Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 28 септември 2005 г., брой 1524
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариREFA-Германия
организира курс на тема
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
За допълнителна
информация и записване:
тел. 981-45-67 или тук


Валутни курсове
(28.09.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.87516
USD/BGN   1.62918
CHF/BGN   1.25551
EUR/USD   1.2005*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   2.04%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Гама проект (Габрово)
Гама проект 99 (Габрово)
Трапезица (Велико Търново)
Аква Системс (Бургас)
Инвестиционна и финансова компания 7М (София)
Булес (Бургас)
Интертекс-2000 (София)
Успех (Луковит)
Монолит (Монтана)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 35857
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Възможно е правителството да приеме по-високи ставки за акциза на алкохол и цигари от 2006 г., вместо постепенно да ги увеличава и високият акциз да влезе в сила от 2007 г. В момента се обсъждат варианти на по-високи акцизни ставки от предвидените за 2006 г. Експерти коментираха, че само върху горивата няма да се въведе по-висок акциз от планирания за 2006 г.

Източник: Сега

Втори етап за финансиране на иновационни проекти ще обяви днес Агенцията за малки и средни предприятия. Фирми и научни колективи могат да представят разработки пред Националния иновационен фонд. Бюджетът му за 2005 г. е 5 млн. лв. На първия етап през май бяха одобрени 39 проекта на обща стойност 16 млн. лв. 

Източник: Стандарт

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

Бавария филм не се отказва от битката за киноцентъра и е обжалвала решението на Върховния административен съд, чийто 3-членен състав отказа да разгледа протеста й срещу сделката за Бояна филм. Фирмата вече е внесла жалбата си пред 5-членен състав на съда, съобщи Иво Милев, адвокат на СИА Адвъртайзинг, българския съдружник на немската филмова компания. 

Източник: Сега

Агенцията за приватизация (АП) продаде държавното участие в 10 дружества в рамките на 13-ия централизиран публичен търг, който стартира на фондовата борса. При други 5 компании държавното участие беше изкупено частично. Само през първия ден от предлагането приватизационното ведомство събра 568 745 лв.

Източник: Дневник

Концесии

Върховният административен съд (ВАС) ще вземе решение до месец по жалбите на отхвърлените кандидати за концесионер на летищата във Варна и Бургас. Това стана ясно след вчерашното заседание на петчленния състав на ВАС. Жалбите бяха подадени от класираните на второ и трето място - българо-германския консорциум Fraport/"БМ Стар" и френския Vinci Airports/Vinci Concessions.

Източник: Стандарт

Дружества
Рекламна дейност
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Пиеро-97 (София)   54 731  
  2   Медиа С Зенит (София)   12 955  
  3   Алфакомерс-София (София)   10 620  
  4   ДДБ София (София)   10 587  
  5   Графити ББДО (София)   9 806  
  6   Юнивърсъл Маккан (София)   8 909  
  7   Медиахелп (София)   8 813  
  8   Аргент-2002 (София)   8 797  
  9   Грейн Адвертайзинг (София)   8 277  
  10   Глобал Интернешанъл (София)   8 166  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 27.09.2005
  Обща стойност (BGN):   5 886 525.02  
Брой търгувани компании: 107
Официални пазари: 504 658.37
Свободен пазар: 5 057 383.41
Най-голяма промяна в цените
Мостстрой (София)  30.00%
Елма-Троян (Троян)  -29.83%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Холандия ще осигури 560 хил. лв. за подобряване ефективността на водоснабдителната мрежа във Враца, съобщи вчера зам.-министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски. Той присъства на подписването на договора между ВиК Враца и българо-холандското дружество Павод, което ще реконструира 6.5 км от водопроводната мрежа в града.

Източник: Пари

45 хил. лв. са загубили до момента Българските държавни железници от хвърлени по влаковете им камъни, съобщиха от компанията. Не бяха пощадени и новите дизелови мотриси Siemens, които националният превозвач купи в началото на годината. Нападателите са предимно цигани, коментират служителите.

