Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 12 юли 2005 г., брой 1469
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(12.07.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.84278
USD/BGN   1.62904
CHF/BGN   1.25745
EUR/USD   1.2006*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   2.04%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Строителни материали (Бургас)
Тракия бус - 99 (Хасково)
ТЕЦ Свилоза (Свилоза-2001) (София)
Адара (Малко Търново)
Екофилтър (Бургас)
Туристически комплекс-Казанлък (Казанлък)
БГ Мотор Сървиз (София)
Дема пропърти (София)
Инвестор БГ (София)
Аркус Медикъл - Медицински център (Велико Търново)
Агрохолдинг Ловико София (София)
Роял Сторидж (София)
Одесос ВП (Варна)
Енергоремонт холдинг (София)
Винпром сервиз-Португалия корк (София)
Инкомс-телеком холдинг (София)
Минстрой майнинг (София)
 

Обществени поръчки
  Доставка на хранителни продукти - Дом за медико-социални грижи за деца - Ямбол
Сеч и извоз до временен склад на маркирана дървесина - Държавно лесничейство "Невестино"
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0378SL)Словенска компания за производство на столове търси контакти с български производители на метални хромирани крака за столове с цел извършване на доставки от България.
(0379SL) Словенска компания за производство на алуминиеви резервни части за мотори, клон на немският производител Motacc Group, но със собствен производствен цех в Словения, търси контакти с български производители, търговци, реекспортньори и снабдители на алуминиеви цеви с качество и размери: fi 22,3X5mm или 7/8˝ x 5mm, с качество AlMgSi7 или EN AW 7020 / 7075 / 2014 / 6061-T6.с цел извършване на доставки от България.
(0383SL) Фирма от Словения търси да внесе от България дървени въглища.
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 34293
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Над 2.5 милиарда лева са изтеглили граждани и фирми от банкомати за първата половина на тази година, сочи официалната статистика на Банковата организация за разплащане с използване на карти /БОРИКА/. Сумата е почти същата, както през първото полугодие на миналата година, но хората са били значително облекчени от увеличения с 16% брой на банкоматите в страната, коментираха още от националния картов оператор. 

Източник: Пари

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
Годишни анализи - 2004

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Консервна промишленост
Месни продукти

Трикотажни изделия
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

Сделките за Бояна филм и ТЕЦ Бобов дол отидоха в съда. Крайният срок за обжалването на двете решения изтече вчера (11 юли). Класираният на второ място кандидат за Киноцентъра Бавария филм внесе жалбата си в Агенцията за приватизация. В мотивите на компанията се посочва, че има нарушения на конкурсната процедура и на закона за приватизация. АП определи за купувач Ню Имидж, които дадоха цена от 12 млн. лв. и инвестиции от 30 млн. лв. Гръцката национална електрическа компания РРС пък обжалва решението на АП за спиране на процедурата за ТЕЦ Бобов дол. Тя бе прекратена на 29 юни с мотива неудовлетворителност на офертите. За 100% от ТЕЦ-а гърците дадоха 70,9 млн. евро, а италианската Енел - 100 млн. евро.

Източник: Стандарт

Полисан ООД - гр. Русе бе единственият кандидат, който се яви на публичния търг в Агенцията за приватизация и купи Пътно поддържане ЕООД - Павликени. От пресцентъра на АП съобщиха, че сделката е реализирана на началната тръжна цена от 210 хил. лв.  

Източник: Янтра - Велико Търново

Дружества
Производство на радио-, телевизионна и далекосъобщителна техника
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Инкомс-телеком холдинг (София)   33 516  
  2   Сименс Информейшън енд Комюникейшън (София)   5 777  
  3   Експект (Сигма Делта България) (София)   3 158  
  4   Скай гейт-България (София)   2 724  
  5   Михан (Пирел) (Гоце Делчев)   1 846  
  6   Михайлов ТВ (София)   1 437  
  7   Телефонна и телеграфна техника (София)   1 413  
  8   Пирел Алфа 1 (Гоце Делчев)   759  
  9   Валвекс холдинг (Пловдив)   583  
  10   Моторола-България (София)   563  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 11.07.2005
  Обща стойност (BGN):   856 434.70  
Брой търгувани компании: 73
Официални пазари: 258 221.23
Свободен пазар: 550 833.47
Най-голяма промяна в цените
ФС холдинг (Дупница)  -24.24%
Химко (Враца)  19.23%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Инвеститори изкупиха всичките 150 хил. права от задължителното увеличение на капитала на акционерно дружество със специална инвестиционна цел за секюритизация на имоти Парк. Правата се продаваха на проведен в понеделник специален аукцион на Българската фондова борса. Всички ценни книжа бяха придобити от клиенти на инвестиционния посредник Бета корп при цена от 0.66 лв. за бройка.

