Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 20 септември 2005 г., брой 1520
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(20.09.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.90700
USD/BGN   1.61120
CHF/BGN   1.26093
EUR/USD   1.2139*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   2.04%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Фрам Интернешънъл (София)
Минстрой-холдинг (София)
Рамстор България (София)
Минстрой-РМД (София)
Пиринска мура (Банско)
Еврохолд (София)
КЕТ (София)
Банка Хеброс (Пловдив)
Банкова охрана и сигурност (БОС) (София)
Стройкомплект-97 (Бургас)
ПМУ - Бургас (Бургас)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 35644
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Ръстът на икономиката за първото шестмесечие е 6,2%, съобщиха от Националния статистически институт. Той е най-голям от седем години насам. През първото шестмесечие на 1998 г. ръстът е бил 9,9%. Брутният вътрешен продукт (БВП) за първото полугодие достига 18,428 млрд. лв., като нараства с 6,2% спрямо същия период на миналата година, обясни Тодор Тодоров, директор "Национални икономически сметки и баланси" в НСИ.

Източник: Сега

Акцизът на горивата да бъде намален, призоваха представители на бизнеса. Това може да стане за сметка на увеличените приходи от това перо след повишаването цените на горивата. Държавата може да намали косвения налог в минимални граници въпреки ангажиментите към Евросъюза за изравняване на ставките. Те ни задължават да вдигаме акциза през година. 

Източник: Стандарт

От активните 79 000 фирми едва 6 900 са регистрираните по ДДС, съобщи заместник-директорът на Териториална данъчна дирекция /ТДД/ - Варна, Надя Лозанова. От активните фирми само 450 предпочитат да плащат данък добавена стойност по интернет. Общият брой на регистрираните фирми на територията на варненската данъчна дирекция е 86 000.

Източник: Монитор

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГАНабираме участници за квалификационeн REFA-курс (3.10 - 4.11.2005)
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Първи модул: “Организация на работни системи и процеси”
Тема: Производствени данни/процеси
 • Представяне на работни процеси и етапи в тяхната последователност
 • Организация на материалния поток и симулация
 • Групова работа

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 980-10-88, София
  Приватизация

  Агенцията за приватизация удължи с още десет работни дни крайния срок за сключване на договора за приватизация на 100% от капитала на ТЕЦ Варна с определената за купувач руска компания РАО ЕЕС, съобщиха от ведомството. Агенцията е отложила сключването на договора до 6 октомври, за да може в рамките на този срок страните да постигнат взаимноприемливи решения, от които зависи приключването на преговорния процес, уточниха от АП.

  Източник: Пари

  Концесии

  Албена АД иска да вземе на концесия летището в Охрид. Шефът на дружеството Красимир Станев е заявил желанието си да участва в конкурс за аеропорта при посещението си в македонския град. Българският бизнесмен е посетил Охрид с частния си самолет, за да присъства на откриването на Балканската хотелиерска асоциация. Той е останал възхитен от условията, които се предлагат на охридския аеропорт, и веднага е обявил намерението си да участва в евентуален конкурс.

  Източник: Стандарт

  Дружества
  Търговия на едро с парфюмерийни и козметични изделия
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Приходи
  от продажби
  за 2004 г.
  (хил. лв.)
    1   Ейвън козметикс България (София)   35 565  
    2   Сарантис България (София)   15 403  
    3   Орифлейм България (София)   13 900  
    4   Байерсдорф-България (Казичене)   13 891  
    5   К и М-Стил (София)   12 491  
    6   Конвой Уорлд (Пловдив)   8 113  
    7   Астра и Ко (София)   6 939  
    8   Еверет София (София)   4 864  
    9   Лотус-94 (Пловдив)   4 723  
    10   Евро Съплай (София)   4 353  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 19.09.2005
    Обща стойност (BGN):   4 549 197.96  
  Брой търгувани компании: 89
  Официални пазари: 1 028 890.77
  Свободен пазар: 1 564 985.29
  Други сделки: 358 767.11
  Най-голяма промяна в цените
  Слънце Стара Загора БТ (Стара Загора)  33.96%
  Завод за шлифовъчни машини (Асеновград)  -28.57%
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

  Шест телекомуникационни компании подадоха документи за участие в търга за издаване на две индивидуални лицензии от Клас "А" за далекосъобщителни мрежи от вида "точка към много точки", съобщиха от Комисията за регулиране на съобщенията. Това са Мобилтел АД, БТК АД, Некском - България АД, Транс телеком ООД, Кабелнет ЕООД и Кериър БГ ООД. Вчера изтече крайният срок за подаване на заявленията.

