Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 06 октомври 2005 г., брой 1530
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(06.10.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.88513
USD/BGN   1.63709
CHF/BGN   1.26134
EUR/USD   1.1947*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   2.04%  


Дискусии
10 причини за премахването на данък печалба
Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Телевизия-Бургас (Бургас)
Хемустурист (Габрово)
Идис (Варна)
Напредък Холдинг (София)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 36173
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Парламентът ратифицира Заемното споразумение за Трети програмен заем за преструктуриране между България и Международната банка за възстановяване и развитие в размер на 116 100 000 евро в подкрепа на платежния баланс. Заемното споразумение е било одобрено от Световната банка на 2 юни 2005 г. и подписано на 6 юни от министъра на финансите и директора за България в Световната банка. 

Източник: БНТ

Лукойл намалява крайните заводски цени на горивата, заради динамиката на пазарната конюнктура, съобщиха от компанията. От 0.00 часа на 6 октомври цената на бензин А-92 Н ще бъде 1625.88 лева/тон, на А-95 Н - 1644.92 лева/1000 литра, на А-98 Н - 1673.00 лева/тон. 

Източник: БНТ

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

Приватизацията на 67% от пловдивската общинска фирма Градски транспорт ще бъде стартирана, въпреки че има висящо дело, реши вчера надзорният съвет на общинската агенция по приватизация. Процедурата бе замразена, тъй като бе оспорена в съда от общинския съветник Димитър Костов. Той се жали срещу начина, по който общинарите са гласували решението за раздържавяване. 

Източник: Сега

Дружества
Производство на обувки
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Рекорд-Габрово (Габрово)   7 306  
  2   Еврошуз (София)   6 974  
  3   Комфорт Шус (София)   6 600  
  4   Делфи прим (София)   6 343  
  5   Италбул Шуус (София)   4 519  
  6   Браво (Подгорка) (Коларово)   3 869  
  7   Ильо войвода (Кюстендил)   2 708  
  8   Джулиа (Невестино)   2 198  
  9   Бългериън-Шус-Корпорейшън (София)   1 863  
  10   Кавалер Юнион 2001 (София)   1 570  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 05.10.2005
  Обща стойност (BGN):   2 489 862.53  
Брой търгувани компании: 99
Официални пазари: 533 448.12
Свободен пазар: 1 631 602.11
Други сделки: 7 101 423.15
Най-голяма промяна в цените
Дъб (Враца)  -67.32%
Булгар Чех Инвест холдинг (Смолян)  50.00%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Общо 2.8 млрд. лв. са платените стоки и услуги с карти, на които има логото на БОРИКА. Това показва статистиката на националния картов оператор към началото на юли. По-нови данни за развитието на картовия пазар все още не са публикувани. Традиционно от тази иначе внушителна сума над 87% са изтеглените пари от банкомат. 

Източник: Дневник

Шведската Ериксон има нов директор за България - Томас Сванефалк. Телекомуникационният гигант е един от основните доставчици на БТК и Глобул и работи в България от 1994 г. Преди България Сванефалк е завеждал офиса на Ериксон в Хърватска.

Източник: Сега

Германско-датска компания е заявила намерение да построи пивоварна в района на Бобов дол, съобщи заместник-кметът по икономическата част на Бобов дол Валери Радлев. Фирмата се казва Deutsche Danish Company, дейността й е търговия с алкохол и има офиси в Дания и Лайпциг, уточни той. По думите му досега тя не се е занимавала с производство на бира, но ще се пробва.

Източник: Монитор

Рекламна агенция Лио Бърнет (Leo Burnett) спечели наградата Golden Watch за кампанията за насърчаване на избирателната активност "Парламентарни избори 2005". Наградата се присъжда на творческия директор на агенцията Светослав Тодоров, съобщи Мариана Брашнарова, председател на Асоциацията на рекламните агенции (АРА).

