Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 25 август 2005 г., брой 1502
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариREFA-Германия
организира курс на тема
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси (3.10-4.11.2005)
За допълнителна
информация и записване:
тел. 981-45-67 или тук


Валутни курсове
(25.08.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.87474
USD/BGN   1.60170
CHF/BGN   1.25817
EUR/USD   1.2211*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   2.04%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  НонВоТекс (Нетъкан текстил) (София)
ГБС-Благоевград (Благоевград)
Нит - Екс (Сатовча)
Тео - Сол България (София)
Краностроене инженеринг-97 (София)
Риба-комерс (Бургас)
Хлебни изделия - Възраждане (София)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 34822
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

458 млн. лв. (около 230 млн. евро) са щетите от пороите през август. Министърът на финансите Пламен Орешарски вчера прати второ писмо до Фонда за солидарност на Европейската комисия, в което дава данни за пораженията от наводненията. Първото писмо до фонда бе пратено преди месец и в него щетите от предишните порои бяха оценени на 393 млн. лв. Така само преките щети са 850 млн. лв.

Източник: Стандарт

От утре временно ще бъде спряно обслужването  на притежателите на ДЦК от БНБ, съобщиха от Министерството на финансите. Плащанията на лихви и главници ще бъде възобновено на 2 септември, а обратното изкупуване - на 7 септември чрез клон на Обединена българска банка.

Източник: Сега

Избраха Милети Младенов за шеф на управителния съвет на Фонда за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа. В него влизат Борислав Попов, зам. областен управител на София-град, Веселин Ралчев, шеф на Дилингова финансова компания, Ирина Марцева, главен секретар на асоциацията на банките, и Явор Димитров, шеф на отдел в БНБ.

Източник: 24 часа

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове

1-во тримесечие 2005
Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Годишни анализи 2004
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Концесии

Трима искат ферибота Силистра - Калъраш. Транспортното министерство допусна до участие в търга за избор на концесионер за изграждане и експлоатация на фериботния терминал Силистра софийските Химимпорт АД и Минерал ин АД и Фериботен комплекс Силистра - Калъраш България АД, регистрирана в Силистра. Оферти се подават до 26 септември.

Източник: Стандарт

Дружества
Производство на дървесна маса, хартия, картон и изделия от хартия и картон
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Тракия Папир (Пазарджик)   54 410  
  2   Завод за хартия - Белово (Белово)   32 119  
  3   Костенец-ХХИ (Костенец)   13 583  
  4   Унипак (Павликени)   12 057  
  5   Велпа 91 (Стражица)   10 284  
  6   Пиринхарт (Разлог)   2 839  
  7   Сиджест (София)   2 662  
  8   Екселпак България (София)   2 085  
  9   ГПВ - България (София)   1 769  
  10   Интерпред - Партнер (Гоце Делчев)   1 598  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 24.08.2005
  Обща стойност (BGN):   7 600 602.93  
Брой търгувани компании: 80
Официални пазари: 368 862.94
Свободен пазар: 2 965 962.74
Най-голяма промяна в цените
Шумен-БТ (Шумен)  -26.47%
Емка (Севлиево)  8.11%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Вивател ще е търговското име, с което ще започне дейността си третият мобилен оператор, съобщиха от БТК. Той вероятно ще започне дейността си от октомври, а не както обяви неотдавна компанията, от септември. Засега точната дата на излизането му на пазара не се споменава. Намеренията са да предложи с 20% по-ниски цени в сравнение с Мобилтел и Глобул

Източник: Дневник

С около 15 месеца изостава рехабилитацията на втория енергоблок в ТЕЦ Марица-изток 3, където 75 на сто от собствеността държи италианската компания Еnel, констатира при посещението си в енергийния комплекс министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. По думите му проблемите идват най-вече от влошени взаимоотношения между различните партньори по реализацията на проекта. 

Източник: Пари

Три авиокомпании, които предлагат евтини полети, ще летят до София от есента. "Уиз еър" (Wizz air), "Скай Юръп" (SkyEurope) и "Мей еър" (May air) са заявили слотове (дни и часове за кацане) за редовни полети до летище София, съобщиха от аеропорта. Първа до България поиска да лети унгарската "Уиз еър". Тя обяви цени от 9,99 евро за еднопосочен билет без летищни такси и започна продажба преди три месеца. 

Източник: Стандарт

Овергаз ще газифицира Варна със средства от продадените емисии на Холандия, съобщиха от компанията в сряда. Газовата компания спечели търга на холандското правителство за доставка на редуцирани емисии на парникови газове. Проектът предвижда от 2008 до 2012 г. Овергаз да продаде на Холандия 300 хил. единици редуцирани емисии, като вредните емисии ще бъдат намалени с 60 хил. тона годишно.

Източник: Дневник

Албус РБ ЕООД ще получи утре лиценз за търговия с електроенергия на вътрешния пазар, съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране с председател проф. Константин Шушулов. Тя ще е втората частна фирма конкурент на НЕК на енергийния пазар. Досега е лицензирана и CEZ Трейд България, дъщерна компания на чешката CEZ, която купи ЕРП в София, София-област и Плевен.

Източник: Пари

Златни пясъци АД възнамерява да инвестира 13 млн. евро през 2005 и 2006 година, съобщиха от компанията. Средствата ще бъдат вложени в изграждането на луксозни жилищни имоти и вилни селища на територията на курортен комплекс Златни пясъци. Около 7 млн. евро ще бъдат инвестирани в изграждане на вили Холидей вилидж Адмирал, които са в процес на строеж. В края на годината ще започне и изграждането на 20 броя вили с изглед към морето. 

