Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 08 февруари 2005 г., брой 1362
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариВалутни курсове
(08.02.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.84816
USD/BGN   1.52276
CHF/BGN   1.25430
EUR/USD   1.2844*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   1.89%  


Общи събрания днес
  Свинекомплекс Дунав (Нова черна)
ЗММ-Победа-Сливен (Сливен)
 

Обществени поръчки
  Доставка на автобуси - "Общински пътнически транспорт" - ЕООД, Габрово
Доставка на дизелово гориво - "Общински пътнически транспорт" - ЕООД
Доставка на масла и греси - "Столичен електротранспорт" - ЕАД
Ежедневен превоз на работници и служители - Държавно лесничейство "Земен"
Периодична доставка на канцеларски материали - Министерство на транспорта и съобщенията
Превоз на работници - Държавно лесничейство - Суворово
Ремонт на електрически двигатели - "Столичен електротранспорт" - ЕАД
Специализиран превоз на работници и служители - "ТЕЦ "Бобов дол" - ЕАД
Специализиран превоз на ученици - Направление "Образование" - Дулово
Специализиран превоз на ученици - Община Бяла
Транспорт на хемодиализирани лица - Център за спешна медицинска помощ - Силистра
Транспорт на хемодиализно болни - Център за спешна медицинска помощ - Сливен
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0327SL) Словенска търговска компания контакти с български производители на следните суровини: 1. Каолин - за нуждите на словенската индустрия за прозиводство на санитарен фаянс с цел извършване на доставки от България. 2. Железен скрап – за нуждите на словенските леярни, начални количества 300т. на месец. 3. Целулоза – за словенската хартиена индустрия, за снабдяване на над седем производства с износ за цяла Европа

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 30241
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Балансовото число на управление емисионно е 12.187 млрд. лв. към 4 февруари 2005 г., показват данните на БНБ. То се е увеличило с около 55 млн. лв. През седмицата в съответствие с влезлите в сила промени в Закона за БНБ за пръв път монетарното злато е осчетоводено по пазарни цени. В резултат на това счетоводната му стойност нараства с около 164 млн. лв. 

Източник: Пари

Европейският съюз отпуска 240 млн. евро по програма ИСПА за строежа на Дунав мост 2. Очаква се меморандумът за това да бъде подписан на 16 февруари в София, съобщи Боряна Пенчева, директор на дирекция в Министерството на финансите.

Източник: Новинар

Приватизация

В енергетиката съществува таен план Рилски, който е свързан с намеренията на германската компания RWE Power да приватизира въглищното находище и единствената все още изцяло държавна ТЕЦ Марица-изток 2, обяви депутатът от левицата Йордан Димов. Миналата седмица Йордан Димов разкри за създадена работна група начело с енергийния зам.- министър Ангел Минев, която до началото на този месец трябвало да събере цялата налична технико-икономическа информация за откритите рудници и централата с цел тя да бъде предоставена на германската компания.

Източник: Пари

Дружества
Спомагателни дейности в транспорта; дейности на туристически агенции
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Ръководство въздушно движение (София)   17 001  
  2   Летище София (София)   10 332  
  3   Деспред (София)   1 169  
  4   Скорпион-шипинг (София)   1 078  
  5   Пристанищен комплекс Русе (Русе)   836  
  6   Шенкер България (София)   691  
  7   Бюро Веритас-Варна (Варна)   522  
  8   Германише Лойд България (Варна)   481  
  9   Елиттур (Несебър)   415  
  10   Трансленд (София)   394  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 07.02.2005
  Обща стойност (BGN):   6 514 534.77  
Брой търгувани компании: 87
Официални пазари: 1 270 223.23
Свободен пазар: 4 321 379.09
Други сделки: 18 169.97
Най-голяма промяна в цените
Холдингово дружество Дунав (Враца)  122.22%
Булвеста холдинг (София)  -72.97%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Националната агенция за приходите търси изпълнител за строително-монтажни работи за сградата на ИПК Родина чрез конкурс, за който кандидатите трябва да подадат документи до 18 март, съобщиха от Главната данъчна дирекция. За довършване на ИПК Родина Световната банка дава 12 млн. EUR заем. Предвидено е и 5% съфинансиране от бюджета.

Източник: Пари

Софийската компания Лозенска лоза ЕООД получи от общината във Велико Търново земя в с. Килифарево, където планира да изгради общо 2000 декара с лозови насаждения и да направи винарска изба с капацитет 1000 тона, обяви собственикът на дружеството Ивайло Жеглов.

