Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 07 октомври 2005 г., брой 1531
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(07.10.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.86884
USD/BGN   1.62162
CHF/BGN   1.26509
EUR/USD   1.2061*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   2.04%  


Дискусии
10 причини за премахването на данък печалба
Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Алкомет (Алумина) (Шумен)
АТ Инвест (Монтана)
Бряст-Д (Добрич)
Булгарконф (Пловдив)
Портимпекс НВ (Ново село)
Албена Автотранс (Албена)
СМП-Бухово (Бухово)
Химекс-96 (Бургас)
Ем Джи (София)
Екопласт (Албена)
Българска телекомуникационна компания (София)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 36242
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

АЕЦ Козлодуй подаде жалба във Върховния административен съд срещу Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, съобщи изпълнителният директор на централата Иван Иванов. Оспорва се одобрената от комисията нова цена, по която НЕК изкупува електроенергията от централата. Тя е занижена с 1,99 лв. на мегават час в сравнение с тази, която беше в сила до 1 октомври, подчерта Иванов.

Източник: Стандарт

За да раздвижи замрелия пазар на зърно, държавата ще се намеси с 35 млн. лв. от фонд "Земеделие" в края на декември или началото на януари. Това съобщи при посещението си в Русе заместник-министърът на земеделието Светла Бъчварова, предаде БТА. Намесата ще е със защитна цена за хлебното зърно, в която ще се включва рентабилност от 13%и направените разходи за съхранение и транспорт. В момента се изяснява от кой бюджет ще бъдат заделени нужните средства.

Източник: Пари

Идва краят на поръчките на ишлеме за Европа. Причината е повишаването на работните заплати на шивачките у нас. Това прогнозираха предприемачи от текстилния бранш, участници в Балканското изложение за облекло и текстил. То бе открито вчера в столицата. Досега от този вид дейност се печелеше предимно от евтината работна ръка у нас.

Източник: Стандарт

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

За приватизацията на Булгартабак ще се пише изцяло нова стратегия, стана ясно вчера, след като министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров представи пред кабинета изпълнените досега и предстоящите пред ръководеното от него ведомство задачи, свързани с присъединяването на страната ни към Европейския съюз. Сред тях фигурира и продажбата на Булгартабак, като се очаква стратегията да бъде приета до края на годината. 

Източник: Монитор

Дружества
Издаване на вестници
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Вестникарска група България (София)   123 513  
  2   Медиа холдинг (София)   42 390  
  3   168 часа (София)   29 536  
  4   Агенция за инвестиционна информация (София)   8 513  
  5   ВАЦ Медийна група България Холдинг (София)   7 720  
  6   Стандарт нюз (София)   4 737  
  7   Монитор (София)   3 880  
  8   Атика медия България (София)   3 215  
  9   Сега (София)   2 929  
  10   7 дни спорт (София)   2 631  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 06.10.2005
  Обща стойност (BGN):   6 377 838.42  
Брой търгувани компании: 101
Официални пазари: 5 304 484.78
Свободен пазар: 1 071 111.44
Най-голяма промяна в цените
Адванс терафонд АДСИЦ (София)  -47.69%
Машстрой (Троян)  28.94%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Румънският производител на хлебни и сладкарски изделия Вел Питар (Vel Pitar) обмисля да навлезе на българския пазар, предаде агенция SeeNews, като се позова на изказване на вицепрезидента на компанията Дан Трифу, отговарящ за стратегическото й развитие. Това ще стане или чрез износ на продукция, или чрез придобиване на местни български компании, става ясно от информацията. 

Източник: Дневник

Най-голямата частна банка в Гърция Алфа банк планира експанзия в България и Румъния. Това съобщиха гръцките медии вчера. Стратегическата програма на банката предвижда изграждането на 250 нови клона в страните от Балканския регион само през 2007 година. В момента в България и Румъния банката има 37 клона.

Източник: Монитор

Столичната Топлофикация отказва да намали таксата мощност за парното въпреки препоръката на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. От началото на новия отоплителен сезон софиянци ще плащат 12 лева, а не 10, както досега. Увеличението е договорено още преди няколко месеца с ДКЕВР. 

Източник: Стандарт

Напредък холдинг ще авалира записи на заповед на обща стойност от близо два и половина милиона лева, като средствата ще послужат за инвестиционни и оборотни кредити, каза изпълнителният директор на Напредък холдинг Борис Балев. Решението за това беше взето на провело се в четвъртък общо събрание на акционерите на Напредък холдинг.

Източник: Дневник

Ирак преговаря с българската фирма Енергопроект за изграждане на електроцентрала в Дивания, съобщи посланикът на Ирак у нас Хайдар ал Барак. Централата ще е с мощност 200 мегавата, предварителната й оценка е $200 млн. Договорът ще бъде подписан от иракския министър на енергетиката, който ще пристигне този месец, каза Ал Барак.

Източник: Сега

Румънският кораб Персей ще бъде използван за прокарване на проучвателен сондаж за търсене на нефт и газ в блок Калиакра 99, както и за сондажни операции за добив от газовото поле Галата, реши правителството. На фирмите Мерлоуз Рисорсиз ООД и Петреко-България ЕООД се разрешава да използват кораба поради липса на български съдове, отговарящи на изискванията за прокарване на проучвателен сондаж.

