 2006 г. Основната част от тях ще дойдат по линия на ЕС. До 10 октомври проектът на бюджет за следващата година трябва да бъде готов и да влезе в Министерския съвет. 

Източник: Стандарт

Промени в Кодекса на труда, гласувани на 20 септември (вторник) на първо четене от парламента, заменят понятието компенсации за вреден труд с мерки за превенция на риска. Промяната е под натиска на ЕС, според който е недопустимо да съществува вреден труд.

Източник: Пари

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГАНабираме участници за квалификационeн REFA-курс (3.10 - 4.11.2005)
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Втори модул: “Управление на данни за производството”
Тема: Управление на производството
 • Организация на производството
 • Планиране и контрол на производството
 • Анализ на работното място
 • Европейско законодателство по отношение на безопасните и здравословни условия на труд

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 980-10-88, София
  Приватизация

  Austrian Airlines ще участва в бъдещия конкурс за приватизация на националния ни авиопревозвач България Ер, съобщи Камен Кичев, регионален мениджър на компанията за България, Македония и Косово, преди началото на първата туристическа борса между България и Австрия. Преди дни новият транспортен министър Петър Мутафчиев обяви, че през октомври ще започне разработването на нова стратегия за раздържавяване на България Ер.

  Източник: Пари

  Концесии

  Автомагистрала Тракия може да не се дава на концесия и кабинетът да намери друг източник за финансиране на строежа й. Това е един от трите възможни варианта за аутобана, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Другите два зависят от решението на съда.

  Източник: Стандарт

  Дружества
  Търговия на едро с фармацевтични, медицински и ортопедични изделия
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Приходи
  от продажби
  за 2004 г.
  (хил. лв.)
    1   Търговска лига-Национален аптечен център (София)   170 622  
    2   Либра (Либра фарма) (София)   114 693  
    3   Актавис (Балканфарма холдинг) (София)   101 812  
    4   Елфарма (София)   80 092  
    5   Калиман-РТ (София)   53 157  
    6   Трейдконсулт (София)   27 796  
    7   Маимекс (София)   27 309  
    8   Ес енд Ди Фарма (България) (София)   24 165  
    9   Аптечно-София град (София)   19 674  
    10   Агро-Био-Трейдинг (София)   17 460  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 20.09.2005
    Обща стойност (BGN):   8 481 106.25  
  Брой търгувани компании: 97
  Официални пазари: 614 618.04
  Свободен пазар: 7 447 559.13
  Други сделки: 117 573.20
  Най-голяма промяна в цените
  Стомана (Перник)  -30.21%
  Българска захар (Долна Митрополия)  30.00%
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

  Словенската инженерингова компания Корона подготвя оферта до Националната електрическа компания за внедряване на интернет-базирана система за обработка и поддръжка на данни, подпомагащи процеса на управление. Засега обаче двете страни само преговарят и повече информация се очаква в средата на октомври.  Корона разработва собствени компютърни системи за мониторинг и контрол за енергийни предприятия и електроцентрали, като вече е инсталирала девет такива програми в Словения.

  Източник: Дневник

  Производителят на превързочни материали Медика АД започна изграждането на склад за суровини и готова продукция за лекарственото производство, съобщи Нина Нушева, директор за връзка с инвеститорите. Складът, в който ще бъдат инвестирани близо 500 хил. лева, е част от инвестиционната програма за тази година.

  Източник: Дневник

  200 000 лв. дивидент от Централни хали иска Столичната община, съобщи представителят на кметството в смесеното дружество Светлин Лисичков. Общината има 25% в дружеството. Печалбата на израелците е около 500 000 лв.

  Източник: Сега

  Община Стара Загора ще предложи на Овъргаз инк АД да изкупи дяловете й в смесената компания Газоснабдяване ООД, съобщи кметът д-р Евгений Желев. Според предварителната оценка предлаганите за изкупуване 48 дяла са на стойност 740 хил. лв. На свое заседание, насрочено за 29 септември, старейшините ще трябва да решат каква сума ще предложат на досегашния си съдружник за реализиране на сделката.