Източник: Дневник

Близо 5 пъти до 1.246 млн. лв. са се увеличили приходите от дейността на БАЕЗ за 2004 г., включващи брутен премиен приход и постъпления от такси, сочат неокончателните финансови резултати на агенцията. Значително е увеличението на премийния приход - стойността му достига близо 1.100 млн. лв., в сравнение с малко над 262 хил. лв. за 2003 г.

Източник: Пари

Телеком Аустрия влиза в М-Тел от март, за да прави финансов анализ (т.нар. дю дилиджънс) на българския мобилен оператор във връзка с планираното му изкупуване. Анализът ще бъде извършен от експертен екип на поделението на ТА за мобилни телекомуникации - Мобилком Аустрия. 

Източник: Стандарт

Петимата кандидати, утвърдени през декември да продължат участието си в конкурса за концесионирането на черноморските ни летища Варна и Бургас, са се съгласили с условията в концесионния договор, предложени им от българската страна. В края на миналата седмица изтече срокът, в който кандидат-концесионерите трябваше да представят пред консултанта своите становища по договора.

Източник: Пари

Гръцката компания Прооптики обяви, че ще навлезе на българския видео и DVD разпространителски пазар. Дружеството ще работи в страната чрез филиала си Прооптики - България. Българската компания е регистрирана през пролетта на миналата година с предмет на дейност артистична и творческа дейност.

Източник: Дневник

Изкупиха по 15,51 лв. правата на СИБанк на борсата. Срещу тях ще могат да се запишат 26 696 акции от увеличения капитал на трезора, или 0,48 на сто. Емисионната и номиналната стойност на една акция от увеличението е 10 лв., а капиталът на банката ще бъде увеличен от 35 млн. лв. на 56 млн. лв.

Източник: Стандарт


Отраслови анализи: Развитие на производството, вноса и износа в България по браншове

Парфюмерия и козметика
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Вино

Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Керамични плочки

ПОРЪЧАЙ СЕГА

       Българска Стопанска Камара


СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА
с международно участие, посветена на 25-годишнината на БСК


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.БСК, Център Чиста Индустрия издава безплатен електронен бюлетин
Индустрия и Околна среда
, предоставящ
информация по околна среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС,
браншови, регионални индустриални организации, др. Необходимо е абонатите да имат достъп до Интернет.
За абонамент тук

 
Новини от БСК

На 8 февруари 2005 г., от 11.00 часа в БСК (ул. "Алабин" 16-20, зала 102) ще се проведе пресконференция, на която ще бъдат представени последните данни за нивото на междуфирмена задлъжнялост в България (за периода 2002 - 2003 г.), както и анализ на тенденциите в развитието на този проблем за българската икономика.

"Мониторинг на обществените поръчки - най-често срещани нарушения и корупционни практики” (резултати от пресконференция, проведена на 7 февруари 2005 г.)

БСК – Центъра за външноикономическо сътрудничество е партньор на мрежата от центрове за разпространение на предназначена за фирми информация на ООН/ИКЕ. Прилагаме: първия брой на таблицата с 11 групи дейността на ИКЕ/ООН за януари 2005 като улесняване на търговията, правни въпроси на търговската практика, стандартизация, транспорт, енергетика и др.; дневния ред за срещите и семинарите за февруари 2005. 

На 9 февруари, сряда, от 11.00 до 14.00 часа в заседателната зала на БСК (ул. "Алабин" 16-20, зала 102) ще  се проведе дискусия с участието на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Беллин Моллов и представители на регионални и браншови работодателски организации. Ще бъдат обсъдени възможностите за участие на бизнеса в програми, финансирани от ЕС, както и ролята на организираните делови среди при формирането на Националния план за развитие.

На 10 февруари 2005 г., в “Новотел Пловдив” (гр. Пловдив, ул. “Златю Бояджиев” 2) ще се проведе тематична среща “Енергийна ефективност и технологично обновление в индустрията”. Срок за заявки - 7 февруари

На 11 февруари 2005 г. Център Чиста Индустрия организира първия в България, семинар на тема ISO 14001:2004 Системи за управление по околна среда - нови изисквания и различия спрямо БДС ЕN ISO 14001:1998. Срок за заявки - 8 февруари

Предстои приемане от страна на МИ, МОСВ, МРРБ и МЗ на НАРЕДБА за норми за допустими емисии на замърсители на въздуха от неподвижни източници, отменяща Наредба № 2/1998г. БСК, браншови камари и предприятия за производството на цимент, метали, торове и други, представиха свои становища и предложения за промени. БСК очаква допълнителни становища до 15.02.2005 г. на адрес: Brankov@bia-bg.com

Българската стопанска камара най-учтиво Ви кани да участвате в еднодневен семинар на тема: "Условия и ред за въвеждане и прилагане на автономни мерки за суспендиране на митата", "Писмено деклариране на стоки пред митнически учреждения, Управление на митнически квоти" на 15 февруари 2005г. (вторник) от 10:00ч. до 15:00ч. в сградата на БСК, ул. Алабин 16-20, етаж 1, зала 102.. Краен срок за заявки - 10.02.2005, 18:00 ч.

