Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 14 октомври 2005 г., брой 1536
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(14.10.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.85564
USD/BGN   1.63258
CHF/BGN   1.26069
EUR/USD   1.1980*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   2.04%  


Дискусии
10 причини за премахването на данък печалба
Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Алпиа Тур (Сливен)
Билайн (Търговище)
Риленатекс (София)
Автотранспорт-Средец-2000 (София)
Аптечно-Пловдив (Пловдив)
МЗК Европа (София)
Химимпорт (София)
Финансова къща Популярна каса-95 (Пловдив)
Милена (Благоевград)
Славянка-Тутракан (Тутракан)
Балкан миниджмънт груп (София)
Индустриална холдингова компания (София)
Родинвест (Пловдив)
Одесос инвест-Варна (Варна)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 36392
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Общо 164.103 млн. EUR ще получи страната ни за проекти по ФАР за 2005 г. Това предвижда одобреният проект на финансово споразумение по Национална програма ФАР между правителството и Европейската комисия /ЕК/. Още 50 млн. EUR български пари ще бъдат заделени за съфинансиране.

Източник: Пари

25 % ръст отбелязва пазарът на мобилни услуги в България. Това сочат данните от доклад на Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/. Нарастването е в абсолютна стойност и представлява половината от целия обем на приходите от далекосъобщителни услуги. Мобилните услуги остават най-бързо развиващият се сегмент от телекомуникационния пазар. 

Източник: Монитор

Иде краят на огромните опашки, които отказаха стотици хиляди българи да платят здравните си осигуровки. НОИ и банка ДЗИ пускат нов апарат, чрез който борчовете за здраве ще се плащат с карта, а необходимите документи се издават за секунди. Машината е комбинация между познатите банкомати и т. нар. киоски. 

Източник: Стандарт

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

Двете търговски дружества на просветното министерство - Ученически отдих и туризъм и Академика-спорт, които управляват близо 200 лагера и спортни обекти, ще бъдат включени в забранителния списък за приватизация. Така просветният министър ще решава как точно да се разпорежда с тях. Това предвиждат гласувани вчера от кабинета промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол. 

Източник: Сега

Концесии

Министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов няма да подпише договора за концесия на магистрала Тракия с българо-португалския консорциум. Аз не искам да си поставям подписа под концесия или такъв обект, за който предварително знам, че ще завърши два или три пъти по-скъпо, подчерта Гагаузов след заседанието на Министерски съвет вчера.

Източник: Стандарт

Две варненски фирми са поставили въпроса за преференции при концесионирането на терминали в порт Варна-запад пред транспортния министър. Това стана ясно след последното посещение на Петър Мутафчиев във Варна. Според запознати двете дружества, които са най-големите износители на продукция през порт Варна-запад, искат държавата да се ангажира и да защити интересите им като потенциални инвеститори. 

Източник: Пари

Дружества
Далекосъобщения
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Българска телекомуникационна компания (София)   1 034 698  
  2   Космо България Мобайл (София)   347 133  
  3   Мобилтел (БидКо) (София)   331 711  
  4   Телелинк (София)   37 511  
  5   Радиотелекомуникационна компания "Мобиком" (София)   36 904  
  6   Орбител (София)   18 259  
  7   ТС Сървисис (София)   17 506  
  8   Кейбълтел (Кейбъл България) (София)   16 205  
  9   БТК-Нет (Глобал Уан комюникейшънс енд информейшън сървисиз) (София)   13 325  
  10   Интраком-България (София)   12 019  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 13.10.2005
  Обща стойност (BGN):   5 174 323.38  
Брой търгувани компании: 96
Официални пазари: 369 964.04
Свободен пазар: 4 804 359.34
Най-голяма промяна в цените
Варна плод (Варна)  -29.40%
Мизия-96 (Плевен)  28.94%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Трима българи са готови да платят по около 400 000 евро, за да станат притежатели на представения тази сдемица в София Ролс-Ройс Фантом, съобщиха от компанията вносител на марката Камор ауто. Имената на клиентите обаче няма да бъдат оповестени, тъй като дискретността е сред водещите принципи в политиката на английският автомобилопроизвродител. 

