Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 23 февруари 2005 г., брой 1373
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариВалутни курсове
(23.02.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.82921
USD/BGN   1.48248
CHF/BGN   1.27167
EUR/USD   1.3193*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   1.89%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Бурденис 98 (Свиленград)
Витекс-2000 (Зверино)
Интърг (Сливен)
Нота бене (Пловдив)
Еленица-К (Котел)
Лесопласт (Троян)
ПВИ-Христо Ботев (Предприятие за вълнени изделия) (Зверино)
Синергон холдинг (София)
Нова Търговска Компания 2004 (София)
 

Обществени поръчки
  Добив и превоз на дървесина - Държавно лесничейство - Казанлък
Дърводобив, направа и поддръжка на трупчийски пътища - Държавно лесничейство - Благоевград
Дърводобив, рампиране и извоз на насаждения - Държавна дивечовъдна станция "Витошко - Студена"
Дърводобив, сеч, извоз и рампиране на дървесина - Държавно лесничейство - Самоков
Комплексно обслужване на основните инсталации, дърводелски услуги;ремонт на битова техника - "Специализирана болница за активно лечение на сърдечно-съдови заболявания" - ЕАД
Сеч и извоз на маркирана дървесина - Държавно лесничейство - Сливен
Сеч и извоз на широколистна дървесина - Държавно лесничейство - Ивайловград
Сеч, извоз, рампиране и сортиране на дървесина, поддръжка и направа на пътища и складове - Държавно лесничейство "Твърдица"
Сеч, разкройка, извоз до временен склад, рампиране на дървесина и поддържане на пътища - Държавно лесничейство "Пирдоп"
Сеч, разкройка, извоз, рампиране на дървесина, поддръжка на извозни пътища - ДЛ "Пирдоп"
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0333GR) Фирма от Гърциятърси българска фирма за доставка и изграждане на метални хангари.

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 30622
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

С приемането на проектозакона за частните съдия-изпълнители ще бъдат събрани около 1,9 млрд. лв. дългове, съобщи председателят на икономическата комисия към Народното събрание Валери Димитров. Несъбраните вземания в икономиката са достигнали 7 млрд. лв. 

Източник: Стандарт

Приватизация

Кметът на Русе Елеонора Николова ще внесе в общинския съвет предложение за откриване на процедура за приватизация на две дружества с общинско участие.В стратегията за бъдещото развитие на общинските търговски дружества и дружествата с общинско участие, приета през 2004 г., е предвидена приватизация на Дезинфекционна станция - Русе ЕООД и Инвеститорски контрол ЕООД. В администрацията и общинския съвет на дунавския град е получено писмо за намерение за закупуване на Дезинфекционна станция - Русе от Д.Д.Д. - 1 ООД - София.

Източник: Дневник

Дялове от 19 ООД-та ще се търгуват на фондовата борса от 2 март до 17 март, съобщиха от Агенцията за приватизация. 10 от дружествата ще се предлагат срещу непарични платежни средства, а 9 - срещу левове. На 8-ия неприсъствен публичен търг ще се предложат 9 мажоритарни пакета и 10 миноритарни.

Източник: Стандарт

Дружества
Производство на дървен материал и изделия от него, без мебели
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Лесопласт (Троян)   39 477  
  2   Габровница (Горно Сахране)   25 783  
  3   Фазерлес (Силистра)   18 636  
  4   Винпром сервиз-Португалия корк (София)   5 556  
  5   Алфа Ууд България (Тича-Долни Чифлик) (Долни Чифлик)   4 255  
  6   Булес (Бургас)   3 933  
  7   Кеми-Р (Пловдив)   3 839  
  8   Карабулев (Плевен)   1 949  
  9   Грос Мебел (Тръстеник)   1 576  
  10   Родопи-Белово (Белово)   1 344  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 22.02.2005
  Обща стойност (BGN):   4 392 167.15  
Брой търгувани компании: 110
Официални пазари: 699 808.67
Свободен пазар: 3 487 958.48
Най-голяма промяна в цените
Бесттехника ТМ - Радомир (Радомир)  -90.00%
Енергокабел (София)  88.89%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Челопеч Майнинг ЕАД получи сертификат I клас по Закона за насърчаване на инвестициите , съобщиха от Българската агенция за инвестиции. Сертификатът бе издаден за разширяване и модернизация на съществуващия златно-меден рудник от находище Челопеч.

Източник: Монитор

До 100 млн. долара ще достигнат вложенията на шведския гигант СААБ у нас. Президентът на компанията Оке Свенсон е обещал тази година да бъдат удвоени инвестициите в Лагерния завод във ВМЗ-Сопот на среща със зам.-министъра на икономиката Радослав Бозаджиев. Шведската компания чрез дъщерната си SKF купи преди 2 г. завода. 

