Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 07 септември 2005 г., брой 1509
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(07.09.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.86863
USD/BGN   1.55955
CHF/BGN   1.26698
EUR/USD   1.2541*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   2.04%  


Представителството на Валонската Aгенция за Външна Търговия и инвестиции към Посолството на Кралство Белгия в България (AWEX-Sofia) за трети път, тази година организира
официално колективно участие на фирми от област Валония – френскоезичната област на Белгия на Международния Технически панаир, който ще се проведе в Пловдив от 26.09-1.10.2005

Подробна информация и списък на участващите фирмиПубликация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Годишни счетоводни отчети
Булярд АД - София


Общи събрания днес
  Елит Медиа (София)
Подем-21 (Габрово)
Импрегнация - 2000 (Белово)
Сиконко холдинг (София)
Пътни строежи 2001 (Бургас)
Спектра стар (София)
Св. Св. Константин и Елена Холдинг (Варна)
Галисман-94 (Нови Пазар)
Напредък Холдинг (София)
Пътища-Шумен (Шумен)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 35411
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

България е петнадесетата по популярност в света туристическа дестинация за огромния руски пазар. Това показва последното изследване на Руския съюз на туристическата индустрия. От 6,5 млн. руснаци, които са почивали през 2004 г. в чужбина, 90 949 са посетили България. Рейтингът е съставен според броя на пресичанията на границата със съответната страна.

Източник: Сега

Финансовото министерство категорично отказа да разгледа искането на браншовите организации в туризма за 7% данък добавена стойност /ДДС/. 

Източник: Монитор

Издръжката на живота в България ще се увеличи с близо 10% до края на годината и причината за това няма да е само скъпият петрол. Важен фактор са вдигането на тока за фирмите от 1 октомври и извънредните разходи заради наводненията, заяви пред Би Би Си шефът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Любен Томев. 331 лв. са били необходими на човек месечно, за да се храни, облича и почива нормално в средата на годината. Това е с 5 лв. повече от края на 2004 г. За същите нужди на българина към декември ще му трябват вече 358 лв. 

Източник: Сега

Само компании, в които процентът на трудови травми е над средния за страната, ще застраховат задължително работниците си срещу трудова злополука, гласят приетите от парламентарната комисия по труда и социалната политика промени в Закона за здравословни и безопасни условия на труд (ЗБУТ), които трябва да влязат в сила в близките седмици.

Източник: Дневник

20 лв. дори от минималната заплата ще се облагат с данък през 2006 г., ако парламентът одобри последния засега, внесен в пленарна зала законопроект за промени в Закона за облагане на доходите на физически лица. Необлагаемият минимум според проекта на финансовото министерство ще е 140 лв., т.е. ако депутатите одобрят предложението за 160 лв. минимална заплата, 20 лв. от нея ще се облагат с 8% данък. Досега налогът за най-ниските заплати беше 12%, а необлагаемият минимум - 130 лв.

Източник: Сега

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГАНабираме участници за квалификационeн REFA-курс (3.10 - 4.11.2005)
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Първи модул: “Организация на работни системи и процеси”
Тема: Производствени данни/процеси
 • Представяне на работни процеси и етапи в тяхната последователност
 • Организация на материалния поток и симулация
 • Групова работа

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 980-10-88, София
  Приватизация

  Aвиокомпания Хемус Ер ще участва в приватизацията на националния превозвач България Ер, заяви изпълнителният директор на компанията Димитър Павлов. Преди дни новият транспортен министър Петър Мутафчиев обяви, че се подготвят нови стратегии за раздържавяване на България Ер и за развитие на Параходство Български морски флот

  Източник: Пари

  Концесии

  Варненската компания Слънчев дар и гръцката G.E.K подадоха оферти за концесия на терминал на пристанище Оряхово, което е част от порт Лом, съобщи транспортното министерство. Концесията ще е за 25 години. Условия на конкурса предвиждат двамата кандидати за Оряхово да гарантират най-малко 291 хил. лв. инвестиции за първите две години от концесията. Слънчев дар е кандидат и за концесията пристанище Свищов заедно с Драгажен флот Истър и Интерпорт ООД.

