Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 16 май 2005 г., брой 1428
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(16.05.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.87559
USD/BGN   1.54795
CHF/BGN   1.26599
EUR/USD   1.2635*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   2.03%  
Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Русия Днес (София)
Витекс-2000 (Зверино)
МБАЛ-Св.Пантелеймон (Ямбол)
Албена-С (Сливен)
Винпром-Троян (Троян)
Джерман (Сливен)
Идис (Варна)
ИМЛТ (София)
Трейс Строй (Стара Загора)
Месокомбинат-Бургас (Сливен)
Новотекс - Р (Ракитово)
ПВИ-Христо Ботев (Предприятие за вълнени изделия) (Зверино)
Прокон-90 (Добрич)
Пътностроителна фирма (Ямбол)
Пи Ес Ай (Стара Загора)
УСМ (Строителна механизация-СЗ) (Стара Загора)
Технотекс (Пазарджик)
Юта (Русе)
България телеком нет (София)
Сова 6 (София)
Орел Агро-Холдинг (София)
Мототехника-Сливен (Сливен)
Развитие индустрия холдинг (София)
ПСК Трейс (Стара Загора)
Интерпартнерс (София)
Европът-2000 (Пловдив)
Черно море-хотел мениджмънт (Варна)
Йод (Варна)
 

Обществени поръчки
  Доставка на двузвенки - "Български държавни железници" - ЕАД
Доставка на работни обувки и ботуши - НК "Железопътна инфраструктура"
Доставка на съединителни спирачни ръкави, комплект и отделни елементи - "Български държавни железници" - ЕАД
Доставка на униформено облекло - НК "Железопътна инфраструктура"
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0337HR) Фирма от Хърватска търси производители на фруктозни и глюкозни сиропи, използващи се в производството на плодови сокове.
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 33019
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Гръцката компания Терна ще изгражда и електрифицира жп отсечката Първомай - Крумово, която е част от линията Пловдив - Свиленград. Европейската комисия е одобрила доклада на тръжната комисия за избора на компанията за изпълнител на проекта и в близките дни ще започнат преговори за сключване на договора, съобщи финансовият министър Милен Велчев.

Източник: Дневник

Отраслови анализи: Развитие на производството, вноса и износа в България по браншове

Развитието на производството и търговията с горива в България през 2004 г.
Развитие на производството и продажбите на текстилни изделия през 2004 г.

Развитие на производството и продажбите на трикотажни изделия през 2004 г.
Развитие на производството и продажбите на парфюмерия и козметика през 2004 г.
Развитие на производството и продажбите на шивашки изделия през 2004 г.

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

На търг с явно наддаване ще се продават 75% от акциите на завод Цар Самуил в Костенец, част от ТЕРЕМ, София, оповестиха от Министерството на отбраната. Началната цена ще е 5 млн. лв., а стъпката за наддаване - 100 000 лв. Депозитът за участие в търга е 500 000 лв., цената на тръжната документация е 2000 лв. Търгът ще се проведе на 15 юни, но не според приватизационния закон, а по реда на Правилника за упражняване правата на държавата в дружества с преобладаващо държавно участие. Крайният срок за подаване на заявки за участие е до 14 юни.

Източник: Пари

В договора за приватизация на Топлофикация-Плевен ЕАД от фирма Метрони е записано задължение за инвестиции в размер на 52 млн.лв. Цената на сделката е 26,6 млн.лв

Източник: 24 часа

Държавата обяви за продан двете водноелектрически централи Росица 2 и Росица 3 във Великотърновска област, които са част от енергийната система на язовир Александър Стамболийски. Активите им са разположени на територията на селата Росица, Бяла Черква, Михалци и гр. Павликени. В тях влизат над 75 декара земя, напоителни канали и един жилищен блок в Павликени. 

