Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 26 август 2005 г., брой 1503
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариREFA-Германия
организира курс на тема
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси (3.10-4.11.2005)
За допълнителна
информация и записване:
тел. 981-45-67 или тук


Валутни курсове
(26.08.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.86779
USD/BGN   1.59373
CHF/BGN   1.26362
EUR/USD   1.2272*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   2.04%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Годишни счетоводни отчети
Бирена борса-Русе ООД - Русе


Общи събрания днес
  Марица-Тържищна компания (Хасково)
Теракоминженеринг-99 (Пловдив)
Агрострой-Д (Добрич)
АутоБохемия (Минералсувенир 98) (София)
Екотур (София)
Фаворит Холд (Акционер-Фаворит Холдинг) (София)
Абагар-Велико Търново (Велико Търново)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 34822
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

За една година българинът успя да спести 6 млрд. лв. Това сочи статистиката на БНБ за баланса на банковата система, огласена вчера. В края на юли 2005 г. депозитите на фирми и граждани в търговските банки са малко над 22 млрд. лв. Само година преди това те бяха около 16 млрд. лв. Ръстът е с 38 на сто. Освен спестяванията ни обаче растат и дълговете. Борчовете на фирми и граждани в средата на лятото достигат 15,9 млрд. лв., отчитат още анализаторите на централната банка.

Източник: Труд

Акумулираните в катастрофичния пул средства да бъдат инвестирани в строго определени активи, а именно голям дял в държавни ценни книжа и във финансови инструменти като общински облигации и др. Така тези пари ще работят за българската икономика. Това е едно от вижданията на застрахователния бранш относно създаването на пула, съобщи Даниела Конова, председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи. 

Източник: Пари

Токът ниско напрежение за фирмите от 1 октомври ще поскъпне с около 25%, съобщиха вчера от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).  Това е токът 220 волта. Използването електроенергия с напрежение 380 волта и по-високо при някои производства също поскъпва. "Разглеждаме два варианта - или 3%, или 5%", съобщи вчера председателят на ДКЕВР Константин Шушулов. 

Източник: Сега

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове

1-во тримесечие 2005
Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Годишни анализи 2004
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

Агенцията за приватизация откри процедура за провеждане на ограничен конкурс за избор на оценител, който да изготви анализ на правното състояние, приватизационна оценка и информационен меморандум на Енергоинвестинженеринг ЕООД, София. Предметът на дейност на фирмата е съхранение и преконсервация на започнати енергийни обекти, инженерингова дейност и др. 

Източник: Монитор

Концесии

Документите за концесията на автомагистрала Тракия се разглеждат подробно от експерти на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, това съобщи министър Асен Гагаузов преди редовното заседание на кабинета. Той е изискал да му се предоставят оригиналните документи по договора. Подготвя се подробна информация, която ще бъде предоставена на министрите на някое от следващите заседания на кабинета.

Източник: Пари

Дружества
Производство на лицеви кожи; производство на изделия за пътуване, сарашки изделия и обувки
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Пролет-София (София)   15 394  
  2   Рекорд-Габрово (Габрово)   7 306  
  3   Еврошуз (София)   6 974  
  4   Комфорт Шус (София)   6 600  
  5   Делфи прим (София)   6 343  
  6   Италбул Шуус (София)   4 519  
  7   Браво (Подгорка) (Коларово)   3 869  
  8   Лъв (Габрово)   3 315  
  9   Бългериън-Шус-Корпорейшън (София)   1 863  
  10   Кавалер Юнион 2001 (София)   1 570  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 25.08.2005
  Обща стойност (BGN):   1 086 242.12  
Брой търгувани компании: 76
Официални пазари: 446 844.73
Свободен пазар: 639 397.39
Най-голяма промяна в цените
Елените (Слънчев бряг)  30.00%
Гранд-хотел Варна (Варна)  -17.50%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Вторият по големина мобилен оператор в България - Глобул, отчете чиста печалба за първата половина на годината от 6.4 млн. евро благодарение на силния ръст в приходите и абонатите. За сравнение за първите шест месеца на 2004 г. Глобул отчете нетна загуба от 6.9 млн. евро. Клиентите на Глобул за периода достигнаха до 1.9 млн., като една трета от тях са със сключени договори.

Източник: Дневник

БАКБ получи престижните награди Най-добра банка в България по възвръщаемост на активите и Най-добра банка в България по възвръщаемост на капитала за 2004 г. в класацията на Finance Central Europe. Това съобщиха от банката, чийто гл. изп. директор е Франк Бауер. Това е третата поредна година, в която банката оглавява класацията за най-рентабилната банка в България на Finance Central Europe.

Източник: Пари

Райфайзенбанк България ЕАД, в конкуренция с още 6 банки спечели обществена поръчка за инвестиционен кредит за допълнително финансиране на програмата за капиталовите разходи на Столичната община. Договорът е за кредит от 38,180 млн. лева. С отпуснатия кредит ще се финансира доставката на инсталация за пакетиране на твърдите битови отпадъци на София и др.

Източник: Фирмена информация

ХД Дунав АД - Враца отчита нетна консолидирана печалба за първите шест месеца на годината от 190 хил. лв., в сравнение с 202 хил. лв. загуба година по-рано. Общите приходи от дейността на дружеството се повишават от 557 хил. лв. на 1,36 млн. лв., най-вече поради нарасналите приходи от продажба на продукция.  Наличните средства на дружеството за шестмесечието бележат понижение с 202 хил. лв. до 386 хил. лв.

Източник: Монитор

Казанлъшката Рипелон ЕООД ще поеме част от пазара на ловни боеприпаси в Украйна, съобщи собственикът й инж. Нешо Нешев. С банков заем дружеството започва през септември изграждането на нов цех, където годишно ще се произвеждат около 20 млн. броя ловни патрони от близо 80 вида. Новите линии ще заработят в началото на 2006 г. 