Източник: Дневник

Еврокамион ЕООД отбеляза рекорден ръст в продажбите си по време на есенния Международен пловдивски панаир 2005. Фирмата, която е единствен представител на MAN Nutzfahrzeuge AG за България, сключи договори за продажба на 27 нови камиона MAN, 3 автобуса Neoplan Tourliner, чиято официална премиера в България се състоя по време на панаира, и 2 автобуса MAN Lion"s Coach. 

Източник: Черно море

Над 1.5 млн. лева приходи очакват от Български пощи-Варна за 2005 г. Финансовият резултат се увеличава с около 130% спрямо 2004-а. Повишението на приходите се дължи и на прилагането на услугата DHL.

Източник: Сега

На базата на законова празнота преди месец външнотърговското дружество Химимпорт (част от варненската икономическа група ТИМ) е закупило 59.11% от пенсионна компания Съгласие. В това са категорични представители на осигурителния бранш. 

Източник: Дневник

234 хил. лв. е нетната печалба на Топлофикация ВТ за м.г. Положителният финансов резултат надвишава с 3,3 пъти печалбата за 2003 г., се посочва в годишния доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Приходите от продажби са увеличени с 271 хил. лв., което определя рентабилност 210 % по-добра от предходната година.

Източник: Янтра - Велико Търново

Дяловете на договорен фонд Сентинел Принсипал ще се търгуват на Българска фондова борса ­ София от 10 октомври. Досега тези дялове се продаваха само на каса, като предлагането им започна на 12 септември. Номиналната стойност на един дял е един лев. Нетната стойност на активите на Сентинел Принсипал вчера достигна 514 858,86 лв., а броят на дяловете е 512 528,0674.

Източник: Монитор

Липсата на подробен устройствен план на островната зона във Варна спъва развитието на Транзитна търговска зона АД, каза изпълнителният директор на дружеството Юлиан Гендов. По думите му проектът за изграждането на зоната е на стойност 50 млн. евро. Той предвижда изграждането на два многоцелеви терминала, както и цялата необходима инфраструктура за обслужването им. 

Източник: Дневник       Българска Стопанска Камара


Предстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

Зам.-председателят на БСК Камен Колев ще участва в официалното откриване на Балканското изложение за облекло и текстил Bgate, на 6 октомври 2005 г. в Интер Експо Център - София.

Българо-непалски бизнес форум ще се проведе на 12 октомври 2005 г., от 9.00 часа в Българската стопанска камара.

Председателят на БСК Божидар Данев ще участва от 5 до 7 октомври 2005 г. в Женева в среща на тема “Развитие на корпоративната социална отговорност, проблеми на работодателите и техните организации”, организирана от Международната организация на труда и Международната организация на работодателите.

Италианският институт за външна търговия - секция за насърчаване на обмена към Посолството на Италия, организира на 13 октомври 2005 г. в столичния хотел "Шератон" (зала "Средец") двустранни срещи в областта на туристическо-хотелиерското оборудване и обзавеждане.

На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.

От 1 до 28 октомври 2005 г. Националният иновационен фонд към Министерството на икономиката набира проекти за своята есенна конкурсна сесия.

БСК събира информация за щетите и загубите на предприятията в пострадалите от наводнения райони. Информацията ще бъде предоставена на правителствената комисия за преодоляване и покриване на щетите. В тази връзка молим заинтересованите предприятия да изготвят и представят експертна оценка на понесените загуби, както досега, така и на очакваните за бъдещи периоди. Оценките изпращайте на електронен адрес: office@bia-bg.com

БСК издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения във връзка с наводненията в страната. За допълнителна информация: Наталия Събева - тел. 987 22 64, email: natali@bia-bg.com 


