Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 07 февруари 2005 г., брой 1361
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД   


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(07.02.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.84154
USD/BGN   1.50936
CHF/BGN   1.25446
EUR/USD   1.2958*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   1.89%  


Общи събрания днес
  Енергоремонт-Кресна (Кресна)
Галатекс (Варна)
Бенчмарк фонд имоти АДСИЦ (София)
Хемус Хотелс - 1 (София)
Изотопна тахника (София)
Звезда К97 (София)
Зърнобази-Добрич (Добрич)
 

Обществени поръчки
  Доставка на бензин, дизелово гориво и газ пропан-бутан - Държавно лесничейство - Враца
Доставка на горива - Държавна дивечовъдна станция "Русалка"
Доставка на горива - Регионално управление на горите - Варна
Доставка на гориво - "Многопрофилна болница за активно лечение - Дулово" - ЕООД
Доставка на гориво - Община Любимец, ф-я "Образование"
Доставка на гориво за отопление - Община Провадия
Доставка на дизелово гориво - "Диагностично-консултативен център I - Пловдив" - ЕООД
Доставка на дизелово гориво - "МБАЛ - Велинград" - ЕООД
Доставка на дизелово гориво - "МБАЛ - Пирдоп" - ЕООД
Доставка на дизелово гориво и бензин - Дом за медико-социални грижи за деца - Кърджали
Доставка на хранителни продукти и горива - Направление "Социални услуги", гр. Дулово
Доставки на горива - Регионално управление на горите - София
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0328BY) Беларуската еднолична фирма търси да установи контакт с фирми от България, произвеждащи оборудване и разполагащи с технологии за производството на полутвърд кашкавал / сирене с последващо опушване - известен като сирене "Джил". Оборудването може да е както ново, така и след основен ремонт

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 30166
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Пенсии от Австрия и Белгия ще взимат българите, които са работили законно там и са си плащали осигуровките. Това ще стане след като социалните министри подпишат готовите спогодби за социално осигуряване, съобщи Мария Касърова, директор на дирекция "Международни спогодби" в НОИ. Скоро ще започне работа и по споразумения с Португалия и Италия, а гърците бавят преговорите за социална спогодба, съобщиха от НОИ. 

Източник: Монитор

8500 тона мед са произведени у нас през 2004 г. От тях 80% са изнесени в чужбина, най-вече за страни от Европейския съюз. Това стана ясно при закриването на изложението "Пчеларство-Плевен 2005".

Източник: Стандарт

Със сапуните, в които има листа от рози и розов естракт, пловдивската козметична фирма атакува пазарите в Япония. Стратегията на Рефан, с която са успели досега в 26 страни, акцентира върху българските природни дарове, използвани в авторски парфюми, ароматерапевтични сапуни, соли, пяна за вана, шампоани, кремове и маски. 

Източник: Пари

Приватизация

Нова процедура за продажба на Булгартабак е най-добре да има след изборите. Така тя ще може да се организира "на чисто", обяви проф. Стив Ханке. Най-добре ще се излезе от сегашната ситуация, ако нищо не се предприема преди вота, смята икономистът. Неприключването на сделката за цигарените фабрики е лош сигнал. Но от друга страна, може да промени подхода на инвеститорите към България - като се ориентират към предварително проучване на пазара, смята Ханке. Той оцени много положително продажбата през борсата на миноритарния пакет от БТК.

Източник: Стандарт

Надзорният съвет на Булгартабак холдинг няма да взима решение за съдбата на Дупница БТ и Сандански БТ,  докато не приключат разправиите с провалената сделка с British American Tobacco. На обявените от Агенцията за приватизация търгове през януари никой не пожела да купи преработвателните фабрики. 

Източник: Пари

Дружества
Селско и ловно стопанство и свързани с тях услуги
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Градус - Иван Ангелов - 55 (Панагюрище)   7 819  
  2   Никотаб (Гоце Делчев)   830  
  3   Яйца и птици - Зора (Дончево)   438  
  4   Хибриден център по свиневъдство (Шумен)   282  
  5   Вианд (София)   267  
  6   Механизация и борба с ерозията-Пловдив (Пловдив)   163  
  7   Компания Насияна (Варна)   142  
  8   Асеница - 96 (Пловдив)   118  
  9   Ангел Димитров - Гранит (Велико Търново)   110  
  10   Вал (Белово)   96  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 04.02.2005
  Обща стойност (BGN):   5 146 621.55  
Брой търгувани компании: 87
Официални пазари: 1 788 281.22
Свободен пазар: 2 625 346.74
Други сделки: 239 272.80
Най-голяма промяна в цените
Полимери (Девня)  -31.58%
Сирма-Пловдив (Пловдив)  30.00%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Договорът за 35-годишната концесия на магистрала Тракия с българо-португалското дружество ще бъде подписан в четвъртък( 10 февруари). Датата е определена от строителния министър Валентин Церовски, който ще парафира документа от страна на правителството. На концесия ще бъде отдадена отсечката между София и Бургас, както и между столицата и ГКПП Калотина.

