Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 13 януари 2005 г., брой 1344
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Валутни курсове
(13.01.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.79444
USD/BGN   1.48857
CHF/BGN   1.26280
EUR/USD   1.3139*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 29.12   2.37%  Общи събрания днес
  Слънчево (Слънчево)  

Обществени поръчки
  Доставка на лекарства - СБАЛЕНГ"Акад. Ив. Пенчев" - ЕАД, София
Доставка на лекарствени продукти и инфузионни материали, медицински консумативи - "МБАЛ - Лом" - ЕООД
Доставка на медикаменти - "Многопрофилна болница за активно лечение - Пирдоп" - ЕООД
Доставка на медикаменти - "Многопрофилна болница за активно лечение - Тетевен" - ЕООД
Доставка на медикаменти - Държавна психиатрична болница "Д-р Г. Кисьов", Раднево
Доставка на медикаменти и реактиви - "Многопрофилна болница за активно лечение - Белене" - ЕООД
Доставка на медикаменти и/или медицински консумативи - "Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести" - ЕООД, Сливен
Доставка на медикаменти и/или медицински консумативи - Център за спешна медицинска помощ - Габрово
Периодична доставка на медикаменти - "МБАЛ "Св. Ив. Рилски" - ЕООД, Козлодуй
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0309DE) Германско шивашко предприятие за дамски облекла продава оборудване за 28 работни места със светещи ленти и пълна производствена линия, включваща: бързошевни машини, машини за шиене на копчета и илици, осигуреност с 5 конеца, оверлог с 3 конеца, покриващ бод, машини за шиене на ръкав, резачи на кантове, гладачни маси и котел и маси за разкрояване.

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 29579
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Външната търговия е на минус с 4,6 млрд. лв., съобщиха от Националния статистически институт. За периода януари-ноември 2004 г. дефицитът достигна 4,615 млрд. лв. В сравнение със същия период на 2003 г. нарастването на отрицателното салдо е с 24,7%. Само за ноември отрицателното салдо е 694,1 млн. лв., т.е. с 29,3% по-голямо от същия месец на предходната година. Основната причина за нарастването на търговския дефицит е по-големият темп на нарастване на вноса, отколкото на износа.

Източник: Сега

Между 8.87% и 14.36% е доходността, която са реализирали пенсионните фондове през миналата година, съобщиха от Осигурителния надзор към Комисията за финансов надзор. При най-масовите фондове - универсалните, тя е между 9.79% и 13.69%. В тях се осигуряват за втора пенсия около 2 млн. българи. Най-ниска е доходността при ДСК-Родина, а най-висока - при Доверие.

Източник: Дневник

Приватизация

Агенцията за приватизация (АП) промени броя на акциите от държавното участие в БТК, които ще се продават чрез публично предлагане на фондовата борса, съобщиха от агенцията. Намалението от 2 887 648 на 2 869 573 се прави във връзка с получено писмо от Министерството на транспорта и съобщенията за наличието на уважени реституционни претенции по ЗОСОИ, за които е определено обезщетението да бъде извършено с акции от капитала на телекома, обясниха от АП. С това броят на акциите от БТК, който ще се продават на борсата, намаля с 18 075 броя, или с около 0.22 на сто.

Източник: Дневник

Очаква се комисията по транспорт и телекомуникации да приеме допълнените варианти на стратегиите за приватизация на България Ер и на двете параходства Български морски флот и Българско речно плаване. Първо ще бъде разгледана стратегията за продажба на България Ер.

Източник: Пари

Бритиш Американ Табако иска да вземе и цигарената фабрика в Благоевград. Екипи на компанията оглеждат завода на място от няколко дни. БАТ е подала оферта само за пакета София-БТ и Пловдив-БТ. По нея още не са се произнесли надзорниците на холдинга.

