Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 08 септември 2005 г., брой 1510
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(08.09.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.88854
USD/BGN   1.57082
CHF/BGN   1.26747
EUR/USD   1.2451*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   2.04%  КООПЕРАЦИОННА БОРСА
с германски фирми от Саарланд и Райнланд-Пфалц ще се проведе в дните 26 – 30 септември 2005 г. по време на Международния технически панаир в гр. Пловдив
Заявки за участие и допълнителна информацияПредставителството на Валонската Aгенция за Външна Търговия и инвестиции към Посолството на Кралство Белгия в България (AWEX-Sofia) за трети път, тази година организира
официално колективно участие на фирми от област Валония – френскоезичната област на Белгия на Международния Технически панаир, който ще се проведе в Пловдив от 26.09-1.10.2005

Подробна информация и списък на участващите фирмиПубликация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Агрокооптрейд (Нова Загора)
Роял-Стоун (Елин Пелин)
Път консулт (Шумен)
Реклама Маркет (София)
Офсетграфик (София)
Виастрой (Пътстрой - 98) (Ловеч)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 35495
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Само 10% е делът на свободния от държавна намеса енергиен пазар, сочи доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ за състоянието на сектор Електроенергетика.  В началото на годината само 4.6% от пазара е бил либерализиран. Прогнозите са, че до края на тази година делът на свободния енергиен пазар ще достигне 12-13%. Общите добри финансови резултати на електроразпределителните предприятия, подобрената събираемост на вземанията и издължаване на енергийните дружества към доставчиците им е причина ДКЕВР да откаже от октомври да се въведат по-високи цени на тока за бита. 

Източник: Пари

България е на 55-то място по индекс на развитието на човека. Това сочи годишният доклад на Програмата на ООН за развитие (ПРООН). В него са включени 177 страни. Индексът се изчислява според много критерии, от които основните са 3 - продължителност на живота, брутен вътрешен продукт и образование.

Източник: Стандарт

По-скъпият петрол ще увеличи инфлацията с 0,5%, прогнозира финансовият министър Пламен Орешарски. Освен това цените на суровината ще влошат дефицита в търговията с $150 млн. В тазгодишния бюджет е заложена 3,6% инфлация и според прогнозата на Орешарски тя ще достигне до около 4,1%. Миналата седмица шефът на мисията на МВФ Ханс Фликеншилд заяви, че фондът очаква 4,4% ръст на цените през тази година. Кабинетът най-вероятно ще изпълни настояването на МВФ да спести разходи, вместо да харчи пари от излишъка.

Източник: Сега

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГАНабираме участници за квалификационeн REFA-курс (3.10 - 4.11.2005)
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Втори модул: “Управление на данни за производството”
Тема: Управление на производството
 • Организация на производството
 • Планиране и контрол на производството
 • Анализ на работното място
 • Европейско законодателство по отношение на безопасните и здравословни условия на труд

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 980-10-88, София
  Дружества
  Област Хасково
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Приходи
  от продажби
  за 2004 г.
  (хил. лв.)
    1   Неохим (Димитровград)   150 746  
    2   Магазин Шипка - Фуат Гювен Истанбул (Свиленград)   100 946  
    3   Евро Ферт (Димитровград)   64 024  
    4   ТЕЦ Марица 3 (Димитровград)   21 818  
    5   ПИМ - Хасково (Хасково)   20 180  
    6   АБ (Хасково)   19 384  
    7   Хасково-БТ (Хасково)   18 155  
    8   Ерато холдинг (Хасково)   15 053  
    9   Златна Тракия-Харманли (Харманли)   10 604  
    10   Овергаз - Техника (Хасково)   9 251  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 07.09.2005
    Обща стойност (BGN):   1 876 438.46  
  Брой търгувани компании: 82
  Официални пазари: 1 082 023.87
  Свободен пазар: 669 242.59
  Най-голяма промяна в цените
  Явор-Варна (Варна)  30.00%
  Армейски Холдинг (София)  -28.70%
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

  Най-големите компании в търговията със строителни материали, сред които Топливо, Ваджо комерс, Ташев - Галвинг, Тилком, Парос, Ерато холдинг и други, се обединиха в акционерно дружество Български строителни маркети (БСМ). БСМ е българският отговор на чуждите вериги Мосю Бриколаж и Практикер. В БСМ влизат 26 независими търговци на строителни материали, които държат половината от пазара. Групата действа на принципа на търговска верига за покупко-продажба. Целта й е да стане най-голямата за търговия със строителни материали у нас.  

