Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 27 април 2005 г., брой 1417
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариВалутни курсове
(27.04.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.87136
USD/BGN   1.50669
CHF/BGN   1.26854
EUR/USD   1.2981*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   1.95%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Годишни счетоводни отчети
Петрургия АД - Плачковци
Общи събрания днес
  Булбанк (София)
ИТМ-приват (София)
Буллип (София)
Дунав Русе (Русе)
Дару кар (София)
Център за информация и търговия (ЦИТ) (Бургас)
МНД (София)
 

Обществени поръчки
  Въоръжена охрана и контролно-пропускателен режим - Данъчна администрация, Териториална данъчна дирекция - Габрово
Денонощна въоръжена физическа охрана - Агенция по заетостта
Денонощна охрана - Технически университет - София
Доставка на горива - РДВР - Благоевград
Доставка на горива - РДВР - Монтана
Охрана - Етнографски музей на открито "Етър" - Габрово
Охрана на приети освободени войскови имоти - Изпълнителна агенция "Държавна собственост на Министерството на отбраната"
Охрана със сигнално-охранителна техника - Данъчна администрация, Териториална данъчна дирекция - Сливен
Покупка на горива - РДВР - Ямбол
Физическа денонощна въоръжена охрана - Данъчна администрация - Бургас
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0339HR) Фирма от Хърватска търси фирми занимаващи се със сондажи и изграждане на на водни кладенци, както и със сондажи за откриване на различни минерали(без нефт).
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 32681
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Между 250 и 300 млн. EUR годишно ще е вноската на България в бюджета на Европейския съюз от 2007 до 2009 г., съобщи Боряна Пенчева, директор на дирекция Управление на средствата от ЕС в Министерството на финансите. Точната сума зависи от размера на БВП през 2006 г. и от процента, който Европейската комисия ще определи да плащат страните членки.

Източник: Пари

Проектът за изграждане на регионално депо за битови отпадъци в Перник може да бъде спрян от Европейската комисия, съобщиха от Министерството на финансите. Отговорността е на община Перник, която не е успяла да разреши възникнал спор за отчуждаване на 7 ха земя от общо 15.8 ха по проекта, посочиха от ведомството. Той е на стойност 6.419 млн. EUR и ако до май не бъде разрешен въпросът, ще трябва да връщаме парите. Обсъжда се вариант спорната земя да бъде платена по цена 50 хил. лв. Изпълнителят по проекта е Walter Heilit SS и чака от две години да заработи.

Източник: Пари

Отраслови анализи: Развитие на производството, вноса и износа в България по браншове

Развитието на производството и търговията с горива в България през 2004 г.
Развитие на производството и продажбите на текстилни изделия през 2004 г.

Парфюмерия и козметика Трикотажни изделия
Шивашки изделия Вино Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Кожарска промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

Под пълна блокада ще бъде София и днес. Затварянето на главните пътни артерии в столицата се налага заради нов протест на миньорите, организиран от КНСБ и Подкрепа и митинг срещу приватизацията на ТЕЦ Бобов дол. Миньорите ще струпат камара въглища пред Агенцията за приватизация.

Източник: Стандарт

Днес (27 април) ще бъдат отворени публично обвързващите оферти за до 100% от акциите на тецовете в Бобовдол, Варна и Русе, съобщиха от Агенцията за приватизация. Трима от 11-те одобрени кандидат-купувачи официално се отказаха от наддаването - американската AES, японската J Power и британската International Power Group. Засега в състезанието остават френската компания Dalkia, гръцката РРС, руската РАО ОЕС, италианската ENEL, японската Mitsui и собствениците на седемте ЕРП: чешката CEZ, австрийската ЕVN и германската Е.ОN.

Източник: Пари

Дружества
Производство на тютюневи изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Благоевград-БТ (Благоевград)   117 062  
  2   София-БТ (София)   30 170  
  3   Хасково-БТ (Хасково)   28 091  
  4   Слънце Стара Загора-БТ (Стара Загора)   22 889  
  5   Асеновград-БТ (Асеновград)   20 638  
  6   Пловдив-БТ (Пловдив)   19 685  
  7   Плевен-БТ (Плевен)   13 562  
  8   Гоце Делчев-БТ (Гоце Делчев)   11 399  
  9   Шумен-БТ (Шумен)   9 150  
  10   Дупница-БТ (Дупница)   8 387  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 26.04.2005
  Обща стойност (BGN):   4 130 264.44  
Брой търгувани компании: 112
Официални пазари: 331 805.28
Свободен пазар: 3 495 323.10
Други сделки: 32 256.00
Най-голяма промяна в цените
Завод за шлифовъчни машини (Асеновград)  -30.00%
Рециклиращо предприятие (Разград)  29.48%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Официалното пускане на новия пътнически терминал на летище София вероятно ще закъснее до пролетта на 2006 г., заяви Добринка Кръстева, началник-отдел в Министерството на финансите. Крайният срок за пуска е август 2005 г. и официално не е променян. Бавят се обаче доставките на скенери и ръкави, казаха експерти от ведомството на Милен Велчев.

