Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 11 октомври 2005 г., брой 1533
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(11.10.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.84174
USD/BGN   1.61799
CHF/BGN   1.26215
EUR/USD   1.2088*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   2.04%  


Дискусии
10 причини за премахването на данък печалба
Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com
Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 36316
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Фирмите ще плащат по-ниски данъци, ако пращат служителите си на обучение в чужбина. Това е една от промените в данъчните закони, която готви правителството. И вчера продължиха разговорите между представители на бизнеса, синдикатите, експерти от министерствата на финансите и на социалната политика, депутати. Намаляването на данъците с разходите за обучение на персонала не е единственото облекчение за фирмите.

Източник: Стандарт

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

Въпрос на ден-два е приватизационната сделка за ТЕЦ Варна с руската РАО ЕЕС да приключи. Намерението е във вторник договорът да бъде парафиран, заявиха източници от Министерството на икономиката и енергетиката. До положителната развръзка по процедурата се стигна след пет поредни удължавания на срока за преговори с избрания купувач.

Източник: Дневник

Около 1 млрд. лева си търси държавата от купувачите на приватизираните предприятия заради неспазени задължения. Това казаха от Агенцията за следприватизационен контрол, която в момента следи 6839 сделки. За събиране на неустойки ведомството е подало 1400 искови молби. 921 са висящите дела, по които са начислени неустойки за 538,1 млн. лева, 116,1 млн. долара и 1900 евро. 

Източник: 24 часа

Общинският съвет гласува в края на миналата седмица да продължи приватизацията на общинската фирма Нармаг. Последният неин обект е районният универсален магазин (РУМ) Младост в жк Славейков. Това е най-големият магазин в града от този тип.

Източник: Дневник

Концесии

Днес Върховният административен съд ще гледа делото за отдаването на концесия на автомагистрала Тракия. То бе образувано по протест на зам. главния прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Митьо Марков. Той твърди, че решението на Министерския съвет е нищожно, защото аутобанът е отдаден на българо-португалския консорциум Магистрала Тракия АД без търг и конкурс.

Източник: Стандарт

Дружества
Строителство на инсталации
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   АББ България(АББ Електроимпекс инженеринг) (София)   14 094  
  2   Фибран-България (София)   11 920  
  3   Монтажи София (София)   11 363  
  4   Ти-Ви-Би (Димитровград)   10 415  
  5   Райкомерс (София)   6 634  
  6   Петрол-техника (София)   6 542  
  7   Коме (София)   6 475  
  8   Крам Комплекс (София)   6 224  
  9   Мармет (София)   6 128  
  10   Контролно-заваръчни устройства (КЗУ) (София)   5 778  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 10.10.2005
  Обща стойност (BGN):   1 957 587.18  
Брой търгувани компании: 96
Официални пазари: 198 836.00
Свободен пазар: 1 365 686.98
Най-голяма промяна в цените
Оптела - Оптични технологии (Пловдив)  37.04%
Химко (Враца)  -23.08%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Германски фирми искат да строят АЕЦ Белене и проявяват интерес към големи проекти в енергетиката. Това обяви Клаус Манголд, председател на Източната комисия на германската икономика и член на УС на Даймлер-Крайслер след срещата на германски бизнесмени с премиера Сергей Станишев и с президента Георги Първанов. 

Източник: Стандарт

Шест компании ще се борят днес за два лиценза от вида "точка до много точки" от Клас А. Търгът, организиран от комисията за регулиране на съобщенията (КРС), ще се проведе днес в Националния дворец на културата. Разрешителните са с национално покритие и предоставят ограничен ресурс от 2х21 мегахерца в честотния диапазон 3,5 гигахерца.

Източник: Дума

Проект за 350 000 евро за изграждане на ВиК мрежата в село Баня, Разложко, одобри регионалното министерство. Община Разлог участва с 10% съфинансиране. Етернитовите и стоманените тръби ще бъдат подменени с полиетиленови. Новите тръби ще бъдат с по-голям диаметър, с което ще се осигури по-добър дебит, съобщи БТА. 

Източник: Сега

Националният авиопревозвач България ер и другата българска компания, която извършва редовни полети - Хемус ер, ще претърпят сериозни финансови загуби, ако Главна дирекция Гражданска въздухоплавателна инспекция разреши на Луфтханза и Ал Италия да увеличат полетите си от и до София от началото на зимния сезон. Това прогнозира изпълнителният директор на България ер Константин Тасков вчера. 

Източник: Монитор

Българските пристанища работят с половината от капацитета си. Това съобщи по време на откритата в понеделник във Варна пета международна конференция Black Sea Ports&Transport зам.-министърът на транспорта Даниела Никифорова. Средното натоварване на портовете ни през миналата година е между 55 и 60 на сто.

Източник: Дневник

Сделките с имоти на НЕК ще проверява министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Той е изискал подробна информация за продажби на недвижимо имущество от началото на годината. Това се прави с цел да се допълнят наличните за сделките данни в министерството, обясниха оттам. 