  Източник: Монитор

  Нов тип международен лиценз може да получи АЕЦ Белене, ако България се присъедини към предложената от САЩ програма за безопасност на нови ядрени мощности. Тази възможност са обсъдили вчера министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и председателят на Комисията за ядрено регулиране на Съединените американски щати Нилс Диаз, който е на посещение у нас. 

  Източник: Пари

  Водещата австрийска застрахователна групировка Уника (Uniqa Group) е купила 20% от шестата по големина застрахователна компания у нас Витоша. След Румъния, Босна и Херцеговина и Словения България е четвъртият нов пазар, на който навлизаме през тази година, заявил шефът на Уника груп Константин Килен. 

  Източник: Стандарт

  Софийското Тера тур сервиз ЕООД депозира във фондовата борса ново търгово предложение към акционерите на Езтур - София. Цената по търговото е 7.07 лв., което е със 7 стотинки повече от обявената цена преди в началото на август. Обект на обратното изкупуване са акционери, притежаващи 20 954 акции, или 7.50% от капитала на дружеството.

  Източник: Дневник

  Българската телекомуникационна компания дава възможност на абонатите си да говорят, без да заплащат цена за минута за всички селищни и междуселищни разговори. Те трябва да са проведени през четирите почивни дни, обявени за официални празници по случай честването на 97 години от провъзгласяването на независимостта на България през 1908 година, съобщиха от компанията вчера. 

  Източник: Монитор         Българска Стопанска Камара


  Предстоящи обучения
  КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света


  СЪВЕТ
  ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
  Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

   
  Новини от БСК

  На среща в БСК бяха обсъдени проблемите на транспортната инфраструктура в страната

  БСК разработи проекти на секторни ръководства за прилагане на Наредба №7/ 2003г., за норми за допустими емисии на летливи органични съединения от употребата на органични разтворители в определени инсталации и категории дейности (ДВ бр.96/2003 г.). Очакваме предложения, корекции и становища за промяна и подобряване на ръководствата до 26.09.2005г., по e-mail: brankov@bia-bg.com или на тел. 02/ 980 30 55.

  Позиция на БСК относно предвиденото увеличение на цените на електроенергията, считано от 1 октомври т.г.

  СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА НА БСК в рамките на Международния технически панаир – Пловдив, 26 септември – 1 октомври

  Занаятчийска камара Кобленц – партньор на БСК, ще отбележи националния празник на ФР Германия (3 октомври) с поредица мероприятия в Пловдив.

  Българо-непалски бизнес форум ще се проведе на 4 октомври 2005 г., от 9.00 часа в Българската стопанска камара.

  Италианският институт за външна търговия - секция за насърчаване на обмена към Посолството на Италия, организира на 13 октомври 2005 г. в столичния хотел "Шератон" (зала "Средец") двустранни срещи в областта на туристическо-хотелиерското оборудване и обзавеждане.

  На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.

  От 1 до 28 октомври 2005 г. Националният иновационен фонд към Министерството на икономиката набира проекти за своята есенна конкурсна сесия.

  БСК събира информация за щетите и загубите на предприятията в пострадалите от наводнения райони. Информацията ще бъде предоставена на правителствената комисия за преодоляване и покриване на щетите. В тази връзка молим заинтересованите предприятия да изготвят и представят експертна оценка на понесените загуби, както досега, така и на очакваните за бъдещи периоди. Оценките изпращайте на електронен адрес: office@bia-bg.com

  БСК издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения във връзка с наводненията в страната. За допълнителна информация: Наталия Събева - тел. 987 22 64, email: natali@bia-bg.com 


    СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
   

  Браншови камари и регионални асоциации на БСК

  В периода 19-23 септември 2005 г. в Русе ще се проведе търговско изложение, контактна борса и договаряне, организирано от Русенската стопанска камара и Националното сдружение на производители и предприемачи “Изберете българското”