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Нов курс - по “Сигурност на мрежите” предлага Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
1 семестър CCNA - 03 октомври – 18 октомври 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 29 октомври – 04 декември 2005 - съботно-неделен
8 семестър CCNP - 15 октомври – 13 ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите - 22 октомври – 27 ноември 2005 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Dell Inc., най-големият производител на персонални компютри в света, води преговори за изграждането на завод в Полша, но все още не е взето окончателно решение по въпроса, заяви високопоставен служител в сряда, опровергавайки предишни публикации, според които вече е избрано място за бъдещото производствено съоръжение. „Бих искал да опровергая слуховете, че Dell вече се е спряла окончателно на Полша,” заяви Себастиан Микош, заместник-шеф на полската Агенция за насърчаване на инвестициите PAIiIZ пред репортери. „Тези слухове предизвикаха проблемна ситуация – днес бях информиран, че Dell обмисля прекратяване на преговорите, заради медийната буря, която се разрази,” добави той.

Източник: Ройтерс

САЩ

Yum! Brands Inc. реализира 16% ръст в печалбата за третото тримесечие, благодарение на по-високите продажби в ресторантите KFC и Pizza Hut в САЩ и Китай. Чистите приходи на Yum, която е собственик и на веригата Taco Bell, са достигнали 214 млн.щ.д., или 72 цента на акция, в сравнение с 185 млн.щ.д., или 61 цента на акция преди година. Приходите за периода са се покачили с 2,9% до 2.24 млн.щ.д., съобщи базираната в Луизвил, Кентъки Yum в свое официално изявление.

Източник: Блумберг

Азия

Fuji Heavy Industries Ltd. в сряда съобщи, че ще разтрогне съюза си с General Motors Corp., както и че Toyota Motor Corp. ще закупи 8.7% от капитала на компанията, произвеждаща автомобилите Subaru. След сделката, GM ще остане с 11.4% дял в Fuji Heavy, който изпитващият затруднения американски гигант възнамерява да продаде на пазара. Според изявлението на Fuji, японският автомобилен производител ще прекрати проекта за съвместна разработка с марката Saab на GM.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
05.10.2005
Dow Jones Industrial
10 317.36 (-123.75)
Nasdaq Composite
2 103.02 (-36.34)
Стокови борси
05.10.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)62.79
Brent crude ($US/bbl.)60.12
Heating oil ($US/gal.)2.0100
Natural gas ($US/mmbtu)14.1800
Unleaded gas ($US/gal.)1.9100
Gold ($US/Troy Oz.)469.30
Silver (cents/Troy Oz.)7.48
Platinum ($US/Troy Oz.)922.00
Hogs (cents/lb.)65.33
Pork bellies (cents/lb.)96.38
Live cattle (cents/lb.)91.05

       Опознай България

Умира Цар Самуил

Самуил (управлявал 976 – 1014 г.) е един от най-героичните български владетели. Въпреки че е коронован за цар през 997 г., той всъщност поема управлението на държавата още през 976 г., когато неговият предшественик Роман доброволно му предава властта. Макар че не произхождал от знатно семейство, Самуил имал вроден талант да управлява. Много скоро, границите България се разпрострели върху територията на почти целите Балкани, като само малки части от Гърция и Тракия останали под византийски контрол. Цели 15 години, Самуил и византийският император Василий (Базил) II се подготвяли за решителната битка помежду си, която избухнала през 1002 г. Армията на византийците била по-опитна и успяла да принуди българските войски да се оттеглят във вътрешността на страната. Все пак, с постоянните си военни нападения Самуил се надявал, че ще успее да принуди византийците да седнат на мирната маса. Цели 12 години неговата тактика бранела независимостта на България и не позволявала на Василий да достигне до главните български градове. На 29 юли, 1014 г., обаче, Василий II устроил битка с българската войска в отсъствието на Самуил. Извоювал смазваща победа и пленил и ослепил 14 000 български войници. На всеки 100 оставил по един човек с едно око, за да ги води. Самуил не могъл да понесе вида на осакатената българска войска и починал от сърдечен удар на 6 октомври 1014 г.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 06.10.2005
Българска версия: 8771, Английска версия: 2506

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999