Източник: Стандарт       Българска Стопанска Камара


Предстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

Българо-непалски бизнес форум ще се проведе на 12 октомври 2005 г., от 9.00 часа в Българската стопанска камара.

До 15 октомври 2005 г. очакваме да представите вашите мнения, предложения или коментари по проекта за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки на е-mail: kamen@bia-bg.com

Италианският институт за външна търговия - секция за насърчаване на обмена към Посолството на Италия, организира на 13 октомври 2005 г. в столичния хотел "Шератон" (зала "Средец") двустранни срещи в областта на туристическо-хотелиерското оборудване и обзавеждане.

На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.

От 1 до 28 октомври 2005 г. Националният иновационен фонд към Министерството на икономиката набира проекти за своята есенна конкурсна сесия.

БСК събира информация за щетите и загубите на предприятията в пострадалите от наводнения райони. Информацията ще бъде предоставена на правителствената комисия за преодоляване и покриване на щетите. В тази връзка молим заинтересованите предприятия да изготвят и представят експертна оценка на понесените загуби, както досега, така и на очакваните за бъдещи периоди. Оценките изпращайте на електронен адрес: office@bia-bg.com

БСК издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения във връзка с наводненията в страната. За допълнителна информация: Наталия Събева - тел. 987 22 64, email: natali@bia-bg.com 


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На 13 октомври, четвъртък, от 11.00 ч, в заседателната зала на Русенска стопанска камара (ул. “Църковна независимост” 35, ет.2) ще се проведе среща на местните делови среди с Наталия Казакова, кандидат за кмет на Община Русе, издигнат от НДСВ. Желаещите могат да изпращат предварително своите въпроси на тел. 082/ 82 50 13, факс 082/ 82 50 14 или e-mail: rsk_rs@abv.bg - Николай Георгиев, секретар на РСК.

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Нов курс - по “Сигурност на мрежите” предлага Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
1 семестър CCNA - 03 октомври – 18 октомври 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 29 октомври – 04 декември 2005 - съботно-неделен
8 семестър CCNP - 15 октомври – 13 ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите - 22 октомври – 27 ноември 2005 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

В понеделник Европейската комисия (ЕК) обяви забрана на вноса н живи птици и пера от Турция в 25-те членки на ЕС, след като Анкара потвърди избухването на епидемия на силнозаразния птичи грип в страната. Комисията заяви, че в момента предприема стъпки във връзка с подозрения за епидемия от болестта в Румъния. Резултатите от изследванията в Румъния и Турция ще станат ясни до сряда, 12 октомври. Комисията ще вземе незабавни мерки в зависимост от направените разкрития.

Източник: Ройтерс

САЩ

Застрахователната компания Lincoln National Corp. в понеделник съобщи, че е подписала споразумение за закупуването на по-малкия си конкурент Jefferson-Pilot Corp. за около 7.5 млрд.щ.д. в акции и брой, създавайки най-голямото животозастрахователно дружество в САЩ. Сделката, която предстои да бъде одобрена от акционерите и от регулаторните органи, се очаква  да бъде финализирана през първото тримесечие на 2006 г. и да постави началото на компания с пазарна капитализация от около 16 млрд.щ.д. 61% от новото дружество ще са собственост на акционери на Lincoln. 

Източник: CNN

Азия

Азиатската банка за развитие (ADB) ще инвестира 75 млн.щ.д. в Bank of China (BOC), една от четирите водещи държавни банки в Китай. ADB ще закупи дял, който няма да има право да продаде в рамките на идните три години, съобщиха двете банки в общо изявление в понеделник. Сделката е поредната стратегическа инвестиция от страна на чуждестранна финансова институция на бързо-разрастващия се и все по-конкурентоспособен китайски банков пазар.

Източник: Синхуа

 
Индекси на фондови борси
10.10.2005
Dow Jones Industrial
10 238.76 (-53.55)
Nasdaq Composite
2 078.92 (-11.43)
Стокови борси
10.10.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)61.80
Brent crude ($US/bbl.)58.84
Heating oil ($US/gal.)1.9700
Natural gas ($US/mmbtu)12.9800
Unleaded gas ($US/gal.)1.8000
Gold ($US/Troy Oz.)478.00
Silver (cents/Troy Oz.)7.85
Platinum ($US/Troy Oz.)944.10
Hogs (cents/lb.)64.53
Pork bellies (cents/lb.)96.45
Live cattle (cents/lb.)91.40

       Опознай България

Крепост Красен Кале

Крепостта Красен Кале се намира на около 3 км от с. Бъта, Пазарджишко и на около 10 км южно от гр. Панагюрище. Смята се, че е изградена през X в. Понастоящем, могат да бъдат видени много добре запазени части от крепости, включително сгради, крепостни стени и щерни. Има и останки от вътрешни и външни стени.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 11.10.2005
Българска версия: 8782, Английска версия: 2507

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999