Източник: Стандарт

Дружества
Производство и леене на метали
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Кремиковци (София)   119 433  
  2   Юмикор Мед (Пирдоп)   83 690  
  3   Камет (Перник)   35 878  
  4   Стомана (Перник)   32 953  
  5   Алкомет (Алумина) (Шумен)   4 973  
  6   Берг Монтана Фитинги (Монтана)   1 452  
  7   Жити (Русе)   830  
  8   Феромагнит (Перник)   181  
  9   Сиби (Севлиево)   121  
  10   Метизи (Роман)   100  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 12.01.2005
  Обща стойност (BGN):   4 121 701.76  
Брой търгувани компании: 85
Официални пазари: 1 291 723.68
Свободен пазар: 1 455 838.20
Други сделки: 148 661.61
Най-голяма промяна в цените
Тракийско пиво (Пазарджик)  66.67%
Пловдив-БТ (Пловдив)  -29.60%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) отпусна на Юнионбанк средносрочна кредитна линия в размер на 5 млн. евро, съобщиха от чуждестранната институция. Средствата се предоставят за срок от максимум 4 години и ще бъдат използвани от Юнионбанк за предоставяне на кредити на малките и средните предприятия в България, обясниха още от ЧБТР.

Източник: Дневник

Печалбата на летище София през 2004 г. пред облагане с данъци е 15 млн. лв. В сумата са приспаднати разходите, направени за изграждането на новия пътнически терминал и на новата писта, съобщи изпълнителният директор на летището Стоил Пашкунов. През миналата година аерогарата е обработила 28 700 самолета и 1,615 млн. пътници. За сравнение през 2003 г. те са били съответно 25 500 самолета и и 1,3 млн. пътници.

Източник: Монитор

Новото летище София ще е окончателно готово до 31 октомври тази година, обеща изп. директор на аеропорта Стоил Пашкунов. Това е крайният срок за приключване на строителните работи, категоричен бе той. На 7 януари, по искане на главния изпълнител на проекта - кувейтската Ал Харафи груп, управляващият комитет на проекта удължи срока за предаване на новата пистова система на аеропорта със 212 дни - до 31 октомври.

Източник: Стандарт

Софйският градски съд обяви в ликвидация Българска взаимозастрахователна кооперация (БВЗК). Срокът, за който дружеството ще бъде ликвидирано, е определен на девет месеца, а за нейн ликвидатор е назначен Стефан Христов Христов. 

Източник: Дневник

Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР) към Министерски съвет е издал на Централгаз АД лицензите  за обществено снабдяване и разпределение на природен газ на територията на община Габрово.

Източник: Габрово днес

Председателят на Нове холдинг Васил Божков, генералният директор на Лукойл България Валентин Златев, директорът на Института за пазарна икономика Красен Станчев, изпълнителният директор на Булстрад Румен Янчев и шефът на Металснаб холдинг  Александър Кашукеев са тазгодишните номинирани за приза "Мистър/Мисис Икономика 2004" за цялостен принос в развитието на икономиката. 

Източник: Дневник


Отраслови анализи: Развитие на производството, вноса и износа в България по браншове

Парфюмерия и козметика
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Вино

Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Керамични плочки

ПОРЪЧАЙ СЕГА

       Българска Стопанска Камара
СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.БСК, Център Чиста Индустрия издава електронен бюлетин Индустрия и Околна среда. Бюлетина предоставя информация по проблемите на околната среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС, браншови, регионални индустриални организации, др.
За абонамент тук


 
Новини от БСК

Председателят на БСК Божидар Данев ще участва на 13 и 14 януари в Брюксел в среща на високо равнище на тема “Насърчаване на социалното развитие”, организирана от Европейската комисия и люксембургското Председателство на ЕС.

БСК съобщава, че в периода 25 – 28 февруари 2005 г. в курортния център Цахкацор, Армения, ще се проведе бизнес-форумът ‘BRIDGE 2005’, организиран от Center of International Integration Support MASTER. За допълнителна информация се обръщайте към организатора: Center of International Integration Support MASTER

Българска стопанска камара предлага Митническа Тарифа 2005 на книжен носител, печатно издание на Държавен вестник. Продажби в БСК - стая 216. Цена 20,40 лв. (вкл. ДДС). За контакти: тел.: 988 43 08.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На 18 и 19 януари 2005 г. Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия (член на БСК) организира семинар на тема "Основни промени в данъчните закони за 2005 г. Актуални промени в социалното и здравното осигуряване". Краен срок за заявки:14 януари