Източник: Дневник

В началото на юли 2005 г. Райфаизенбанк (България) ЕАД успешно пласира емисия корпоративни облигации на Българска Пощенска Банка АД с номинална стойност 30 милиона лева като водещ мениджър и поемател по сделката. Това е най-голямата емисия корпоративни облигации с плаващ купон, базирана на СОФИБОР, с което допълнително се затвърждава значимостта на индекса СОФИБОР, като бенчмарк на българския финансов пазар.

Източник: Фирмена информация

Инвестиционно дружество Адванс Инвест направи първата си инвестиция на Букурещката фондова борса чрез покупка на акции на Turbomecanica SA. Компанията е водещият румънски производител на части за двигатели за автомобилната и авиационната индустрия. Партньори и потребители на продукцията му са водещи имена като Rolls-Royce, General Electric, AgustaWestland, както и румънското Министерство на отбраната.

Източник: Стандарт

DEXIA Kommunalkredit Вank се отказва от покупката на дела на Столичната община в Общинска банка, след като консултантът в енергийния сектор Христо Ковачки изкупи целия частен капитал в нея в края на юни. Последната информация за Общинска банка е, че миноритарен дял от нея е продаден на частно лице. 

Източник: Пари

Слънце Стара Загора БТ АД обяви конкурс за продажбата на почивна станция Слънце. Базата е построена североизточно над Старозагорските минерални бани, които са на около 16 км от Града на липите. Курортът функционира целогодишно. Началната конкурсна цена за обекта е 1.99 млн. лв. без ДДС.

Източник: Дневник

Работниците на пернишкото металургично предприятие Стомана Индъстри се хранят от кетъринговата компания Либърти Фуд Сървисис, която осигурява и храната на американското посолство у нас. Тя била единствената в бранша с три международни сертификата за качество. Всички в Стомана Индъстри ще получат електронна карта, която ще отчита изяденото. Менюто ще включва първо, второ, трето и по кофичка кисело мляко. Xраната е напълно безплатна за 1100 от общо 1500-те работници. 

Източник: 24 часа

Австрийската текстилна компания Ерих Гасер (Erich Gasser) иска да разшири производството си в България и да инвестира в строеж на нов шивашки цех, съобщиха от филиала на компанията тук - Гасер България. Намерението на австрийската компания е да инвестира в проект на зелено и в момента дружеството е в процес на планиране и търсене на земя, обясни Вера Цветанова от българското представителство.

Източник: Дневник

ДЗИ Банк е готова да рефинансира пътния заем на Община В. Търново. Банката на Емил Кюлев е депозирала специално писмо с намерение да поеме 5-те милиона кредит от HVB Bank Biochim при по-ниска лихва и обезпечение, представляващо единствено собствените приходи на общината, и недвижимо имущество, представляващо терените в старото военно училище

Източник: Борба - Велико Търново       Българска Стопанска Камара


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

На пресконференция, на 14 юли 2005 г., от 11.00 ч в БСК, Камарата на електротехниката в България и Националният инсталационен съюз ще представят съвместната си позиция срещу монополизма и ограниченията, наложени от Закона за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране”.

БСК – ЦВИС препоръчва информация за нетарифните бариери при износ за Единното европейско пространство, подготвена от Холандската служба за насърчаване на вноса CBI www.cbi.nl/accessguide. Информацията е структурирана по групи стоки и обхваща всички изисквания: към продукта, към околната среда, към условията за труд и т.н. За информация и въпроси: Веселин Илиев, тел.: 02/ 932 0954; ierc@bia-bg.com 

На 12 юли в Международния панаир – Пловдив, ще се проведе Workshop (бизнес срещи) с фирми от обувната промишленост от област Тоскана, Италия

Международен технически панаир – ТИБ – Букурещ, Румъния, ще се проведе от 4 до 8 октомври 2005 г. Краен срок за регистрация – 30 юли 2005 г.