  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти предлага обучение за професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
  4 семестър CCNA - 03 септември – 02 октомври 2005 - съботно-неделен
  2 семестър CCNA - 11 септември – 23 октомври 2005 - съботно-неделен
  2 семестър CCNA - 12 септември – 28 септември 2005 - дневен
  3 семестър CCNA - 11 септември – 16 октомври 2005 - съботно-неделен
  1 семестър CCNA - 29 септември – 14 октомври 2005 - дневен
  8 семестър CCNP - 08 октомври– 06 ноември 2005 - съботно-неделен
  Сигурност на мрежите -
  22 октомври– 20 ноември 2005 - съботно-неделен

  За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

   
  Центърът за професионално обучение
  на БСК организира:
  Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  Обучение по маркетинг с международно признат документ
  Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  Обучение по управление и отчетност на малка фирма
  Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
  Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

  За допълнителна информация:
  Галя Божанова, Елена Ташева
  тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
  e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Акциите на забъркана в скандал Banca Popolare Italiana (BPI) се понижиха с 2% в ранните часове на търговията, след като главният изпълнителен директор напусна банката късно в петък. Джанпиеро Фиорани вече беше временно отранен от длъжност, след като името му беше замесено в съдебно следствие за водена от банката спорна битка в наддаването. Разследването е насочено към това как BPI и свързаните с нея лица са придобили близо 40-процентен дял в конкурентната банка Antonveneta. 

  Източник: BBC

  САЩ

  В понеделник Oracle Corp. се изправи пред нов конкурент за таксите, плащани за поддръжка на софтуера от клиентите на Siebel Systems Inc., която Oracle придобива. Сет Равин, бивш изпълнителен директор на PeopleSoft Inc., съобщи, че новата му компания Rimini Street ще предлага техническа поддръжка и отстраняване на софтуерни проблеми на клиентите на Siebel на около двойно по-ниска цена от тази, която се очаква Oracle да обяви. Миналата година тези такси за поддръжка формираха приходи от 469 млн. щ.д., което е повече от една трета от общите продажби на Siebel. 

  Източник: Ройтерс

  Азия

  Singapore Telecommunications Ltd., най-голямата телекомуникационна компания в югоизточна Азия, намали своята прогноза за годишната печалба на Австралийския си клон заради понижение на цените. Акциите на компанията отбелязаха най-големия спад от 16 месеца насам. Печалбата преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация на базирания в Сидни Optus Pty може да падне с 1-2 процента от обявената по-рано цел от поне 30 процента, съобщи SingTel, както е по-известна компанията. Австралийското поделение осигурява около две трети от доходите на SingTel.

  Източник: Блумберг

   
  Индекси на фондови борси
  19.09.2005
  Dow Jones Industrial
  10 557.63 (-84.31)
  Nasdaq Composite
  2 145.26 (-15.09)
  Стокови борси
  19.09.2005
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)67.39
  Brent crude ($US/bbl.)62.88
  Heating oil ($US/gal.)2.0700
  Natural gas ($US/mmbtu)13.2700
  Unleaded gas ($US/gal.)1.9800
  Gold ($US/Troy Oz.)470.40
  Silver (cents/Troy Oz.)7.40
  Platinum ($US/Troy Oz.)933.10
  Hogs (cents/lb.)61.98
  Pork bellies (cents/lb.)80.85
  Live cattle (cents/lb.)88.40

         Опознай България

  Руската църква в София

  Храм Свети Николай Чудотворец, или Руската църква, в София е построен през 1913 г. по проект на руския архитект М. Преображенски. Църквата е посветена на св. Николай Мирликийски Чудотворец, небесния покровител на последния руски император Николай II. Храмът е издигнат и изписан от група руски майстори по традиционен московски стил. От 1921 г. до 1950 г. храмът се ръководи от архиепископ Серафим, управляващ руските православни общини в България. През 20-те години на ХХ век църквата била своеобразен център на хиляди руски емигранти. Освен с уникалната си архитектура, Руската православна църква в София е известна и с криптата, в която е погребан епископ Серафим. Гробницата се счита за неизчерпаем източник на чудеса. Посетителите на църквата пускат в специална ракла бележки със своите молби и желания, отправени към епископа,  вярвайки, че те ще бъдат чути и изпълнени.


  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 20.09.2005
  Българска версия: 8607, Английска версия: 2479

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2021
   ПВСЧПСН
  53    123
  145678910
  211121314151617
  318192021222324
  425262728293031


   2021   2020   2019  
   2018   2017   2016  
   2015   2014   2013  
   2012   2011   2010  
   2009   2008   2007  
   2006   2005   2004  
   2003   2002   2001  
   2000   1999