  Източник: Пари

  Токуда купи 9,9% от Транскарт на 17 септември, показват данните от седмичния бюлетин на Централния депозитар. Продавач на пакета е Систек Холдинг, който след сделката е намалил дяловото си участие на 31,4 на сто.

  Източник: Стандарт

  След края на активния летен сезон летище Варна ще продължи да обслужва пътници и самолети по 7 редовни въздушни линии - една вътрешна - до София на Хемус ер и 6 международни: до Будапеща на унгарската авиокомпания Малев, до Лондон, Берлин и Франкфурт - на българския превозвач България ер, и до Виена - на Австрийски авиолинии и на България ер, съобщиха от пресцентъра на Летище Варна ЕАД.

  Източник: Монитор

  Шивашкото предприятие Дупница текстил фалира. 50 шивачки бяха изхвърлени на улицата в края на работния ден в понеделник. Мотивът за уволнението е бил, че шивачките не са работили през последните 15 дни.

  Източник: Струма         Българска Стопанска Камара


  Предстоящи обучения
  КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света


  СЪВЕТ
  ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
  Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

   
  Новини от БСК

  БСК разработи проекти на секторни ръководства за прилагане на Наредба №7/ 2003г., за норми за допустими емисии на летливи органични съединения от употребата на органични разтворители в определени инсталации и категории дейности (ДВ бр.96/2003 г.). Очакваме предложения, корекции и становища за промяна и подобряване на ръководствата до 26.09.2005г., по e-mail: brankov@bia-bg.com или на тел. 02/ 980 30 55.

  Позиция на БСК относно предвиденото увеличение на цените на електроенергията, считано от 1 октомври т.г.

  СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА НА БСК в рамките на Международния технически панаир – Пловдив, 26 септември – 1 октомври

  Занаятчийска камара Кобленц – партньор на БСК, ще отбележи националния празник на ФР Германия (3 октомври) с поредица мероприятия в Пловдив.

  Българо-непалски бизнес форум ще се проведе на 4 октомври 2005 г., от 9.00 часа в Българската стопанска камара.

  Италианският институт за външна търговия - секция за насърчаване на обмена към Посолството на Италия, организира на 13 октомври 2005 г. в столичния хотел "Шератон" (зала "Средец") двустранни срещи в областта на туристическо-хотелиерското оборудване и обзавеждане.

  На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.

  От 1 до 28 октомври 2005 г. Националният иновационен фонд към Министерството на икономиката набира проекти за своята есенна конкурсна сесия.

  БСК събира информация за щетите и загубите на предприятията в пострадалите от наводнения райони. Информацията ще бъде предоставена на правителствената комисия за преодоляване и покриване на щетите. В тази връзка молим заинтересованите предприятия да изготвят и представят експертна оценка на понесените загуби, както досега, така и на очакваните за бъдещи периоди. Оценките изпращайте на електронен адрес: office@bia-bg.com

  БСК издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения във връзка с наводненията в страната. За допълнителна информация: Наталия Събева - тел. 987 22 64, email: natali@bia-bg.com 


    СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
   

  Браншови камари и регионални асоциации на БСК

  В периода 19-23 септември 2005 г. в Русе ще се проведе търговско изложение, контактна борса и договаряне, организирано от Русенската стопанска камара и Националното сдружение на производители и предприемачи “Изберете българското”

  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти предлага обучение за професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
  4 семестър CCNA - 03 септември – 02 октомври 2005 - съботно-неделен
  2 семестър CCNA - 11 септември – 23 октомври 2005 - съботно-неделен
  2 семестър CCNA - 12 септември – 28 септември 2005 - дневен
  3 семестър CCNA - 11 септември – 16 октомври 2005 - съботно-неделен
  1 семестър CCNA - 29 септември – 14 октомври 2005 - дневен
  8 семестър CCNP - 08 октомври– 06 ноември 2005 - съботно-неделен
  Сигурност на мрежите -
  22 октомври– 20 ноември 2005 - съботно-неделен

  За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

   
  Центърът за професионално обучение
  на БСК организира:
  Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  Обучение по маркетинг с международно признат документ
  Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  Обучение по управление и отчетност на малка фирма
  Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
  Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

  За допълнителна информация:
  Галя Божанова, Елена Ташева
  тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
  e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Водещата руска петролна компания ЛУКОЙЛ регистрира 19.5% ръст в чистата печалба за второто тримесечие на годината, в сравнение с предходния отчетен период, оправдавайки очакванията, че рекордните цени на горивата ще й донесат високи резултати. ЛУКОЙЛ съобщи във вторник, че чистата печалба за въпросните три месеца е в размер на 1.41 млрд.щ.д., надминавайки средните прогнози на анализаторите, които се движеха около 1.38 млрд.щ.д. През първото тримесечие, компанията отчете печалба от 1.18 млрд.щ.д.

