Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 01 септември 2005 г., брой 1507
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(01.09.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.86401
USD/BGN   1.60340
CHF/BGN   1.26305
EUR/USD   1.2198*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   2.04%  


Общи събрания днес
  Плевен проект-2000 (Плевен)
Парк-хотел Санкт Петербург (Пловдив)
Агрохим-Г (Габрово)
Новотел Пловдив (Пловдив)
Мехтранскомерс (Варна)
Минералсувенир-Пловдив (Пловдив)
ХипоКредит (София)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 34822
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Данъчните приходи в бюджета до края на юли са 5,53 млрд. лв., сочат данните на Министерство на финансите. Те са нараснали с над 16% спрямо същия период на миналата година. Най-много са се увеличили приходите от ДДС. За първите седем месеца на 2004 г. от налога в хазната са влезли 2,11 млрд. лв., а през настоящата - 2,6 млрд. лв. Това е ръст с над 23%.

Източник: Стандарт

Договорът с Краун ейджънтс няма да бъде прекратен, но ще се направи ревизия на дейността на компанията у нас. Това стана ясно след срещата на финансовия министър Пламен Орешарски с британските консултанти. Орешарски е подкрепил идеята да бъде изготвен независим икономически анализ на резултатите от дейността на британската компания.

Източник: Дневник

С 6,6% са се увеличили за 1 година цените на производител в промишлеността, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ). Това е ръстът, отчетен в края на юли спрямо същия месец на 2004 г. В сравнение с юни цените са нараснали с 1,1%. В производството и разпределението на електроенергия, газ и вода ръстът е 3,7% за година.  По-голямо е поскъпването в добивната промишленост.

Източник: СегаНабираме участници за квалификационeн REFA-курс (3.10 - 4.11.2005)
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Първи модул: “Организация на работни системи и процеси”
Тема: Организация на работното място/ергономия
 • Ергономия на работното място
 • Натоварване, напрежение и последствия от тях
 • Организация на работното място – антропометрия и работни средства, Работна среда

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 980-10-88, София

  Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
  1-во тримесечие 2005

  Петролни продукти
  Текстилни изделия
  Вино
  Трикотажни изделия
  Месни продукти

  Консервна промишленост
  Парфюмерия и козметика
  Шивашки изделия
  Мебелна промишленост
  Дървообработваща промишленост

  ПОРЪЧАЙ СЕГА
  Концесии

  Конкурс за избор на концесионери на обособени части от пристанище Видин обяви транспортното министерство. На концесия за 35 години се дават терминалите "Видин-център", "Видин-юг" и фериботният комплекс. Кандидатите могат да купят тръжната документация за "Видин-юг" до 17 ч на 26 септември. 

  Източник: Стандарт

  Яхтпристанището в Балчик се дава на концесия за 35 години, реши общинският съвет на града. Според проекта, одобрен от общинарите, портът трябва да се разшири и модернизира. Бъдещият стопанин трябва да инвестира в първите 10 г. от концесията 1 млн. лв., а през първите две години - 100 хил. лв.

  Източник: Сега

  Дружества
  Производство на изделия от каучук и пластмаси
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Приходи
  от продажби
  за 2004 г.
  (хил. лв.)
    1   Асенова крепост (Асеновград)   43 676  
    2   Капитан дядо Никола (Габрово)   30 039  
    3   Видахим (Видин)   26 112  
    4   Каучук (Пазарджик)   23 232  
    5   Пластмасови изделия (Средец)   14 089  
    6   Терахим-97 (Габрово)   13 565  
    7   Пиринпласт (Гоце Делчев)   12 584  
    8   Петър Караминчев (Русе)   10 787  
    9   Крайбург България плюс Зебра (София)   10 063  
    10   Зебра (Нови Искър)   9 511  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 31.08.2005
    Обща стойност (BGN):   7 104 779.30  
  Брой търгувани компании: 85
  Официални пазари: 4 960 049.52
  Свободен пазар: 1 659 980.96
  Други сделки: 4 768 769.40
  Най-голяма промяна в цените
  Гамакабел (Смолян)  -27.71%
  Пампорово (Смолян)  26.98%
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

  Комисията за финансов надзор /КФН/ вписа в публичния регистър емисия акции с цел търговия на регулиран пазар на ценни книжа, издадена от Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ. Емисията, чието първично публично предлагане е завършило успешно, е в размер на 1 996 068 броя акции с номинална стойност 1 лв. всяка.

