Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 14 септември 2005 г., брой 1515
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(14.09.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.90139
USD/BGN   1.59321
CHF/BGN   1.26395
EUR/USD   1.2276*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   2.04%  


Събитието на годината!

Уникална възможност за среща с Бил Клинтън, Том Питерс, Джак Уелч, Роберт Каплан и др. Общо 9 най-известни лидери в мениджмънта се събират на форум в Москва (11-12 Октомври 2005).
Включете се в специалната VIP делегация от България!


Тeл. 9808500, 0888450813
tboyajieva@deloittece.com
www.leadersinmoscow.com
КООПЕРАЦИОННА БОРСА
с германски фирми от Саарланд и Райнланд-Пфалц ще се проведе в дните 26 – 30 септември 2005 г. по време на Международния технически панаир в гр. Пловдив
Заявки за участие и допълнителна информацияПубликация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  ЗПК Български имоти (София)
Кофражна техника (Пловдив)
Кофражна техника-95 (Пловдив)
Животозастрахователна компания Български имоти (София)
Балкан прес (София)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 35644
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

България се намира на 62-ро място сред 155 страни в класация на Световната банка за най-благосклонно отношение към бизнеса. В доклада "Бизнесът през 2006 г.: създаване на работни места", към който е класацията, пък се прави анализ за развитието на бизнес средата в отделните държави през следващата година. 

Източник: Монитор

С около 50 лв. на кубик ще поскъпне природният газ от 1 октомври, съобщи зам.-председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Игнат Томанов. Цените се вдигат по предложение на Булгаргаз. То вече е одобрено от министерството на икономиката и енергетиката и чака решение на ДКЕВР, каза Ивелина Бърнева от компанията. Синьото гориво се вдига заради поскъпването на петрола и мазута. 

Източник: Стандарт

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

Няма пречка пред приватизацията на Булгаргаз и НЕК, но преди това те трябва де се преструктрурират. Това каза вчера министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров при представянето на новия си екип. Според европейските изисквания двете компании трябва да отделят дейностите си на обществен доставчик от функциите на оператор на услугите, припомни Овчаров.

Източник: Пари

До края на годината ще е ясна стратегията за раздържавяване на Булгартабак холдинг. Това каза вчера министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Овчаров заяви, че преди да се вади на тезгяха тютюневият отрасъл, трябва да се вземе политическо решение дали холдингът ще смесва и занапред пазарни и социални дейности и дали ще има общо производство на тютюни и на цигари.

Източник: Монитор

Дружества
Производство на мебели
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Граммер (Трудовец)   13 659  
  2   Булдекор (София)   12 847  
  3   Интериор-И (София)   12 354  
  4   Паралел (Севлиево)   8 541  
  5   Хемус-Троян (Троян)   7 215  
  6   Емко-98 (София)   5 447  
  7   Никром - Мебел (София)   5 014  
  8   О.Р.Т. (София)   4 584  
  9   Седия (София)   4 092  
  10   Салекс (Бургас)   3 875  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 13.09.2005
  Обща стойност (BGN):   7 413 406.08  
Брой търгувани компании: 89
Официални пазари: 1 530 365.25
Свободен пазар: 5 852 036.04
Най-голяма промяна в цените
Интерлоджик Имоти (София)  -36.12%
Добротица-БСК (Добрич)  30.00%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

ОББ успешно пласира на 8 септември първата си емисия евробонд за 100 млн. EUR на европейските капиталови пазари. Облигациите са тригодишни и купон 2.75%, платим веднъж годишно. Книжата са обикновени, необезпечени. Кредитният рейтинг на емисията е BBB от Fitch и BBB- от S&P. Мениджъри на емисията са Deutsche Bank и Националната банка на Гърция. 

Източник: Пари

Извършената в последните десетина години модернизация на ядрените блокове на АЕЦ Козлодуй постави централата сред най-добре работещите ядрени мощности в света, заяви вчера изпълнителният директор Иван Иванов на среща с новия областен управител на Враца Антонио Георгиев. В подобряване на ядрената и експлоатационната безопасност на 440-мегаватовите четири блока са вложени близо 300 милиона евро

Източник: Монитор

Преразглеждаме договора с Газпром за доставки и транзит на природен газ до края на годината, съобщи вчера вицепремиерът Румен Овчаров. Той призна, че при сключването на договорите цените са били изгодни за Газпром, но с поскъпналия петрол и евтиния долар вече излизат много евтини на България. Затова искането е дошло от руска страна.