  Източник: Дневник

  Дружества
  Област Плевен
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Приходи
  от продажби
  за 2004 г.
  (хил. лв.)
    1   Палфингер Продукционстехник България (Червен бряг)   36 412  
    2   Плевен-БТ (Плевен)   32 516  
    3   Технолукс (Плевен)   24 474  
    4   Звезда (Долна Митрополия)   16 372  
    5   Вапцаров (Плевен)   15 444  
    6   Мизия-96 (Плевен)   13 155  
    7   Метаком-СЛЗ (Плевен)   10 175  
    8   Детелина - Детелин Петров (Плевен)   7 521  
    9   Янита (Плевен)   4 088  
    10   Славяна (Славяново)   2 552  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 02.09.2005
    Обща стойност (BGN):   2 349 063.21  
  Брой търгувани компании: 80
  Официални пазари: 807 024.51
  Свободен пазар: 1 334 281.70
  Други сделки: 8 756.10
  Най-голяма промяна в цените
  Армейски Холдинг (София)  30.12%
  Стройинвест холдинг (София)  -14.43%
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

  Култовият адрес Три уши N 4 е новият дом на българския капиталов пазар. На малката уличка до площад Македония в столицата е току-що завършената сграда на Българската фондова борса и Централния депозитар. БФБ и ЦД използваха четирите почивни дни, за да извършат преместването, без то да попречи на търговските сесии и обработването на сделките. Борсовата сесия днес трябва да започне в новата сграда. Входът на БФБ вече се краси от скулптура на бик, уловен в движение.

  Източник: Пари

  Райфайзенбанк (България) ЕАД финансира проекти за над 2,7 млн. лв. само за 3 месеца по сключеното споразумение с ДФ Земеделие от края на април 2005 г. в рамките на трите инвестиционни програми на Фонда – “Селскостопанска техника”, “Животновъдство” и “Растениевъдство”.

  Източник: Фирмена информация

  Българското дружество Електронпрогрес АД стана първата фирма от нашата страна, която подписа споразумение с НАТО и получи статут на единствен преференциален доставчик от България за Алианса. Така нашата компания се нареди сред 357 избрани световни фирми. Дружеството ще участва във всички проекти в областта на комуникациите и изграждането на информационни системи, инициирани от НАТО в различни държави. За всяка поръчка от подобен характер НАТО изпраща покани до своите преференциални доставчици, които по своя преценка решават за участието си в проектите.

  Източник: Стандарт

  От 7 септември започва публичното предлагане на дялове от договорния фонд "Ти Би Ай динамик". Фондът се организира и управлява от Ти Би Ай Асет мениджмънт. Това е първият от трите договорни фондове, които получиха лиценз от Комисията за финансов надзор, които стартират дейност. "Ти Би Ай динамик" ще следва агресивна политика, целяща да осигури на клиентите си висока доходност от вложенията им при умерено до високо ниво на риск.

  Източник: Дневник

  Електроенергийните предприятия у нас поискаха средно с 4% по-високи цени за произвеждания от тях ток. Това личи от доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/, който ще бъде гледан от комисията в четвъртък. Всички основни производители искат НЕК да им плаща от тази зима от 1% до 6-7% по-скъп ток. Това няма как да не се отрази на крайната цена. Най-ощетени от сегашните цени се чувстват две централи - Топлофикация Русе и ТЕЦ Марица 3- Димитровград.

  Източник: Сега

  ПроКредит Банк и държавната германска банка Кредитанщалт фюр Видерауфсбау сключиха на 30 август споразумение според което българската институция получава кредитна линия от 10 млн. евро. Кредитната линия се предоставя за срок от десет години. Средствата по нея ще се усвоят на два транша - 6 млн. и 4 млн. евро.

  Източник: Банкеръ

  Винзаводът Сините скали - перлата на Домейн Бойар в Сливен, е пред фалит. 100 работници са получили предизвестие за съкращение точно преди гроздобера. В предприятието не се подготвя изкупна кампания, което означава, че то ще спре. Само преди две години и половина във винзавода на Маргарит Тодоров бяха инвестирани 17,5 млн. евро от Евробанката. Сините скали се оказа най-бързо затвореният модерен винзавод у нас. Според специалистите в бранша, в България трудно ще се наеме някой да поеме дълговете на завод Сините скали. Според тях има сериозни основания да се предполага, че още при строителството се е стигнало до източване.

  Източник: Стандарт         Българска Стопанска Камара


  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света


  СЪВЕТ
  ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
  Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

   
  Новини от БСК

  БСК разработи проекти на секторни ръководства за прилагане на Наредба №7 от 2003 г., за норми за допустими емисии на летливи органични съединения от употребата на органични разтворители в определени инсталации и категории дейности (ДВ бр.96/2003 г.). Очакваме предложения, корекции и становища за промяна и подобряване на ръководствата до 08.09.2005 г., brankov@bia-bg.com тел. 02/ 980 30 55.

