Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 04 февруари 2005 г., брой 1360
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД   


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(04.02.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.83700
USD/BGN   1.50437
CHF/BGN   1.25510
EUR/USD   1.3001*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   1.89%  


Общи събрания днес
  Енергоремонт-Гълъбово (Гълъбово)
Балканкар-ЗПДЕА Г. Костов (София)
Възход-Попово (Попово)
Елпром - ЕМС (София)
Капитан Петко войвода (Кърджали)
Симпто (Айтос)
Айс Лайн (София)
ЗАИ (Завод за абразивни инструменти) (Берковица)
АРЗ Капитан Петко войвода (Кърджали)
Странджа-К-97 (Елхово)
Симпто-97-А (Айтос)
Клас-98 (Харманли)
 

Обществени поръчки
  Доставка на ежедневно приготвена храна - Община Габрово
Доставка на храни за кучета - ДМТОСО - МВР
Доставка на хранителни продукти - "МБАЛ - Пазарджик" - АД
Доставка на хранителни продукти - Община Братя Даскалови
Доставка на хранителни продукти - Община Брезово
Доставка на хранителни продукти - Община Велинград
Доставка на хранителни продукти - Община Кюстендил
Доставка на хранителни продукти - Община Сухиндол
Доставка на хранителни продукти - Стопанска академия "Д. А. Ценов", Свищов
Доставка на хранителни продукти, хигиенни, строителни, ел. материали и резервни части - ДОВДЛРГ "Младен Антонов", с. Тотлебен
Периодична доставка на хранителни продукти - Лесотехническият университет
Покупка на хранителни продукти и напитки - Технически университет - София
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0309DE) Германско шивашко предприятие за дамски облекла продава оборудване за 28 работни места със светещи ленти и пълна производствена линия, включваща: бързошевни машини, машини за шиене на копчета и илици, осигуреност с 5 конеца, оверлог с 3 конеца, покриващ бод, машини за шиене на ръкав, резачи на кантове, гладачни маси и котел и маси за разкрояване.

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 30156
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Изграждането на нова централа на лигнитни въглища в ТЕЦ Марица-изток 1 и строителството на АЕЦ Белене са двата най-големи инвестиционни проекта в енергетиката до 2006 г. Това сочи анализ на енергийното министерство за инвестициите в отрасъла до 2004 г.

Източник: Дневник

10 000 австрийски туристи ще пристигнат на почивка в Слънчев бряг само след два месеца, съобщиха от Съюза на частните собственици. Първата група включва 2000 австрийски пенсионери, които ще долетят в черноморския курорт в началото на април. Чужденците ще почиват на преференциални цени с големи отстъпки, тъй като летуват извън сезона.

Източник: Стандарт

Правителството одобри кандидатурата на Георги Крумов, собственик на Електрон прогрес АД за почетен консул на Чили у нас.

Източник: 24 часа

Приватизация

Акции от още 181 дружества пуска на фондовата борса Агенцията за приватизация (АП). Продажбите ще са в десетия централизиран публичен търг. Срещу непарични платежни средства ще се предлагат 25 от дружествата, а 147 от тях - срещу пари. За девет фирми се предвижда комбинирано плащане - срещу пари и непарични платежни средства.

Източник: Сега

Параходство БМФ реализира 44,6 млн. лв. нетна печалба за 2004 г. спрямо 51,1 млн. лв. загуба за 2003 г. Това сочат данните от предаденият в БФБ-София отчет на дружеството. С 32,4% до 369,1 млн. лв. се увеличават нетните приходи от продажби на параходството за 2004 г. спрямо 278,9 млн. лв. за 2003 г. През тази година се предвижда 70% от БМФ да бъдат продадени на стратегически инвеститор, а 30% от капитала на дружеството да бъдат продадени срещу компенсаторни инструменти чрез търгове на БФБ-София.

Източник: Монитор

Дружества
Производство на хранителни продукти и напитки
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Домейн Бойар (София)   8 789  
  2   Родопа-Шумен (Пловдив)   4 842  
  3   Нестле България (София)   3 424  
  4   Кенди (Банкя)   1 974  
  5   Захарни заводи (Горна Оряховица)   1 609  
  6   Чипита България (Казичене)   1 492  
  7   Винекс-Преслав (Преслав)   1 452  
  8   Данон Сердика (София)   1 445  
  9   Калиакра-Добрич (Добрич)   1 399  
  10   Тандем-В (София)   1 296  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 03.02.2005
  Обща стойност (BGN):   14 272 941.59  
Брой търгувани компании: 99
Официални пазари: 819 928.78
Свободен пазар: 10 814 932.76
Други сделки: 282 866.04
Най-голяма промяна в цените
Полиграфия (Пловдив)  117.39%
Стомана (Перник)  -29.78%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Международната компания Xerox е отбелязала ръст в приходите си за България, съобщиха от представителството на фирмата у нас. Постъпленията на компанията за 2004 г. са се увеличили с 33 на сто спрямо тези от 2003 г. Положителните финансови резултати на Xerox България се дължат на повишените продажби в сегментите цифров печат и цветни устройства.