Източник: Монитор

Загорка очаква брутна печалба от 5 млн. евро за 2005 г. Това съобщи генералният мениджър на компанията Димитър Алексиев в Стара Загора вчера. За сравнение годишната печалба на компанията през 2004 г. беше 3.6 млн. евро, а за 2003 г. - 1.1 млн. евро. 

Източник: Дневник

Ще санкционираме фирма Щрабаг с 1 млн. евро, както е по договора, за забавяното на строителството на лот 9 - пътя Видин- Монтана, каза министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов в Шумен. По-рано той каза, че за неизпълнение на поети ангажименти строителните фирми ще понесат наказания, но те вече доказват, че забавянето не е по тяхна вина.

Източник: Сега

Нови SIM-карти с меню MyGloBul предлага ГлоБул. Менюто позволява достъп до различни услуги само с натискане на един бутон. Новата карта изпраща E-mail, съобщава прогнозата за времето, новини и обменни курсове за деня. С нея ще знаете и вестите от футболните първенства, печелившите числа от последния тираж на тотото и хороскопа си за деня. 

Източник: Стандарт

През следващите четири години Global Steel Holding Limited (GSHL), новият собственик на Кремиковци АД, ще инвестира общо над 300 млн. долара за развитие на дружеството, заяви на организираното днес представяне на плановете на компанията председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на холдинга Алок Гупта.

Източник: БТА

Райфайзенбанк отвори нов трезор за съхранение на ценности. Банката предлага банков трезор с шест вида касети за съхранение на ценности, пари и документи. Това съобщиха от банката вчера. Трезорът се намира в офиса на банката до Административната сграда на НДК. Цените за използването му зависят от големината на банковите касети, съобщиха от кредитната институция вчера.

Източник: Монитор

Шуменският производител на алуминиеви и валцови продукти Алкомет ще инвестира общо 15 млн. долара до края на следващата година, съобщи мениджърът по продажбите на компанията Мая Чиликова. Това стана по време на Международния технически панаир в Пловдив.

Източник: Дневник       Българска Стопанска Камара


Предстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

Председателят на БСК Божидар Данев ще участва на 29 септември 2005 г. в Брюксел в организираната от Европейската комисия среща на върха по въпросите на социалния диалог.

Българо-непалски бизнес форум ще се проведе на 4 октомври 2005 г., от 9.00 часа в Българската стопанска камара.

МОСВ ще решава основните екологични задачи с участието на бизнеса и общините. Председателят на БСК Божидар Данев се срещна с министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

Позиция на БСК относно предвиденото увеличение на цените на електроенергията, считано от 1 октомври т.г.

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА НА БСК в рамките на Международния технически панаир – Пловдив, 26 септември – 1 октомври

Занаятчийска камара Кобленц – партньор на БСК, ще отбележи националния празник на ФР Германия (3 октомври) с поредица мероприятия в Пловдив.

Председателят на БСК Божидар Данев ще участва от 5 до 7 октомври 2005 г. в Женева в среща на тема “Развитие на корпоративната социална отговорност, проблеми на работодателите и техните организации”, организирана от Международната организация на труда и Международната организация на работодателите.

Италианският институт за външна търговия - секция за насърчаване на обмена към Посолството на Италия, организира на 13 октомври 2005 г. в столичния хотел "Шератон" (зала "Средец") двустранни срещи в областта на туристическо-хотелиерското оборудване и обзавеждане.

На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.

От 1 до 28 октомври 2005 г. Националният иновационен фонд към Министерството на икономиката набира проекти за своята есенна конкурсна сесия.