ЦВИС на БСК разполага с информация за предстоящо международно изложение за “ВИНО И НАПИТКИ. ТЕХНОЛОГИИ И ОБОРУДВАНЕ”, Краснодар Експо, Краснодар, 7-9.04.2005. За контакт: ЦВИС Тел.: 02 9320954; факс: 02 9872604, E-mail: ierc@bia-bg.com


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

БСК кани браншовите организации да предложат свои представители за участие в експертните групи към Агенцията за обществени поръчки

Общо събрание на Българска минна камара ще се проведе на 11 февруари 2005 г., от 11.00 часа в залата на “Рудметалургпроект”.

Общо събрание на Национална браншова асоциация “Пожарна и аварийна безопасност” ще се проведе на 18 март 2005 г., от 12.00 часа в БСК (София 1000, ул. “Алабин” 16-20, ет.7)

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

1 семестър CCNA - 10 февруари – 25 февруари 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 19 февруари – 27 март 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNA - 26 февруари – 3 април 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 8 януари – 13 февруари 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 15 януари – 20 февруари 2005 – съботно-неделен
3 семестър CCNA – 28 февруари – 11 март 2005 – дневен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Manchester United съобщи, че клубът е получил подробна оферта от щатския предприемач Малкълм Глейзър, която би могла да доведе до закупуването на най-богатия футболен клуб в света. Това е третият опит от страна на Глейзър да придобие клуба със 126-годишна история. Според източници, близки до събитията, последното предложение е на стойност 800 млн.бр.п. (1.5 млрд.щ.д.) и съдържа по-малки дългове с цел избягване на пореден отказ. Говорител на компанията отказа да даде повече подробности.

Източник: CNN

САЩ

Щатски апелативен съд отхвърли правителствен иск срещу най-големите тютюневи компании в страната във връзка с неблагоприятните ефекти от тютюнопушенето. Искът е на обща стойност 280 млрд.щ.д. и беше заведен от администрацията на Клинтън през 1999 г. Сред компаниите, обвинени по случая, бяха Altria Group, RJ Reynolds Tobacco, Lorillard Tobacco, Liggett Group и Brown and Williamson. 

Източник: BBC

Азия

Европейският съюз увери китайските производители на текстил, че няма намерение да последва примера на Турция и да налага квоти върху вноса на китайски стоки. Говорителката на еврокомисаря по търговските въпроси Петер Манделсон – Клод Верон-Ревил, заяви, че подобни предпазни мерки биха били крайна мярка. През декември миналата година Турция реши да наложи квоти върху вноса на 42 вида текстилни продукти от Китай, малко преди премахването на световните квоти на 1 януари 2005 г.

Източник: China People’s Daily

 
Индекси на фондови борси
07.02.2005
Dow Jones Industrial
10 715.76 (-0.37)
Nasdaq Composite
2 082.03 (-4.63)
Стокови борси
07.02.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)45.28
Brent crude ($US/bbl.)42.95
Heating oil ($US/gal.)1.2300
Natural gas ($US/mmbtu)5.9700
Unleaded gas ($US/gal.)1.2100
Gold ($US/Troy Oz.)415.40
Silver (cents/Troy Oz.)6.56
Platinum ($US/Troy Oz.)867.40
Hogs (cents/lb.)74.35
Pork bellies (cents/lb.)90.48
Live cattle (cents/lb.)88.65

       Опознай България

Девически манастир "Въведение Богородично" – с. Батошево

Село Батошево се намира в североизточните склонове на масива Разлатица от Средния Предбалкан. Отстои на 15 километра от гр. Севлиево, на 25 километра от Габрово и на около 170 километра от София.
Девическият манастир "Въведение Богородично" се намира в самия център на селото. Не е известно точно кога е основан. Опожарен е през 1674 г. и възобновен два века по-късно - в 1872 година от Миню Попкоев като “семеен” манастир, в който първа монахиня е една от дъщерите му - Мария. Съществува от 40-те години на ХІХ век като метох, а от началото на ХХ век е манастир. Представлява комплекс от църква, построена през 1905 г., жилищни и стопански сгради. В църквата има икони на Станислав Доспевски. Манастирът е свързан е с подготовката на Априлското въстание през 1876 година. Понастоящем манастирът е постоянно действащ. Обявен е за паметник на културата.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 08.02.2005
Българска версия: 7664, Английска версия: 2316

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999