Източник: Дневник

От 3 октомври е спряна работата на блок 1 в ТЕЦ Марица-изток 2, за да започне демонтажът на остарелите съоръжения, но и до момента от японската компания Мицуи, която ще изпълнява проекта по рехабилитацията и модернизацията, не са съобщили коя фирма е предпочетена за подизпълнител и на практика по обекта не се работи, съобщиха от ръководството на дружеството.

Източник: Пари

Две нови услуги предлага ПроКредит Банк, съобщиха от банката. Едната позволява по банков път да се плащат сметките за ток, парно и телефони. Клиентът трябва да има дебитна карта на банката. Месечната такса за обслужването й е 2 лв., а върху плащанията за битови услуги такса не се удържа. 

Източник: Сега

Построена е 30-километровата първоначална газоразпределителна мрежа за газифицирането на Павликени и 8,5-километровото отклонение от магистралния газопровод, съобщи изп. директор на Павгаз АД инж. Владислав Стоянов. В момента по мрежата се извършват само довършителни работи. 

Източник: Янтра - Велико Търново

Електронни чипове ще следят камионите, които извозват боклука в София, съобщиха от общината. Оттам ще настояват концесионерите по чистотата да монтират устройствата за своя сметка. GPS център ще наблюдава колко и какви курсове правят 126-те боклукчийски коли."Подобна система не струва повече от 500 хил. лева, а ще спестява на общината милиони", каза съветникът на НДСВ Владимир Каролев.

Източник: Стандарт

Варненската фирма Корект Стил откри вчера официално първата си собствена база във Варна - нова фабрика за мебели. Тя се намира в западната промишлена зона и е разположена на площ от 5700 кв. м. Новата база включва производствени помещения, мострена зала и административна част. 

Източник: Черно море

От понеделник започна ремонт на Летище Горна Оряховица ЕАД. Около 500 000 лв. ще струва изгребването на повърхностния слой и полагането на нова асфалтова настилка на пистата за излитане и кацане на самолети. По тази причина портът ще бъде временно закрит за летателна дейност. 

Източник: Пари

Българската чартърна компания Ер виа ще вземе на лизинг поне три самолета Ербъс А 320 през следващата година, съобщи изпълнителният й директор Атанас Витков. Той обясни, че още няма подписан договор за наемането им. Сега компанията лети с шест руски самолета Боинг. За последните две години българските авиокомпании успяха да подменят руските машини със западни самолети, чиято възраст е до 12 години.

Източник: Дневник       Българска Стопанска Камара


Предстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

На 14 октомври, петък, от 11.30 ч. в БСК ще се проведе среща с представители на Международния валутен фонд по тяхна молба.

Пакт за икономическо и социално развитие на България да бъде подписан между представителите на правителството, работодателите и синдикатите.

ЦВИС на БСК съдейства на фирма AGJ, Унгария, за намиране на поддоставчици за тежкото машиностроене. Описание на необходимите сгради, оборудване и персонал на английски и руски език.

Международната организация на труда публикува обширна статия, представяща партньорството си с БСК, в услуга на българския бизнес

До 15 октомври 2005 г. очакваме да представите вашите мнения, предложения или коментари по проекта за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки на е-mail: kamen@bia-bg.com

На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.

От 1 до 28 октомври 2005 г. Националният иновационен фонд към Министерството на икономиката набира проекти за своята есенна конкурсна сесия.

