Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 11 януари 2005 г., брой 1342
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Валутни курсове
(11.01.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.80285
USD/BGN   1.49266
CHF/BGN   1.26435
EUR/USD   1.3103*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 29.12   2.37%  Общи събрания днес
  Хидроенергоремонт (Пловдив)
Вит-Долна Митрополия (Долна Митрополия)
Топалица (Карлово)
Румедит-98 (Русе)
 

Обществени поръчки
  Доставка на перилни и почистващи препарати - Стопанска академия "Д. А. Ценов" - Свищов
Поддържане, почистване и текущ ремонт на обществени озеленени територии - Община Разград
Почистване и хигиенизиране на превозни средства и трасета - "Столичен електротранспорт" - ЕАД
Сметосъбиране - Община Хисаря
Сметосъбиране, сметоизвозване, депониране и поддържане на депа - Община Брезово
Сметосъбиране, сметоизвозване, депониране на отпадъци - Община Ихтиман
Сметосъбиране, снегопочистване и озеленяване - Община Чирпан
Снегопочистване и зимно поддържане на тротоари и пътни платна - Община Плевен
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0309DE) Германско шивашко предприятие за дамски облекла продава оборудване за 28 работни места със светещи ленти и пълна производствена линия, включваща: бързошевни машини, машини за шиене на копчета и илици, осигуреност с 5 конеца, оверлог с 3 конеца, покриващ бод, машини за шиене на ръкав, резачи на кантове, гладачни маси и котел и маси за разкрояване.

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 29498
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

С 80 милиона лева ще бъде увеличен капиталът на дружеството Публични инвестиционни проекти и той става 340 милиона лева, съобщи министърът на финансите Милен Велчев. Увеличението е от постъпления в бюджета през последните седмици на 2004 г., обясни той. Преди това след преразпределянето на средствата от бюджетния излишък се очакваше в хазната да останат 260 млн.лв., които да влязат в капитала на новата държавна фирма.

Източник: Монитор

Приходите на Агенция Митници за 2004 г. са 4,12 млрд. лв., съобщи в Пловдив директорът й Асен Асенов. В сравнение с 2003 г. агенцията е събрала 920 млн. лв. повече, което е ръст от 28,8%. Ако направим сравнение с 2001 г., размерът на държавните вземания е в повече с 1,638 млрд. лв., което е ръст от 66 на сто, добави Асенов.

Източник: Стандарт

Приватизация

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) поиска провеждането на повторни търгове за доставка на оборудване за Топлофикация Перник, съобщи управителят на дружеството Игнат Божинов. Банката смята, че процедурата по избора на изпълнители трябва да бъде проведена според условията й вместо по Закона за обществените поръчки, обясни той. Изискването на кредитната институция е заради отпусната помощ от 4.9 млн. евро от международен фонд Козлодуй, средствата от които се управляват от ЕБВР.

Източник: Дневник

Дружества
Операции с недвижимо имущество
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Агенция-Дипломатически имоти в страната (София)   1 028  
  2   Софийски имоти (София)   613  
  3   ББФ (София)   459  
  4   Винтерко - БГ(Ван Индустрии) (София)   372  
  5   Академика-2000 (София)   174  
  6   Бик Билд (София)   80  
  7   Имоти България (Варна)   50  
  8   Идис (Варна)   47  
  9   Мелница-Съгласие (Шумен)   31  
  10   Общински пазари - Шумен (Шумен)   14  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 10.01.2005
  Обща стойност (BGN):   5 869 394.74  
Брой търгувани компании: 81
Официални пазари: 5 400 085.40
Свободен пазар: 445 284.23
Най-голяма промяна в цените
Гранд-хотел Варна (Варна)  34.78%
Светлина-Сливен (Сливен)  -17.39%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Винопроизводителят Домейн Бойар и италианската фирма за производство на текстил и облекла Миролио създадоха съвместна лозарска компания Ново лозе ООД, съобщи изпълнителният директор на Домейн Бойар Маргарит Тодоров. Двете дружества са предоставили на Ново лозе общо над 5000 декара земя и лозя, на територията на с. Еленово и Нова Загора.