Източник: Пари

Агенцията за държавни вземания в Добрич изтъргува остатъци от фалиралата фирма за най-голяма селскостопанска авиация у нас Ер Добруджа на поредния явен търг. Бяха продадени три имота - хранилище за ГСМ с начална тръжна цена 17 325 лева, две административни сгради, гараж и авиодиспечерски пункт със стартова цена 37 951 лева.

Източник: Стандарт

НЕК и Брикел са подписали предварително споразумение за площадката на ТЕЦ Марица-изток 1, а до края на септември ще подпишат предварителен договор за продажбата на терена. Това съобщи изпълнителният директор на Брикел Кънчо Филипов. Теренът е около 120 дка, а цената на сделката е търговска тайна. Брикел беше продаден преди година от Агенцията за приватизация на Калиста 2004.

Източник: Дневник

СИБанк ще осигури близо 10 млн. лв. от план-сметката за строителството на водноелектрическа централа с мощност от 3.2 мегавата - първата от проекта Кресна 1. С нея започва изграждането на няколко подобни обекта по поречието на река Струма. 

Източник: Монитор

Българският производител на превързочни материали и фармацевтични продукти Медика АД дарява в шест бедстващи района на страната превързочни материали, лекарства и дезинфектанти. Дарението ще се предостави на многопрофилните болници в Ихтиман, Монтана, Смолян, Пирдоп, Пловдив и Плевен.

Източник: Пари       Българска Стопанска Камара


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

Спешно експертна оценка
Предвид събирането на информация с данни за щетите и загубите на предприятията в пострадалите райони, която БСК ще предостави на правителствената комисия за преодоляване и покриване на щетите, спешно молим заинтересованите предприятия да изготвят и представят експертна оценка на понесените загуби както досега, така и на очакваните за бъдещи периоди. Ръководството на БСК моли оценките да се изпращат по електронна поща на адрес: office@bia-bg.com

Сертификати за форсмажор
БСК издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения във връзка с наводненията в страната. Допълнителна информация: Наталия Събева тел. 987 22 64 email: natali@bia-bg.com

Среща – презентация на италианското производство на обувки, възможности за търговско сътрудничество между Италия и България ще се проведе на 30 август 2005 г., в хотел “Радисън САС”, София

БСК разработи проекти на секторни ръководства за прилагане на Наредба №7 от 2003 г., за норми за допустими емисии на летливи органични съединения от употребата на органични разтворители в определени инсталации и категории дейности (ДВ бр.96/2003 г.). Очакваме предложения, корекции и становища за промяна и подобряване на ръководствата до 08.09.2005 г., brankov@bia-bg.com тел. 02/ 980 30 55.

На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти предлага обучение за професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
4 семестър CCNA - 03 септември – 02 октомври 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 11 септември – 23 октомври 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 12 септември – 28 септември 2005 - дневен
3 семестър CCNA - 11 септември – 16 октомври 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNA - 29 септември – 14 октомври 2005 - дневен
8 семестър CCNP - 08 октомври– 06 ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите -
22 октомври– 20 ноември 2005 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Поделението за потребителско кредитиране на General Electric купува 25.5% дял в турската Garanti Bank от местния конгломерат Dogus Group за 1.56 млрд.щ.д., съобщиха компаниите в четвъртък. Според условията по сделката, общата стойност на Garanti Bank възлиза на 6.1 млрд.щ.д. Dogus държи 51% от Garanti, като останалата част от акциите на турската компания се търгуват публично.

Източник: Ройтерс

САЩ

Eastman Kodak Co. съобщи, че ще закрие два от заводите си, базирани в Рочестър и ще намали производствения капацитет на завода си за фотоленти в Китай, което ще доведе до съкращаването на 900 работни места. Мерките ще струват на Kodak около 153 млн.щ.д., съобщи компанията в свое изявление, разпространено по Business Wire.

Източник: Блумберг

Азия

Heineken сложи край на преговорите за увеличаване на дела на компанията в китайската Kingway Brewery, след като не беше постигнат “значим напредък” при разговорите с GDH – контролиращия акционер в азиатския производител на бира. Според Юе Сюцюен, председател на Kingway, преговорите между GDH и Heineken-APB, в която холандската Heineken държи 46%, не са отбелязали никакъв напредък от 21 юли насам.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
25.08.2005
Dow Jones Industrial
10 450.63 (15.76)
Nasdaq Composite
2 134.37 (5.46)
Стокови борси
25.08.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)67.49
Brent crude ($US/bbl.)66.25
Heating oil ($US/gal.)1.9100
Natural gas ($US/mmbtu)9.8300
Unleaded gas ($US/gal.)1.8800
Gold ($US/Troy Oz.)443.10
Silver (cents/Troy Oz.)6.85
Platinum ($US/Troy Oz.)897.50
Hogs (cents/lb.)63.33
Pork bellies (cents/lb.)81.63
Live cattle (cents/lb.)82.13

       Опознай България

Църква "Св. Богородица" – Созопол

Созопол е град с множество забележителности, датиращи от дълбока древност и от по-близки времена. Сред тях е изключителната и известна църква “Света Богородица”, намираща се в старата част на града. Тя е построена през XVII в. и е обявена за световно културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО. Църквата е построена наполовина под земята, поради забрана от турските завоеватели християните да изграждат свои храмове високи. Забележителна е със своя иконостас и фини дърворезби, изработени от местни майстори. Две от иконите, съхранявани в нея, представляват най-голям интерес: “Исус Христос” и “Св. Богородица”.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 26.08.2005
Българска версия: 8502, Английска версия: 2448

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999