БСК събира информация за щетите и загубите на предприятията в пострадалите от наводнения райони. Информацията ще бъде предоставена на правителствената комисия за преодоляване и покриване на щетите. В тази връзка молим заинтересованите предприятия да изготвят и представят експертна оценка на понесените загуби, както досега, така и на очакваните за бъдещи периоди. Оценките изпращайте на електронен адрес: office@bia-bg.com

БСК издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения във връзка с наводненията в страната. За допълнителна информация: Наталия Събева - тел. 987 22 64, email: natali@bia-bg.com 


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти предлага обучение за професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
4 семестър CCNA - 03 септември – 02 октомври 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 11 септември – 23 октомври 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 12 септември – 28 септември 2005 - дневен
3 семестър CCNA - 11 септември – 16 октомври 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNA - 29 септември – 14 октомври 2005 - дневен
8 семестър CCNP - 08 октомври– 06 ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите -
22 октомври– 20 ноември 2005 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Шефът на Mercedes-Benz Дитер Зетче, който е на този пост от четири седмици, възнамерява да съкрати поне 5000 работни места в компанията, в опит да върне поделението за луксозни автомобили на DaimlerChrysler AG на печалба, споделиха запознати с плана. Очаква се надзорният съвет на DaimlerChrysler да съобщи за съкращенията, които ще засегнат поне 4.7% от служителите, утре, след края на двудневна среща на управителния съвет в Оубърн Хилз, Мичиган, разясниха служители на компанията, пожелали да останат анонимни. Зетче, който е на 52 г., напусна Chrysler на 1 септември, за да поеме управлението на Mercedes за четири месеца, след което ще поеме поста изпълнителен директор на компанията-майка.

Източник: Блумберг

САЩ

Pepsi Bottling Group Inc., най-голямата бутилираща компания на напитките Pepsi, във вторник обяви 7.3% ръст в печалбата за изминалото тримесечие, благодарение на доброто търсене на водата Aquafina и соковете Tropicana, както и на еднократни приходи от уреждането на съдебен спор. Печалбата за периода е в размер на 205 млн.щ.д., или 82 ц.на акция, в сравнение със 191 млн.щ.д., или 73 ц.на акция за същото тримесечие на миналата година. “Дейността ни в САЩ беше движещата сила за добрите оперативни резултати през третото тримесечие. Отбелязаният прираст е дори по-голям от очаквания,” съобщи изпълнителният директор на компанията Джон Кахил в свое изявление.

Източник: Ройтерс

Азия

Mittal Steel Co., водещият производител на стомана в света, е на път да сключи споразумение с индийското правителство за експлоатацията на мина с желязна руда в източния щат Джарканд, като част от плана на компанията да изгради стоманодобивен комплекс в региона на обща стойност 9 млрд.щ.д. Правителството на Джарканд ще даде на Mittal правото на концесия на 30 септември, което ще позволи на групировката да експлоатира находище, което би могло да съдържа 600 млн.т. желязна руда, заяви Арун Кумар Сингх, секретар на Джарканд по въпросите, свързани с мините и геологията.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
27.09.2005
Dow Jones Industrial
10 456.21 (12.58)
Nasdaq Composite
2 116.42 (-5.04)
Стокови борси
27.09.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)65.07
Brent crude ($US/bbl.)63.02
Heating oil ($US/gal.)2.0900
Natural gas ($US/mmbtu)13.1200
Unleaded gas ($US/gal.)2.0900
Gold ($US/Troy Oz.)466.20
Silver (cents/Troy Oz.)7.33
Platinum ($US/Troy Oz.)918.00
Hogs (cents/lb.)62.28
Pork bellies (cents/lb.)89.30
Live cattle (cents/lb.)89.08

       Опознай България

Българско книжовно дружество

На 28 септември 1869 г. в гр. Браила – Румъния, в къщата на Варвара хаджи Велева е създадено Българското книжовно дружество, което по-късно прераства в Българска академия на науките. Първоначално седалището на Дружеството е в Браила. Сред основателите му са видни просветени български патриоти, като Любен Каравелов, Христо Ботев и Васил Левски. Дружеството е израз на стремежа на българите да преодолеят причинената от многовековното чуждо владичество икономическа и културна изостаналост и да извоюват националното си освобождение. Основната цел на дружеството според устава му е „да разпространява всеобщото просвещение у българския народ и да му показва пътя към неговото веществено обогатяване". След Освобождението Дружеството се премества в София и през 1911 г. е преименувано на Българска академия на науките.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 28.09.2005
Българска версия: 8746, Английска версия: 2499

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999