Източник: Борба - Велико Търново

Дружества
Дейности на туроператори и туристически агенции; спомагателни туристически дейности, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Балкантурист (София)   20 057  
  2   Хермес тур (Варна)   17 761  
  3   Хермес - Георги Щерев (Варна)   9 675  
  4   Балкан-холидейз сървисис (София)   8 715  
  5   Оптимакс-тур (Бургас)   6 803  
  6   Интертравълсървиз (София)   6 468  
  7   БД турс (София)   5 994  
  8   Перла-турист (София)   5 306  
  9   Регина-травъл (София)   4 769  
  10   Елиттур (Несебър)   2 406  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 13.05.2005
  Обща стойност (BGN):   1 917 312.50  
Брой търгувани компании: 90
Официални пазари: 578 508.05
Свободен пазар: 934 324.45
Най-голяма промяна в цените
България-29 (София)  30.09%
Складова техника (Горна Оряховица)  -20.73%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Банка Аустрия е внесла документи в управление Банков надзор на БНБ с молба за разрешение да притежава 25% от акциите на ДЗИ Банк. Става дума за ценните книжа, които в началото на март Банк Аустрия придоби и издаде срещу тях варанти (права) със срок на валидност до една година, които се търгуват на фондовата борса във Виена. 

Източник: Банкеръ

Електроразпределителното предприятие (ЕРП) в Благоевград, чийто мажоритарен собственик е чешката компания CEZ Group, отчита брутна печалба от над 5 млн. лв. за първото тримесечие на 2005 г., съобщиха от компанията. Това е с 10% повече в сравнение със същия период на миналата година.    Брутната печалба за 2004 г. на ЕРП - Благоевград, е над 13.45 млн. лв. Нетните приходи от продажби, отчетени от компанията за същия период, са 60.44 млн. лв. 

Източник: Дневник

Промените в Лукойл Нефтохим са потвърдени на извънредното общо събрание. Заседанието е било на закрити врати. Акционерите на бургаската рафинерия са утвърдили Игор Кузмин за председател на УС на ЛУКойл Нефтохим Бургас. Той заменя на този пост генералния директор на ЛУКойл България Валентин Златев.

Източник: Пари

Два български консорциума Трансстрой - Главболгарстрой и Станилов - Валмекс спечелиха международните търгове за укрепване на бреговете на река Дунав, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Източник: Дневник

Елана Еврофонд увелиава инвестициите в корпоративни и общински облигации. Структурата на портфейла на Елана Еврофонд ще може да съдържа до 40% корпоративни и ипотечни облигации и до 30% общински, решиха акционерите на годишното общо събрание, проведено на 14 май. Досега уставът на фонда не позволяваше делът на корпоративните и ипотечните облигации да надвишава 20%, а делът на общинските - 10%.

Източник: Пари

Управителният съвет на БНБ одобри на 11 май 2005 г. балансът и отчетът за приходите и разходите на Печатница на БНБ АД за 2004 година. Решено бе 10% от печалбата на дружеството, която е 1.15 млн. лв., да бъдат заделени във фонд Резервен, а с останалите средства да бъде покрита част от загубата му за 2003 г., която е 2.6 млн. лева.

Източник: Банкеръ

ЕБВР дава 430.5 млн. EUR за ТЕЦ Марица-изток 1. Банката осигурява 2 заема за изграждането на нов енергоблок на ТЕЦ Марица-изток 1 с мощност 2х300MW. Първият заем ще е в размер на 157.5 млн. EUR и ще бъде отпуснат от ЕБВР, а вторият ще е за 273 млн. EUR и ще се поеме от 3 водещи организатори. Общата стойност на проекта е 1.05 млрд. EUR. Новият енергоблок ще се изгради по схемата BOOT /изгради-притежавай-експлоатирай-прехвърли/ и ще замени съществуващите 500 МW мощности. Произвежданата електроенергия ще се продава на НЕК.

