Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 25 ноември 2005 г., брой 1566
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(25.11.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.86170
USD/BGN   1.65987
CHF/BGN   1.26174
EUR/USD   1.1783*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   2.04%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.comДискусии
10 причини за премахването на данък печалба
Общи събрания днес
  Камаш-К (Каварна)
ПФК-Пирин (Благоевград)
Общинска банка (София)
Климатехника (София)
Невен (Елхово)
Ти Би Ай Евробонд (София)
Импулс - Е (Варна)
Руен (София)
Лилия-С (София)
Яйца и птици - Зора (Дончево)
Брилянт инвест (София)
Емайлхим (Петърч)
Поморие - инвест (Поморие)
Тошево (Генерал Тошево)
 


Външноикономическо сътрудничество


Новини от Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) към българските посолства


Оферти от български и чуждестранни фирми

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 37460
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

България ще иска още пари за АЕЦ Козлодуй. Правителството даде мандат на министрите на външните работи Ивайло Калфин и на икономиката и енергетиката Румен Овчаров да преговарят с Европейската комисия за допълнително финансиране във връзка с предсрочното извеждане от експлоатация на четирите блока, съобщиха от пресслужбата на кабинета. 

Източник: Стандарт

5 млн. лв. за проектиране на пътища има в бюджета за 2006 г. и това се прави за първи път у нас, каза вчера строителният министър Асен Гагаузов. Средствата са както за проектиране на пътища, така и за жп линии с цел в навечерието на влизането в ЕС, България да разполага с проекти, готови за финансиране от страна на еврофондовете.

Източник: Сега

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

Кметът на Община Ямбол Кирил Тодоров подписа и внесе в Окръжен съд искови молби срещу три приватизирани дружества Хлебопроизводство, Тракия -9 и Технострой инженеринг- 99. Те са приватизирани през 1998 и 1999 г. Сумите, които дружествата дължат до този момент на Община Ямбол от неплатени вноски по сключените договори са общо в размер 1 341 232, 93 лв. заедно с лихвите.

Източник: Дарик радио

Концесии

Изпратили сме за обсъждане предложение до министерствата на отбраната и на икономиката и енергетиката три военни летища - в Доброславци, Узунджово и Щръклево, да бъдат отдадени на концесия на частни фирми. Това съобщи зам.-министърът на транспорта Юджел Атилла вчера. Летището в Доброславци може да се използва за кацане и излитане от нискобюджетните авиокомпании, а тези в Узунджово и Щръклево - за самолетни карго превози. 

Източник: Монитор

Дружества
Производство на кино- и видеофилми
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Ню Имидж-България (София)   12 388  
  2   Бояна филм (София)   5 766  
  3   Аудиовидео "Орфей" (София)   954  
  4   Радиовижън плюс и сие (София)   787  
  5   Александра Аудио (София)   722  
  6   Бългериа филм сървисес (София)   662  
  7   Български Текст (София)   445  
  8   Български бизнес проекти (София)   419  
  9   Синемакс (София)   267  
  10   Филмова къща - Брайт Айдиас (София)   53  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 24.11.2005
  Обща стойност (BGN):   2 642 255.47  
Брой търгувани компании: 94
Официални пазари: 765 848.94
Свободен пазар: 662 509.55
Други сделки: 556 146.00
Най-голяма промяна в цените
Електроапаратурен завод - ЕАЗ (Пловдив)  50.00%
Сердиком (София)  -18.75%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

ДСК предлага колективни инвестиции от 1 декември. Това съобщи Петер Холцнер, председател на борда на директорите на унгарския ОТП Фонд мениджмънт, който е акционер в българската компания. От тази дата гражданите ще могат да предоставят парите си за управление в новите договорни фондове ДСК Стандарт и ДСК Баланс, а срещу това ще получават дялове на фонда. 

Източник: Стандарт

Петрол привлече под своята марка три бензиностанции и една газ-станция на територията на Русенска област. Обновените и модернизирани търговски обекти, собственост на местната компания Проксим ООД с управител Иван Нешев, са част от партньорската програма на най-големия дистрибутор на горива в страната.

Източник: Дневник

Ти Би Ай - Здравно осигуряване е новото име на Булстрад- Здравно осигуряване. Целта на промяната е утвърждаване и популяризиране на корпоративната идентичност на дружеството като част от TBI България - най-голямата небанкова финансова група у нас, коментира Александър Манолев, изп. директор на дружеството. 

