Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 04 октомври 2005 г., брой 1528
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(04.10.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.87622
USD/BGN   1.63901
CHF/BGN   1.25882
EUR/USD   1.1933*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   2.04%  


Дискусии
10 причини за премахването на данък печалба
Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Международен център по фирмено управление (София)
Слънчо (Свищов)
Лорънс Мартин-Зидарово (Бургас)
Детски свят (Ябл.) (Ябланица)
Марса-Р (Хасково)
Севко (Севлиево)
ПФК Черноморец 1919 (Бургас)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 36137
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Прогнозираме икономически растеж от 5.5% и инфлация от 5.2% през 2006 г., заяви зам. финансовият министър Георги Кадиев в интервю за агенция Reuters. Прогнозните цифри ще станат факт, ако данъчните промени и сериозното повишение на акцизите на цигарите с 58% и алкохола с 18% бъдат одобрени тази седмица. 

Източник: Пари

България е в групата на страните, където нарастването на средната работна заплата спрямо инфлацията е най-високо, показва проучване на Мърсър хюман рисорсис (МХР), публикувано в австралийското издание Адвъртайзър. Според експертите България е на 5 място сред 65 държави, като страната ни е изпреварена само от Индия, Египет, Литва и Естония. На последно място в класацията е Малта. 

Източник: Дума

Премийният приход в застраховането за 2005 г. ще достигне 1 млрд. лв., прогнозира Даниела Конова, председател на Асоциацията на българските застрахователи. От тях 850 млн. лв. ще са в общото и 150 млн. лв. в животозастраховането. В сектора се очакват инвестиции от 800 млн. лв., като по-голямата част от тях ще са в животозастраховането. 

Източник: Пари

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

За пети път Агенцията за приватизация (АП) удължи срока за продажбата на ТЕЦ Варна на руската компания РАО ЕЕС - този път с петнадесет дни. В понеделник изтече поредното удължаване на срока по сделката. "Решението е във връзка с въпроси от техническо естество, а също и поради обективни обстоятелства, настъпили в ТЕЦ Варна през миналата седмица, влияещи пряко върху сделката, за които не е било известно и е необходимо време на РАО ЕЕС да се запознае с тях".

Източник: Дневник

Агенцията за приватизация (АП) обяви конкурси за избор на оценители на три дружества от Балканкар холдинг - Балканкар ЗП Тодор Петров - София, Балканкар Искър - Мездра, и Балканкар - ЗПДЕА Георги Костов - София. Спечелилите участници ще трябва да изготвят анализ на правното състояние, информационен меморандум и приватизационна оценка на държавното участие в дружествата. 

Източник: Дневник

Дружества
Производство на тъкани
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Миролио България (Сливен)   183 642  
  2   Катекс (Казанлък)   24 330  
  3   Мак (Габрово)   16 581  
  4   Белотекс-95 (Златоград)   13 087  
  5   Сънитекс (Мездра)   11 948  
  6   Нитекс-50 (София)   9 657  
  7   Марицатекс (Пловдив)   7 844  
  8   Витекс-Троян (Троян)   3 657  
  9   Рилски лен (Самоков)   3 517  
  10   Мануела (Хасково)   1 166  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 03.10.2005
  Обща стойност (BGN):   4 075 976.83  
Брой търгувани компании: 102
Официални пазари: 486 285.82
Свободен пазар: 2 414 754.71
Други сделки: 449 015.00
Най-голяма промяна в цените
ЗГММ (Перник)  30.03%
Българска роза Пловдив (Пловдив)  -30.00%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Евтин природен газ от Русия. Това е основният коз, с който оздравителният план на Ново Химко спечели благоволението на кредиторите на врачанския торов завод. И елиминира от битката за дружеството единствения си конкурент Интер РАО-България. Половината от капитала на Ново Химко е собственост на Центрикс Енерджи-Женева. 

Източник: Стандарт

Над 2 млн. EUR ще вложи мобилният оператор GloBul в проекта за изграждането на верига магазини, съобщиха от компанията. Очаква се до две седмици операторът да открие официално 7 нови представителни магазина в Казанлък, Габрово, Разград, Търговище, Велико Търново, Сливен и Варна. В момента представителните магазини на компанията в страната са 33. 

Източник: Пари

За последните 5 г. в Провадсол са инвестирани над 9 милиона лева. Закупена е модерна апаратура за измерване и анализ на състоянието на находището. Голяма част от инсталациите са обновени или в процес на модернизиране. Прилага се 30-годишна рекултивационна програма за поддържане на природното равновесие, на флората и фауната на територията на завода. 

Източник: Черно море

Вдигат заплатите в Стомана индъстри с 3,5% през тази и следващата година, съобщиха от българското представителство на мажоритарния собственик - гръцката компания Виохалко. Първият скок на заплатите влиза в сила със стара дата - от януари тази година.

Източник: Стандарт

Актавис купи унгарската компания Кери фарма. Цената на придобиването на генеричната фармацевтична фирма не бе оповестена от компанията, собственик и на трите български фармацевтични завода в Дупница, Троян и Разград. Кери фарма продава предимно на унгарския пазар, но изнася и за Полша, Словения, Словакия, Чехия и балтийските държави.

Източник: Сега

Бургаското летище посрещна вчера милион и 500 хилядния си пътник за този сезон. Това бе г-жа Джануари Лайл, която пристигна малко преди 15.00 ч. с директен полет от Нюкасъл на авиокомпания Болкан холидейз еър. От създаването му досега на бургаското летище не е имало толкова натоварен трафик. 