Източник: Дневник

КФН наложи временна забрана за публикуване на търгово предложение, отправено към акционерите на Браво АД, с. Коларово, с уставен капитал от 213 хил. лв. и предмет на дейност производство на обувки. Посредник по търговото е инвестиционен посредник Загора корп, Стара Загора.

Източник: Пари       Българска Стопанска Камара


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

Спешно експертна оценка
Предвид събирането на информация с данни за щетите и загубите на предприятията в пострадалите райони, която БСК ще предостави на правителствената комисия за преодоляване и покриване на щетите, спешно молим заинтересованите предприятия да изготвят и представят експертна оценка на понесените загуби както досега, така и на очакваните за бъдещи периоди. Ръководството на БСК моли оценките да се изпращат по електронна поща на адрес: office@bia-bg.com

Сертификати за форсмажор
БСК издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения във връзка с наводненията в страната. Допълнителна информация: Наталия Събева тел. 987 22 64 email: natali@bia-bg.com

Среща – презентация на италианското производство на обувки, възможности за търговско сътрудничество между Италия и България ще се проведе на 30 август 2005 г., в хотел “Радисън САС”, София

БСК разработи проекти на секторни ръководства за прилагане на Наредба №7 от 2003 г., за норми за допустими емисии на летливи органични съединения от употребата на органични разтворители в определени инсталации и категории дейности (ДВ бр.96/2003 г.). Очакваме предложения, корекции и становища за промяна и подобряване на ръководствата до 08.09.2005 г., brankov@bia-bg.com тел. 02/ 980 30 55.

На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти предлага обучение за професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
4 семестър CCNA - 03 септември – 02 октомври 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 11 септември – 23 октомври 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 12 септември – 28 септември 2005 - дневен
3 семестър CCNA - 11 септември – 16 октомври 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNA - 29 септември – 14 октомври 2005 - дневен
8 семестър CCNP - 08 октомври– 06 ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите -
22 октомври– 20 ноември 2005 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Австрийската нефтена и газова компания OMV регистрира рязък скок в печалбата за второто тримесечие, благодарение на поглъщането на румънската SNP Petrom и високите цени на петрола. Оперативната печалба, обаче, е нараснала по-малко, отколкото очакваха анализаторите, тъй като компанията започна да инвестира в преструктурирането на придобивката си в Румъния. Печалбата за периода преди лихви и данъци се е увеличила с 64% до 510 млн.евро (624 млн.щ.д.), в сравнение с 310 млн.евро през второто тримесечие на 2004 г.

Източник: Ройтерс

САЩ

Ford Motor Co. в най-скоро време ще съобщи за нов план за преструктуриране, целящ да върне ключовите дейности на компанията в Северна Америка на печалба, заяви председателят и изпълнителен директор на групировката Бил Форд Джуниър. Силната конкуренция, растящите разходи за здравно осигуряване и суровини и спада в пазарния дял на компанията в САЩ я принудиха да намали прогнозата си за размера на печалбата на два пъти тази година. През второто тримесечие, Ford регистрира загуба от дейностите си в Северна Америка в размер на 1.21 млрд.щ.д. преди облагане с данъци.

Източник: CNN

Азия

Тайванската телекомуникационна компания Chunghua Telecom, която беше приватизирана по-рано този месец, планира да съкрати броя на служителите си от 28 000 на 25 000 в рамките на идните три години. Съкращенията ще й струват около 2.5 млрд.нови т.д., но ще й спестят около 4 млрд. н.т.д. годишно, заяви председателят и изпълнителен директор на групировката Хо Чънтан .

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
24.08.2005
Dow Jones Industrial
10 434.87 (-84.71)
Nasdaq Composite
2 128.91 (-8.34)
Стокови борси
24.08.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)67.32
Brent crude ($US/bbl.)66.00
Heating oil ($US/gal.)1.9000
Natural gas ($US/mmbtu)10.0200
Unleaded gas ($US/gal.)1.8600
Gold ($US/Troy Oz.)442.20
Silver (cents/Troy Oz.)7.06
Platinum ($US/Troy Oz.)899.90
Hogs (cents/lb.)61.80
Pork bellies (cents/lb.)80.53
Live cattle (cents/lb.)82.00

       Опознай България

Античен град Улпия Ескус – с. Гиген

Величествените развалини на римския и византийски град Улпия Ескус се намират в северозападната част на с. Гиген, Плевенско, на около 5 км южно от мястото, където р. Искър се влива в Дунав. Възникнал е като индивидуално селище в началото на I в., в съседство с тракийско селище от късно-бронзовата и ранна желязна епоха. Ескус бележи икономически и културен разцвет през ІІ и началото на III в. При Антонините и Северите този разцвет е прекъснат от многобройните нашествия на племена от север през Дунав, между които готите. Нов подем градът бележи по Времето на Константин Велики. През първата половина и особено около средата на V в. градът е жертва на хунски нашествия. При император Юстиниан Велики крепостните му стени са възстановени, след което името му не се споменава в писмени извори. Градът бил разрушен от аварите през последната четвърт на VI в. През X в. върху развалините му отново е построено селище, което просъществувало чак до XIV в. За първи път развалините при с. Гиген били свързани с античния гр. Ескус едва в края на XVII в. от италианския военен инж. Граф Луиджи Марсили въз основа на името на града и сведения на римските историци.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 25.08.2005
Българска версия: 8453, Английска версия: 2448

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999