  На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.


    СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
   

  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти предлага обучение за професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
  4 семестър CCNA - 03 септември – 02 октомври 2005 - съботно-неделен
  2 семестър CCNA - 11 септември – 23 октомври 2005 - съботно-неделен
  2 семестър CCNA - 12 септември – 28 септември 2005 - дневен
  3 семестър CCNA - 11 септември – 16 октомври 2005 - съботно-неделен
  1 семестър CCNA - 29 септември – 14 октомври 2005 - дневен
  8 семестър CCNP - 08 октомври– 06 ноември 2005 - съботно-неделен
  Сигурност на мрежите -
  22 октомври– 20 ноември 2005 - съботно-неделен

  За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

   
  Центърът за професионално обучение
  на БСК организира:
  Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  Обучение по маркетинг с международно признат документ
  Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  Обучение по управление и отчетност на малка фирма
  Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
  Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

  За допълнителна информация:
  Галя Божанова, Елена Ташева
  тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
  e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


         Светът

  Европа

  National Bank of Greece, най-голямата кредитна институция в южната ни съседка, ще погълне поделението си за недвижими имоти NBG Real Estate, като част от преструктурирането на групировката. “Управителните съвети на двете компании ще предложат на съответните общи събрания на акционерите да одобрят размяна на акции в съотношение две акции на National Bank срещу 15 акции на NBG,” съобщиха дружествата в съвместно изявление.

  Източник: Ройтерс

  САЩ

  През последните няколко седмици щатският милиардер Kirk Kerkorian е похарчил почти половин милиард долара, за да увеличи дела си в най-голямата автомобилна компания в света General Motors. Две фирми, контролирани от г-н Керкорян – Tracinda и 250 Rodeo Drive, са съобщили в изявление, изпратено до Щатската комисия за ценните книжа и борсите, че към момента държат почти 54 млн.акции в GM, което прави общ дял от 9.5%, в сравнение със 7.2% преди това.

  Източник: FT

  Азия

  Тайван намали прогнозата си за размера на икономически прираст за тази година с половин процент – на 4%, поради високите цени на петрола. “Прираст на брутния вътрешен продукт в размер на 4% е постижим и именно това е нашата цел,” заяви министърът на икономиката на Тайван Хо Мейюе пред чуждестранни журналисти по време на брифинг в Тайпе. “4.5% са твърде много за нас, като се имат предвид растящите цени на петрола,” добави той.

  Източник: Блумберг

   
  Индекси на фондови борси
  06.09.2005
  Dow Jones Industrial
  10 589.24 (141.87)
  Nasdaq Composite
  2 166.86 (25.79)
  Стокови борси
  06.09.2005
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)65.96
  Brent crude ($US/bbl.)64.63
  Heating oil ($US/gal.)2.0500
  Natural gas ($US/mmbtu)11.6600
  Unleaded gas ($US/gal.)2.0600
  Gold ($US/Troy Oz.)448.60
  Silver (cents/Troy Oz.)7.10
  Platinum ($US/Troy Oz.)911.40
  Hogs (cents/lb.)62.53
  Pork bellies (cents/lb.)80.58
  Live cattle (cents/lb.)82.88

         Опознай България

  Празник на гр. Белене

  Гр. Белене е издигнат върху терен с хилядолетна история. Районът на общината, както и самият град, е населяван от древните траки още преди 2000 г.пр.н.е. Местната култура се е формирала под влиянието на редица древни цивилизация. В началото на I в. местните земи са били владение на римляните. Именно по това време, тук се развива мащабно строителство на крепости, бойни укрепления, ровове, тунели и пътища за нуждите на римските легиони.   На територията на община Белене са разкрити и регистрирани над 36 археологически обекта от римски, ранносредновековни и средновековни селища.Сред най-атрактивните са античният каструм Димум – стара крепост на брега на р. Дунав, важна крайпътна и митническа станция (Стоцио Димензис), античните канали Гърла, разположени западно и източно от Белене, некрополи, останки от средновековното селище Секуриска край с. Бяла вода и др.


  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 07.09.2005
  Българска версия: 8526, Английска версия: 2456

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2021
   ПВСЧПСН
  53    123
  145678910
  211121314151617
  318192021222324
  425262728293031


   2021   2020   2019  
   2018   2017   2016  
   2015   2014   2013  
   2012   2011   2010  
   2009   2008   2007  
   2006   2005   2004  
   2003   2002   2001  
   2000   1999