Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Събота, 28 май 2005 г., брой 1436
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(28.05.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.84650
USD/BGN   1.55831
CHF/BGN   1.26354
EUR/USD   1.2551*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   2.03%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Хидрострой-инвест-Панагюрище (Панагюрище)
Овчаровски плаж (Балчик)
Водоканалпроект (Пловдив)
Благоустройство-98 (Перник)
Витавел-инвест (Луковит)
Кричим индустрия (Кричим)
Балканкар-Руен (Асеновград)
Пътстрой-92 (София)
Хлебопроизводство и търговия-Варна (Варна)
Пътстройприват (София)
КРЗ-Инвест (Варна)
Главболгарстрой (София)
Бул Папир (София)
 

Обществени поръчки
  Абонаментна сервизна поддръжка на асансьорни уредби - Военномедицинска академия
Абонаментна сервизна поддръжка на вентилационна и климатична техника - Военномедицинска академия
Доставка и пускане в експлоатация на автоматичен селективен биохимичен анализатор - Военномедицинска академия
Доставка и пускане в експлоатация на стоматологични апарати и рентгенови апарати - Военномедицинска академия
Доставка на хранителни стоки - Академия на МВР
Доставка, монтаж и пускане в експлоатация на професионални машини за болнична хигиена - Военномедицинска академия
Инженеринг, включващ проектиране, комплексно изпълнение на строително-монтажни работи - Военномедицинска академия
Комплексна консултантска услуга - Военномедицинска академия
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0339HR) Фирма от Хърватска търси фирми занимаващи се със сондажи и изграждане на на водни кладенци, както и със сондажи за откриване на различни минерали (без нефт).
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 33300
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Брутният външен дълг в края на март 2005 г. е 12,8 млрд. евро или 60.7 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) и нараства с 608.9 млн. евро в сравнение с края на 2004 г. Тогава брутният външен дълг е бил близо 12,246 милиарда евро или 63 на сто от БВП. Дългосрочните задължения на страната са 8,419 млрд. евро - 65.5 на сто от дълга, а краткосрочните - 4,435 млрд. евро - 34.5 на сто от дълга.

Източник: Стандарт

Столичната община обяви процедура за избор на банка, която да предостави инвестиционен кредит в размер на 38.180 млн. лв. Обявата може да се види в регистъра за обществените поръчки. Средствата ще бъдат изразходвани за ремонти на улици и булеварди и изграждането на детски площадки.

Източник: Дневник

Фиктивните заеми, раздадени от банките през март, са били главно за фирми. Това се посочва в анализ на БНБ за баланса на банковата система през април. През четвъртия месец търговските кредити намаляват с 1,8 млрд. лв. спрямо март. Тогава бе отбелязан бум на кредитирането, като отпуснатите заеми достигнаха 2,6 млрд. лв.

Източник: Стандарт

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
Годишни анализи - 2004

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Консервна промишленост

Трикотажни изделия
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Концесии

Четири пристанища се дават на концесия, пише в Държавен вестник. Това са контейнерният терминал Варна-запад и пристанищата Балчик, Оряхово и Свищов. Процедурите за избор на концесионера и за четирите обекта са едностепенни неприсъствени конкурси. Срокът на договора със спечелилия контейнерния терминал във Варна ще е 15 години, по 25 години за Балчик и Оряхово и 31 години за пристанищния терминал в Свищов.

Източник: Сега

Дружества
Област Велико Търново
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Електроразпределение-Горна Оряховица (Горна Оряховица)   203 190  
  2   Корадо България (Лъч) (Стражица)   17 785  
  3   Складова техника (Горна Оряховица)   14 213  
  4   Ден и нощ (Горна Оряховица)   12 439  
  5   Велпа 91 (Стражица)   11 567  
  6   Унипак (Павликени)   11 332  
  7   Пътни строежи-Велико Търново (Велико Търново)   9 168  
  8   Дървообработване-ВТ (Велико Търново)   8 791  
  9   Мегапорт (Велико Търново)   8 549  
  10   Елмот (Велико Търново)   8 178  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 27.05.2005
  Обща стойност (BGN):   3 364 909.23  
Брой търгувани компании: 95
Официални пазари: 223 590.86
Свободен пазар: 802 463.77
Най-голяма промяна в цените
Светлина-Сливен (Сливен)  -30.00%
Сила холдинг (ПФ) (Пазарджик)  30.00%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Над 5 млрд. лева ще достигнат активите на новата банка в България, ако стане факт сливането на Булбанк, HVB Биохим и Хеброс. На толкова възлизат активите на трите трезора в края на 2004 г. Булбанк тогава бе първа по активи (сега е втора след ДСК), Биохим е на 4-то място, а Хеброс - на 11-о. Общо те държат една пета от активите на банковата ни система.

