Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 13 октомври 2005 г., брой 1535
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(13.10.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.84899
USD/BGN   1.62877
CHF/BGN   1.26362
EUR/USD   1.2008*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   2.04%  


Дискусии
10 причини за премахването на данък печалба
Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Аптечно Пловдив-98 (Пловдив)
Мебел-Криводол (Криводол)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 36369
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Между 40 и 43 млн. лева повече ни е прибрало Енергото за ток от 2004 до 2005 година. Това съобщи Павел Кърлев, изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите. Толкова излиза незаконното увеличение на цените на електроенергията. Двеста абонати на Енергото в столицата вече съдят държавата заради високите цени на тока, каза Кърлев. Още 150 000 са подали заявления в електроразпределителните дружества, с които настояват да им бъдат върнати надвзетите суми.

Източник: Стандарт

Намаляването на социалните осигуровки с 5-6% е добро решение и ще направи страната по конкурентоспособна. Това заяви при пристигането си в България ръководителят на мисията на Международния валутен фонд у нас Ханс Фликеншилд, като допълни, че разходите за труд в България са много високи. Друг положителен ефект от намалението би било стимулирането на производството и износа. 

Източник: Дума

Фирмите ще се отчитат на статистиката за дейността си всяка година. Сроковете за подаването и образецът на отчетите ще се определят със заповед на председателя на НСИ. Това гласят промените в Закона за статистиката, обнародвани в ДВ. Досега фирмите подаваха годишните си отчети до 31 март.

Източник: Стандарт

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Концесии

Автомагистралите Тракия, Черно море, Марица, Струма и Хемус да бъдат отдадени на концесия. Това ще предложи министърът на регионалното развитие и благоустройство Асен Гагаузов на кабинета следващия четвъртък. В списъка няма да е включена само автомагистрала Люлин, чието изграждане се финансира по предприсъединителната програма ИСПА. 

Източник: Стандарт

Дружества
Търговия с части и принадлежности за автомобили
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Роберт Бош (София)   21 569  
  2   Сакар Ауто (София)   18 940  
  3   Евро - 07 (Н.Тодоров и ко) (София)   18 804  
  4   Темпо-Петрол(Рай ко) (София)   14 804  
  5   Тех КО (София)   13 814  
  6   Метал ЮМ (София)   11 717  
  7   Нелас-авточасти (София)   11 620  
  8   Ауто Плюс България (София)   10 194  
  9   Руди - 96 - Радослав Костадинов (Лозен - СГ)   9 118  
  10   Ауто Хелп (София)   8 185  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 12.10.2005
  Обща стойност (BGN):   2 121 871.75  
Брой търгувани компании: 102
Официални пазари: 386 794.51
Свободен пазар: 1 162 349.25
Други сделки: 296 450.00
Най-голяма промяна в цените
Екотаб (Рила Кардборд) (Бараково)  -28.57%
Явор-Варна (Варна)  22.57%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

През ноември 2005 г. на Загорка АД предстои сертификационен одит по Системата за управление на околната среда (СУОС) ISO 14001:2004, съобщиха от компанията. Създаването, прилагането и поддържането на тази система има за цел предотвратяване на замърсяването на околната среда вследствие производствената и битовата дейност на организацията в баланс със социално-икономическите потребности на страната. 

Източник: Монитор

Преди дни Стилмет започна строежа на дистрибуционен център и административна сграда близо до Пловдив, съобщи търговският директор на дружеството Христо Щерев. Теренът от 14 декара е до автомагистрала Тракия, около с. Радиново, където е заводът на Сокотаб. Центърът ще разполага с покрита разгъната площ от три декара. Завършването на строежа трябва да стане до пет месеца.

Източник: Дневник

Британската компания Апейс медия купи 66% от Телевизия ММ за 660 хил.евро. Компанията на Камен Воденичаров и Тони Танов включва двата музикални канала ММ и М2 и звукозаписната ММ Рекърдс.

Източник: 24 часа

Транс телеком и Кейбъл нет успяха да се преборят за двата лиценза клас А от вида "точка към много точки". В оспорван търг, продължил 2 дни с 37 кръга, двете компании дадоха най-висока цена от 5,044 млн. лв. за лиценз. Първоначалната цена на разрешителното беше 1,344 млн. лв. Големите играчи МТел и БТК се отказаха съответно на 4,144 и 4,444 млн. лв. 

Източник: Дума

Седмият поред търговски комплекс на фирма Мото-Пфое за страната ще бъде изграден в Плевен, обяви пред журналисти вчера Борис Мареков, управляващ директор на фирмата за България. Идеята фирмен комплекс да има в града съществува от години, но едва сега се стига до нейната реализация. Бъдещият център ще се намира на изхода на Плевен.

Източник: Посоки-Плевен

Части за Тойота може да се произвеждат в Кърджали. Това стана ясно след среща на кмета инж. Хасан Азис и посланика на Япония у нас Койчиро Фукуи. Автомобилният гигант вече има предприятие в Турция и е с намерение да разшири производството си в съседни държави. Ако заводът в южната ни съседка направи над 400 000 коли, Тойота ще разкрие свои филиали в региона.