Източник: Монитор

Министерството на отбраната има възможност да заплати доставката само на три транспортни хеликоптера от компанията Юрокоптер, а не на всичките 18, както стана известно след подписването на контракта с европейския гигант в края на миналия месец. 

Източник: Дневник

Финансовата група Алианц България холдинг ще налее допълнително пари в дъщерната си банка Алианц България, от чийто капитал притежава 79.4 процента. Според главния изпълнителен директор на кредитната институция Страхил Видинов, на 17 март 2005 г., по време на общото й събрание, ще бъде предложено цялата печалба на банката за 2004 г. от 5.1 млн. лв. да бъде заделена във фонд Резервен. 

Източник: Банкеръ

Софийската компания Рам комерс ООД официално откри модерно предприятие за преработка на пчелен мед в с. Масларево, общ. Полски Тръмбеш. През ноември 2003 г. по проект, финансиран изцяло по програма САПАРД на Европейския съюз (ЕС) и с подкрепата на Обединена българска банка (ОББ), започва изграждането на фабриката. Общата стойност на инвестицията е 1.050 млн. лв., съобщиха от дружеството.

Източник: Дневник

На 17 април 2005 г. изтича давностният срок за изплащане на сумите по гарантираните влогове в обявената през февруари 2000 г. в несъстоятелност Балканска универсална банка (БУБ). Фондът за гарантиране на влоговете започна да изплаща от 17 април 2000-а до 6900 лв. на всяка фирма и гражданин, който е имал депозит или сметка в БУБ, през клоновете на ОББ.

Източник: Банкеръ


Отраслови анализи: Развитие на производството, вноса и износа в България по браншове

Парфюмерия и козметика
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Вино

Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Керамични плочки

ПОРЪЧАЙ СЕГА

       Българска Стопанска Камара


СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА
с международно участие, посветена на 25-годишнината на БСК


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.БСК, Център Чиста Индустрия издава безплатен електронен бюлетин
Индустрия и Околна среда
, предоставящ
информация по околна среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС,
браншови, регионални индустриални организации, др. Необходимо е абонатите да имат достъп до Интернет.
За абонамент тук

 
Новини от БСК

Резултати от проведената на 1 февруари 2005 г. дискусия по съвместното становище на БСК и БТПП относно проекта на Закон за браншовите организации

На 7 февруари 2005 г., от 11.00 ч., в БСК ще се проведе пресконференция на тема: "Мониторинг на обществените поръчки - най-често срещани нарушения и корупционни практики”

На 8 февруари 2005 г., от 11.00 часа в БСК (ул. "Алабин" 16-20, зала 102) ще се проведе пресконференция, на която ще бъдат представени последните данни за нивото на междуфирмена задлъжнялост в България (за периода 2002 - 2003 г.), както и анализ на тенденциите в развитието на този проблем за българската икономика.

БСК – Центъра за външноикономическо сътрудничество е партньор на мрежата от центрове за разпространение на предназначена за фирми информация на ООН/ИКЕ. Прилагаме: първия брой на таблицата с 11 групи дейността на ИКЕ/ООН за януари 2005 като улесняване на търговията, правни въпроси на търговската практика, стандартизация, транспорт, енергетика и др.; дневния ред за срещите и семинарите за февруари 2005. 

На 9 февруари, сряда, от 11.00 до 14.00 часа в заседателната зала на БСК (ул. "Алабин" 16-20, зала 102) ще  се проведе дискусия с участието на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Беллин Моллов и представители на регионални и браншови работодателски организации. Ще бъдат обсъдени възможностите за участие на бизнеса в програми, финансирани от ЕС, както и ролята на организираните делови среди при формирането на Националния план за развитие.

На 10 февруари 2005 г., в “Новотел Пловдив” (гр. Пловдив, ул. “Златю Бояджиев” 2) ще се проведе тематична среща “Енергийна ефективност и технологично обновление в индустрията”. Срок за заявки - 7 февруари

На 11 февруари 2005 г. Център Чиста Индустрия организира първия в България, семинар на тема ISO 14001:2004 Системи за управление по околна среда - нови изисквания и различия спрямо БДС ЕN ISO 14001:1998. Срок за заявки - 8 февруари

Предстои приемане от страна на МИ, МОСВ, МРРБ и МЗ на НАРЕДБА за норми за допустими емисии на замърсители на въздуха от неподвижни източници, отменяща Наредба № 2/1998г. БСК, браншови камари и предприятия за производството на цимент, метали, торове и други, представиха свои становища и предложения за промени. БСК очаква допълнителни становища до 15.02.2005 г. на адрес: Brankov@bia-bg.com