Източник: Пари

Вече 7 банки участват в системата за бързи разплащания Експрес-М на Банксервиз, отчете общото събрание на акционерите. В нея влизат Евробанк, Интернешънъл Асет банк, МБТР, Общинска банка, ПИБ, Райфайзенбанк и Юнионбанк. Общото събрание реши да задели печалбата от 1,492 млн. лв. в резерви от общ характер. На местата на Божидар Кабакчиев и Ваня Василева в съвета на директорите на Банксервиз са избрани Димитър Костов и Людмил Гачев.

Източник: Сега

Сиенсис получи сертификат за Gold Certified Partner от Cisko Systems Inc. Сиенис е дългогодишен партньор на Cisko Systems за България с договор за доставка на продукти, услуги и техническа поддръжка на комуникационните системи. Сиенис е сред десетте системни интегратори според класацията на IDG Топ 100 за четири поредни финансови години.

Източник: Пари       Българска Стопанска КамараСЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.БСК, Център Чиста Индустрия издава безплатен електронен бюлетин
Индустрия и Околна среда
, предоставящ
информация по околна среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС,
браншови, регионални индустриални организации, др. Необходимо е абонатите да имат достъп до Интернет.
За абонамент тук

 
Новини от БСК

ХІ-о Отчетно-изборно събрание на Българската стопанска камара ще се проведе на 18 май 2005 г., от 10.00 часа в Зала 8 на НДК

МОСВ приканва операторите на инсталациите в обхвата на Европейската схема за търговия с парникови газове да се заявят в Изпълнителната агенция по околна среда до 16.05.2005 г., и попълнят съответната информация.

На 13 май т.г. Центърът за професионално обучение при БСК връчи свидетелства за професионална квалификация на 14 души, завършили курс по професия “Готвач” за придобиване на втора степен на професионална квалификация по специалността “Производство на кулинарни изделия и напитки”.

Стартира изпълнението на програмата на БСК за регионално и браншово обучение по здравословни и безопасни условия на труд (ЗБУТ) през 2005 г., която се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд “Условия на труд”.

БСК организира среща с фирми от Китай в четвъртък, 19 май 2005, от 10:00 ч. в заседателната зала на БСК, ул. Алабин 16-20, София.

Обръщение на социалните партньори към политическите сили и участниците в Избори 2005 бе подписано на 29 април 2005 г.

Конференция “Базел ІІ за МСП: “Бъдещото на достъпа до финансиране на МСП” организира Националната занаятчийска камара на 19 май 2005 г. /четвъртък/ в Новотел Пловдив, гр. Пловдив. Заявки се приемат до 11 май 2005 г., сряда.

Европейската комисия събира писмени позиции на браншови камари, производители и търговци относно вноса на китайски текстил.
ЕК – Брюксел, започна от 29.04.2005 г. разследване на вноса на девет групи текстилни продукти от Китай за 2005 г. Целта е предприемане на защитни мерки по правилата на СТО след доказване на такъв внос. До 20 май 2005 г. ЕК очаква информация от браншови камари, производители и търговци, които следва да попълнят приложените въпросници

Първи национален семинар “Въвеждане на европейския подход в сертификацията и контрола” ще се проведе на 30 май 2005 г. в зала 4 на НТС (ул. “Г.С.Раковски” № 108, София).


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Работна среща по разработването на национална стратегия за повишаване конкурентоспособността на секторите текстил, облекло, кожи и обувки ще се проведе на 17 май 2005 г., от 9.30 до 15.00 часа в заседателната зала на ул. “Искър” 9, София.

Общо събрание на Българската строителна камара, член на БСК, ще се проведе на 19 май 2005 година, от 10.00 часа, в зала 4 на НТС, град София, ул. Раковски, № 108.

На 27.05.2005 година от 13.30 часа в Залата на Дирекция "Бюро по труда" гр. Монтана, ул. "Жеравица" № 2, ет.4, ще се проведе Общо събрание на Стопанска камара - гр. Монтана.