Източник: Стандарт

Мениджърите на фонда Ти Би Ай БАК ­ Недвижима собственост АДСИЦ очакват средната възвръщаемост на портфейла му тази година да надхвърли 35% на годишна база, съобщи председателят на Съвета на директорите на фонда Алекс Бебов.

Източник: Монитор

Представляващите Проучване и добив на нефт и газ АД Иво Каменов и Димитър Калчев внесоха искова молба срещу община Шабла в районния съд - Каварна. Компанията е част от холдинга Химимпорт и варненската икономическа група ТИМ. Претенциите на дружеството са за 660 дка общинска земя, върху чиято площ сега са разположени две рибарски селища, уточни кметът на общината Елка Димова. 

Източник: Дневник

Българската фирма Техноекспорстрой, която е един от участниците в консорциума за концесията на магистрала Тракия, иска да влезе и в компанията за Бургас - Александруполис. Това стана ясно след работната среща по проекта за петролопровода в София.

Източник: Стандарт

Домейн Бойар пусна в продажба френското шампанско Лансон в качеството си на екслузивен представител на производителя. Пенливото вино се произвежда от 1760 г. и е сред най-известните марки в света. На българския пазар то ще бъде представено чрез пет отделни продукта - Блек Лейбъл, Розе Лейбъл, Голд Лейбъл и Нобл Кюви Брут 1997 и Нобл Кюви Бланк де Бланкс 1996, получени от най-добрите реколти в областта Шампан.

Източник: Дневник

3 от най-големите застрахователни компании - ДЗИ - Общо застраховане, Булстрад и Левски Спартак, се обявиха срещу въвеждането на цветни стикери от 1 юни, които трябва да заменят полицата по Гражданска отговорност, съобщи прокуриста на ДЗИ Валери Алексиев.

Източник: Сега

OMV вложи 8 млн. евро в петролна база в столичния кв. Илиянци. Тя разполага с резервоар и за съхранение и поддържане на изискуемите от закона запаси.

Източник: 24 часа

Изпълнителният директор на Насърчителна банка Сашо Чакалски бе избран за член на Административния борд на Европейската асоциация на държавните банки (ЕАДБ). В престижната организация членуват банки от различни европейски страни. Асоциацията представлява интересите на около 100 финансови институции с 15% пазарен дял в Европа и активи от над 3 трилиона евро.

Източник: Монитор

Жилищен комплекс на стойност над 5.5 млн. евро ще се изгражда край с. Равда. Комплексът, в който инвеститори са Евробилд 4 и Дрийм вил, ще се казва Дрийм холидей. Двете компании ще притежават съответно 68 и 38 на сто от комплекса, заяви представител на Евробилд 4. Селището се състои от основна сграда с четири отделни входа, разположена на парцел с площ от около 4.3 хил. кв.м. 

Източник: Дневник       Българска Стопанска КамараСЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

На 26 май 2005, 148 страни членки на Световната търговска организация (СТО) - Женева формално избраха Паскал Лами от Франция за новия генерален директор на СТО. Решението беше взето с консенсус. Г-н Лами ще встъпи в длъжност за срок от четири години на 1 септември 2005 г.

На 30 май 2005 г., от 10.00 ч, в Международния изложбен център – София, ще се проведе семинар на тема “Ефективни енергоносители за устойчиво развитие”.

Швейцарската организация SIPPO, партньор на БСК, предлага съдействие за участие в международните панаири Fakuma 18 – 20.10.2005, Германия и Europlast, 14-18 .11.2005, г. Франция, в областта на пластмасовите промишлени и битови детайли.

От 31 май до 16 юни председателят на БСК ще участва в работата на 93-ата сесия на МОТ, 36-ата сесия на Генералния съвет на МОР и Съвета на президентите на UNICE

USA приеха защитни мерки срещу вноса от Китай на три категории памучни облекла

Първи национален семинар “Въвеждане на европейския подход в сертификацията и контрола” ще се проведе на 30 май 2005 г. в зала 4 на НТС (ул. “Г.С.Раковски” № 108, София).