  Източник: Монитор

  Австрийската енергийна компания EVN увеличава приходите и продажбите си за последните девет месеца, като основен принос за добрите резултати на дружеството имат притежаваните от нея електроразпределителни предприятия в България - ЕРП - Пловдив, и ЕРП - Стара Загора, съобщи "Дау Джоунс". Нетната печалба на EVN за периода се повишава до 184.9 млн. евро спрямо 139.4 млн. евро за предходния период.

  Източник: Дневник

  Три фирми получиха отличия на международния панаир "Селското стопанство и всичко за него" в Добрич. Институтът по растителни генетични ресурси в град Садово получи приза за цялостна научна дейност. Силистра-хибрид, която представя на панаира племенни свине, спечели признанието за селекционна дейност. Наградата за търговско представителство на чуждестранни фирми в България взе Бултрекс ООД от град Левски

  Източник: Сега

  Загубата на оператора на кредитни карти "Транскарт" АД за първото шестмесечие на тази година е 963 хил. лв., като се увеличава в сравнение със 769 хил. лв. за същия период на миналата година, показват данните от консолидирания отчет на дружеството.

  Източник: Монитор

  За незаконно проведен търг ще сезира прокуратурата в Добрич фирма Леков Интернешънъл, съобщи пълномощникът на управителя й Никола Коцев. Фирмата има построени три заведения, два басейна, водна пързалка, административна сграда на площ 2559 кв. м.

  Източник: Дума

  Синдикът на "Месокомбинат Добрич" ЕООД насрочи търг с явно наддаване за продажбата на активи на обявеното в насъстоятелност дружество. Търгът ще се проведе от 11.00 до 11.30 часа на 12 септември в Добрич. Това е повторна продажба, след като първоначално обявеният търг с тайно наддаване за част от имуществото на добричкия месокомбинат не се състоя. 

  Източник: Дневник

  Три чужди компании спорят кой да снима земеделските земи у нас. Това съобщи зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов. Фирмите са белгийска, холандска и португалска с българско участие. Резултатите от конкурса ще станат ясни на 16 септември.

  Източник: Стандарт

  Родните ни курорти вече не са на мода в Германия и Франция, става ясно от данни на големите ни черноморски курорти за посещаемостта през това лято и от информация на асоциацията на френските туроператори. През тази година в пиковия летен сезон спадът на германски туристи е с над 10 на сто в сравнение с м.г., като най-осезаем е бил той в Златни пясъци. Комплексът е силно обвързан с германския пазар. Малко по-нисък е спадът в Слънчев бряг и Албена.

  Източник: Монитор         Българска Стопанска Камара


  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света


  СЪВЕТ
  ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
  Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

   
  Новини от БСК

  БСК разработи проекти на секторни ръководства за прилагане на Наредба №7 от 2003 г., за норми за допустими емисии на летливи органични съединения от употребата на органични разтворители в определени инсталации и категории дейности (ДВ бр.96/2003 г.). Очакваме предложения, корекции и становища за промяна и подобряване на ръководствата до 08.09.2005 г., brankov@bia-bg.com тел. 02/ 980 30 55.

  На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.


    СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
   

  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти предлага обучение за професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
  4 семестър CCNA - 03 септември – 02 октомври 2005 - съботно-неделен
  2 семестър CCNA - 11 септември – 23 октомври 2005 - съботно-неделен
  2 семестър CCNA - 12 септември – 28 септември 2005 - дневен
  3 семестър CCNA - 11 септември – 16 октомври 2005 - съботно-неделен
  1 семестър CCNA - 29 септември – 14 октомври 2005 - дневен
  8 семестър CCNP - 08 октомври– 06 ноември 2005 - съботно-неделен
  Сигурност на мрежите -
  22 октомври– 20 ноември 2005 - съботно-неделен

