Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 12 октомври 2005 г., брой 1534
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(12.10.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.84899
USD/BGN   1.62688
CHF/BGN   1.26395
EUR/USD   1.2022*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   2.04%  


Дискусии
10 причини за премахването на данък печалба
Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  ЕМОС-98 (Ловеч)
Руенкар (Асеновград)
Винарна България (Велико Търново)
Бор 1958 (Русе)
Интертрейд - Варна (Варна)
Леско (София)
Фърст файненшъл (София)
Балканкар-6-ти септември (София)
Интеркар-91 (София)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 36316
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Социалната политика ще е един от приоритетите в изготвянето на бюджет 2006. Другите два са евроинтеграцията и преодоляването на щетите от наводненията. Това заяви червеният депутат Димитър Дъбов след заседание на Изпълнителното бюро на БСП. 260 млн. лева приходи от повишаването на акцизите за алкохола и цигарите ще бъдат разпределени за здравеопазване и пенсии. С 5% ще скочат заплатите на лекари, учители и чиновници и парите на възрастните хора от 1 януари догодина. 

Източник: Стандарт

Министърът на земеделието Нихат Кабил забрани търговията със свине на пазарите за търговия с животни, заради опасност от чума. Това съобщиха вчера от земеделското министерство. За изпълнението на забраната ще следи шефът на Националната ветеринарномедицинска служба Жеко Байчев. Мярката е взета заради спирането на ваксинацията на прасетата с т.нар. жива ваксина, поясниха от ведомството на Кабил.

Източник: Новинар

Отрицателното външнотърговско салдо за периода януари-август е 4.695 млрд. лева, сочат предварителните данни на НСИ. За същия период на миналата година външната търговия беше на червено с 2,162 млрд. лв. Увеличението спрямо осемте месеца на миналата година е 1,533 млрд. лв. Износът за осемте месеца на годината е за 11.774 млрд. лв. и се е увеличил с 18.8% в сравнение с периода януари-август м. г.

Източник: Сега

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

Шестетажната сграда на държавното дружество Булгарплодекспорт на ул. Съборна 7 в София е продадена с фалшива оценка за 1,1 млн.лв. Заради това АП отне лиценза на Стойчо Стойчев, Татяна Балъкчиева и Владимир Симеонов от Ямбол, извършили оценката. Сделката по продажбата на централата на Булгарплодекспорт беше сключена между икономическото министерство и фирмата за търговско посредничество с разообразни стоки Алинекс.

Източник: 24 часа

Концесии

Министерският съвет трябва да предостави още документи, необходими за изясняване на спора по делото за отдаване на концесия на автомагистрала Тракия. Това постанови тричленен състав на Върховния административен съд. Магистратите поискаха от Министерски съвет документа, с който българо-португалският консорциум Магистрала Тракия АД е поискал от Министерството на регионалното развитие и благоустройството да получи концесията без търг и конкурс. 

Източник: Стандарт

Дружества
Финансов лизинг
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Ейч Ви Би - Лизинг (София)   35 459  
  2   Хеброс-лизинг(Орел-лизинг) (София)   34 528  
  3   Уникредит Лизинг България (София)   26 585  
  4   Афин-България (София)   16 784  
  5   БМ лизинг (София)   14 147  
  6   Ратола лизинг (София)   10 019  
  7   Б.Л. Лизинг (София)   6 618  
  8   Агрилизинг (София)   5 466  
  9   Хебро Ауто (София)   5 085  
  10   Райфайзен Лизинг България (София)   4 942  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 11.10.2005
  Обща стойност (BGN):   5 950 598.30  
Брой търгувани компании: 92
Официални пазари: 520 719.30
Свободен пазар: 5 178 721.50
Други сделки: 137 480.00
Най-голяма промяна в цените
Никотиана Холдинг (София)  30.14%
Заводски строежи - Девня (Девня)  -14.29%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Между 20 и 500 лева да плащат шофьорите за Гражданска отговорност догодина, искат от Алианц България. Цената на задължителната застраховка да се определя не само според автомобила, но да зависи и от качествата на водача. Не е редно хората, които карат колата си няколко пъти в годината до лозето, да плащат толкова, колкото шофьорите в София, които ежедневно ходят с автомобил на работа. 