Източник: Стандарт       Българска Стопанска Камара


Предстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

Българо-непалски бизнес форум се проведе на 12 октомври в БСК. Сред сферите от взаимен интерес са електротехническата, текстилната, козметичната и фармацевтичната промишленост, производството на вино и др. алкохолни напитки, туризмът.

Международната организация на труда публикува обширна статия, представяща партньорството си с БСК, в услуга на българския бизнес

До 15 октомври 2005 г. очакваме да представите вашите мнения, предложения или коментари по проекта за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки на е-mail: kamen@bia-bg.com

Италианският институт за външна търговия - секция за насърчаване на обмена към Посолството на Италия, организира на 13 октомври 2005 г. в столичния хотел "Шератон" (зала "Средец") двустранни срещи в областта на туристическо-хотелиерското оборудване и обзавеждане.

На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.

От 1 до 28 октомври 2005 г. Националният иновационен фонд към Министерството на икономиката набира проекти за своята есенна конкурсна сесия.

БСК събира информация за щетите и загубите на предприятията в пострадалите от наводнения райони. Информацията ще бъде предоставена на правителствената комисия за преодоляване и покриване на щетите. В тази връзка молим заинтересованите предприятия да изготвят и представят експертна оценка на понесените загуби, както досега, така и на очакваните за бъдещи периоди. Оценките изпращайте на електронен адрес: office@bia-bg.com

БСК издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения във връзка с наводненията в страната. За допълнителна информация: Наталия Събева - тел. 987 22 64, email: natali@bia-bg.com 


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На 13 октомври, четвъртък, от 11.00 ч, в заседателната зала на Русенска стопанска камара (ул. “Църковна независимост” 35, ет.2) ще се проведе среща на местните делови среди с Наталия Казакова, кандидат за кмет на Община Русе, издигнат от НДСВ. Желаещите могат да изпращат предварително своите въпроси на тел. 082/ 82 50 13, факс 082/ 82 50 14 или e-mail: rsk_rs@abv.bg - Николай Георгиев, секретар на РСК.

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Нов курс - по “Сигурност на мрежите” предлага Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
1 семестър CCNA - 03 октомври – 18 октомври 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 29 октомври – 04 декември 2005 - съботно-неделен
8 семестър CCNP - 15 октомври – 13 ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите - 22 октомври – 27 ноември 2005 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Британската автобусна и железопътна компания National Express е постигнала договореност за закупуването на испанската Alsa за 262 млн.бр.п. (462 млн.щ.д.). Alsa е най-големият частен автобусен оператор в Испания и разполага с автопарк от 1400 превозни средства. National Express развива дейност във Великобритания и в чужбина, като по данни на компанията, броят на пътниците, обслужвани от нея годишно е близо 1 млрд. Изпълнителният директор на британската групировка Фил Уайт заяви, че за тях разрастването в Испания е “значителна крачка напред”.

Източник: BBC

САЩ

Google е заделила 90 млн.щ.д. за създаването на благотворителна фондация, чиято цел ще бъде борба с глада и проблемите, свързани с енергийните ресурси и околната среда. Така, интернет-компанията изпълни обещанието си, направено по време на първичното публично предлагане на нейни акции миналата година, под надслов: “Да направим света едно по-добро място.” Първоначалните дарения, направени от Google.org (новото благотворително поделение на компанията), включват 2 млн.щ.д. за организация, изследваща приложимостта на лаптоп, който ще струва 100 щ.д. и няма да използва оперативната система Windows на конкурента Microsoft.

Източник: FT

Азия

BNP Paribas, водещата кредитна институция във Франция, заяви, че се надява до края на годината да финализира закупуването на 19.2% от китайската Nanjing City Commercial Bank за 87 млн.щ.д. В свое изявление от сряда, BNP потвърди появилата се по-рано тази седмица информация за сделката, доказваща растящия чуждестранен интерес към китайските банки. BNP планира да изкупи акции на обща стойност 704 млн.юана (87 млн.щ.д.), което ще я направи вторият по големина акционер в китайската финансова институция, след градската управа на Нанкин.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
12.10.2005
Dow Jones Industrial
10 216.91 (-36.26)
Nasdaq Composite
2 037.47 (-23.62)
Стокови борси
12.10.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)64.12
Brent crude ($US/bbl.)60.58
Heating oil ($US/gal.)2.0200
Natural gas ($US/mmbtu)13.5200
Unleaded gas ($US/gal.)1.8300
Gold ($US/Troy Oz.)476.60
Silver (cents/Troy Oz.)7.84
Platinum ($US/Troy Oz.)945.50
Hogs (cents/lb.)62.38
Pork bellies (cents/lb.)92.38
Live cattle (cents/lb.)91.20

       Опознай България

Антична крепост Кастра ад Монтанезиум - гр. Монтана

Античната крепост Кастра ад Монтанезиум се намира на височината “Калето” в югозападния край на Монтана, на около 40 м. над нивото на града. В резултат на археологическите разкопки са разкрити порта с кула, голяма кула, представителна за крепостното строителство през III – IV в., казармени и други сгради, базилика и зидове от римската епоха, жилища от каменно-медната епоха в най-долните културни пластове, както и славянски жилища и светилище. Крепостта е разрушена през VI – VII в. при едно от нападенията на авари или славяни. В последствие върху развалините е създадено славянско селище.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 13.10.2005
Българска версия: 8825, Английска версия: 2510

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999