Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 06 януари 2005 г., брой 1339
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Валутни курсове
(06.01.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.77482
USD/BGN   1.47900
CHF/BGN   1.25955
EUR/USD   1.3224*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 29.12   2.37%  
Обществени поръчки
  Добив на дървесина, поддръжка на горскопътна мрежа - Държавно лесничейство - Троян
Добив на дървесина, ремонт и поддръжка на камионни пътища, направа и поддръжка на пътища - Държавно лесничейство - Белица
Добив на дървесина, ремонт и поддръжка на трупчийски пътища - Държавно лесничейство - Елешница
Дърводобив - Държавна дивечовъдна станция "Родопи", Батак
Извършване на дърводобив - Държавна дивечовъдна станция "Беглика"
Извършване на дърводобив - Държавно лесничейство "Сандански"
Извършване на дърводобив и извоз в насаждения - Държавно лесничейство - Копривщица
Сеч и извоз на дървесина - Държавно лесничейство - Хасково
Сеч и извоз на маркирана дървесина - Държавно лесничейство "Бяла"
Сеч, извоз до временен склад и рампиране на маркирана дървесина - Държавно лесничейство - Свищов
Сеч, разкройване, извоз до временен склад, кубиране и рампиране на маркирана дървесина - Държавно лесничейство - Михалково
Сеч, разкройване, извоз, кубиране и рампиране на дървесина - Държавно лесничейство - Доспат
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0309DE) Германско шивашко предприятие за дамски облекла продава оборудване за 28 работни места със светещи ленти и пълна производствена линия, включваща: бързошевни машини, машини за шиене на копчета и илици, осигуреност с 5 конеца, оверлог с 3 конеца, покриващ бод, машини за шиене на ръкав, резачи на кантове, гладачни маси и котел и маси за разкрояване.

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 29445
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

1,478 млрд. лв. е излишъкът в бюджета в края на ноември миналата година, обявиха от Министерството на финансите. Приходите в държавната хазна за 11-те месеца са 14,3 млрд. лв., а разходите - 12,8 млрд. лв. Излишък от 62,5 млн. лв. има и в общинските хазни. От януари до ноември за заплати на работещите в бюджетната сфера са платени 1,41 млрд. лв. За лихви по външния и вътрешния дълг на държавата са отишли 674 млн. лв.

Източник: Стандарт

НОИ блокира банковите сметки на повече от 200 фирми, земеделски кооперации, еднолични търговци в Добричко заради натрупани дългове. На други 47 неизрядни платци е запорирано недвижимо имущество - производствени бази, машини, съоръжения, животновъдни ферми, обяви директорът на регионалното управление "Социално осигуряване" Пламен Петров.

Източник: Черно море

Още 100 нови фирми ще получат финансиране от Министерството на икономиката. Кандидат-бизнесмени ще вземат до 15 хил. лв. безвъзмездно за реализация на идеите си по т. нар. Проект 100. Тази година той ще обхване и четири нови области в страната. Все още не е ясно кои точно ще са те. Регионите ще бъдат избрани до края на следващата седмица. Проектът ще продължи да действа и в пилотните области Шумен, Добрич, Силистра и Видин. 

Източник: Стандарт

Приватизация

Стратегията за борсова приватизация на 35% от БТК ще разясняват от консорциума ОББ - Булброкърс и Агенцията за приватизация на 17 или 18 януари, съобщи председателят на Сдружението на собствениците на компенсаторни записи Валентин Христов. Датата все още не е уточнена. По време на презентацията борсовите посредници за продажбата на държавния дял от телекома ще обяснят как ще се продават акциите и каква ще е началната им цена.