Предстои приемането на две нови наредби в областта на здравословните и безопасни условия на труд. БСК очаква становища и предложения от страна на фирми и браншови организации.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Общо събрание на Българска асоциация информационни технологии (БАИТ) ще се проведе на 14 юли, от 17.00 часа, в “Интер Експо Център” (София, бул. “Цариградско шосе” № 147).

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти предлага обучение за професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office XP при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
1 семестър CCNA - 4 юли – 19 юли 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 2 юли – 7 август 2005 - съботно-неделен
4 семестър CCNA - 11 юни – 3 юли 2005 - съботно-неделен
3 семестър CCNA - 18 юни – 17 юли 2005 - съботно-неделен
Power Point XP - 14 юни – 17 юни 2005 – вечерен
Windows XP - 20 юни – 24 юни 2005 – вечерен
Word XP – 27 юни – 1 юли 2005 – вечерен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Президентът на Русия Владимир Путин потвърди информацията, че държавният газов монополист Газпром води преговори за придобиване на контрол над Сибнефт. Според г-н Путин, обаче, Кремъл не бърза да сключи сделка с петролната групировка, контролирана от Роман Абрамович. Коментарът му, направен в петък, беше първото публично потвърждение, че руската газова компания се опитва да купи контролен пакет от акции в Сибнефт, която е собственост на небезизвестният руски олигарх Абрамович (който държи футболния клуб Челси) и негови съдружници.

Източник: FT

САЩ

Японската компания Mitsubishi Heavy Industries Ltd. в понеделник съобщи, че планира да купи американската Westinghouse Electric Co. – компания, занимаваща се със строителство на атомни електроцентрали, от британската BNFL в сделка, оценявана на 1.78 млрд.щ.д. Евентуален успех би помогнал на най-големия производител на съоръжения за тежката промишленост в Япония да реализира своето първо голямо поглъщане на друга компания.

Източник: Ройтерс

Азия

Bunge, една от най-големите компании за преработка на зърно и маслодайни култури в света, в понеделник съобщи, че е закупила първата си фабрика за преработка и рафиниране на соя в Китай. Ходът е доказателство за интереса на западните преработвателни компании да си осигурят зърно- и масло-преработвателни съоръжения в Китай, на фона на растящото търсене на храни на протеинова основа в азиатската страна.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
11.07.2005
Dow Jones Industrial
10 519.72 (70.58)
Nasdaq Composite
2 135.43 (22.55)
Стокови борси
11.07.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)58.92
Brent crude ($US/bbl.)57.42
Heating oil ($US/gal.)1.6800
Natural gas ($US/mmbtu)7.5000
Unleaded gas ($US/gal.)1.7300
Gold ($US/Troy Oz.)426.30
Silver (cents/Troy Oz.)7.15
Platinum ($US/Troy Oz.)870.80
Hogs (cents/lb.)65.70
Pork bellies (cents/lb.)61.25
Live cattle (cents/lb.)78.08

       Опознай България

126 години национална гвардейска част на Република България

Националната гвардейска част е създадена на 12 юли 1879 г. като лична гвардия на княз Александър I Батенберг, когато е осъществен и първият официален екскорт на български княз. През годините гвардейската структура се променя от конвой на княза в ескадрон, полк, а след 1942 г. - дивизион. С постановление на Министерски съвет на Република България от 14 май 2001 г. Националната гвардейска част е утвърдена като представително военно формирование на Българската армия и е един от символите на държавната власт заедно с националното знаме, герб и химн. В нея са включени войскови единици за отдаване на военни почести, представителен гвардейски духов оркестър и смесен артилерийски дивизион "Салют". Войсковото формирование има свое знаме, печат, отличителен знак и униформа.Гвардейската униформа е създадена през 1883 г. и включва елементи от националната символика. През годините остават неизменни два символа в униформата: орловото перо на гвардейския калпак и Александровската звезда.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 12.07.2005
Българска версия: 8413, Английска версия: 2426

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999