Съюзът на преработватели на плодове и зеленчуци съвместно с Департамента поземеделие на САЩ организират на 27 и 28.01.05 г. в Новотел"Пловдив", гр. Пловдив, зала"Москва" от 9.00 ч. семинар на тема "ВЪВЕЖДАНЕ НА НАССР СИСТЕМА В ПРЕДПРИЯТИЯТА ЗА ПРЕРАБОТКА НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ". Лектори на семинара са водещи експерти в областа на въвеждане и контрол на НАССР изискванията в консервната промишленост от ЕС и САЩ. За повече информация: СППЗ, тел. 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@tea.bg

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

Програмиране с Visual C++ - 3-то ниво – 17 януари - 21 януари 2005
2 семестър CCNA - 3 януари – 14 януари 2005 - дневен
4 семестър CCNA - 10 януари – 21 януари 2005 - дневен
2 семестър CCNA - 8 януари – 13 февруари 2005 –
съботно-неделен
2 семестър CCNA – 15 януари – 20 февруари 2005 – съботно-неделен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Международната експанзия на Metro Group и по-доброто от очакваното представяне на поделението на компанията за търговия с нехранителни продукти помогнаха продажбите на веригата да отбележат ръст от 5.3% през 2004 г. В сряда групировката съобщи, че продажбите й за изминалата година са достигнали 56.4 млрд.евро (70 млрд.щ.д.) в стойностно изражение, в сравнение с 53.6 млрд.евро предходната година. Международните продажби бележат ръст от 9.6%

Източник: FT

САЩ

Водещата световна куриерска компания United Parcel Services Inc. съобщи, че печалбата и за четвъртото тримесечие най-вероятно ще бъде по-ниска от очакваната, поради по-слабия прираст на дейността в страната и по-високите оперативни разходи. Групировката направи прогноза за печалба от 75-76 ц. на акция, без данъчните привилегии, в сравнение с предишните очаквания, движещи се между 83 и 87 ц. на акция. Анализаторите прогнозираха резултати около 85 ц. на акция, според Reuters Estimates.

Източник: CNN

Азия

Mittal Steel Co., която е на път да стане най-голямата стоманодобивна компания в света, води преговори за закупуването на дял в китайската държавна компания Hunan Valin Iron & Steel Group. Mittal е установила “задълбочени контакти” с китайската групировка, която през 2004 г. реализира продажби на стойност 26.2 млрд.юана (3.2 млрд.щ.д.) и производство в размер на 7.13 млн.т. сурова стомана.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
12.01.2005
Dow Jones Industrial
10 617.78 (61.56)
Nasdaq Composite
2 092.53 (12.91)
Стокови борси
12.01.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)46.82
Brent crude ($US/bbl.)43.70
Heating oil ($US/gal.)1.3000
Natural gas ($US/mmbtu)5.9400
Unleaded gas ($US/gal.)1.2200
Gold ($US/Troy Oz.)426.60
Silver (cents/Troy Oz.)6.74
Platinum ($US/Troy Oz.)860.50
Hogs (cents/lb.)75.80
Pork bellies (cents/lb.)95.53
Live cattle (cents/lb.)92.05

       Опознай България

142 години от рождението на Алеко Константинов - Щастливеца

Безсмъртният български творец Алеко Иваницов Константинов е роден на 13 януари 1863 г. в Свищов. През живота си се изявява в много области, безспорно останал в историята като един от най-известните писатели на България, баща на литературния герой Бай Ганьо, автор на множество пътеписи, статии и фейлетони. Създател на демократическата партия. Изтъкнат юрист. Запален турист и основател на туристическото движение в нашата страна – на 27 август 1885 г. той събира група от 300 човека, които осъществяват първото организирано изкачване на Черни връх. Създател и водещо перо на в. Знаме. Заради честността, непоквареността, откровеността и чистата му съвест, приятелите му го наричат Щастливеца. Убит е на 11 май 1897 г. Убийството му предизвиква първите политически вълнения сред българските студенти.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 13.01.2005
Българска версия: 7555, Английска версия: 2288

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999