Източник: Дневник

British Petroleum е кандидат за българските нефтени концесии в Либия. Международната компания обаче предпочита да ползва услугите на консултантска фирма, която да проведе разговорите с българското правителство. Лично премиерът Симеон Сакскобургготски и вицепремиерът Лидия Шулева водят преговорите за прехвърляне на правата на нефтените концесии.

Източник: Пари

ОББ ще обслужва кредити и депозити на клиентите на Националната банка на Гърция (НБГ). И последният клон на НБГ в столицата ще бъде закрит, обявиха от финансовата институция. 

Източник: Стандарт

Не само френската Сибекс и Столичната община, но и Главболгарстрой преговаря с потенциални купувачи за дяловете си в хотел Хилтън. Заинтересовани сме да продадем акциите, защото не можем да сме действащ фактор и тъй като дивиденти не се очакват скоро, заяви главният изпълнителен директор на строителната фирма Евгени Маринов. От 18,36% от акциите на Главболгарстрой във фирмата, собственик на столичния Хилтън - Компания за луксозни хотели, вече са 12%. 

Източник: Сега

 Цветан Цветков е новият изпълнителен директор на грандхотел Велико Търново. Той смени  Пламен Караджов, който остава в борда на директорите на дружеството. Смяната в мениджмънта на четиризвездния хотел е поискана от мажоритарния собственик Ем Джи Елит холдинг.

Източник: Янтра - Велико Търново

Синдикът Наско Георгиев насрочи за 27 януари търгът за продажбата на активите на Аквила ООД - Айтос. Преди да бъде замразена дейността и да изпадне в несъстоятелност, дружеството е било производител на прясно и замразено месо от домашни птици и други животни, екстракти от месо, хранителни масла и мазнини и консерви. 

Източник: Дневник

Български фирми ще участват в търговете на НАТО. Критериите, на които те трябва да отговарят, бяха определени от Междуведомствения съвет по участието на България в пакта. Изискванията ще бъдат одобрени и от правителството. Фирмите трябва да са регистрирани по търговския закон. 

Източник: Стандарт


Отраслови анализи: Развитие на производството, вноса и износа в България по браншове

Парфюмерия и козметика
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Вино

Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Керамични плочки

ПОРЪЧАЙ СЕГА

       Българска Стопанска Камара
СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.БСК, Център Чиста Индустрия издава електронен бюлетин Индустрия и Околна среда. Бюлетина предоставя информация по проблемите на околната среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС, браншови, регионални индустриални организации, др.
За абонамент тук


 
Новини от БСК

На 11 януари, вторник, от 11.00 часа в заседателната зала на БСК председателите на БСК, БТПП, СРБ и БИБА ще дадат съвместна пресконференция на тема “Българският бизнес за радикална реформа на принудителното изпълнение в България”. Ще бъде представена позицията на националните бизнес организации във връзка с проекта на Закон за частното изпълнение и на Закона за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс, предвиждащи въвеждането на института на частните съдия-изпълнители с цел оптимизиране на изпълнителното производство в България.

Председателят на БСК Божидар Данев ще участва на 13 и 14 януари в Брюксел в среща на високо равнище на тема “Насърчаване на социалното развитие”, организирана от Европейската комисия и люксембургското Председателство на ЕС.

БСК съобщава, че в периода 25 – 28 февруари 2005 г. в курортния център Цахкацор, Армения, ще се проведе бизнес-форумът ‘BRIDGE 2005’, организиран от Center of International Integration Support MASTER. За допълнителна информация се обръщайте към организатора: Center of International Integration Support MASTER

Българска стопанска камара предлага Митническа Тарифа 2005 на книжен носител, печатно издание на Държавен вестник. Продажби в БСК - стая 216. Цена 20,40 лв. (вкл. ДДС). За контакти: тел.: 988 43 08.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На 11 януари 2005 г. в Русе ще се проведе среща на местния бизнес с министъра по европейските въпроси Меглена Кунева във връзка с преговорна глава “Движение на стоки и услуги”