  Източник: Дневник

  Исландският милиардер Тор Бьорголфсон нагледа бъдещата си собственост СИБанк. Чрез инвестиционния си фонд "Новатор" той депозира в БНБ искане още преди 2 месеца за придобиване на 34% от капитала на трезора ни. 35-годишният исландец е мажоритарен акционер в Актавис, която у нас притежава фармацевтични заводи в Дупница, Разград и Троян

  Източник: Стандарт

  МобилТел е изкупил 200 млн. EUR дълг според осведомени източници. По този начин акционерите на мобилния оператор ще изтеглят неизплатените облигации от емисията, която пуснаха през миналата година. В понеделник беше последната сесия, на която се търгуваха книжата на оператора, котирайки се между 106.500 и 107.250 EUR. 

  Източник: Пари

  Рейнхам България ЕООД - София е придобило 98 009 акции, представляващи 47,68 на сто от капитала на трикотажния производител Лотос АД -Трявна. Прехвърлянето на пакета е отразено в Централен депозитар на 31 август. Продавач на част от акциите - 68 950 броя, или 33,54% от капитала на Лотос, е Головин Риъл Естейтс ЕООД-София. Останалите 29 059 акции (14,137%) са продадени от Рент АД-Търговище.

  Източник: Монитор

  Руските спецслужби разследват собственика на врачанския завод Химко - Интер РАО-България. Официално писмо за това е изпратено до министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. В него се казва, че зад Интер РАО-България не стои руската държавна РАО Обединена енергийна система. Според руските спецслужби зад българското Интер РАО стои едноличният собственик на кипърската офшорка A.V.S.T. Валентин Димитров, който държи в ръцете си вече 71% от капитала на обявеното в несъстоятелност дружество. Интерес да се разобличи далаверата има другият голям играч за торовия завод - новообразуваното дружество Ново Химко. Фирмата ще надцаква Интер РАО с оздравителната си програма на събранието на кредиторите на 30 септември. 

  Източник: Стандарт

  Топлофикация-Русе отчита загуба от 3,249 млн. лв. за първото полугодие на 2005 г. спрямо печалба от 3,104 млн. лв. за същия период на миналата година, показва анализ на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).  В него е написано, че Топлофикация-Русе е единственото сред електроенергийните предприятия, което е приключило финансовата 2004 г. с балансова загуба от 626 000 лв.

  Източник: Сега

  Гръцкият производител на бисквити и хлебни изделия Елбиско (Elbisco) открива процедура по ликвидация на българския си филиал Карат България, съобщи гръцката преса, като цитира представители на дружеството. Очаква се прекратяването да приключи до края на тази година. По думите им дружеството е работило на загуба, което е принудило Елбиско да предприеме мерките по прекратяването му. Гръцката компания ще продължи да продава продуктите си на българския пазар, след като наскоро подписа споразумение за съвместна работа с Инко фудс (Inco Foods). 

  Източник: Дневник         Българска Стопанска Камара


  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света


  СЪВЕТ
  ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
  Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

   
  Новини от БСК

  БСК събира информация за щетите и загубите на предприятията в пострадалите от наводнения райони. Информацията ще бъде предоставена на правителствената комисия за преодоляване и покриване на щетите. В тази връзка молим заинтересованите предприятия да изготвят и представят експертна оценка на понесените загуби, както досега, така и на очакваните за бъдещи периоди. Оценките изпращайте на електронен адрес: office@bia-bg.com

  БСК издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения във връзка с наводненията в страната. За допълнителна информация: Наталия Събева - тел. 987 22 64, email: natali@bia-bg.com 

  БСК разработи проекти на секторни ръководства за прилагане на Наредба №7 от 2003 г., за норми за допустими емисии на летливи органични съединения от употребата на органични разтворители в определени инсталации и категории дейности (ДВ бр.96/2003 г.). Очакваме предложения, корекции и становища за промяна и подобряване на ръководствата до 08.09.2005 г., brankov@bia-bg.com тел. 02/ 980 30 55.

  На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.


    СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
   

  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти предлага обучение за професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
  4 семестър CCNA - 03 септември – 02 октомври 2005 - съботно-неделен
  2 семестър CCNA - 11 септември – 23 октомври 2005 - съботно-неделен
  2 семестър CCNA - 12 септември – 28 септември 2005 - дневен
  3 семестър CCNA - 11 септември – 16 октомври 2005 - съботно-неделен
  1 семестър CCNA - 29 септември – 14 октомври 2005 - дневен
  8 семестър CCNP - 08 октомври– 06 ноември 2005 - съботно-неделен
  Сигурност на мрежите -
  22 октомври– 20 ноември 2005 - съботно-неделен

  За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

   
  Центърът за професионално обучение
  на БСК организира:
  Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  Обучение по маркетинг с международно признат документ
  Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  Обучение по управление и отчетност на малка фирма
  Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
  Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

  За допълнителна информация:
  Галя Божанова, Елена Ташева
  тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
  e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Norske Skog се съгласи да плати 600 млн. щ.д. за 50-процентния дял на канадската Abitibi-Consolidated в PanAsia Paper, като по този начин норвежката хартиена компания ще се превърне в най-големия производител на вестникарска хартия в света. От Norske Skog, която вече притежава другата половина от PanAsia, заявиха, че се стремят да получат пълен контрол и ще наберат капитал за придобиването чрез емисия на права за 634 млн. щ.д.

  Източник: FT

  САЩ

  Консултантската фирма Bearing Point Inc., която има неприятности заради стари счетоводни проблеми и правителствено разследване, съобщи в сряда, че американската Комисия по ценни книжа и борси е започнала официално разследване във връзка с дейността на компанията. От Bearing Point заявиха също, че очакват да завършат финансовите си отчети за 2004 г. до края на октомври и скоро след това ще предадат финансовите си документи за първото и второто тримесечие на 2005 г.

  Източник: Ройтерс

  Азия

  Indian Airlines Ltd. получи одобрение от правителството да купи 43 самолета от Airbus SAS за 2,2 млрд. щ.д., след като европейската компания направи отстъпки от цената след 42-месечен застой на преговорите. Правителството е одобрило плана, заяви индийският министър-председател Манмохан Сингх в сряда в Ню Делхи, без да дава повече подробности. Това е първата поръчка на нови самолети за последните 13 години от Indian Airlines, втората по големина вътрешна авиокомпания в страната. Според средните каталожни цени, предоставени от говорител на Airbus, покупката е трябвало да възлезе на около 2,95 млрд. щ.д.

  Източник: Блумберг

   
  Индекси на фондови борси
  07.09.2005
  Dow Jones Industrial
  10 633.50 (44.26)
  Nasdaq Composite
  2 172.03 (5.17)
  Стокови борси
  07.09.2005
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)64.37
  Brent crude ($US/bbl.)63.02
  Heating oil ($US/gal.)1.9600
  Natural gas ($US/mmbtu)11.2000
  Unleaded gas ($US/gal.)2.0200
  Gold ($US/Troy Oz.)449.00
  Silver (cents/Troy Oz.)7.12
  Platinum ($US/Troy Oz.)908.90
  Hogs (cents/lb.)61.88
  Pork bellies (cents/lb.)79.95
  Live cattle (cents/lb.)82.93

         Опознай България

  8 септември – празник на град Хасково

  Град Хасково се намира в южна България, на 80 км югоизточно от Пловдив. Той заема ключово място в областта, тъй като през него минава най-бързият и пряк път, свързващ Европа с Азия и Близкия изток. Градът е кръстопът на четири международни транспортни коридора. Хасково е град с повече от 1000 годишна история. В самия център на града се издига паметник-часовник, който е построен в края на 20 в. по повод честванията на хилядагодишнината от основаването на града. Хасково активно се развива като индустриален център на южна България, най-вече като средище на тютюнопроизводството. Благоприятният климат, красивата и чиста природа предполагат и възможности за развитие на туризма в Хасково. Градът, известен като уникално съчетание на българска, помашка и турска култура, отбелязва своя празник на 8 септември, когато православната църква почита Рождество на Пресвета Богородица (Малка Богородица). Това е един от трите най-големи празници в чест на Божията майка. По традиция се почита най-вече от жените, тъй като Богородица е покровителка на майчинството и семейното огнище. В чест на Богородица в центъра на Хасково се издига 32-метрова статуя на Божията майка.


  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 08.09.2005
  Българска версия: 8528, Английска версия: 2457

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2021
   ПВСЧПСН
  53    123
  145678910
  211121314151617
  318192021222324
  425262728293031


   2021   2020   2019  
   2018   2017   2016  
   2015   2014   2013  
   2012   2011   2010  
   2009   2008   2007  
   2006   2005   2004  
   2003   2002   2001  
   2000   1999