Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 01 юни 2005 г., брой 1439
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(01.06.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.88854
USD/BGN   1.58611
CHF/BGN   1.27233
EUR/USD   1.2331*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   2.06%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Годишни счетоводни отчети
Хидро пауър България АД - София
Агро-индустриал ET - СофияОбщи събрания днес
  КЕМП (Севлиево)
РМД-Жакард (Добрич)
Складова техника (Горна Оряховица)
Плод (Априлци - Лч)
Транзитна търговска зона (Варна)
Сортови семена-Търговище (Търговище)
Емка (Севлиево)
Звезда (Долна Митрополия)
Обновление-Обнова (София)
Родопи-лес (Девин)
Тетра иншуранс (София)
Хемусмарк (Хемус) (Бургас)
Развитие - ФЗ (Сливен)
Медиа холдинг (София)
Медиа Линк (София)
Пазар за плодове, зеленчуци и цветя (Сливен)
ГРИППА (София)
МИТ-БП (София)
Хелиос-къмпани (София)
Камчия Турс (Варна)
Клас-София (София)
 

Обществени поръчки
  Доставка и монтаж на нови осветителни тела - Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация"
Експлоатация и поддържане на обществено осветление - Община Сливен
Енергоефективна реконструкция на системата за улично осветление - Община град Добрич
Извършване на строителен надзор - Община Плевен
Изработване на подробен устройствен план - Община Добрич
Консултантски услуги по упражняване на строителен надзор - Община Руен
Строителен надзор на обект - Община Созопол
Упражняване на строителен надзор - Община Опака
Упражняване на строителен надзор - Община Рудозем
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0347GR) Фирма от Гърция произвежда (сглобява) и търгува със соларни и електрически бойлери и се интересува от внос на материали като: Hydraulic attachments of bronze; Fiberglass insulation; INOX sheet-iron; Heater’s sensitivities; Heater’s thermostats; Glasses for solar collectors; както и на крайни продукти като: Solar collectors, Electric heaters; Boiler; Boiler for central heating.
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 33395
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Два консорциума са закупили до момента документи за участие в търга за изграждане и въвеждане в експлоатация на АЕЦ Белене, съобщи министърът на енергетиката Мирослав Севлиевски. Първият се състои от руската компания Атомстройекспорт и френско-германската Фраматом. Вторият консорциум на чешката чешката Шкода-Пилзен, собственост на ЧЕЗ, която привлече американската Ситибанк и италианската Уникредито.

Източник: Монитор

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
Годишни анализи - 2004

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Консервна промишленост

Трикотажни изделия
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

Интер Рао България, в който има акции руският енергиен гигант РАО ЕЕС России, спечелил търга за ТЕЦ Варна и Русе, изкупи над 700 хил. акции на торовия завод Химко Враца през Българска фондова борса-София. Консултант по сделката и пряк изпълнител е ИП Кепитъл Маркетс, който управлява инвестиционния портфеил на дружеството.

Източник: Пари

На 8 юни на Българската фондова борса стартира 12-ият централизиран публичен търг за продажба на остатъчни държавни дялове от приватизирани предприятия, съобщиха от Агенцията за приватизация. На търга ще бъдат предложени остатъчни пакети от 63 дружества, между които и няколко от системата на Балканкар.

Източник: Новинар

Дружества
Област Враца
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Вратица (Враца)   2 651  
  2   Месер Химко Газ (Враца)   1 237  
  3   Атоменергоремонт (Козлодуй)   346  
  4   Топлофикация - Враца (Враца)   227  
  5   Фериботен комплекс-Оряхово (Оряхово)   218  
  6   Хидком (Оряхово)   158  
  7   Водоснабдяване и канализация-Враца (Враца)   135  
  8   Гарант-Бяла Слатина (Бяла Слатина)   124  
  9   Метизи (Роман)   100  
  10   Интерприборсервиз (Козлодуй)   52  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 31.05.2005
  Обща стойност (BGN):   5 639 020.03  
Брой търгувани компании: 92
Официални пазари: 238 581.68
Свободен пазар: 4 504 518.55
Други сделки: 4 743 614.45
Най-голяма промяна в цените
Химко (Враца)  32.50%
Филтекс-Пловдив (Пловдив)  -30.00%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Общото събрание на акционерите на Българско речно плаване-параходство АД - Русе /BRP/, което се проведе на 27 май 2005, взе решение дружеството да разпредели брутен дивидент за 2004 г. в размер на 0.181 лв. Българско речно плаване-параходство АД отчете печалба в размер на 323 861,54 лв. 271,40  лв. ще бъдат заделени във фонд "Резервен", за достигане на 1/10 от капитала на дружеството. 161795.07 лв. ще бъдат използвани за  покриване на загуби от минали години.

Източник: Капиталов пазар

Общото събрание на акционерите на Заводски строежи - Девня АД /STROD/, което се проведе на 20 май 2005, не взе решение за разпределяне на дивидент за 2004 г., показа протокола от общото събрание на дружеството. Заводски строежи - Девня АД отчете печалба в размер на 385 000 лв.