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Международната специализирана изложба “EXPOENERGY * BULCONTROLA * BULTHERM * ELTECH” ще се проведе от 31 май до 3 юни 2005 г. в Интер Експо Център, София.


 

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office XP при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
4 семестър CCNA - 11 април – 22 април 2005 - дневен, интензивен
5 семестър CCNP - 11 април – 31 май 2005 - вечерен
2 семестър CCNA - 9 април – 22 май 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 23 април – 5 юни 2005 - съботно-неделен
7 семестър CCNP - 23 април – 5 юни 2005 – съботно-неделен
8 семестър CCNP – 23 април – 5 юни 2005 – съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Италианската банка UniCredo е в напреднал етап на преговори за закупуването на една от двете водещи кредитни институции в Германия HVB Group за 16 млрд.евро (20.1 млрд.щ.д.), според публикация в Wall Street Journal. Подобни слухове се появиха на пазара още в четвъртък, когато се говореше за оферти от рода на 22 евро за една акция на HVB. WSJ цитира източници, запознати със ситуацията, според които банките все още не са фиксирали точната цена на сделката, която най-вероятно ще бъде платена в акции. Пак според тях, основните параметри все още се обсъждат, и на този етап съществува вероятност сделката да се провали.

Източник: Ройтерс

САЩ

Procter & Gamble и Gillette отложиха с месец извънредните си общи събрания, на които се очаква да бъде  одобрено сливането на двете компании на стойност 57 млрд.щ.д. По последна информация, и двете събрания ще се състоят на 12 юли, вместо на 13 юни (P&G) и 14 юни (Gillette). Говорителят на Gillette Ерик Краус заяви, че взетото решение е строго процедурно и добави, че компаниите имат нужда от допълнително време, за да могат да изпълнят изискванията за уведомяване на акционерите. Не се очаква отлагането да повлияе върху финализирането на сделката, което се очаква през последното тримесечие на тази година.

Източник: FT

Азия

Goldman Sachs стана първата световна финансова групировка, която реши един от ръководителите на дейностите на компанията, свързани с инвестиционно банкиране в Азия да бъде базиран в Китай – знак, доказващ растящата важност на страната за фирмите от Уол Стрийт. Назначаването на Бил Уикър, една от ключовите фигури в банковите среди в Пекин, за съ-ръководител на инвестиционните дейности извън Япония, се приема като важна промяна в регионалната стратегия на международните инвестиционни компании, и е доказателство за продължителния растеж и диверсификация на китайския корпоративен сектор.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
27.05.2005
Dow Jones Industrial
10 542.55 (4.95)
Nasdaq Composite
2 075.73 (4.49)
Стокови борси
27.05.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)51.85
Brent crude ($US/bbl.)50.78
Heating oil ($US/gal.)1.4500
Natural gas ($US/mmbtu)6.3700
Unleaded gas ($US/gal.)1.4700
Gold ($US/Troy Oz.)422.40
Silver (cents/Troy Oz.)7.31
Platinum ($US/Troy Oz.)864.70
Hogs (cents/lb.)71.48
Pork bellies (cents/lb.)73.00
Live cattle (cents/lb.)84.08

       Опознай България

Празник на Горна Оряховица

Гр. Горна Оряховица е разположен в Североизточна България, в подножието на Арбанашката планина. Богатата му история започва още през III – IV век, когато римският император Аврелий III съгражда крепостта Ряховец, дала началото на днешния град. Има различни теории за произхода на името й. Според една от най-популярните, то идва от растителния вид орех, който е широко разпространен в района. След идването на славяните и прабългарите и образуването на българската държава, в района на Ряховец възниква селище. Едно от първите сведения за селището е от 1444г, когато то бива разрушено от Владислав II Варненчек. С ферман от 1538г. на Горна Оряховица се дават известни права за извършване на търговски и занаятчийски дейности. Селището придобива славата на голям търговски център. През 1870г. Горна Оряховица е обявена за град. Местното население взема активно участие в антитурските освободителни войни и в подготовката за Априлското въстание. Празникът на града се свързва с името и подвига на Георги Измирлиев – Македончето. Арестуван от турските власти, той е осъден на смърт и на 28 май 1876 г. сам слага въжения клуп на врата си с думите: “Сладко е да се умре за свободата на Отечеството!”.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 28.05.2005
Българска версия: 8260, Английска версия: 2402

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999