Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 05 октомври 2005 г., брой 1529
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(05.10.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.88215
USD/BGN   1.63832
CHF/BGN   1.26117
EUR/USD   1.1938*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   2.04%  


Дискусии
10 причини за премахването на данък печалба
Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Алеко спорт-99 (София)
Деникер-Милк (София)
Интрейд груп (Бургас)
Брезово (Брезово - Пд)
Стоманени профили (София)
Чугунолеене (Ихтиман)
Промота аеропарк (София)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 36173
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

България е привлякла 2.2% от преките чуждестранни инвестиции, влезли в Европа през 2004 година. Това отрежда 15-о място на страната ни сред всички държави на Стария континент, сочи тазгодишното изследване на консултантската компания "Ърнст енд Янг". Според изследването, извършено сред 650 топмениджъри в света, Западна Европа остава най-предпочитаната инвестиционна зона в света, но бележи спад от 5% до 63 на сто в предпочитанията на световния бизнес.

Източник: Сега

България може да въведе еврото преди Полша, Чехия и Унгария. Може да пазаруваме с единната валута още от 2009 г. Това е едно от най-големите предизвикателства пред страната ни, което е заложено в стратегията на Българската народна банка за присъединяването ни към Европейския валутен съюз, съобщи Калин Христов, съветник на управителя на БНБ. 

Източник: Стандарт

Турските предприемачи имат интереси в строителния бранш в страната, заяви председателят на Турско-българския бизнес съвет Ялчин Егемен на провелия се във вторник в столицата българско-турски бизнесфорум. Миналата седмица турска делегация е обсъждала и разширяване на взаимоотношенията между двете страни в железопътния превоз. 

Източник: Дневник

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

Част от остатъчните държавни акции на Гамакабел по време на вчерашния ден на поредния централизиран публичен търг бяха изкупени на цени с 28% по-високи от тези на борсата. Двадесет хиляди акции на дружеството, производител на изолирани проводници и кабели с медни токопроводими жила, бяха купени на цена 4.19 лв. на акция. Последната борсова стойност за акции на предприятието е 3.33 лв. Те не са сред най-ликвидните на пазара.

Източник: Дневник

Дружества
Област Стара Загора
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Брикел (ТЕЦ Марица-изток 1) (Гълъбово)   111 349  
  2   М+С Хидравлик (Казанлък)   45 552  
  3   Пи Ес Ай (Стара Загора)   34 147  
  4   Слънце Стара Загора БТ (Стара Загора)   26 815  
  5   Фермер-2000 (Стара Загора)   24 528  
  6   Катекс (Казанлък)   24 330  
  7   Енергоремонт-Гълъбово (Гълъбово)   21 280  
  8   Домейн Менада (Стара Загора)   16 549  
  9   Ембул инвестмънт (Стара Загора)   16 315  
  10   Инмат - Раднево (Раднево)   15 995  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 04.10.2005
  Обща стойност (BGN):   8 065 478.94  
Брой търгувани компании: 109
Официални пазари: 450 548.87
Свободен пазар: 1 491 407.41
Други сделки: 12 219.68
Най-голяма промяна в цените
Ямболен (Ямбол)  30.00%
Екотаб (Рила Кардборд) (Бараково)  -30.00%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Великотърновската компания Карат електроникс спечели търговете за доставка на електромери и на трите електроразпределителни предприятия (ЕРП) в Западния район. Това съобщи изпълнителният директор на компанията Никола Зикатанов. Компанията е класирана на първо място сред десетина други български и чуждестранни участника в трите процедури по Закона за обществените поръчки. 

Източник: Дневник

КФН задължи ПОК Доверие да разгледа 201 заявления за промяна на пенсионен фонд, заяви надзорът. Това са заявления, подадени през първото тримесечие, които впоследствие Доверие е предала в Благоевградската окръжна прокуратура с мотив за съмнения, че подписите в тях са фалшифицирани.

Източник: Сега

Райфайзенбанк удвоява максималната сума на финансиране по необезпечените си кредити, предназначени за малкия бизнес и хората със свободни професии. Микрокредитите на банката се отпускат вече до 20 000 лева, като се удължава срокът на изплащане от 36 на 60 месеца. Микрокредитът се отпуска при опростена процедура и при годишна лихва от 12,9%.

Източник: Фирмена информация

Американската компания за недвижими имоти Тишман интернешънъл (Tishman International), която обяви намерението си да изгради мащабен бизнес комплекс, ще инвестира в него около 65 млн. евро, съобщи генералният директор на компанията Джулиан Едуард. Обектът, който ще се нарича Sofia Airport Center, ще бъде в близост до летището. Предвижда се строителството на комплекса да започне в началото на следващата година.

Източник: Дневник

Общинският съветник от БСП инж. Владимир Владимиров е новият изпълнителен директор на ТЕЦ Бобов дол. Заповедта на министъра на енергетиката и икономиката Румен Овчаров бе подписана вчера в късния следобед, съобщиха отлично осведомени източници от червената централа.

Източник: Струма

5000 лв. глоба за соковете Хортекс наложи Комисията за защита на конкуренцията на фирмата вносител Ви Ем консулт. Причината е неточен превод на български език. Констатирано е и наличието на захар, въпреки че вносителят твърди, че соковете на съдържат захар, посочват от КЗК. Соковете се произвеждат в Полша.

Източник: Сега

Три свръхмодерни завода за преработка на отпадъци ще бъдат пуснати в експлоатация през 2006 г., ако общинските съвети на осемте добруджански общини вземат решение за участие в съвместно дружество с германския клон на френската компания Оксалор. Най-големият от заводите ще е разположен върху 40 дка край Добрич, а планираният му годишен капацитет ще е 175 хил. тона. 