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office XP при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
4 семестър CCNA - 11 април – 22 април 2005 - дневен, интензивен
5 семестър CCNP - 11 април – 31 май 2005 - вечерен
2 семестър CCNA - 9 април – 22 май 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 23 април – 5 юни 2005 - съботно-неделен
7 семестър CCNP - 23 април – 5 юни 2005 – съботно-неделен
8 семестър CCNP – 23 април – 5 юни 2005 – съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Old Mutual, листваната в Лондон южноафриканска финансова групировка, е в ранен етап на преговори за закупуването на Skandia, на-големия застраховател в скандинавския регион. Източници, запознати със ситуацията коментираха, че евентуалното успешно осъществяване на сделката ще постави началото на трансгранична финансова групировка, оценявана на над 8 млрд.бр.п. (14.9 млрд.щ.д).

Източник: FT

САЩ

Constellation Brands Inc., най-големият производител на вино в света, в петък потвърди информацията, че се е обърнала към Allied Domecq във връзка с евентуално предложение за поглъщане, но предупреди, че не е сигурно, че ще подаде официална оферта. Constellation, която работи с Brown Forman Corp., Lion Capital и The Blackstone Group, не пожела да разкрие подробности около предварителните преговори с Allied, която вече планира да бъде погълната от Pernod Ricard в сделка за 14 млрд.щ.д.

Източник: Ройтерс

Азия

През първите четири месеца на годината в Китай са направени чуждестранни инвестиции на стойност 50.15 млрд.щ.д. , което представлява ръст от 8.03% в сравнение със същия период на миналата година. Според данните, публикувани от министерството на търговията, размерът на чуждестранните инвестиции за периода в реално изражение е 17.47 млрд.щ.д., или с 2.24% повече отпреди година. От януари до април, в Китай са одобрени 13 092 нови чуждестранни компании, или с 8.11% по-малко в сравнение със съответния период на 2004 г.

Източник: China People’s Daily

 
Индекси на фондови борси
13.05.2005
Dow Jones Industrial
10 140.12 (-49.36)
Nasdaq Composite
1 976.78 (12.90)
Стокови борси
13.05.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)48.67
Brent crude ($US/bbl.)48.70
Heating oil ($US/gal.)1.3800
Natural gas ($US/mmbtu)6.6200
Unleaded gas ($US/gal.)1.4200
Gold ($US/Troy Oz.)420.70
Silver (cents/Troy Oz.)6.94
Platinum ($US/Troy Oz.)865.40
Hogs (cents/lb.)75.73
Pork bellies (cents/lb.)83.23
Live cattle (cents/lb.)87.28

       Опознай България

Крушуна

Там, където последните склонове на Стара планина преминават в обикновени възвишения, от които започва Дунавската равнина, в допир с Деветашкото плато се намира с. Крушуна. Отдалечено е на 34 км от град Ловеч. Така селото е вгнездено между тях и само на север има простор към низината на р.Осъм. През 1976-77 г. в югоизточната част на селото e открита минерална вода. В южната му част се намира местността “Маарата” - живописно преддверие на Предбалкана, високите скали на който правят огромна подкова на ръба на Деветашкото плато. Пещерата Водопада се намира на около 800 м. южно от селото. Тя е една от най-красивите пещери у нас. Представлява един изключително труден за ориентиране воден лабиринт. Водата преодолявайки много прегради, образува великолепния водопад Крушуна и каскада от красиви езера. Галериите са оригинални, покрити със специфично идеално бели натечни образувания, коитo на фона на кафявия свод създава неописуема гледка. Интересни са също така синтровите прегради в някои от галериите. Освен пещерата Водопада, в района има и други пещери Урушка маара, Горник, Деветашка пещера, които впечатляват с размерите на привходната зала. В близост до селото има еко-пътека.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 16.05.2005
Българска версия: 8196, Английска версия: 2392

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999