Българската стопанска камара най-учтиво Ви кани да участвате в еднодневен семинар на тема: "Условия и ред за въвеждане и прилагане на автономни мерки за суспендиране на митата", "Писмено деклариране на стоки пред митнически учреждения, Управление на митнически квоти" на 15 февруари 2005г. (вторник) от 10:00ч. до 15:00ч. в сградата на БСК, ул. Алабин 16-20, етаж 1, зала 102.. Краен срок за заявки - 10.02.2005, 18:00 ч.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

БСК кани браншовите организации да предложат свои представители за участие в експертните групи към Агенцията за обществени поръчки

Общо събрание на Българска минна камара ще се проведе на 11 февруари 2005 г., от 11.00 часа в залата на “Рудметалургпроект”.

Общо събрание на Национална браншова асоциация “Пожарна и аварийна безопасност” ще се проведе на 18 март 2005 г., от 12.00 часа в БСК (София 1000, ул. “Алабин” 16-20, ет.7)

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

1 семестър CCNA - 10 февруари – 25 февруари 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 19 февруари – 27 март 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNA - 26 февруари – 3 април 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 8 януари – 13 февруари 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 15 януари – 20 февруари 2005 – съботно-неделен
3 семестър CCNA – 28 февруари – 11 март 2005 – дневен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

British Airways се оправда с високите цени на горивата за 40% спад в печалбата си за изминалото тримесечие. През отчетния период, завършващ на 31 декември 2004 г., авиокомпанията е генерирала печалба преди облагане с данъци в размер на 75 млн.бр.п. (141 млн.щ.д.), в сравнение със 125 млн.бр.п. преди година. Този резултат все пак се оказа по-добър от прогнозите на пазара, които се движеха около 59 млн.бр.п. Компанията заяви, че очаква приходите за цялата година да отбележат ръст.

Източник: BBC

САЩ

В петък Time Warner Inc. обяви прираст в чистата печалба за изминалото тримесечие, благодарение на по-големия брой потребители на дигитални видео филми и високоскоростен интернет, както и увеличените приходи от реклама. Най-голямата медийна групировка в света е регистрирала чиста печалба в размер на 1.13 млрд.щ.д., или 24 цента на акция, в сравнение с 639 млн.щ.д., или 14 цента на акция преди година.

Източник: Ройтерс

Азия

Konka Group, един от водещите китайски производители на телевизионни приемници, ще продаде дял от 4.82% в компанията на едно от поделенията на френската Thomson SA. Наскоро китайските власти дадоха разрешение на Thomson Investments Group Ltd. да закупи 29 млн. нетъргуеми акции от Overseas Chinese Town Group, най-големият акционер в китайският производител на телевизори.

Източник: China People’s Daily

 
Индекси на фондови борси
04.02.2005
Dow Jones Industrial
10 716.13 (123.03)
Nasdaq Composite
2 086.66 (29.02)
Стокови борси
04.02.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)46.48
Brent crude ($US/bbl.)43.90
Heating oil ($US/gal.)1.2700
Natural gas ($US/mmbtu)6.1000
Unleaded gas ($US/gal.)1.2600
Gold ($US/Troy Oz.)415.90
Silver (cents/Troy Oz.)6.64
Platinum ($US/Troy Oz.)866.00
Hogs (cents/lb.)73.00
Pork bellies (cents/lb.)88.60
Live cattle (cents/lb.)88.18

       Опознай България

Капитан Петко Войвода (6.ХII.1844–7.II. 1900)

Легендарен българин, посветил живота си на борба за независимостта на българските тракийски земи и за обединението им с България. Роден в с. Доганхисар, тогавашна Западна Тракия. За живота на Капитан Петко Войвода научаваме не толкова от историците, колкото от романа за него, написан от Николай Хайтов, както и от телевизионния сериал, станал любим на много българи. Петко Войвода е обичан не само от българите, но и от турците и гърците, защото защитавал правата на всички бедни, независимо от тяхната националност. Той не се ограничава единствено в границите на България, готов е да се бори за всеки народ в Европа, страдащ несправедливо. Част от тези негови усилия е невероятното приятелство между него и Гарибалди. Двамата мъже се срещат лично през 1866 г. Гарибалди помага на младия българин да сформира отряд от 220 доброволци, основно италианци, които по-късно се присъединяват към въстаналите революционери и заминават за о-в Крит, за да се бият срещу турците за освобождението на критския народ. Последните години от живота си, Капитан Петко Войвода прекарва във Варна. Заради русофилските му убеждения и противопоставянето на политиката на Фердинанд I и Стефан Стамболов, е арестуван и интерниран многократно. Това влошава здравословното му състояние и ускорява смъртта му.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 07.02.2005
Българска версия: 7661, Английска версия: 2315

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999