Източник: Сега

Всички кооперации у нас ще се обединят на принципа на големите търговски вериги като Билла и МЕТРО. Това обяви главният секретар на Централния кооперативен съюз Тодор Драганов на семинар във Велинград. Ще бъдат създадени вериги за търговия на едро и дребно. Това е единственият начин кооперациите да се развият и да обслужват и малките населени места. 

Източник: Стандарт

Външнотърговското дружество Химимпорт ще увеличи капитала си на 100 млн. лв. За тази година това е второто поредно увеличаване на капитала на дружеството. В началото на годината капиталът на външнотърговската компания беше увеличен от 35 млн. лв. на 60 млн.лв., колкото е и към настоящия етап.

Източник: Дневник

Централна кооперативна банка има намерение да използва набраните от увеличението на капитала си средства за разширяване на потребителското, фирменото и ипотечното кредитиране, както и за повишаване ефективността на портфейла. Увеличението в размер на 16 169 064 лв. предстои да се гласува на извънредно общо събрание на акционерите на 21 октомври. 

Източник: Пари

Третият GSM-оператор Вивател ще дава на абонатите си с постоянен договор разпечатки с набраните от тях номера, в които част от цифрите от номера ще бъдат скрити. Това става ясно от утвърдените вчера от Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ общи условия за отношенията с абонатите. В документа се казва, че ако клиентът изрично поиска, вместо последните три цифри от набрания номер на разпечатката ще има три звездички. 

Източник: Сега

Първа инвестиционна банка eмитира 27 милиона евро капитал чрез емисия на облигации на международните пазари под формата на хибриден капиталов инструмент, съобщиха от трезора. Това е първата подобнa сделка за българската банкова системa и една от първите сделки в Източна Европа. Водещ мениджър на емисията е Лондонския клон на Dresdner Kleinwort Wasserstein (DRKW), като емисията надвиши значително първоначално заявената сума.

Източник: Монитор

Общото количество бира, продадено от основните пивовари от началото на годината до края на август, е 3.141 млн. хектолитра, с 2,58 процента повече от същия период на миналата година, когато са били изпити около 3.062 млн. хектолитра. Това показват данни на Съюза на пивоварите. Тази статистика обаче не включва Леденика и ММ, които не огласяват своите продажби.

Източник: Дневник

Поне 2 завода за преработка на боклука в двата края на града иска временният кмет Минко Герджиков. Идеята му беше подкрепена и от шефа на общинския съвет Владимир Кисьов. Заводите ще са с различни инвеститори, за да се избегне монополът в дейността. От друга страна, като са в две различни посоки, ще се съкратят транспортните разходи. 

Източник: Стандарт

Синдикът на Варненската корабостроителница АД Анелия Ананиева-Сръндева е насрочила дати за девет търга за продажба на вземания на компанията в несъстоятелност от физически и юридически лица. Пет от търговете ще се проведат на 29, а четири - на 30 септември. През март синдикът обяви продажбата на вземания на дружеството като цяло.

Източник: Пари       Българска Стопанска Камара


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

Национално представителните работодателски организации се срещнаха с премиера Сергей Станишев по негова покана на 13 септември т. г.

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА НА БСК в рамките на Международния технически панаир – Пловдив, 26 септември – 1 октомври

Европейският бизнес подкрепя присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2007 г.

Българо-непалски бизнес форум ще се проведе на 4 октомври 2005 г., от 9.00 часа в Българската стопанска камара.

МИ информира за решения на либийското правителство относно забранен внос на стоки; влизане и пребиваване на чужденци

БСК събира информация за щетите и загубите на предприятията в пострадалите от наводнения райони. Информацията ще бъде предоставена на правителствената комисия за преодоляване и покриване на щетите. В тази връзка молим заинтересованите предприятия да изготвят и представят експертна оценка на понесените загуби, както досега, така и на очакваните за бъдещи периоди. Оценките изпращайте на електронен адрес: office@bia-bg.com

БСК издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения във връзка с наводненията в страната. За допълнителна информация: Наталия Събева - тел. 987 22 64, email: natali@bia-bg.com 