Източник: Сега

Дружества
Горско стопанство, дърводобив и свързани с тях услуги
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Бук - 2000 (Габрово)   122  
  2   Средна гора-Пловдив (Пловдив)   102  
  3   Държавна дивечовъдна станция Беглика (Батак)   92  
  4   Достпатлес-2000 (Доспат)   64  
  5   Узана - 99 (Габрово)   54  
  6   Мелник-99 (Сандански)   48  
  7   Фабрика Медикет (Етрополе)   37  
  8   Буковец-Твърдица-2000 (Твърдица)   14  
  9   Карлъка 2001 (Батак)   11  
  10   Буковец-Твърдица (Твърдица)   8  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 05.01.2005
  Обща стойност (BGN):   2 622 167.99  
Брой търгувани компании: 74
Официални пазари: 344 741.87
Свободен пазар: 302 850.42
Най-голяма промяна в цените
Петър Караминчев (Русе)  38.97%
Пазарджик-БТ (Пазарджик)  -30.00%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Българската компания Нетера и Ромтелеком изграждат балкански оптичен пръстен, който ще позволи транзитен пренос на глас и данни от Европа към Азия, съобщи управителят на Нетера Невен Дилков. Преносът ще се осъществява по опитичен кабел, който ще свързва Франкфурт с турската и гръцката граница на България.

Източник: Дневник

На 22 декември 2004 г. Българо Американска Кредитна Банка АД емитира нова облигационна емисия, с номинална стойност от 8 млн. евро. Водещи мениджъри по сделката са Райфайзенбанк (България) ЕАД и Българска пощенска банка АД, ко-мениджър – Евро-финанс АД. Емисията е за срок от 3 години, падеж на 22 декември 2007 година при плаваща лихва, в размер на шестмесечен EURIBOR + 3% на годишна база, но не по-ниско от 6% на годишна база.

Източник: Фирмена информация

През 2004 г. Софарма реализира ръст от над 30% на износа си в доларово изражение, а вътрешният пазар е стабилен, каза Огнян Донев, изпълнителен директор на Софарма. Преизчислен в левово изражение, ръстът на износа е около 19% поради слабия долар, уточни Донев. Донев каза още, че фармацевтичната компания е придобила 9,99% от Сейба - Аптеки и дрогерии АД.

Източник: Монитор

Загуба от 395 000 лв. отчете за 2004 г. Карловска коприна АД. Според ръководството на дружеството този резултат се дължи почти изцяло на извършената към 30 юни миналата година обезценка на залежала продукция. Друга причина за негативния финансов резултат е и намаленото търсене на клиентите. Приходите от дейността на Карловска коприна са скочили от 848 хил. лв. през 2003 г. на 1.196 млн. лв. през 2004 г.

Източник: Пари

Нафтекс холдинг АД инвестира около 12 млн. лева, за да построи петзвезден хотел със спортно-възстановителен център в Поморие, съобщи кметът на морския град Петър Златанов. Той обясни, че на последното си заседание за 2004 г. общинските съветници са взели решене да продадат на дружеството около 3 дка земя. Нафтекс холдинг и община Поморие са съдружници в акционерното дружество ПФК Поморие.

Източник: Дневник

СИБанк пуска 3500 облигации с номинална стойност 1000 евро всяка. Проспектът за публично предлагане на емисията беше потвърден от Комисията за финансов надзор. Лихвеният процент на облигациите е 7,5%, а падежът им е 36 месеца след датата на издаване. 

Източник: Стандарт

Пивоварна Болярка ВТ ще вдигне цената на бирата съобразно увеличения акциз от 1 януари,  потвърди производственият директор на великотърновското дружество Даниел Ангелов. Засега в страната няма да се увеличава цената на Пиринско и Шуменско пиво, е уверил директорът на Карлсберг ­ България Александър Грънчаров.