Източник: Стандарт

В Захарни заводи - Горна Оряховица изключват мощности поради недостиг на суровина, съобщи Георги Узунов, изпълнителен директор на дружеството. Според него това решение е прието от мениджърския екип, след като са преработени и последните 300 т от получените при разпределението на преференциалните квоти в началото на годината 27 000 т нерафинирана захар. 

Източник: Сега

През последните три години бизнесът на DHL в България се е увеличил двойно, а само за 2004 г. броят на пратките е нараснал с 29% до 400 000 годишно, съобщи директорът на регион Югоизточна Европа и Северна Африка на компанията Том Пламър. Той откри на новия офис на фирмата в България. DHL присъства в България от 1991 г., като е започнала работа с два офиса и 15 служители.

Източник: Монитор

Интер РАО България е новият председател на управителния съвет на Химко, става ясно от съобщение, изпратено от инвестиционния посредник Кепитъл маркетс до фондовата борса. Според него компанията е закупила чрез Кепитъл маркетс 4 551 844 акции на Химко, което е над 33.3% от капитала на врачанския торов завод.

Източник: Дневник

Два самолета АН-24 и самолетни двигатели на обща стойност 65 015 лв. продава Агенцията за държавни вземания (АДВ). Те са на авиокомпания Балкан. Предложения за участие в търга ще се приемат от 22 до 25 февруари. Офертите ще бъдат отворени в понеделник, 28 февруари. Досега АДВ е осребрила имущество за погасяване на дълговете на авиокомпания Балкан на стойност над 6 млн. лева.

Източник: Стандарт

Строителната компания Диневи и сие ­ Свети Влас ще получи наградата Най-значим инвеститор за 2004 г., която се присъжда на личности и фирми, допринесли за развитието на туристическата индустрия в България. Призът ще бъде връчен довечера на церемония, част от стартиращата в НДК Международна туристическа борса "Ваканция 2005". 

Източник: Монитор

Италианската компания Миролио, която у нас има инвестиции в сферата на текстила, преговаря за покупката на винпром Домейн Бойар. Цената на дружеството се пази в тайна, но че то се продава, потвърди председателят на борда на директорите на Домейн Бойар Маргарит Тодоров. Като кандидат-купувач на Домейн Бойар се спрягаше и собственикът на избите в Любимец и Хисар Ташков АД, където с по 50% дялове участват адвокат Тодор Батков и бизнесменът Атанас Ташков.

Източник: Сега

Международната индустриална група Атлас Копко, със седалище в Стокхолм, от началото на тази година е новият собственик на Лифтън България ЕООД, чиято производствена гама от ръчна и машинна хидравлична техника е подходящо допълнение към предлаганите от Атлас Копко електрически и пневматични ръчни инструменти, генератори, строително и минно оборудване,  съобщи директорът на Лифтън България Боряна Манолова. 

Източник: Монитор


Отраслови анализи: Развитие на производството, вноса и износа в България по браншове

Парфюмерия и козметика
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Вино

Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Керамични плочки

ПОРЪЧАЙ СЕГА

       Българска Стопанска Камара


СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА
с международно участие, посветена на 25-годишнината на БСК


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.БСК, Център Чиста Индустрия издава безплатен електронен бюлетин
Индустрия и Околна среда
, предоставящ
информация по околна среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС,
браншови, регионални индустриални организации, др. Необходимо е абонатите да имат достъп до Интернет.
За абонамент тук

 
Новини от БСК

От 24 до 25 февруари в Солун ще се проведе регионален форум на тема “Развитието на частния сектор в Черноморския регион” в рамките на гръцкото председателство на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество /BSEC/.

БСК, ЦВИС, съобщава за нотификации по СТО - проекти на нормативни документи, по следните теми: Дания, ЕС, Норвегия, Република Корея

Указания за прилагане на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, одобрени от Съвета за икономическа политика към Министерския съвет на заседание на 10.12.2004 г.

БСК внесе иск в Софийски градски съд - Административно отделение, срещу текстове от Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от Столична община.

Италианският институт за външна търговия информира, съвместно с университета в Триест (Италия) стартират обучение по проект "Masters for the Balkans". Предвиждат се 30 стипендии от 8 000 евро за млади дипломанти от страните от Балканите. Документи се приемат до 10 март 2005 г.