На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

В периода 19-23 септември 2005 г. в Русе ще се проведе търговско изложение, контактна борса и договаряне, организирано от Русенската стопанска камара и Националното сдружение на производители и предприемачи “Изберете българското”

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти предлага обучение за професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
4 семестър CCNA - 03 септември – 02 октомври 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 11 септември – 23 октомври 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 12 септември – 28 септември 2005 - дневен
3 семестър CCNA - 11 септември – 16 октомври 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNA - 29 септември – 14 октомври 2005 - дневен
8 семестър CCNP - 08 октомври– 06 ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите -
22 октомври– 20 ноември 2005 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Американският компютърен гигант Hewlett-Packard (HP) ще съкрати 968 от служителите на компанията във Великобритания в рамките на следващите 12 месеца, като част от програмата за освобождаване на общо 5900 служители в Европа, Средния Изток и региона на Африка. Говорител на HP заяви пред Reuters, че производствената дейност няма да бъде засегната чувствително, тъй като по-голямата част от съкращенията ще бъдат извършени в поделенията за човешки ресурси, IT и финанси. Не бяха съобщени данни за размера на задължителните обезщетения, тъй като, според говорителя, все още е рано за това.

Източник: Ройтерс

САЩ

Volkswagen трупа печалби от растящите цени на петрола в САЩ, на фона на общата тенденция сред потребителите да се преориентират от спортни модели с висок разход на гориво към по-икономични автомобили, каквито произвежда немската компания. Лен Хънт, шефът на американското поделение на компанията, съобщи, че продажбите на VW през първите 10 дни на септември са се увеличили със 72% в сравнение с предишния месец. Търсенето на автомобили с дизелови двигатели, които намаляват консумацията на гориво с над 1/3, е толкова голямо, че компанията едва успява да осигури нужните доставки.

Източник: FT

Азия

Toyota Motor Corp., вторият по големина производител на автомобили в света, заяви, че в бъдеще всички нейни автомобили ще се захранват от хибридни двигатели, след като рекордно-високите цени на горивата доведоха до спад в търсенето на конвенционални превозни средства. “В бъдеще, всички коли, които Toyota ще предлага на пазара, ще бъдат 100% хибридни,” заяви вицепрезидентът на японската компания Казуо Окамото пред репортери във Франкфурт, като не определи времеви граници за планираната промяна.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
13.09.2005
Dow Jones Industrial
10 597.44 (-85.50)
Nasdaq Composite
2 171.75 (-11.08)
Стокови борси
13.09.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)63.11
Brent crude ($US/bbl.)62.88
Heating oil ($US/gal.)1.8400
Natural gas ($US/mmbtu)10.7600
Unleaded gas ($US/gal.)1.8900
Gold ($US/Troy Oz.)450.00
Silver (cents/Troy Oz.)7.01
Platinum ($US/Troy Oz.)913.50
Hogs (cents/lb.)65.08
Pork bellies (cents/lb.)81.60
Live cattle (cents/lb.)85.30

       Опознай България

Кръстовден

14 септември е един от най-важните и тържествени църковни празници – “Въздвижение на Светия Животворящ Кръст Господен”. На Кръстовден църквата извършва поклонение пред Светия честен Кръст Господен. Празникът отбелязва прехода към есенно-зимния сезон. На този ден денят и нощта се “кръстосват” – изравняват се по продължителност. Спазва се строг пост. На 14 септември се поставя началото на есенната оран и сеитба. Легендата за празника ни връща към времената, когато християните не притежавали кръста на Христос. През 312 г. Константин Велики потеглил с войските си към Рим, за да освободи столицата от властта на тиранина Максентий. Силите на императора били по-малобройни и той помолил Бог за подкрепа. През нощта императорът видял в небето кръста и надпис: In hoc signo vinces – “с този знак ще победиш”. Последвала победа, която направила Константин единствен император. Това предсказание го обърнало към християнството и той направил кръста свой герб, изповядването на християнската вяра било разрешено, а преследванията на християните – прекратени. Няколко години по-късно царица Елена, майка на Константин Велики, посетила светите места в Палестина и пожелала да открие Светия Кръст Господен. По указание на един стар евреин почнали да копаят и открили трите кръста в 326 г. След време над пещерата на Гроба Господен построяват храм, който е осветен тържествено на 14 септември 335 г.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 14.09.2005
Българска версия: 8550, Английска версия: 2472

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999