Източник: Пари

Италианската банкова група УниКредито е придобила чрез свързани лица близо една четвърт от капитала на ДЗИ Банк АД и над 13% от застрахователното дружество ДЗИ, съобщиха вчера от фондовата борса. Банката е придобила непряко 12 414 300 акции, което е 24.84% от капитала на ДЗИ Банк. Книжата са прехвърлени в Централния депозитар на 17 ноември. 

Източник: Сега

Средната заплата във варненската Корабостроителница достигна 699 лева за септември след подписването вчера на колективен трудов договор между двата синдиката в завода - КНСБ и КТ Подкрепа, и изпълнителния директор Фридрих Катцер. От документа става ясно, че се въвежда диференцирано заплащане на труда в дружеството.

Източник: Черно море

Вносителят на автомобилите Фолксваген - Порше БГ пуска на българския пазар едновременно три нови модела, съобщиха от компанията. В сряда вечерта бяха представени лекотоварният Кади (Caddy) с автоматичната скоростна кутия DSG, комби версията на Пасат (Passat Variant) и изцяло новата Джета. От Порше БГ възлагат най-големи надежди на Джета. 

Източник: Дневник       Българска Стопанска Камара


Другите за
Българската Стопанска КамараИНФОРМАЦИОННО-ТЪРГОВСКА СИСТЕМА
“ПАЗАР НА ДЪЛГОВИ ИНСТРУМЕНТИ”Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света
Предстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.Поздравете бизнес-партньори и приятели с коледните картички на SOS-ДЕТСКИ СЕЛИЩА В БЪЛГАРИЯ
 
Новини от БСК

25 ноември, 9.00 ч, БСК: Среща на тема “Водоползване и третиране на промишлени отпадни води - действащо законодателство, основни проблеми на прилагането и предстоящи промени в  нормативната уредба. Модерни технологични решения."

Срещи за публично обсъждане на проекта на Регионалния план за развитие на Северен централен район за планиране (СЦРП) и Предварителната оценка за него се проведоха в периода 24-25 ноември т.г. в петте области от СЦРП - Ловеч, Плевен, Русе, Велико Търново и Габрово.

От 1.01. 2006 г в Русия влиза в сила федерален закон № 102-ФЗ , с който се въвеждат поправки в действащия закон “За държавното регулиране на производството и оборота на етилов спирт, алкохолна и спиртосъдържаща продукция”, съобщава ръководителят на СТИВ – Санкт Петербург, Красимир Лозанов.

Становище на БСК по Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за достъп до обществена информация (24 ноември 2005 г.)

Среща на тема “Енергийна ефективност и околна среда – проблеми и възможности пред българската индустрия” ще се проведе на 1 декември 2005 г. в Стара Загора, хотел “Верея” (ул. “Симеон Велики” 100). Организатори са Европейски иновационен център – България, Българска стопанска камара, Агенция по енергийна ефективност, Клъстер “Енергийното сърце на България” и Стопанска камара – Стара Загора.

На 5 декември, понеделник, от 13:30 ч. БСК организира семинар на тема „Инструменти за търговска защита – антидъмпинг, изравнителни мита, защитни мерки по вноса”. Срок за заявки: 30 ноември

На 5 декември, понеделник, в столичния хотел "Шератон" ще се проведе семинар на тема "Държавна политика и енергийна ефективност до края на 2006 г. Възможности и условия за бизнеса", с участието на зам.-министрите на икономиката и енергетиката Лъчезар Борисов и Валентин Иванов.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Kамара на Eлектротехниката в България организира колективно посещение на изложението  ELECO 2005 в гр. Бурса, Турция (8-10 декември). Срок за заявки – 24 ноември!

Общо събрание на БАТЕК ще се проведе на 30 ноември т.г.

Новият офис на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци е на адрес София 1000, ул." Генерал Й. Гурко" 16, етаж 4, офис 407А ( сградата на НТС ул." Г. С. Раковски" 108), тел. 987 47 43, е-mail: union@org-bg.net, office@org-bg.net, http://canning.bafdi.com/

На 15 декември 2005 г. в гр. Русе ще се проведе Семинар с международно участие на тема “Свободно движение на работна сила”. Срок за заявки – 24 ноември 05 г.

Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Нов курс - по “Сигурност на мрежите” предлага Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
8 семестър CCNP - 15 октомври – 13 ноември 2005 - съботно-неделен
Access XP - 24 октомври – 31 октомври 2005 - вечерен
3 семестър CCNА - 24 октомври – 4 ноември 2005 - дневен
1 семестър CCNА - 29 октомври – 4 декември 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNА - 7 ноември – 22 ноември 2005 - дневен
4 семестър CCNА - 19 ноември – 17 декември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите - м. ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите - 24 ноември – 9 декември 2005 - дневен
2 семестър CCNА - 8 декември – 23 декември 2005 - дневен
4 семестър CCNА - 12 декември – 22 декември 2005 - дневен
3 семестър CCNА - 10 декември 2005 – 22 януари 2006 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова, Нели Жекова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

RTL Group ще купи 50-процентния дял на CNN в германския информационен канал n-tv, като по този начин ще придобие 100% от него, заяви компанията в четвъртък. RTL отказа да назове цената на сделката, която трябва да бъде одобрена от антимонополните и медийните регулаторни органи. N-tv е важен член от нашето семейство телевизионни канали, каза RTL в изявление. Планираната стъпка ще даде на n-tv необходимата й свобода да маневрира по отношение на стратегическите предизвикателства в бъдеще.

Източник: Ройтерс

САЩ

Енергийната компания Black Hills Corp. обяви в сряда, че ще предложи до 1,25 млрд. щ.д. за електрическата компания NorthWestern Corp., като по този начин ще направи по-добра оферта от предишното предложение на енергийния консорциум Montana Public Power Inc. Black Hills, която управлява електро- и газоразпределителните съоръжения в Южна Дакота, Уайоминг и Монтана каза, че предложението е главно акции срещу акции с възможност за плащане и в брой, което определя стойността на акциите на NorthWestern Corp. на около 33-35 щ.д. за акция.

Източник: Ройтерс

Азия

Mitsubishi UFJ Financial Group обяви, че печалбата за тази година ще достигне 930 млрд. йени (7,8 млрд. щ.д.), което я поставя на второ място по печалба в Япония за всички времена, тъй като благодарение на оживлението в икономиката лошите кредити намаляват и се увеличават приходите от такси от управление на активи. Най-вероятно чистата печалба ще бъде със 72% по-висока от предишната прогноза на банката за финансовата година, която приключва на 31 март, каза в изявление Mitsubishi UFJ, най-голямата банка по активи в света. Toyota Motor Corp. е единствената японска компания, чиято печалба е надхвърляла 1 трилион йени в рамките на една година.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
23.11.2005
Dow Jones Industrial
10 916.09 (44.66)
Nasdaq Composite
2 259.98 (6.42)
Стокови борси
23.11.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)58.71
Brent crude ($US/bbl.)56.23
Heating oil ($US/gal.)1.7500
Natural gas ($US/mmbtu)12.0500
Unleaded gas ($US/gal.)1.5300
Gold ($US/Troy Oz.)492.30
Silver (cents/Troy Oz.)8.13
Platinum ($US/Troy Oz.)984.30
Hogs (cents/lb.)65.65
Pork bellies (cents/lb.)88.15
Live cattle (cents/lb.)94.30

       Опознай България

Екопътека Бяла река

Екопътека Бяла река е част от туристическата инфраструктура в Калоферския участък на Национален Парк Централен Балкан. Изградена в ждрелото на Бяла река, двукилометровата пътека минава по осем моста с обща дължина около 80 м, близо 400 м вградени в земята стълбища и над 85 м дървени стълби и платформи, опасана е от 460 м парапети, има три площадки за наблюдение, място за отдих и осем къта, от които всеки може да се наслади на биологичното разнообразие. Маршрутът е замислен като атрактивен образователен тур в един от най-живописните участъци на парка. Стръмните брегове са покрити със зеленина и диви цветя и населени от изобилен животински свят. Трасето представлява кръгов маршрут под формата на осмица и започва на около 500 м след Калоферския манастир, където е изграден т.н. бивак Бяла река. Местата на мостчета през реката са сполучливо подбрани на най-красивите и недостъпни участъци. Пътеката свършва в началото на резерват Джендема и се обхожда за около час.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 25.11.2005
Българска версия: 9049, Английска версия: 2542

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999