В периода май - септември 2005 г. стартира обучение на млади специалисти, с цел включването им в процеса на интернационализация на италианските фирми. Обучението е организирано от Master International Management на института "Адриано Оливети", Анкона, Италия. Документи се приемат до 31 март 2005 г.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

УС на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, член на БСК,  свиква Общо събрание на браншовата организация на 24 февруари 2005 г., от 11.00 часа в залата на хотелски комплекс "Царско село", София /пресечка на околовръстен път и Драгалевско шосе/. Ще бъдат обсъдени отчетите на Управителния и Контролния съвети и ще се приемат насоки за работата на организацията през 2005 г.

Русенската стопанска камара информира, че сумите, събирани от румънската страна на ГКПП-Дунав мост, и по-точно – такса транзит Гюргево и такса екология, са увеличени

Националното сдружение “Изберете българското” откри свой клон в Русе на територията на Русенска стопанска камара.

16% ръст бележи потреблението на безалкохолни напитки през 2004 г., съобщиха от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (член на БСК)

Общо събрание на Национална браншова асоциация “Пожарна и аварийна безопасност” ще се проведе на 18 март 2005 г., от 12.00 часа в БСК (София 1000, ул. “Алабин” 16-20, ет.7)

УС на Браншовата камара на целулозно-хартиената промишленост, член на БСК,  свиква Общо събрание на организацията на 31 март 2005 г., от 11.00 часа, в заседателната зала на Института по целулоза и хартия, ул. "Поручик Бончев", № 8, гр. София.

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

1 семестър CCNA - 10 февруари – 25 февруари 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 19 февруари – 27 март 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNA - 26 февруари – 3 април 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 8 януари – 13 февруари 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 15 януари – 20 февруари 2005 – съботно-неделен
3 семестър CCNA – 28 февруари – 11 март 2005 – дневен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Heineken, четвъртият по големина производител на бира в света по обем на продукцията, обяви рязък спад в печалбата за 2004 г. и предупреди, че негативната тенденция може да продължи и през тази година. Холандската компания съобщи, че чистата печалба за периода е спаднала с 32.7% до 537 млн.евро (708 млн.щ.д.).

Източник: FT

САЩ

Omnicom Group, най-голямата рекламна компания в света, във вторник обяви 12% ръст в печалбата за изминалите три отчетни месеца, на фона на засилената активност от страна на рекламодателите в световен мащаб. Чистата печалба за четвъртото тримесечие е в размер на 236.5 млн.щ.д., или 1.28 щ.д. на акция, в сравнение с 210.7 млн.щ.д., или 1.12 щ.д. на акция преди година.

Източник: Ройтерс

Азия

Виетнам планира годишно да купува около 300-400 mW електричество от Китай в рамките на идните няколко години, за да покрие очаквания недостиг на електричество в страната. За пръв път Виетнам купи електричество от Китай през април 2004 г. За разрешаване на прогнозирания проблем, Виетнам възнамерява освен да внася електроенергия, да разработи находища на въглища, нефт, газ и водни ресурси в страната, с цел изграждане на нови топло и водно-електрически централи.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
22.02.2005
Dow Jones Industrial
10 611.20 (-174.02)
Nasdaq Composite
2 030.32 (-28.30)
Стокови борси
22.02.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)51.42
Brent crude ($US/bbl.)48.61
Heating oil ($US/gal.)1.4100
Natural gas ($US/mmbtu)6.2200
Unleaded gas ($US/gal.)1.4300
Gold ($US/Troy Oz.)435.80
Silver (cents/Troy Oz.)7.52
Platinum ($US/Troy Oz.)875.60
Hogs (cents/lb.)73.55
Pork bellies (cents/lb.)84.80
Live cattle (cents/lb.)85.55

       Опознай България

Найден Геров (23.II. 1823 – 9. X. 1900 г.)

Виден обществен деец, писател, фолклорист. Роден в будното възрожденско градче Копривщица, Найден Геров отрано разбира ролята на добре организираното училище и просветата за духовното просветление на българския народ. В периода, когато той развива интензивна училищно-просветна дейност, все по-актуален става въпросът за изграждането на единен книжовен език на българите. Обхванат от амбициите да докаже изразните възможности на българския език, той написва първата българска поема `Стоян и Рада`.  Благодарение на обществено-политическата му дейност в Пловдив, този град се превръща в едно от най-големите просветни средища в България. По негово предложение жителите на града започват да го назовават с българското му име Пловдив, а не Филипопол или Филибе. Пак по предложение на Найден Геров денят на Св.св Кирил и Методий, 11 май, започва да се чества като общобългарски празник на просветата.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 23.02.2005
Българска версия: 7757, Английска версия: 2343

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999