  За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

   
  Центърът за професионално обучение
  на БСК организира:
  Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  Обучение по маркетинг с международно признат документ
  Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  Обучение по управление и отчетност на малка фирма
  Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
  Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

  За допълнителна информация:
  Галя Божанова, Елена Ташева
  тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
  e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Водещият гръцки телефонен оператор OTE надмина очакванията на анализаторите в сряда, обявявайки над двоен ръст в печалбата за второто тримесечие, благодарение на силното представяне на мобилното поделение на компанията в Румъния, както и на извънредни приходи. Чистата печалба за периода се е увеличила със 164.6% до 119.1 млн.евро (147 млн.щ.д.), в сравнение със средни прогнози от 86 млн.евро, направени от 13 анализатора в проучване, организирано от Reuters.

  Източник: Ройтерс

  САЩ

  Tiffany & Co., вторият по големина производител на луксозни бижута в света, обяви 53% ръст в печалбата за второто тримесечие, благодарение на по-високите цени, довели до прираст на продажбите в САЩ. Чистите приходи за периода достигат 50.6 млн.щ.д., или 35 ц.на акция, в сравнение с 33.1 млн.щ.д., или 22 ц.на акция преди година. Продажбите са нараснали до 526.7 млн.щ.д.

  Източник: Блумберг

  Азия

  Goldman Sachs, Allianz и American Express се споразумяха да платят близо 3 млрд.щ.д. за 10% от Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) – най-голямата кредитна институция в Китай, в сделка, която би могла да се окаже най-мащабната чуждестранна инвестиция в китайска банка. Според източници, запознати със ситуацията, след неколкомесечни преговори, във вторник консорциумът е подписал меморандум за взаимно разбирателство – първата крачка към реализирането на инвестицията в държавната ICBC.

  Източник: FT

   
  Индекси на фондови борси
  31.08.2005
  Dow Jones Industrial
  10 481.60 (68.78)
  Nasdaq Composite
  2 152.09 (22.33)
  Стокови борси
  31.08.2005
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)68.94
  Brent crude ($US/bbl.)66.85
  Heating oil ($US/gal.)2.0800
  Natural gas ($US/mmbtu)11.4700
  Unleaded gas ($US/gal.)2.2600
  Gold ($US/Troy Oz.)438.10
  Silver (cents/Troy Oz.)6.86
  Platinum ($US/Troy Oz.)894.50
  Hogs (cents/lb.)63.70
  Pork bellies (cents/lb.)81.30
  Live cattle (cents/lb.)82.25

         Опознай България

  Симеоновден (1 септември) - началото на Християнския календар

  Християнският празник в чест на св. Симеон Стълпник е известен сред българите още като “Симеон орач” и “Нова земеделска година”, тъй като отбелязва началото на есенната оран и сеитба. Според житието преподобният Симеон Стълпник е роден през 357 г. в Мала Азия. Благ и смирен, Симеон искал да се изолира напълно от хорските очи и си построил каменна кула, висока 40 лакти. Заживял на върха й в тясна килия и затова бил наречен Стълпник. Там починал на 103-годишна възраст. Като начало на новата стопанска година Симеоновден е в най-голяма степен аграрен празник. В навечерието му стопаните носят семената за посев в църквата, за да бъдат осветени. В зърното се поставя стрък босилек, червен конец с нанизани на него червени чушки, плодове, орехи и сребърни монети. Народната традиция изисква на Симеоновден да не се изнася нищо от къщата и нищо да не се дава на заем. Тази забрана се спазва строго, за да не “излезе берекетът от дома”. Тъй като обикновено на Симеоновден започва бруленето и събирането на орехите, празникът често се нарича и “Симеон Брульо”.


  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 01.09.2005
  Българска версия: 8515, Английска версия: 2447

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2021
   ПВСЧПСН
  53    123
  145678910
  211121314151617
  318192021222324
  425262728293031


   2021   2020   2019  
   2018   2017   2016  
   2015   2014   2013  
   2012   2011   2010  
   2009   2008   2007  
   2006   2005   2004  
   2003   2002   2001  
   2000   1999