Източник: Янтра - Велико Търново


Отраслови анализи: Развитие на производството, вноса и износа в България по браншове

Парфюмерия и козметика
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Вино

Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Керамични плочки

ПОРЪЧАЙ СЕГА

       Българска Стопанска Камара
СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.БСК, Център Чиста Индустрия издава електронен бюлетин Индустрия и Околна среда. Бюлетина предоставя информация по проблемите на околната среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС, браншови, регионални индустриални организации, др.
За абонамент тук


 
Новини от БСК

БСК съобщава, че в периода 25 – 28 февруари 2005 г. в курортния център Цахкацор, Армения, ще се проведе бизнес-форумът ‘BRIDGE 2005’, организиран от Center of International Integration Support MASTER. За допълнителна информация се обръщайте към организатора: Center of International Integration Support MASTER

Българска стопанска камара предлага Митническа Тарифа 2005 на книжен носител, печатно издание на Държавен вестник. Продажби в БСК - стая 216. Цена 20,40 лв. (вкл. ДДС). За контакти: тел.: 988 43 08.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На 11 януари 2005 г. в Русе ще се проведе среща на местния бизнес с министъра по европейските въпроси Меглена Кунева във връзка с преговорна глава “Движение на стоки и услуги”

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

Програмиране с Visual C++ - 3-то ниво – 17 януари - 21 януари 2005
2 семестър CCNA - 3 януари – 14 януари 2005 - дневен
4 семестър CCNA - 10 януари – 21 януари 2005 - дневен
2 семестър CCNA - 8 януари – 13 февруари 2005 –
съботно-неделен
2 семестър CCNA – 15 януари – 20 февруари 2005 – съботно-неделен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Ford ще инжектира 534 млн. лири (1.02 млрд.щ.д.) в поделението си Jaguar, след като британският производител на автомобили беше принуден да понижи размера на планираните си инвестиции със същата сума. Jaguar, която преустанови производството в Ковънтри и съкрати 1 150 от служителите си, се отказа от целта си да произведе 200 000 автомобила годишно, и реши да запази производството на сегашното ниво от 125 000.

Източник: BBC

САЩ

Delta Air Lines Inc., третият по големина авиопревозвач в САЩ, обяви в сряда че намалява цената на самолетните билети за полети в континенталната част на САЩ с цели 50%. Базираната в Атланта авиокомпания, която се бори да оцелее на фона на  високите разходи, слабите приходи, растящите цени на горивата и все по-засилената конкуренция от страна на своите конкуренти – се очакваше да направи това изявление още в началото на тази седмица.

Източник: Ройтерс

Азия

Simens и Vattenfall се съгласиха да продадат дяловете си в китайска електроцентрала на група инвеститори, поради намаляващата доходоносност на предприятието. Немският инженерингов конгломерат Siemens и шведската енергийна компания Vattenfall притежаваха общо около 40% от електроцентралата Hangfeng, които продадоха на China Huaneng Group и инвестиционната холдингова компания CITIC.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
05.01.2005
Dow Jones Industrial
10 597.83 (-32.95)
Nasdaq Composite
2 091.24 (-16.62)
Стокови борси
05.01.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)43.39
Brent crude ($US/bbl.)40.50
Heating oil ($US/gal.)1.2200
Natural gas ($US/mmbtu)5.8300
Unleaded gas ($US/gal.)1.1700
Gold ($US/Troy Oz.)427.30
Silver (cents/Troy Oz.)6.54
Platinum ($US/Troy Oz.)852.30
Hogs (cents/lb.)75.75
Pork bellies (cents/lb.)93.95
Live cattle (cents/lb.)89.40

       Опознай България

Богоявление (Йордановден)

На 6 януари българската православна църква отбелязва Йордановден или Богоявление – третият по значимост и един от най-очакваните християнски празници, тъй като хората вярвали, че тогава си отиват злите сили. Според библейската легенда, на този ден Иисус Христос е покръстен във водите на р. Йордан от Йоан Кръстител. Когато това се случило, небето се разтворило и Бог отец известил, че кръщелникът е неговия син. Светият дух, пък, се явил като гълъб. Оттогава съществува триединството – Бог отец, Бог син и Бог дух. За това обичаят е свещеникът да хвърли кръста в реката и само яки мъже да се спуснат да го ловят, и то само с уста.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 06.01.2005
Българска версия: 7401, Английска версия: 2288

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999