Източник: Монитор

Варненската верига супермаркети Пикадили ще открие първия си обект в София през декември. Това съобщи маркетинг мениджърът на компанията Веселин Русев. Магазинът ще се намира в София сити център, а през март 2006 г. ще бъде открит и втори магазин в Мол ъф София, обясни Русев. Двата магазина ще бъдат на площ около 2.5-3 хил. кв.м.

Източник: Дневник       Българска Стопанска Камара


Предстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

Председателят на БСК Божидар Данев ще участва от 5 до 7 октомври 2005 г. в Женева в среща на тема “Развитие на корпоративната социална отговорност, проблеми на работодателите и техните организации”, организирана от Международната организация на труда и Международната организация на работодателите.

Българо-непалски бизнес форум ще се проведе на 12 октомври 2005 г., от 9.00 часа в Българската стопанска камара.

До 15 октомври 2005 г. очакваме да представите вашите мнения, предложения или коментари по проекта за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки на е-mail: kamen@bia-bg.com

Италианският институт за външна търговия - секция за насърчаване на обмена към Посолството на Италия, организира на 13 октомври 2005 г. в столичния хотел "Шератон" (зала "Средец") двустранни срещи в областта на туристическо-хотелиерското оборудване и обзавеждане.

На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.

От 1 до 28 октомври 2005 г. Националният иновационен фонд към Министерството на икономиката набира проекти за своята есенна конкурсна сесия.

БСК събира информация за щетите и загубите на предприятията в пострадалите от наводнения райони. Информацията ще бъде предоставена на правителствената комисия за преодоляване и покриване на щетите. В тази връзка молим заинтересованите предприятия да изготвят и представят експертна оценка на понесените загуби, както досега, така и на очакваните за бъдещи периоди. Оценките изпращайте на електронен адрес: office@bia-bg.com

БСК издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения във връзка с наводненията в страната. За допълнителна информация: Наталия Събева - тел. 987 22 64, email: natali@bia-bg.com 


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Нов курс - по “Сигурност на мрежите” предлага Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
1 семестър CCNA - 03 октомври – 18 октомври 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 29 октомври – 04 декември 2005 - съботно-неделен
8 семестър CCNP - 15 октомври – 13 ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите - 22 октомври – 27 ноември 2005 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Информационната агенция Reuters Group Plc в четвъртък съобщи, че е подписала споразумение за закупуването на EcoWin, частна шведска компания за финансова информация. Сделката е на стойност около 40 млн.щ.д. в брой. EcoWin ще бъде интегрирана към поделението за проучвания и управление на активи на Reuters и ще бъде преименувана на Reuters EcoWin.

Източник: Ройтерс

САЩ

Енергийната компания Entergy Corp. е изчислила, че общите разходи по отстраняването на щетите, причинени от урагана Рита, ще бъдат в размер между 400 и 550 млн.щ.д. Базираната в Ню Орлиънс Entergy съобщи в изявление, изпратено до регулаторните власти, че прекъсванията на електрозахранването вследствие на Рита ще намалят приходите от дейността, свързана с услугите, но за разлика от урагана Катрина, не се очаква възстановителните работи да отнемат продължително време.

Източник: CNN

Азия

Лукойл се е обърнала към международен арбитражен съд, с цел блокиране на сделката за продажбата на Petrokazakhstan (регистрирана в Торонто петролна компания с активи в Казахстан) на Chinese National Petroleum Corporation (CNPC). Според иска, внесен от руската компания в стокхолмски съд, Лукойл притежава права на приоритетно изкупуване на акциите на Petrokaz. Това е вторият опит за тази седмица да бъде попречено на CNPC да разшири присъствието си в Казахстан.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
06.10.2005
Dow Jones Industrial
10 287.10 (-30.26)
Nasdaq Composite
2 084.08 (-18.94)
Стокови борси
06.10.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)61.36
Brent crude ($US/bbl.)58.46
Heating oil ($US/gal.)1.9500
Natural gas ($US/mmbtu)13.3800
Unleaded gas ($US/gal.)1.8400
Gold ($US/Troy Oz.)475.00
Silver (cents/Troy Oz.)7.60
Platinum ($US/Troy Oz.)930.70
Hogs (cents/lb.)64.38
Pork bellies (cents/lb.)96.40
Live cattle (cents/lb.)90.78

       Опознай България

Водопад Варовитец

Водопадът Варовитец е разположен в северното подножие на Черни връх, в Етрополския дял на Стара планина, на около 4 км от гр. Етрополе. Заема обща площ от 0.3 хектара. Буйните води на впечатляващия природен феномен се спускат на няколко тераси от около 15 м височина. В непосредствена близост до водопада се намира известния Етрополски манастир “Света Троица” – един от най-големите в България, разположен в травертинова тераса. На около 5 км от местността се намира и курортното селище Рибарица.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 07.10.2005
Българска версия: 8772, Английска версия: 2505

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999