Източник: Капиталов пазар

Общото събрание на акционерите на Металопак АД - Карнобат /METKA/, което се проведе на 27 май 2005, взе решение дружеството да разпредели брутен дивидент за 2004 г. в размер на 0.3897 лв. Металопак АД отчете печалба в размер на 39 000 лв. 21 604.95 лв. ще бъдат заделени като Допълнителни резерви.

Източник: Капиталов пазар

Пакет от 38 387 акции, или 11.96%, от капитала на Фазан АД-Русе е регистриран за продажба на смесен закрит аукцион на Българска фондова борса - София, съобщиха от борсата. Лимитираната цена на една акция е 5.80 лв. Началната дата на публичното предлагане е 6 юни, а крайната - 1 юли. Инвестиционен посредник по продажбата е Авал Ин АД. Поръчката е за сметка на клиент. Дружеството има печалба от 143 хил. лв. според консолидирания отчет за първото тримесечие срещу печалба от 123 хил. лв. за същия период на миналата година.

Източник: Пари

Консолидираната печалба на Биовет за първото тримесечие е 450 хил. лв., показват финансовите отчети, публикувани на Българската фондова борса. Крайният финансов резултат леко се покачва спрямо неконсолидираните резултати за тримесечието, когато печалбата бе 441 млн. лв. 

Източник: Дневник

Министерството на здравеопазването отне разрешителното на фирма Инкофудс за внос на опасния снакс Cheetos pizza, произведен от гръцката фирма Тейсти фуудс. Гръцката преса съобщи, че в снакса има забранен за използване в ЕС оцветител, който е канцерогенен. 

Източник: Новинар

Банков надзор издаде разрешение на Алианц България холдинг при увеличаването на капитала на ТБ Алианц България да запази разрешените му до 80% от акциите с право на глас, а заедно със свързаните с него акционери ЗПАД Алианц България и ЗАД Енергия да притежава общо 100% от тези акции.

Източник: Пари

Балкантурист е продал дела си от 57% от Интертревълсървис - дружеството, в което влиза и бившата резиденция Перла в Приморско. Купувач е Турист Тръст ЕООД, който притежаваше 33% от капитала на дружеството. След прехвърлянето Турист Тръст вече има 91,90 на сто, става ясно от съобщение на фондовата борса. Компанията, която е собственост на регистрираната в САЩ Блу Маунтън Венчърс Инк., е отправила търгово предложение за изкупуване на останалите 25 хил. акции при цена от 11,15 лв. за брой.

Източник: Стандарт

Директорът на печатница Демакс Петър Кънев получи приза Печатар на годината на Съюза на печатарската индустрия. Наградата, която е копие на печатарска преса на Гутенберг, му връчи министърът на образованието Игор Дамянов.

Източник: 24 часа

В края на миналата седмица на общо събрание на акционерите в Раховецгаз 96 АД бяха отчетени резултатите от газификацията на триградието през 2004 г. и беше направено предложение седалището на акционерното дружество да се премести във В. Търново. Уставният капитал на дружеството се увеличава с 1 млн. лв. и горнооряховският представител предложи сегашният офис, който е общинска собственост, да стане апортна вноска на общината.

Източник: Борба - Велико Търново

АДВ свали цената на Винарна Лясковец с 20%, тъй като нито един кандидат не се яви на търга с явно наддаване за имоти на винарната. Търгът е организиран от Агенцията за държавни вземания с първоначална цена 847 096 лв. Продават се 32 дка имот с административни сгради. АДВ насрочи нов търг за 16 юни. Наддаването ще започне от 677 676.8 лв.

Източник: Сега

Козметичната компания Арома отчита консолидирана нетна печалба от 233 хил. лв. за първото тримесечие на 2005 г. в сравнение със загуба от 1.055 млн. лв. за същия период на миналата година, показват данните от предадения днес отчет на борсата. Общите приходи от дейността на компанията бележат понижение от 13.96% до 10.797 млн. лв. 

Източник: Пари

Само за един ден по сметката на Слънчев бряг постъпиха 400 хил. лв. Това са дължими суми от фирми за ток, инфраструктурна такса и пари за терени, върху които са построени хотели, каза изпълнителният директор на Слънчев бряг Малина Бакалова. Тя обяви, че 56% са неизрядните платци към енергийното дружество на курорта с обща сума около 150 хил. лв. 

Източник: Сега       Българска Стопанска КамараСЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

Зам.-председателят на БСК Дикран Тебеян участва като лектор в кръгла маса на тема “Перспективите за работната сила – квалификация, мобилност, доходи”

МТСП обяви конкурс за предприятие без трудова злополука за най-продължителен период от време и изпълняващо изискванията на законодателството в областта на безопасността и здравето при работа.  Заявки за участие се приемат до 2 юни 2005 г.

Швейцарската организация SIPPO, партньор на БСК, предлага съдействие за участие в международните панаири Fakuma 18 – 20.10.2005, Германия и Europlast, 14-18 .11.2005, г. Франция, в областта на пластмасовите промишлени и битови детайли.