Източник: Стандарт

Гръцкият производител на сладки и тестени изделия Алатини (Allatini) ще пренесе по-голямата част от производството си в България. За целта ще бъде създадено смесено дружество заедно с българската компания Унибел, която е част от Белла България.

Източник: Дневник

Силна конкуренция за спечелването на две лицензии от клас "А", които позволяват изграждането на нова безжична мрежа, се оформи вчера на проведения търг, организиран от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). В наддаването, което започна към 9,30 ч. сутринта при начална цена от 1 344 000 лв., участваха шест компании - Мобилтел, БТК, Некском България, Транс Телеком, Кейбъл нет и Кериер БГ. 

Източник: Монитор

Председателят на управителния съвет на Съюза на работодателите в България Васил Василев обяви вчера на заседание на управителния съвет на съюза желанието си да се оттегли от ръководния пост в организацията. По негово предложение за председател на управителния съвет бе избран Иво Прокопиев, за заместник-председатели Огнян Донев и Петър Кънев. За нов член на управителния съвет бе одобрен Валентин Панайотов, издател на в.ПАРИ.

Източник: Пари

Неизправно уплътнение причинило повредата в единия от двигателите на самолета на България Ер, който кацна аварийно във Франкфурт в понеделник около обяд. Това е установила проверка на екип от специалисти на авиокомпанията и на Луфтханза Техник. Уплътнението е сменено и повредата отстранена, казаха от България Ер

Източник: Новинар

Кредит за повишаване на енергийната ефективност при промоционални условия до края на 2005 г., предлага Пощенска банка, съобщиха във вторник от институцията. Заемите ще се отпускат по програмата за повишаване на енергийната ефективност на домакинствата, за която банката подписа кредитна линия с Европейската банка за възстановяване и развитие в размер на 5 милиона евро.

Източник: Дневник

Дружба стъкларски заводи да може да предоставя обезпечения на свързани предприятия, ще гласува извънредно общо събрание на компанията, насрочено на 11 ноември. Става въпрос за обезпечения към компаниите Юла Гласуъркс С.А.-Гърция и Ялос Холдингс Лимитид-Кипър.

Източник: Пари       Българска Стопанска Камара


Предстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

Новоучредената Асоциация за енергийни анализи даде първата си пресконференция

Международната организация на труда публикува обширна статия, представяща партньорството си с БСК, в услуга на българския бизнес

Българо-непалски бизнес форум ще се проведе на 12 октомври 2005 г., от 9.00 часа в Българската стопанска камара.

До 15 октомври 2005 г. очакваме да представите вашите мнения, предложения или коментари по проекта за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки на е-mail: kamen@bia-bg.com

Италианският институт за външна търговия - секция за насърчаване на обмена към Посолството на Италия, организира на 13 октомври 2005 г. в столичния хотел "Шератон" (зала "Средец") двустранни срещи в областта на туристическо-хотелиерското оборудване и обзавеждане.

На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.

От 1 до 28 октомври 2005 г. Националният иновационен фонд към Министерството на икономиката набира проекти за своята есенна конкурсна сесия.

БСК събира информация за щетите и загубите на предприятията в пострадалите от наводнения райони. Информацията ще бъде предоставена на правителствената комисия за преодоляване и покриване на щетите. В тази връзка молим заинтересованите предприятия да изготвят и представят експертна оценка на понесените загуби, както досега, така и на очакваните за бъдещи периоди. Оценките изпращайте на електронен адрес: office@bia-bg.com

БСК издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения във връзка с наводненията в страната. За допълнителна информация: Наталия Събева - тел. 987 22 64, email: natali@bia-bg.com 


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На 13 октомври, четвъртък, от 11.00 ч, в заседателната зала на Русенска стопанска камара (ул. “Църковна независимост” 35, ет.2) ще се проведе среща на местните делови среди с Наталия Казакова, кандидат за кмет на Община Русе, издигнат от НДСВ. Желаещите могат да изпращат предварително своите въпроси на тел. 082/ 82 50 13, факс 082/ 82 50 14 или e-mail: rsk_rs@abv.bg - Николай Георгиев, секретар на РСК.