Източник: Монитор

Терминал за течни опасни товари ще бъде изграден като част от пристанище Варна от концесионер, реши кабинетът. Концесионерът "на зелено" ще се избира чрез конкурс. Той ще изгради терминала със собствени средства и ще има право да го експлоатира 35 години.

Източник: Сега

Българският GSM оператор Мобилтел е избрал Нет Сентрекс (NetCentrex) за доставчик на технологични решения за частни гласови мрежи, съобщиха от френската компания. Гласовите мрежи ще се базират на пренос на глас през интернет протокол. 

Източник: Дневник

Отработеното ядрено гориво от АЕЦ-Козлодуй остава в Русия, предвижда протокол, одобрен от правителството. Той позволява високо радиоактивните остъклени отпадъци да се реализират напълно на търговска основа без ангажименти на нашата страна за обратното им приемане на българска територия.

Източник: Пари

До 17 април изплащат сумите по влогове на обявената в несъстоятелност Балканска универсална банка (БУБ), съобщиха от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Изплащането на гарантираните суми ще става от ОББ

Източник: Стандарт

Кабинетът даде без търг или конкурс две концесии за добив на въглища от бобовдолското находище. Те се получават от Мини Бобов дол, които наскоро бяха извадени от забранителния списък за приватизация. По закон, когато концесията е част от приватизационна сделка, тя може да бъде дадена и без търг или конкурс, предвижда Законът за концесиите.

Източник: Сега

С 50 000 лева е глобена ВиК Дупница за разкопани улици. Санкцията е наложена от кмета Първан Дангов. Дружеството ще плати наказанието заради съсипаните при отстраняване на аварии по водопровода и невъзстановени пътни платна. 68 улици са разкопани от екипите на ВиК в града, установи назначена от кмета проверка.

Източник: Стандарт


Отраслови анализи: Развитие на производството, вноса и износа в България по браншове

Парфюмерия и козметика
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Вино

Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Керамични плочки

ПОРЪЧАЙ СЕГА

       Българска Стопанска Камара


СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА
с международно участие, посветена на 25-годишнината на БСК


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.БСК, Център Чиста Индустрия издава електронен бюлетин Индустрия и Околна среда. Бюлетина предоставя информация по проблемите на околната среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС, браншови, регионални индустриални организации, др.
За абонамент тук

 
Новини от БСК

Резултати от проведената на 1 февруари 2005 г. дискусия по съвместното становище на БСК и БТПП относно проекта на Закон за браншовите организации

БСК – Центъра за външноикономическо сътрудничество е партньор на мрежата от центрове за разпространение на предназначена за фирми информация на ООН/ИКЕ. Прилагаме: първия брой на таблицата с 11 групи дейността на ИКЕ/ООН за януари 2005 като улесняване на търговията, правни въпроси на търговската практика, стандартизация, транспорт, енергетика и др.; дневния ред за срещите и семинарите за февруари 2005. 

На 9 февруари, сряда, от 11.00 до 14.00 часа в заседателната зала на БСК (ул. "Алабин" 16-20, зала 102) ще  се проведе дискусия с участието на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Беллин Моллов и представители на регионални и браншови работодателски организации. Ще бъдат обсъдени възможностите за участие на бизнеса в програми, финансирани от ЕС, както и ролята на организираните делови среди при формирането на Националния план за развитие.

На 10 февруари 2005 г., в “Новотел Пловдив” (гр. Пловдив, ул. “Златю Бояджиев” 2) ще се проведе тематична среща “Енергийна ефективност и технологично обновление в индустрията”. Срок за заявки - 7 февруари

На 11 февруари 2005 г. Център Чиста Индустрия организира първия в България, семинар на тема ISO 14001:2004 Системи за управление по околна среда - нови изисквания и различия спрямо БДС ЕN ISO 14001:1998. Срок за заявки - 8 февруари

Предстои приемане от страна на МИ, МОСВ, МРРБ и МЗ на НАРЕДБА за норми за допустими емисии на замърсители на въздуха от неподвижни източници, отменяща Наредба № 2/1998г. БСК, браншови камари и предприятия за производството на цимент, метали, торове и други, представиха свои становища и предложения за промени. БСК очаква допълнителни становища до 15.02.2005 г. на адрес: Brankov@bia-bg.com