Източник: Дневник       Българска Стопанска Камара


Предстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

Българо-непалски бизнес форум ще се проведе на 12 октомври 2005 г., от 9.00 часа в Българската стопанска камара.

Председателят на БСК Божидар Данев ще участва от 5 до 7 октомври 2005 г. в Женева в среща на тема “Развитие на корпоративната социална отговорност, проблеми на работодателите и техните организации”, организирана от Международната организация на труда и Международната организация на работодателите.

Италианският институт за външна търговия - секция за насърчаване на обмена към Посолството на Италия, организира на 13 октомври 2005 г. в столичния хотел "Шератон" (зала "Средец") двустранни срещи в областта на туристическо-хотелиерското оборудване и обзавеждане.

На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.

От 1 до 28 октомври 2005 г. Националният иновационен фонд към Министерството на икономиката набира проекти за своята есенна конкурсна сесия.

БСК събира информация за щетите и загубите на предприятията в пострадалите от наводнения райони. Информацията ще бъде предоставена на правителствената комисия за преодоляване и покриване на щетите. В тази връзка молим заинтересованите предприятия да изготвят и представят експертна оценка на понесените загуби, както досега, така и на очакваните за бъдещи периоди. Оценките изпращайте на електронен адрес: office@bia-bg.com

БСК издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения във връзка с наводненията в страната. За допълнителна информация: Наталия Събева - тел. 987 22 64, email: natali@bia-bg.com 


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Нов курс - по “Сигурност на мрежите” предлага Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
1 семестър CCNA - 03 октомври – 18 октомври 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 29 октомври – 04 декември 2005 - съботно-неделен
8 семестър CCNP - 15 октомври – 13 ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите - 22 октомври – 27 ноември 2005 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Вторият по големина производител на стомана в Германия Salzgitter ще си сътрудничи с англо-холандския си конкурент Corus в разработването на стомани с висока якост и еластичност (HSD), съощби Salzgitter във вторник. “Информация за напредъка на разработката, включително наличността на продуктите и приложенията, ще бъде изнесена през 2006 г.” добави компанията. Corus наскоро съобщи, че проявява интерес към закупуване на дял от Salzgitter, което изстреля акциите на групировката до рекордно високи нива.

Източник: Ройтерс

САЩ

Немският производител на спортни стоки Adidas-Solomon преодоля една от ключовите регулаторни спънки по пътя към планираното поглъщане на конкурентната компания Reebok. Adidas, която държи второ място в бранша след Nike, съобщи, че периодът на изчакване за сделката по американското законодателство, през който антитръстовите власти могат да изискат допълнителна информация, е изтекъл. “В резултат на това, вече няма да са необходими никакви регулаторни проверки в САЩ,” съобщи компанията в свое изявление, като добави, че запазва прогнозите си сделката да бъде финализирана през първата половина на 2006 г.

Източник: Ройтерс

Азия

Над 3000 текстилни компании бяха избрани за участие в 18% квота на Китай за износ на текстилни продукти в ЕС догодина, съобщи китайското министерство на търговията. Изборът е резултат от първото онлайн наддаване за квотите, определени от ЕС за следващата година. Наддаването стартира във вторник и приключи в петък (миналата седмица). От общо 5 284 участници, 3 385 спечелиха договори. Търгът беше организиран по молба на голям брой китайски производители на текстил, които настояваха за по-прозрачна и честна процедура. 

Източник: Синхуа

 
Индекси на фондови борси
04.10.2005
Dow Jones Industrial
10 441.11 (-94.37)
Nasdaq Composite
2 139.36 (-16.07)
Стокови борси
04.10.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)63.90
Brent crude ($US/bbl.)61.26
Heating oil ($US/gal.)2.0500
Natural gas ($US/mmbtu)14.2200
Unleaded gas ($US/gal.)2.0200
Gold ($US/Troy Oz.)469.30
Silver (cents/Troy Oz.)7.43
Platinum ($US/Troy Oz.)918.50
Hogs (cents/lb.)64.80
Pork bellies (cents/lb.)94.80
Live cattle (cents/lb.)91.45

       Опознай България

Празник на Стара Загора

Община Стара Загора се намира в южната централна част на България. Тя е един от най-древните градове в Европа, населявана отпреди 8 хиляди години. За дългата история на града свидетелстват останките от неолитни жилища (VI хил. пр. Хр.) и многото археологически находки от тракийско и от римско време. През VI в. пр. Хр. тук е основан тракийският град Берое. По-късно (II-IV в.) с включването на Тракия в Римската империя, наново построен встрани от древното тракийско селище, градът достига голям разцвет, като в чест на император Марк Траян е преименуван на Августа Траяна (Улпия Аугуста Траяна). През вековете градът е носил е още имената Верея (VI-ХII в.) и Иринополис (VIII в.) - на името на византийската императрица Ирина. В Средновековна България го назовават Боруй (ХIII-ХIV в.), а след идването на турците е с името Ески Заара. През втората половина на ХIХ в. за кратко е наричан с името Железник и от 1871 г. получава днешното си наименование Стара Загора. По време на Руско-турската освободителна война през 1877 г. край Стара Загора се водят едни от най-ожесточените сражения. През тази година турците опожаряват града и го разрушават до основи. Градът получава свободата си на 23 януари 1878 г., но съгласно Берлинския договор остава в пределите на автономната област Източна Румелия. Основния камък за възстановяването на града се полага от Алеко Богориди на 5 октомври 1879 г., като този ден се чества като официален празник на града.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 05.10.2005
Българска версия: 8766, Английска версия: 2505

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999