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Нов курс - по “Сигурност на мрежите” предлага Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
1 семестър CCNA - 03 октомври – 18 октомври 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 29 октомври – 04 декември 2005 - съботно-неделен
8 семестър CCNP - 15 октомври – 13 ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите - 22 октомври – 27 ноември 2005 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Фердинанд Пих, председател без изпълнителни правомощия на Volkswagen, оцеля опита за преврат от страна на някои от директорите на компанията (поне за момента), след като съветът на директорите на производителя на автомобили се срещна, за да обсъди отношенията си с Porsche, новият най-голям акционер във VW. Г-н Пих, който е също член на съвета на директорите и един от основните акционери в Porsche, беше изправен пред опозицията на част от директорите без изпълнителни правомощия във връзка със заподозрян от тях конфликт на интереси. Семейството му също така контролира частна компания, която е дистрибутор на VW и Porsche в Австрия и голяма част от Източна Европа.

Източник: FT

САЩ

Genentech Inc. съобщи, че чистата печалба, реализирана от компанията през третото фискално тримесечие, е нараснала с 56%, благодарение на добрите продажби на лекарството против рак на дебелото черво Avastin и други видове медикаменти за борба с коварната болест. Базираната в Сан Франциско групировка регистрира чиста печалба за периода в размер на 359.4 млн.щ.д., или 33 цента на акция, в сравнение с 230.9 млн.щ.д., или 21 ц. на акция преди година.

Източник: CNN

Азия

LG Philips LCD Co., най-големият производител на екрани с течни кристали в света, обяви 22% спад в печалбата за пето поредно тримесечие, на фона на общия спад в цените на продукта. Компанията прогнозира, че цените ще продължат да вървят надолу и през четвъртото тримесечие. Чистите приходи за периода са в размер на 227 млрд.вона (218 млн.щ.д.), в сравнение с 291 млрд.вона преди година. През третото тримесечие на годината, продажбите, реализирани от базираната в Сеул компания, вкл. от нейните филиали, са нараснали с 46% до 2.7 трлн.вона, а оперативните приходи са намалели с 6% до 240 млрд.вона.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
11.10.2005
Dow Jones Industrial
10 253.17 (14.41)
Nasdaq Composite
2 061.09 (-17.83)
Стокови борси
11.10.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)63.53
Brent crude ($US/bbl.)60.07
Heating oil ($US/gal.)2.0200
Natural gas ($US/mmbtu)13.5200
Unleaded gas ($US/gal.)1.8300
Gold ($US/Troy Oz.)479.80
Silver (cents/Troy Oz.)7.88
Platinum ($US/Troy Oz.)947.50
Hogs (cents/lb.)63.50
Pork bellies (cents/lb.)94.60
Live cattle (cents/lb.)91.38

       Опознай България

Празник на българската община

12 Октомври е празник на българската община. В България има общо 263 общини, обединени в 28 области. Първата българска градска община е Бургас, основана на 7 Февруари 1878 г. Първият кмет на община Бургас е Нико Попов. На 12 октомври 2005 г. се навършват 169 години от рождението му.
Днес най-голямата община в България е Столичната. Според официалните данни, тук над 1 200 000 души имат своя постоянен адрес. Представителната организация на българските общини е Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), учредено през 1996 г. от 94 общини. От 1999 г. в НСОРБ членуват всички общини в страната.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 12.10.2005
Българска версия: 8796, Английска версия: 2508

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999