Българската стопанска камара най-учтиво Ви кани да участвате в еднодневен семинар на тема: "Условия и ред за въвеждане и прилагане на автономни мерки за суспендиране на митата" на 15 февруари 2005 г. (вторник) от 10:00 ч. до 15:00 ч. в сградата на БСК, ул. Алабин 16-20, етаж 1, зала 102. Краен срок за заявки - 10.02.2005, 18:00 ч.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Ръководството на Българска браншова камара на енергетиците (ББКЕ) се срещна с представители на ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН, като нови собственици на електроразпределителните дружества от Западна, Североизточна и Югоизточна България.

Общо събрание на Национална браншова асоциация “Пожарна и аварийна безопасност” ще се проведе на 18 март 2005 г., от 12.00 часа в БСК (София 1000, ул. “Алабин” 16-20, ет.7)

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

1 семестър CCNA - 10 февруари – 25 февруари 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 19 февруари – 27 март 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNA - 26 февруари – 3 април 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 8 януари – 13 февруари 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 15 януари – 20 февруари 2005 – съботно-неделен
3 семестър CCNA – 28 февруари – 11 март 2005 – дневен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Fiat и General Motors за пореден път не спазиха крайния срок (сряда) за разрешаването на вече проточилия се твърде дълго време спор помежду си относно собствеността над губещото автомобилно поделение на италианската групировка. Двете компании водят спор за сделка отпреди пет години, според чиито условия Fiat има право да принуди GM да придобие Fiat Auto. GM, която не иска губещия отдел, твърди, че последвали преструктуриращи дейности във Fiat са направили сделката невалидна. Спорът ще свърши в съда, или както твърдят анализаторите, в крайна сметка GM ще плати на Fiat, за да забрави за прословутото споразумение.

Източник: FT

САЩ

PepsiCo Inc., вторият по големина производител на безалкохолни напитки в САЩ, в четвъртък обяви увеличение на печалбата за четвъртото тримесечие, която достигна 985 млн.щ.д., или 58 ц. на акция, в сравнение с 914 млн.щ.д., или 52 ц. на акция преди година. Приходите за периода бележат ръст от 9%, достигайки 8.8 млрд.щ.д., на фона на очакваните от анализаторите 8.6 млрд.щ.д. Общият обем на продажбите в цял свят се е покачил с 6%.

Източник: Ройтерс

Азия

Toyota Motor, вторият по големина производител на автомобили в света, обяви 5.3% увеличение в оперативната печалба за изминалото тримесечие, на фона на разрастващия пазарен дял на компанията в световен мащаб. През трите месеца, завършващи на 31 декември, Toyota, която си е поставила за цел да измести General Motors от световната номер едно позиция по продажби, след като успя да изпревари Ford Motors и да заеме второто място в класацията за 2003 г., регистрира оперативна печалба в размер на 422.9 млрд.йени (4.08 млрд.щ.д.).

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
03.02.2005
Dow Jones Industrial
10 593.10 (-3.69)
Nasdaq Composite
2 057.64 (-17.42)
Стокови борси
03.02.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)46.45
Brent crude ($US/bbl.)43.85
Heating oil ($US/gal.)1.2800
Natural gas ($US/mmbtu)6.1500
Unleaded gas ($US/gal.)1.2700
Gold ($US/Troy Oz.)418.50
Silver (cents/Troy Oz.)6.68
Platinum ($US/Troy Oz.)866.80
Hogs (cents/lb.)73.20
Pork bellies (cents/lb.)87.93
Live cattle (cents/lb.)88.25

       Опознай България

Резерват Соколна

Резерват Соколна се намира в близост до селата Скобелево и Асен, община Павел баня. Заема площ от 1250 хектара, и обхваща част от планинския масив Триглав, долината на река Соколна и водосбора на Кюй дере. Обявен за резерват на 11 юли 1979 г, той се оформя като една от естествените ботанически градини на България. Тук се срещат над 600 вида висши растения, като 40 от тях са редки и застрашени – старопланинска иглика, костова тлъстига, старопланински еделвайс, родопски силивряк, български скален копър. Дървесното разнообразие е представено от бук, дъб, габър, явор, и др. В лабиринта от скали и дебри се срещат дива коза, мечка, бухал, черен и белогръб кълвач, а в небето – скален орел, ловен сокол, сокол скитник, голям и малък ястреб, обикновена ветрушка.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 04.02.2005
Българска версия: 7654, Английска версия: 2315

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999