Източник: Стандарт

Плевенският окръжен съд започна второто дело по обявяване на Нова Плама АД в несъстоятелност. Преди дни съдията докладчик забрани достъпа на външни лица до заседанията. Всички страни са единодушни - делото ще реши окончателно съдбата на плевенската рафинерия.Дружеството дължи 251 млн.лв. на 32 кредитора. 

Източник: Пари

Стотици хиляди домакинства ще останат без кабелна телевизия след 1 май. БТК ще извади кабелите на онези оператори, които не й плащат за ползване на каналната мрежа, предупреди говорителят на компанията Ясен Гуев. От телекома си искат парите със задна дата - от 1 януари 2004 г. Сред нарочените за изключване са мрежи на Евроком кабел, София комюникейшънс, Еуроком Пловдив, Евротур Сат и Центрум груп

Източник: Стандарт

Служба Контрол на опасните средства /КОС/ към РДВР - Благоевград издаде разрешително за извършване на взривни работи на новия собственик на рудник Ораново в Симитли. Така приватизираният рудник започва да работи след два месеца принудителен престой. След като на 16 февруари фирма Балкан-МК ЕООД на Станислав Тасев влезе във владение на рудника, мина Пирин си прибра взрива и така работата бе спряна.

Източник: Струма

Райфайзенбанк (България) ЕАД подписа Договор за револвиращо финансиране с Европейската Банка за Възстановяване и Развитие (ЕБВР), в размер на 40 млн. лева, които ще бъдат използвани от ЕБВР за финансиране на български кредитополучатели. Договорът е от голямо значение за ЕБВР, която за първи път подписва договор за финансиране в лева и в момента проучва няколко български проекта, изискващи финансиране в български лева. Срокът на споразумението е една година, с възможност за автоматично удължаване по взаимно съгласие. 

Източник: Фирмена информация

Българската дъщерна фирма на австрийската Капелен е спечелила обществената поръчка за доставка на 150 тона офсетова хартия за бюлетините за изборите на стойност 209 000 лева. На второ и трето място са класирани офертите на Ема ООД и Европапир-България ЕООД.

Източник: 24 часа

Фирма Олимп, собственост на на бившия треньор на националния отбор по ски Георги Ганчев, ще строи комплекс под връх Ком. Изпълнителят е избран от общинската комисия в Берковица. Ганчев е предложил оферта за 80,6 млн. евро. С парите ще бъдат изградени 4 хотелски комплекса, кабинков лифт от града до Ком, ски тунел и заведения под върха.

Източник: Стандарт

До предпоследния етап на петия конкурс за постижения в сферата на връзките с обществеността РR приз 2004 достигнаха 20 РR кампании, разпределени в 10 конкурсни категории. Победителите ще станат ясни в четвъртък (28 април). В конкурса взеха участие 28 РИ кампании. Съгласно регламента до втори етап в конкурса достигнаха до 3 кампании в отделна категория, оценени най-високо от журито. 

Източник: Дневник       Българска Стопанска Камара
СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА
с международно участие, посветена на 25-годишнината на БСКРъководство за
Географски означения на продуктите, изготвено от БСК със съдействието на Международния търговски център - Женева - март 2005


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

25 ГОДИНИ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА!
На 27 април 2005 г., от 11.00 часа, в Шератон София Хотел Балкан, ще се проведе Тържествено събрание, посветено на 25-годишнината от учредяването на БСК

На 28 и 29 април 2005 г. в София ще се проведе семинар-дискусия на тема “Оценка на съответствието на инвестиционните проекти с изискванията за пожарна безопасност”. Заявки се приемат до 25 април 2005 г.

Центърът за професионално обучение на БСК обявява нови квалификационни продукти в областта на Мениджмънта и  Aвтоматизацията на производствените процеси.  При проявен интерес можете да изпратите предварителна заявка на e-mail: galia@bia-bg.com  и  eli@bia-bg.com


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Управителният съвет на Камарата на електротехниката в България, член на БСК, свиква Общо събрание на браншовата организация на 28 април 2005 година, от 11.00 часа, в хотел “Форум” /бивш “Славия”/, София, бул. “Цар Борис ІІІ” № 41.