БСК събира информация за щетите и загубите на предприятията в пострадалите от наводнения райони. Информацията ще бъде предоставена на правителствената комисия за преодоляване и покриване на щетите. В тази връзка молим заинтересованите предприятия да изготвят и представят експертна оценка на понесените загуби, както досега, така и на очакваните за бъдещи периоди. Оценките изпращайте на електронен адрес: office@bia-bg.com

БСК издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения във връзка с наводненията в страната. За допълнителна информация: Наталия Събева - тел. 987 22 64, email: natali@bia-bg.com 


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Нов курс - по “Сигурност на мрежите” предлага Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
1 семестър CCNA - 03 октомври – 18 октомври 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 29 октомври – 04 декември 2005 - съботно-неделен
8 семестър CCNP - 15 октомври – 13 ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите - 22 октомври – 27 ноември 2005 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Англо-холандският производител на потребителски стоки Unilever обмисля опции за аутсорсинг на поделенията си за финанси, човешки ресурси и ИТ, въпреки че още не са взети окончателни решения, заяви говорител на компанията. Той добави, че Unilever е избрала IBM и Accenture като евентуални доставчици на услугата. “Като се имат предвид размерите на Unilever, със сигурност едно евентуално решение за аутсорсинг ще доведе до съкращаването на стотици работни места,” обясни говорителят. Той, обаче, определи появилите се публикации в немските медии, цитиращи цифри от рода на 2500 работни места, като “изключително спекулативни”.

Източник: Ройтерс

САЩ

Google Inc. и Comcast Corp. са стартирали преговори за съвместно закупуване на дял в интернет поделението на Time Warner Inc. – America Online, съобщиха добре информирани източници. Според един от тях, трите компании ще създаде ново юридическо лице, което ще съсредоточи дейността си в публикуването на филми и други видео материали онлайн. Google, най-голямата търсачка в света, и Comcast, най-големият кабелен доставчик, ще притежават миноритарен дял в новото дружество.

Източник: Блумберг

Азия

Щатският финансист Джордж Сорос може да инвестира още 25 млн.щ.д. в Hainan Airlines Co., като част от плана за реорганизация на четвъртия по големина авиопревозвач в Китай, разкриха трима високопоставени служители на компанията. Сорос, който през 1995 г. плати 24 млн.щ.д. за 14.8% от Hainan Airlines, може би ще подпише инвестиционното споразумение по време на своя визита в компанията, базирана на южния китайски остров Хайнан, допълниха източниците, пожелали да останат анонимни. Майкъл Вачон, отговарящ за комуникациите в базираната в Ню Йорк Soros Fund Management Ltd., отказа да коментира информацията.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
13.10.2005
Dow Jones Industrial
10 216.59 (-0.32)
Nasdaq Composite
2 047.22 (9.75)
Стокови борси
13.10.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)63.08
Brent crude ($US/bbl.)60.15
Heating oil ($US/gal.)2.0000
Natural gas ($US/mmbtu)14.0000
Unleaded gas ($US/gal.)1.7600
Gold ($US/Troy Oz.)473.80
Silver (cents/Troy Oz.)7.74
Platinum ($US/Troy Oz.)934.40
Hogs (cents/lb.)62.53
Pork bellies (cents/lb.)89.48
Live cattle (cents/lb.)91.95

       Опознай България

Петковден

В 14 октомври православните християни честват Петковден, посветен на преподобна Параскева-Петка Епиватска. Родена е през XI век в семейството на българи в тракийския град Епиват, намиращ се на брега на Мраморно море. След като родителите й починали, тя разделила цялото си имущество на бедните и се посветила на Бога в малък храм в Иракли. Пет години по-късно, след поклонението си пред гроба Господен в Палестина, се заселила в Йорданската пустиня. Вече на преклонна възраст се връща в Епиват където умира. Мощите на светицата са един от трофеите, които донася през 1238 година в Търново цар Иван Асен ІІ след Клокотнишката битка. Наречена е Св. Петка Търновска. След завладяването на старопрестолния Търновград от турците, реликвите на светицата били отнесени първо във Видин, а после в Белград. Днес мощите й почиват в румънския град Яш. С народния празник Петковден българите отбелязват завършека на лятото и началото на зимата. На този ден имен ден имат всички носещи имената Петка, Петко, Петкана.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 14.10.2005
Българска версия: 8828, Английска версия: 2511

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999