По инициатива на БСК и Президента на Р България Георги Първанов 200 абитуриенти от домове за сираци ще получат възможност за обучение и работа

От 31 май до 16 юни председателят на БСК ще участва в работата на 93-ата сесия на МОТ, 36-ата сесия на Генералния съвет на МОР и Съвета на президентите на UNICE


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Международната специализирана изложба “EXPOENERGY * BULCONTROLA * BULTHERM * ELTECH” ще се проведе от 31 май до 3 юни 2005 г. в Интер Експо Център, София.

8 юни 2005 г., 11.00 ч: Общо събрание на Сдружението на производителите на земеделска техника

9 юни 2005 г., 17.00 ч: Общо събрание на Българска асоциация информационни технологии (БАИТ)

16 юни, Плевен: Семинар “Разпространение на добри практики сред регионалните индустриални асоциации на базата на опита на Службата по трудова медицина към Стопанска камара – Ст. Загора”

21 юни, Стара Загора: Семинар “Разпространение на добри практики сред регионалните индустриални асоциации на базата на опита на Службата по трудова медицина към Стопанска камара – Ст. Загора”.

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office XP при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
4 семестър CCNA - 11 април – 22 април 2005 - дневен, интензивен
5 семестър CCNP - 11 април – 31 май 2005 - вечерен
2 семестър CCNA - 9 април – 22 май 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 23 април – 5 юни 2005 - съботно-неделен
7 семестър CCNP - 23 април – 5 юни 2005 – съботно-неделен
8 семестър CCNP – 23 април – 5 юни 2005 – съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Във вторник руският петролен магнат Михаил Ходорковски беше осъден на 9 години затвор в затворнически лагер, след като беше признат за виновен в процес за укриване на данъци, според мнозина дирижиран от Кремъл и целящ сриване на политически съперник. Жестокостта на присъдата (само една година по-малко от максималната, за която настояваше прокуратурата), със сигурност ще обезпокои Запада и инвеститорите на все по-рисковия руски пазар. Централният московски съд призна милиардера за виновен по шест от седемте обвинения, изложени в обвинението, изготвено след близо 11-месечен процес.

Източник: Ройтерс

САЩ

Задлъжнялата американска енергийна групировка Calpine продаде за 500 млн.бр.п. (911 млн.щ.д.) една от най-модерните електроцентрали във Великобритания – своя последен актив в страната, на консорциум, предвождан от британската компания International Power, която притежава мощности на четири континента. Сделката за централата Saltend, намираща се в североизточна Англия, е доказателство за растящия интерес към производството на електрическа енергия в Европа, където пазара започва да показва признаци на съживяване, след спада от последните няколко години, дължащ се на свръх-капацитет.

Източник: FT

Азия

Китайското правителство одобри създаването на джойнт венчър за производство на двигатели между Ford Motor Co., Mazda Motor Corp. и Changan Automotive Group. Според съвместното изявление на трите компании, новото предприятие ще бъде базирано в Нанкин и ще носи името Changan Ford Mazda Engine Co. Първоначалният производствен капацитет ще бъде 350 000 мотора годишно, като в бъдеще той може да бъде увеличен, в зависимост от нуждите на трите компании. По план, заводът трябва да бъде пуснат в експлоатация през 2007 г., като основната част от продукцията му ще обслужва смесеното предприятие на Ford и Changan в Нанкин.

Източник: Синхуа

 
Индекси на фондови борси
31.05.2005
Dow Jones Industrial
10 467.48 (-75.07)
Nasdaq Composite
2 068.22 (-7.51)
Стокови борси
31.05.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)51.97
Brent crude ($US/bbl.)50.84
Heating oil ($US/gal.)1.4600
Natural gas ($US/mmbtu)6.3800
Unleaded gas ($US/gal.)1.4700
Gold ($US/Troy Oz.)418.90
Silver (cents/Troy Oz.)7.45
Platinum ($US/Troy Oz.)861.30
Hogs (cents/lb.)71.40
Pork bellies (cents/lb.)70.75
Live cattle (cents/lb.)84.70

       Опознай България

Празник на гр. Враца

Враца е областен център и най-голямото селище в северозападна България. През хилядолетията тези земи са обитавани от траки, римляни, славяни, оставили материални и духовни доказателства за своя бит и култура - Рогозенското съкровище от 165 сребърни съда, златният венец на тракийска принцеса и златен наколенник на тракийски войн от Могиланската могила във Враца, находките от Галиче, Букьовци и крепостта "Аугуста", глинените плочки с най-старите писмени знаци от Криводол. Враца е известна с невероятно красивата си природа - величествени скали, проломи, безкрайни равнини, прорязани от реки и язовири. От най-високия връх Бегличка могила (1482м.) край хижа Пършевица, през уникалната с ледените си образувания пещера Леденика и живописния пролом Вратцата с надвесените над него страховити насечени скали - това е националният парк "Врачански балкан".  Празникът на града – 1 юни, е свързан с подвига на Христо Ботев и неговата чета по време на национално-освободителните борби на българския народ. Отбелязва се в рамките на Ботевите дни (24 май-2 юни).

 

Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 01.06.2005
Българска версия: 8264, Английска версия: 2404

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999