  Източник: Ройтерс

  САЩ

  Nike Inc., най-големият производител на спортни обувки в света, регистрира по-голям от очаквания скок в печалбата за изминалото тримесечие, благодарение на силните продажби на ключовия за компанията американски пазар. Размерът на печалбата за периода е 432.3 млн.щ.д., или 1.61 щ.д. на акция и бележи скок от 32%, в сравнение със съответното тримесечие на миналата година, когато беше 326.8 млн.щ.д., или 1.21 щ.д. на акция. Средните очаквания на анализаторите се движеха около 1.42 щ.д. на акция.

  Източник: CNN

  Азия

  Boeing Co., вторият по големина производител на търговски самолети в света, съобщи, че очаква да продаде 500 самолета в Китай през идните пет години, затвърждавайки водещите си позиции на най-големия пазар на търговски самолети извън САЩ. Нека припомним, че през юни Boeing съобщи, че китайските авиолинии планират да закупят над 2 600 самолета на стойност 213 млрд.щ.д. през следващите 20 години.

  Източник: Блумберг

   
  Индекси на фондови борси
  20.09.2005
  Dow Jones Industrial
  10 481.52 (-76.11)
  Nasdaq Composite
  2 131.33 (-13.93)
  Стокови борси
  20.09.2005
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)64.80
  Brent crude ($US/bbl.)62.88
  Heating oil ($US/gal.)1.9700
  Natural gas ($US/mmbtu)12.7000
  Unleaded gas ($US/gal.)1.8800
  Gold ($US/Troy Oz.)467.10
  Silver (cents/Troy Oz.)7.35
  Platinum ($US/Troy Oz.)932.00
  Hogs (cents/lb.)62.05
  Pork bellies (cents/lb.)81.50
  Live cattle (cents/lb.)87.78

         Опознай България

  22 септември – ден на независимостта на Република България

  30 години след Освобождението на България от турска власт последствията от Берлинския договор 1 (13) юли 1878 продължават да тежат на българския народ. Окончателното отхвърляне на несправедливо наложените клаузи става възможно едва през 1908 г. Поемането на управлението в Турция от младотурците и намерението на Австрия да анексира Босна и Херцеговина благоприятства положението на България. Дипломатите решават да обявят независимостта на страната веднага след анексията като отчитат момента за най-безопасен. Цялата подготовка по церемонията се извършва при изключителни мерки за сигурност и секретност. Въпреки несъгласието на Русия, на сутринта на 22 септември 1908 княз Фердинанд и политиците отиват в църквата Св.40 мъченици във Велико Търново, където се отслужва черковната служба. След края на службата князът прочита манифест, с който провъзгласява България за „независимо царство“, а нейният господар за „Цар на България“. Изненадата за присъстващите е пълна и новината предизвиква бурна спонтанна радост сред българите. С провъзгласяването на независимостта българската държава получава право за равноправно третиране в международните отношения. Постепенно позициите на монарха укрепват значително. Манифестът на княза дава пряко отражение върху политическата обстановка в Европа. Прогласяването на независимостта на България е проява на независимия дух на българите и важна стъпка по пътя към утвърждаване на Третата Българска държава.


  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 21.09.2005
  Българска версия: 8669, Английска версия: 2489

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2021
   ПВСЧПСН
  53    123
  145678910
  211121314151617
  318192021222324
  425262728293031


   2021   2020   2019  
   2018   2017   2016  
   2015   2014   2013  
   2012   2011   2010  
   2009   2008   2007  
   2006   2005   2004  
   2003   2002   2001  
   2000   1999