На 18 и 19 януари 2005 г. Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия (член на БСК) организира семинар на тема "Основни промени в данъчните закони за 2005 г. Актуални промени в социалното и здравното осигуряване". Краен срок за заявки:14 януари

Съюзът на преработватели на плодове и зеленчуци съвместно с Департамента поземеделие на САЩ организират на 27 и 28.01.05 г. в Новотел"Пловдив", гр. Пловдив, зала"Москва" от 9.00 ч. семинар на тема "ВЪВЕЖДАНЕ НА НАССР СИСТЕМА В ПРЕДПРИЯТИЯТА ЗА ПРЕРАБОТКА НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ". Лектори на семинара са водещи експерти в областа на въвеждане и контрол на НАССР изискванията в консервната промишленост от ЕС и САЩ. За повече информация: СППЗ, тел. 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@tea.bg

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

Програмиране с Visual C++ - 3-то ниво – 17 януари - 21 януари 2005
2 семестър CCNA - 3 януари – 14 януари 2005 - дневен
4 семестър CCNA - 10 януари – 21 януари 2005 - дневен
2 семестър CCNA - 8 януари – 13 февруари 2005 –
съботно-неделен
2 семестър CCNA – 15 януари – 20 февруари 2005 – съботно-неделен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Британската банка Standard Chartered обяви, че ще похарчи 3.3 млрд.щ.д. (1.8 млрд.бр.п.) за закупуването на една от водещите банки в Южна Корея. Standard Chartered заяви, че с придобиването на Korea First Bank тя ще изпълни една от стратегическите си цели, а именно да засили присъствието си в третата по големина икономика на Азия.

Източник: BBC

САЩ

Медийната компания News Corp., контролирана от Рупърт Мърдок, направи предложение за закупуване на пълна собственост над Fox Entertainment Group Inc. за 5.86 млрд.щ.д. News Corp., която в момента притежава 82% от Fox, планира да предложи 1.9 от акциите на компанията клас А за всяка акция клас А на Fox, гласи изявлението на компанията. Така, акциите на Fox се оценяват на стойност със 7.4% по-висока от цената им при затварянето на търговията на 7 януари.

Източник: Блумберг

Азия

Ping An Insurance (Group) Co., втората по големина животозастрахователна компания в Китай, получи одобрение да инвестира 1.75 млрд.щ.д. в чуждестранни капиталови пазари, първото подобно разрешително, издадено от правителството. Инвестиционната квота е в изпълнение на план от август миналата година, който разрешава на китайски застрахователи да инвестират в активи в чуждестранна валута в чужбина.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
10.01.2005
Dow Jones Industrial
10 621.03 (17.07)
Nasdaq Composite
2 097.04 (8.43)
Стокови борси
10.01.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)45.33
Brent crude ($US/bbl.)42.90
Heating oil ($US/gal.)1.2800
Natural gas ($US/mmbtu)6.1600
Unleaded gas ($US/gal.)1.2100
Gold ($US/Troy Oz.)419.70
Silver (cents/Troy Oz.)6.45
Platinum ($US/Troy Oz.)846.90
Hogs (cents/lb.)75.05
Pork bellies (cents/lb.)96.98
Live cattle (cents/lb.)90.55

       Опознай България

Пещера Ледницата

Пещерата Ледницата се намира в карстовата местност Злостен, обявена за природна забележителност. Тук на площ от 358 ха са съсредоточени едни от най-известните, предимно пропастни пещери, една от които е Ледницата. Тя е дълбока 242 м и е разположена на дъното на голям въртоп, сред красива стара букова гора. Пещерата представлява комплекс от редуващи се галерии, пропасти, прагове, малки зали и др. Името и идва от тънката ледена кора, която през по-голямата част от годината покрива стените на входната зала и свързаната с нея тясна галерия.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 11.01.2005
Българска версия: 7479, Английска версия: 2287

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999