Източник: Монитор

Люксембургската банка Landsbanki Luxembourg S. A. е купила над 10% от Елана фонд за земеделска земя, стана ясно вчера. Финансовата институция е дъщерно дружество на исландската банка Landsbanki Islands, където един от основните акционери е добре познатият в България Тор Бьорголфсон. Вероятно става въпрос за 330 хил. акции, или 13.22% от сегашния капитал на фонда за земеделска земя.     

Източник: Пари

Eстонската верига магазини за продажби на дребно VP откри петия си магазин с марка T-Market в България, предаде литовската информационна агенция ELTA. Обектът е разположен в Люлин 2 на 700 кв. м площ, уточнява агенцията. VP предлага в мрежата си стоки от първа необходимост, най-вече хранителни продукти, на конкурентни и ниски според ръководството й цени.

Източник: Дневник       Българска Стопанска Камара


Предстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

Българо-непалски бизнес форум ще се проведе на 12 октомври 2005 г., от 9.00 часа в Българската стопанска камара.

Председателят на БСК Божидар Данев ще участва от 5 до 7 октомври 2005 г. в Женева в среща на тема “Развитие на корпоративната социална отговорност, проблеми на работодателите и техните организации”, организирана от Международната организация на труда и Международната организация на работодателите.

Италианският институт за външна търговия - секция за насърчаване на обмена към Посолството на Италия, организира на 13 октомври 2005 г. в столичния хотел "Шератон" (зала "Средец") двустранни срещи в областта на туристическо-хотелиерското оборудване и обзавеждане.

На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.

От 1 до 28 октомври 2005 г. Националният иновационен фонд към Министерството на икономиката набира проекти за своята есенна конкурсна сесия.

БСК събира информация за щетите и загубите на предприятията в пострадалите от наводнения райони. Информацията ще бъде предоставена на правителствената комисия за преодоляване и покриване на щетите. В тази връзка молим заинтересованите предприятия да изготвят и представят експертна оценка на понесените загуби, както досега, така и на очакваните за бъдещи периоди. Оценките изпращайте на електронен адрес: office@bia-bg.com

БСК издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения във връзка с наводненията в страната. За допълнителна информация: Наталия Събева - тел. 987 22 64, email: natali@bia-bg.com 


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Нов курс - по “Сигурност на мрежите” предлага Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
1 семестър CCNA - 03 октомври – 18 октомври 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 29 октомври – 04 декември 2005 - съботно-неделен
8 семестър CCNP - 15 октомври – 13 ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите - 22 октомври – 27 ноември 2005 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Британската компания Permira води преговори за закупуването на пласментната верига от групата на Metro AG – Praktiker, съобщиха добре информирани източници. Metro, най-голямата верига за търговия на дребно в Германия и третата по продажби в света, през юни съобщи, че обмисля варианти за продажбата на Praktiker, която миналата година реализира продажби на стойност 3 млрд.евро (3.6 млрд.щ.д.). Според други източници, преговорите с Permira в момента текат, но все още има опасност да се провалят. Не бяха разкрити подробности относно финансовите аспекти на евентуалната сделка.

Източник: Ройтерс

САЩ

Производителят на софтуер Symantec Corp. в понеделник съобщи, че е постигнал споразумение за закупуването на разработващата технологии за информационна сигурност компания BindView Development Corp. за около 209 млн.щ.д., или 4 щ.д. на акция, в брой. Сделката се очаква да бъде финализирана през първото календарно тримесечие на 2006 г., предаде Symantec в изявление за медиите.

Източник: Ройтерс

Азия

За пръв път японски компании спечелиха правата за разработване на петролни залежи в Либия, получавайки достъп до един от най-слаборазвитите, но и най-обещаващи източници на енергия в света. Посредством сделката, за пръв път северноафриканската държава позволява петрола й да отива в азиатска страна. Победата на Япония ще е тежък удар за Китай, който се съревновава агресивно с Япония за подсигуряване на енергийни доставки.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
03.10.2005
Dow Jones Industrial
10 535.48 (-33.22)
Nasdaq Composite
2 155.43 (3.74)
Стокови борси
03.10.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)65.47
Brent crude ($US/bbl.)62.83
Heating oil ($US/gal.)2.0800
Natural gas ($US/mmbtu)14.0200
Unleaded gas ($US/gal.)2.0600
Gold ($US/Troy Oz.)469.30
Silver (cents/Troy Oz.)7.46
Platinum ($US/Troy Oz.)927.80
Hogs (cents/lb.)65.00
Pork bellies (cents/lb.)91.80
Live cattle (cents/lb.)90.23

       Опознай България

4 октомври 1918 г. - Борис III става цар на българите

Цар Борис III е роден на 30.01.1894 г. Качва се на престола на 4.10.1918 г., след като баща му абдикира при поражението на България в Първата световна война. Страната ни е принудена, по силата на Ньойския мирен договор, да отстъпи част от територията си на съседните страни, както и да плати огромни репарации, което заплашва нейната политическа и икономическа стабилност. В страната се зараждат две движения – БЗНС и комунистическата партия, които отправят призиви за сваляне на монархията. В такава обстановка Борис заема българския престол. Управлението му се характеризира с постепенно укрепване и засилване на монархическата власт, въпреки популярността на земеделското движение сред народните маси. През втората световна война присъединява България към Тристранния пакт. Приживе се обкичва със славата на Цар Обединител, под чиято власт в една държава живеят почти всички българи от новоприсъединените територии след 1941 г. Прави всичко възможно, за да не бъдат изпратени български войски на Източния фронт. Има най-големи заслуги за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 04.10.2005
Българска версия: 8764, Английска версия: 2507

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999