Управителният съвет на Съюза на българските мелничари, член на БСК, свиква годишен мелничарски събор на 12 май 2005 г., от 11.00 часа, в заседателната зала на БСК.

Управителния съвет на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в Република България на основание чл. 26 ЗЮЛНЦ свиква Общо Събрание на 13.05.2005 г, в 13.30 ч., в конгресната зала на хотелски комплекс “Царско село”, София, околовръстен път Драгалевци

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office XP при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
4 семестър CCNA - 11 април – 22 април 2005 - дневен, интензивен
5 семестър CCNP - 11 април – 31 май 2005 - вечерен
2 семестър CCNA - 9 април – 22 май 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 23 април – 5 юни 2005 - съботно-неделен
7 семестър CCNP - 23 април – 5 юни 2005 – съботно-неделен
8 семестър CCNP – 23 април – 5 юни 2005 – съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

BP Plc, втората по големина публично-търгувана петролна компания в света, обяви рекорден 29% скок в печалбата за първото тримесечие на годината, благодарение на високите цени на енергията. В свое официално изявление, базираната в Лондон компания съобщи, че чистите приходи за периода са в размер на 5.49 млрд.щ.д., или 25.6 ц. на акция, в сравнение с 4.26 млрд.щ.д., или 19.3 ц. на акция преди година.

Източник: Блумберг

САЩ

United States Steel Corp. във вторник обяви прираст в печалбата за изминалото тримесечие, благодарение на високите цени на стоманата и засиленото търсене. Печалбата, реализирана от компанията за периода, е в размер на 455 млн.щ.д., или 3.48 щ.д. на акция, в сравнение с 58 млн.щ.д., или 47 ц. на акция преди година.

Източник: Ройтерс

Азия

Sharp Corp., най-големият производител на телевизори с екрани с течни кристали в света, обяви 11% ръст в печалбата за четвъртото фискално тримесечие. Чистите приходи, реализирани от японската компания за периода, са в размер на 16.6 млрд.йени (157 млн.щ.д.), в сравнение с 15 млрд.йени преди година.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
26.04.2005
Dow Jones Industrial
10 151.13 (-91.34)
Nasdaq Composite
1 927.44 (-23.34)
Стокови борси
26.04.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)54.20
Brent crude ($US/bbl.)54.12
Heating oil ($US/gal.)1.5200
Natural gas ($US/mmbtu)7.1800
Unleaded gas ($US/gal.)1.6300
Gold ($US/Troy Oz.)439.00
Silver (cents/Troy Oz.)7.26
Platinum ($US/Troy Oz.)881.60
Hogs (cents/lb.)76.75
Pork bellies (cents/lb.)82.13
Live cattle (cents/lb.)87.13

       Опознай България

25 години Българска Стопанска Камара

На 25 април 1980 г. е учредена Българската стопанска камара, пряк наследник на Върховната стопанска камара, създадена с указ на цар Борис ІІІ през м. Декември 1942 г. Днес в камарата членуват 84 браншови, 32 регионални и 58 общински работодателски организации, Българската академия на науките, университети и научно-технически съюзи. Членове на БСК са над 15 000 търговски дружества, сред които 263 от 300-те най-големи фирми в България. БСК е национално призната организация на работодателите и участва със свои представители в работата на всички национални консултативни съвети, надзорни и управителни органи на държавни обществени институции и др. БСК е член на Съюза на индустриалните и работодателски конфедерации в Европа (UNICE), Международната търговска камара (ICC) и Международна организация на работодателите (IOE), и има подписани договори за сътрудничество с над 30 национални работодателски организации от най-развитите страни в Европа, Азия, Америка и Африка. Активно участва в работата на Международната организация на труда и Световния екологичен център във Вашингтон. Камарата е инициатор за създаването на Смесения консултативен комитет ЕС-България, чийто съпредседател беше в продължение на два последователни мандата. В услуга на своите членове БСК участва в разработването и усъвършенстването на нормативната база, свързана с бизнеса; изготвя анализи, проучвания и експертни оценки в областта на индустриалната, данъчната и социалната политика; съдейства за регистрация на обекти на интелектуалната собственост (патенти, марки, промишлен дизайн); посредничи при преодоляване и разрешаване на спорове между търговските субекти, а също и между синдикати и работодатели; извършва преквалификация и квалификация по широка гама национално утвърдени програми; организира бизнес форуми, делови посещения зад граница и участие в международни изложения; разработва on-line системи, предоставя сертификати за електронен подпис.

 

Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 27.04.2005
Българска версия: 8105, Английска версия: 2382

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999